Το Facebook μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νοητικά προβλήματα στα παιδιά

Ψυχολογικές μελέτες έδειξαν ότι η εκτεταμένη χρήση του Facebook από παιδιά και εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά νοητικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Dr. Larry D. Rosen, καθηγητή ψυχολογίας του California State University στο 119ο Ετήσιο Συνέδριο “American Psychological Association in Washington” το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα:

  • Έφηβοι και νεαροί που κάνουν υπερβολική χρήση του Facebook είναι πιθανό να εμφανίσουν ψυχολογικές διαταραχές όπως μανία, παράνοια, επιθετικές συμπεριφορές, αντικοινωνικότητα, εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ και τάσεις ναρκισσισμού.
  • Μικρά παιδιά και έφηβοι που χρησιμοποιούν συστηματικά το Διαδίκτυο και παίζουν video games παρουσιάζουν συχνά στομαχικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.
  • Μαθητές γυμνασίου και λυκείου που επισκέπτονται το Facebook τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια 15λεπτου μαθήματος παίρνουν χαμηλότερους βαθμούς.
  • Ο μέσος έφηβος στέλνει συνολικά 2.000 γραπτά μηνύματα το μήνα, κάτι που σχετίζεται με προβλήματα ύπνου, συγκέντρωσης και άγχους.

Από την άλλη πλευρά όμως, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες του Facebook για τις οποίες ακούμε συνεχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση του Facebook βοηθά τους νέους να αναπτύξουν αισθήματα συμπαράστασης και υποστήριξης για τους εικονικούς τους φίλους αλλά και τεχνικές κοινωνικοποίησης πίσω από τη ασφάλεια της οθόνης τους. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύνδεσμο μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

[πηγή sciencedaily]

This entry was posted in Facebook, Featured. Bookmark the permalink.

One Response to Το Facebook μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νοητικά προβλήματα στα παιδιά

  1. Pingback: Το Facebook μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νοητικά προβλήματα στα παιδιά | StinFora.com