Cat

Cat S62 Pro Review: Θωρακισμένο και με θερμική κάμερα FLIR

Ακόμη ένα θωρακισμένο smartphone της Cat πέρασε από τα χέρια μας τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το Cat S42 που είδαμε αναλυτικά πριν από λίγο καιρό. Η εταιρεία φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο σε αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία και αυτή τη φορά έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο με το Cat S62 Pro, πέρα από τα σαφέστατα πιο ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση της θερμικής κάμερας FLIR που αναμφίβολα είναι κάτι μοναδικό για την κατηγορία των smartphones και σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τον επαγγελματία τεχνίτη.

Όπως κάθε άλλη θωρακισμένη συσκευή, έτσι και το Cat S62 Pro απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Ο λόγος ύπαρξης αυτών των συσκευών είναι να προσφέρουν στον επαγγελματία ένα ισχυρό εργαλείο για τη δουλειά τους, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν και τις ανάγκες που έχουν από ένα smartphone έτσι ώστε να μη χρειάζεται να κουβαλούν μαζί του δύο συσκευές. Αυτή είναι και η κατάλληλη περιγραφή για το συγκεκριμένο μοντέλο, αφού προσφέρει οθόνη με υψηλή ανάλυση, mid-range επεξεργαστή και αξιοπρεπή κάμερα σε έναν, τηρουμένων των αναλογιών, κομψό σχεδιασμό.

cat-s62-pro-techgear-review-13.jpg

Κατασκευή

Το Cat S62 Pro είναι ένα αρκετά ογκώδες smartphone με φαρδύ μεταλλικό περίγραμμα και πλαστικό υλικό στο πίσω μέρος, όπου στο κάτω μισό υπάρχει ένα λαστιχένιο pad με πτυχώσεις για να το νιώθεις σταθερό στο κράτημα όταν το πιάνεις π.χ. με γάντια ή με υγρά - λερωμένα χέρια. Λίγο πιο επάνω κεντρικά βρίσκουμε την θέση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει το αρκετά εξογκωμένο camera module και στη δεξιά σμιλεμένο το logo της Cat.

Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το κλασικό πορτοκαλί κουμπί για άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές ή λειτουργίες που ορίζει ο χρήστης από το λογισμικό (π.χ. ενεργοποίηση της θερμικής κάμερας FLIR) και τις υποδοχές για κάρτες SIM και microSD με το λαστιχένιο κάλυμμα τους. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume buttons και το power button που βρίσκεται αρκετά ψηλά για να φτάνεις άνετα όταν το χρησιμοποιείς με ένα χέρι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειάζεσαι ιδιαίτερα, από τη στιγμή που ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι πολύ πιο προσβάσιμος στο πίσω μέρος και λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα.

cat-s62-pro-techgear-review-8.jpg

Στο επάνω μέρος υπάρχει μόνο ένα μικρόφωνο και στο κάτω το δεύτερο μικρόφωνο, ένα ηχείο και υποδοχή USB Type-C για τη φόρτιση. Όπως καταλαβαίνετε, το Cat S62 Pro δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm για σύνδεση ακουστικών και θα πρέπει είτε να στραφείτε σε κάποια λύση USB Type-C είτε σε ασύρματα ακουστικά.

Ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και προφανώς δεν μπορεί μια θωρακισμένη συσκευή να διεκδικήσει δάφνες καλαισθησίας, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Όλη η ιδέα αφορά την καλή χρήση με το ένα χέρι, τη σταθερότητα και φυσικά την τρομερή ανθεκτικότητα, διότι είναι πιστοποιημένο στο στρατιωτικό πρωτόκολλο MIL SPEC 810H για να μη σε νοιάζουν πτώσεις, νερά, θερμοκρασίες κλπ. Μπορείς κυριολεκτικά να το πετάς οπουδήποτε χωρίς να παθαίνει τίποτα και χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα του, αλλά και να το πλένεις κάτω από το νερό αν γεμίσει λάσπες ή απλά το θες όσο πιο καθαρό γίνεται.

cat-s62-pro-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Αυτή τη φορά η Cat αποφάσισε να ανεβάσει τόσο το μέγεθος, όσο και την ανάλυση της οθόνης. Το Cat S62 Pro έρχεται με IPS LCD panel 5.7’’ FHD+ (2160 x 1080) και επικάλυψη Gorilla Glass 6, η οποία προφανώς δεν μπορεί να φτάσει την καθαρότητα και τη ζωηρότητα στα χρώματα όπως ένα OLED panel. Για τον τρόπο χρήσης του S62 Pro, η οθόνη είναι ικανοποιητική αν θέλεις να παρακολουθήσεις videos και να σερφάρεις στα κοινωνικά δίκτυα ή στον web browser. Στα θετικά η πολύ καλή φωτεινότητα και ευκρίνεια υπό το φως της ημέρας

Hardware - Απόδοση

Το Cat S62 Pro διαθέτει τον mid-range octa-core επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 660, 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο (δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD). Θεωρούμε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μην ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. σειρά Snapdragon 7xx και 8GB) διότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για ένα θωρακισμένο smartphone και για να μην αυξήσει περισσότερο την τιμή του. Από τη στιγμή που της κάνουν αυτές οι επιλογές για να λειτουργούν τα πάντα χωρίς προβλήματα, όπως η θερμική κάμερα FLIR, τότε θα δικαιολογήσουμε την εταιρεία και είμαστε ΟΚ με ό,τι επέλεξε.

cat-s62-pro-techgear-review-6.jpg

Είναι γεγονός ότι ένα θωρακισμένο smartphone δεν σε “τραβάει” ιδιαίτερα για να πεις θα παίξω απαιτητικά παιχνίδια ή θα ανοίγω ταυτόχρονα 15 εφαρμογές για να κάνω τη δουλειά μου. Στα απλά σενάρια που ακολουθεί ο μέσος επαγγελματίας, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως θέμα με την ταχύτητα και την αξιοπιστία του Cat S62 Pro. Οι εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών πραγματοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις και η απόκριση του σε οτιδήποτε σκεφτείς να κάνεις είναι άμεση.

Υποθέτουμε ότι η Cat έχει βελτιστοποιήσει την επικοινωνία hardware - software για να προσφέρει αυτήν την πολύ ομαλή λειτουργία, διότι η μπαταρία χωρητικότητας 4000mAh καταφέρνει να σου δώσει σχεδόν 2 ημέρες χρήσης με μία φόρτιση, εκτός αν “καείς” παίζοντας με τη FLIR κάμερα. Σε πραγματικό σενάριο χρήσης είναι δεδομένο ότι ακόμα και οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις θερμικές κάμερες μόνο σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές της δουλειάς τους και όχι πάντα.

cat-s62-pro-techgear-review-19.jpg

FLIR Camera

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Cat S62 Pro είναι η θερμική κάμερα FLIR, μια τεχνολογία που κοστίζει αρκετά για να την αποκτήσεις σε αυτόνομη συσκευή. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ανεβάζει την τιμή του Cat S62 Pro στα €600+. Αντιλαμβάνεστε ότι μια θερμική κάμερα είναι πραγματικά χρήσιμη σε επαγγελματίες τεχνίτες (π.χ. υδραυλικούς, εργολάβους) για να εντοπίζουν διαρροές στις σωληνώσεις, κενά στις μονώσεις κλπ., αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θερμόμετρο ακριβείας μέσα από την ξεχωριστή εφαρμογή που υπάρχει προεγκατεστημένη στη συσκευή. Γενικά μέσα στην εφαρμογή θα βρείτε πληθώρα λειτουργιών και επιλογών, ενώ έχει τον χαβαλέ του να τη χρησιμοποιείς σαν κάμερα με νυχτερινή όραση.

cat-s62-pro-techgear-review-11.jpg

Κάμερες

Σε ότι αφορά τη συμβατική κάμερα στο πίσω μέρος, η Cat έχει τοποθετήσει έναν τίμιο αισθητήρα 12MP που αποδίδει πολύ καλά σε συνθήκες καλού φωτισμού και προσφέρει δυνατότητα λήψης 4K video. Δυστυχώς, όμως, η εφαρμογή της κάμερας δεν προσφέρει ιδιαίτερες λειτουργίες και αξίζει να σημειώσουμε πως για λήψη σε αναλογία εικόνας 16:9 η ποιότητα πέφτει στα 8MP. Από την άλλη, η εμπρόσθια κάμερα 8MP είναι μια αξιοπρεπής λύση για selfies και video κλήσεις, χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Cat S62 Pro δεν μπορεί να συγκριθεί στον τομέα της κάμερας απέναντι στα συμβατικά smartphones, αλλά τουλάχιστον τα αποτελέσματα δεν είναι για τα σκουπίδια.

Λογισμικό

Το Cat S62 Pro έρχεται με προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Android 10 και επιπλέον υλικό από την Cat. Η εταιρεία υπόσχεται αναβάθμιση στο Android 11 και μέχρι στιγμής έχει παραδώσει κανονικά τα updates ασφαλείας των μηνών που ακολούθησαν μετά την κυκλοφορία του στην αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο

Το περιβάλλον χρήσης είναι γενικά καθαρό και πολύ γρήγορο στη χρήση, υπάρχει και το κουμπί συντόμευσης που μπορείς να επαναπρογραμματίσεις για να έχεις πρόσβαση σε διαφορετικές λειτουργίες με ένα πάτημα, με παρατεταμένο πάτημα και με διπλό πάτημα, και φυσικά υπάρχει η λειτουργία Push-to-talk για να μετατρέψεις το Cat S62 Pro σε walkie-talkie. Σημειώστε ότι η εταιρεία έχει ενσωματώσει έναν ξεχωριστό φάκελο με εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις για να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής, οι οποίες απευθύνονται σε επαγγελματίες.

cat-s62-pro-techgear-review-20.jpg

Επίλογος

Όπως αναφέραμε και στην περίπτωση του Cat S42, τα θωρακισμένα smartphones δεν μπορούν να κριθούν με τον συμβατικό τρόπο. Απευθύνονται σε ένα ειδικό κοινό και γι’ αυτό μετράει περισσότερο η ανθεκτικότητα και οι έξτρα λειτουργίες που προσφέρουν. Το Cat S62 Pro καταφέρνει να προσφέρει ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις, με κυριότερη τη θερμική κάμερα FLIR, και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για τον επαγγελματία, αρκεί να είναι διατεθειμένος να ξοδέψει τα €600+ που ζητά η εταιρεία. Η τιμή ακούγεται υψηλή, αλλά αν αναλογιστούμε πως μια FLIR κάμερα κοστίζει πάνω από €300, τότε είναι μια δίκαιη τιμολόγηση.

Cat S62 Pro

  • Ενσωματωμένη θερμική κάμερα FLIR
    • Επαγγελματικού επιπέδου κάμερα Lepton 3.5
    • Output 1440 x 1080 HD με VividIR
    • Γραμμική υπέρθεση MSX από την οπτική κάμερα
    • Εύρος μετρήσεων -20 °C έως 400 °C
    • Ανιχνεύει θερμότητα και μετρά θερμοκρασίες επιφανειών από απόσταση έως 30 μέτρα
    • Δυνατότητα μεταβολής κλίμακας και μετακίνησης των περιοχών ενδιαφέροντος με δείκτες μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας
    • Το οριζόντιο οπτικό πεδίο έχει επεκταθεί σε 57 μοίρες για να καταγράφεται μεγαλύτερο μέρος της σκηνής
    • 9 θερμικές χρωματικές παλέτες στη διάθεσή σας για να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας
    • Δημιουργία αναφορών σε PDF
  • Ισχυρή μπαταρία 4.000 mAh
  • Ανθεκτικό σε Νερό / Σκόνη (IP68), δοκιμασμένο σε πτώσεις από 1,8 m σε χάλυβα, MIL SPEC 810H, τζάμι Corning Gorilla Glass 6
  • Smartphone ανθεκτικό σε νερό – έως 1,5 μέτρα για 35 λεπτά
  • Πολύ φωτεινή οθόνη 5,7" FHD+ 18x9 βελτιστοποιημένη για χρήση σε εξωτερικό χώρο, με πάνελ αφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με υγρά δάχτυλα ή γάντια
  • Android 10 (με αναβάθμιση σε 11)
  • 6 GB RAM, 128 GB ROM, με επεκτάσιμο χώρο αποθήκευσης (microSD)
  • Οκταπύρηνος επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 660, 2,0 GHz
  • Κύρια κάμερα 12 MP Sony Dual pixel, μπροστινή κάμερα 8 MP
  • LTE Cat 13, VoLTE, VoWiFi, ViLTE
  • Ανθεκτική σε φθορά, αντιολισθητική πλάτη TPU με επικάλυψη ελαστικού
  • Προγραμματιζόμενο πλήκτρο συντόμευσης, χρήσιμο για τις λειτουργίες Push to Talk (PTT), SOS (εφαρμογή μοναχικού εργαζόμενου) ή για εύκολη ενεργοποίηση του φακού ή της κάμερας
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • Επιλεγμένες εφαρμογές και κατάλογος περιεχομένου
  • Παραλλαγές διπλής και μονής SIM – Nano SIM + microSD (ξεχωριστές υποδοχές microSD και SIM)
  • Εγγύηση 2 ετών
  • Android Enterprise Recommended (διαθέσιμη σύντομα)
  • Κάλυψη ενημερώσεων ασφαλείας για 3 χρόνια*
  • Υποστήριξη Zero-touch

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading