Νομοσχέδιο στην Αυστρία για αποκάλυψη πραγματικού ονόματος και διεύθυνσης εάν θέλεις να σχολιάζεις στο Internet...

Ότι το Internet δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από 10 και 20 χρόνια νομίζω πως είναι εμφανές σε οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να το ζει από την αρχή του μέχρι σήμερα. Ίσως γι' αυτό δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι σιγά σιγά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιστρέψουν μία από τις βασικές αρχές του, αυτήν της ανωνυμίας.

Για την Κίνα και γενικά για τα ολοκληρωτικά ή όχι και τόσο ελεύθερα καθεστώτα είναι αναμενόμενο πως θέλουν να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον κάθε ένα χρήστη ξεχωριστά, αλλά είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε να δούμε παρόμοιες νομοθεσίες από σε υποτίθεται προοδευτικές χώρες.

Η αυστριακή κυβέρνηση, λοιπόν, έχει καταθέσει προσχέδιο νόμου που ουσιαστικά θα απαιτεί από τον χρήστη το πραγματικό όνομα και τη διεύθυνση του για να του επιτρέπεται ο σχολιασμός σε ιστοσελίδες. Θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το παρατσούκλι του, αλλά οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν εύκολα ποιος κρύβεται πίσω από το nickname σε περίπτωση που ο χρήστης καταχραστεί αυτήν την "ελευθερία" έκφρασης για να παρενοχλεί άλλους χρήστες ή να παραβιάζει τους νόμους.

Ειδικά για τις εταιρείες-ιδιοκτήτριες μεγάλων ιστοσελίδων προβλέπεται πρόστιμο €500.000 σε περίπτωση που δεν συλλέγουν τα πραγματικά ονόματα και τις διευθύνσεις των χρηστών, ποσό που θα διπλασιάζεται εάν είναι υπότροπες. Η νομοθεσία αφορά ιστοσελίδες με περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες, αλλά θα υπάρχουν εξαιρέσεις για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν κερδίζουν χρήματα από διαφημίσεις ή από το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Σε περίπτωση που εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2020. Δεν αποκλείεται παρόμοια απόφαση να παρθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εφαρμογή γενικότερα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες...

[via]

Loading