Facebook: Διαρροή προσωπικών δεδομένων 533 εκατ. χρηστών

Το Δεκέμβριο του 2019 είχε διαρρεύσει μια απροστάτευτη βάση δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες για 267 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών του Facebook, στα οποία συμπεριλαμβανόταν τα User IDs, τηλεφωνικοί αριθμοί και ονόματα. Τότε η Facebook είχε αποδώσει τη διαρροή σε μια “ατέλεια” της τεχνολογίας της που επέτρεψε την εξαγωγή της βάσης και είχε ανακοινώσει πως έλυσε το πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ηρεμία σε αυτό το μέτωπο για όλο το 2020, αλλά τώρα έρχεται στη δημοσιότητα μια νέα διαρροή που αφορά προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook με User IDs, ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γεννήσεως, πληροφορίες τοποθεσίες, διευθύνσεις email και τα βιογραφικά τους, φυσικά για όσους έχουν δηλώσει από μόνοι τους αυτές τις πληροφορίες στο προφίλ τους.

Η αναφορά έγινε από το δίκτυο Bloomberg και η Facebook έσπευσε να σχολιάσει ότι πρόκειται για παλιά δεδομένα που είδαμε στη διαρροή του 2019, παρόλα αυτά, ο αριθμός των λογαριασμών είναι αυτή τη φορά υπερδιπλάσιος. Ο CTO της Hudson Rock (εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας), κ. Alon Gal, σημείωσε σε tweet του πως αυτές οι μεγάλες βάσεις δεδομένων σπανίως διακινούνται έτσι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, διότι οι άνθρωποι που τις έχουν στα χέρια τους προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα φάση είναι το εξής:

Τα δεδομένα από τους 533 εκατ. λογαριασμούς Facebook είναι διαθέσιμα online δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι εάν διατηρείτε λογαριασμό στο Facebook, τότε είναι αρκετά πιθανό πως έχει διαρρεύσει ο τηλεφωνικός αριθμός που έχετε δηλώσει με τον λογαριασμό σας.

Αναμένουμε μια πιο επίσημη και αναλυτική τοποθέτηση από τη Facebook για τη νέα διαρροή.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading