Facebook: Δέχτηκε ήδη 6 αγωγές μέσα σε μια εβδομάδα για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

Άρχισαν τα όργανα και από νομικής πλευράς για τις Facebook και Cambridge Analytica, καθώς έχουν κατατεθεί ήδη έξι αγωγές εναντίον τους λόγω των αποκαλύψεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις από αυτές είναι ομαδικές αγωγές που αντιπροσωπεύουν τους χρήστες των οποίων τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν από την Cambridge Analytica εν αγνοία τους, ενώ οι άλλες τρεις έχουν γίνει από μετόχους της Facebook.

Διαβάστε επίσης: Mark Zuckerberg: Aπολογείται για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και ανακοινώνει τρεις μεγάλες αλλαγές

Όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg, ο μέτοχος Fan Yuan έχει καταθέσει ομαδική αγωγή κατά των Facebook, Mark Zuckerberg (CEO) και David Wehner (CFO) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του San Francisco, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι έπεσε κατακόρυφα η τιμή της μετοχής λόγω των αποκαλύψεων και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει όλους όσους έχουν αγοράσει μετοχές της εταιρείας από την 3η Φεβρουαρίου 2018 μέχρι την 19η Μαρτίου 2018. Παρόμοια αγωγή κατέθεσε και ο μέτοχος Robert Casey σε δικαστήριο του San Jose.

Διαβάστε επίσης: Elon Musk: Στηρίζει το #deleteFacebook αναστέλλοντας τη λειτουργία των Facebook Pages των Tesla και SpaceX

Στο ίδιο δικαστήριο (San Jose) κατατέθηκε και άλλη αγωγή από τον Jeremiah Hallisey, ο οποίος εμπλέκει τους Mark Zuckerberg (CEO), Sheryl Sandberg (COO) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Marc Andreessen, Peter Thiel, Reed Hastings, Erskine Bowles, Susan Desmond-Hellmann και Jan Koum. Το κατηγορητήριο του αναφέρει ότι:

"Κάθε ένας από τους προαναφερθέντες παραβίασε συνειδητά και σκόπιμα τα καθήκοντα της ειλικρίνειας, καλής πίστης, αφοσίωσης και εύλογης έρευνας για το Facebook και τους μετόχους του, παραλείποντας να ενεργήσει κατάλληλα έτσι ώστε το Facebook να εφαρμόσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς και να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες νόμους"

Διαβάστε επίσης: #deleteFacebook και από τον συνιδρυτή του WhatsApp που ανήκει στην…Facebook!

Η συγκεκριμένη αγωγή επιδιώκει την αποζημίωση των εναγόντων, αλλά και καθοδήγηση για την βελτίωση της διακυβέρνησης της εταιρείας με δικαστική εντολή. Οι άλλες δύο αγωγές έχουν γίνει από χρήστες του Facebook στο Illinois και στο Texas, οι οποίοι αναζητούν και αυτοί αποζημίωση για αυτούς και για τους χρήστες που αντιπροσωπεύουν.

Ανάλογες ενέργειες αναμένονται ότι θα γίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες ημέρες.

[via]

Loading