Facebook Messenger: Δοκιμές για end-to-end κρυπτογράφηση και στις προσωπικές συνομιλίες

Η Meta ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις δοκιμές του συστήματος end-to-end κρυπτογράφησης στις μεμονωμένες συνομιλίες του Facebook Messenger, μια κίνηση που έρχεται πολλά χρόνια μετά το λανσάρισμα που έγινε το 2016 για τις «μυστικές συνομιλίες». Το 2021 έφτασε η ώρα για τις φωνητικές και video κλήσεις, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο προστέθηκαν και οι ομαδικές συνομιλίες των χρηστών.

facebook-messenger-e2e-1.jpg

Για ακόμα μία φορά, ωστόσο, η εταιρεία επιλέγει ίσως την χειρότερη στιγμή για να ανακοινώσει μια νέα λειτουργία, καθώς δέχεται έντονη κριτική λόγω της σύλληψης μιας 17χρονης που προχώρησε σε άμβλωση στις ΗΠΑ, μιας και η αστυνομία οδηγήθηκε σε αυτήν από τις συνομιλίες της στο Facebook Messenger. Η εταιρεία διατείνεται ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που την ώθησε να ξεκινήσει τις δοκιμές τώρα, αλλά δεν παύει να χτυπά άσχημα στην κοινή γνώμη. Αν οι συνομιλίες της 17χρονης προστατευόταν από end-to-end κρυπτογράφηση, τότε δεν θα υπήρχε τρόπος να δοθούν οι πληροφορίες στις αρχές.

facebook-messenger-e2e-2.jpg

Ακόμη, η Meta δοκιμάζει παράλληλα και την δυνατότητα δημιουργίας backup αρχείου των κρυπτογραφημένων συνομιλιών από το Facebook Messenger σε third-party υπηρεσίες (π.χ. iCloud, Google Drive) με τον χρήστη να μπορεί να τις προστατέψει με κάποιο PIN ή password. Για την ώρα υποστηρίζονται μόνο οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες από τις εφαρμογές της υπηρεσίας για συσκευές Android και iOS.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει πως σύντομα θα επεκτείνει την end-to-end κρυπτογράφηση και στα DMs του Instagram, θα δώσει την δυνατότητα ανάκλησης αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και συγχρονισμό των διεγραμμένων μηνυμάτων σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Γενικότερα, η καθολική end-to-end κρυπτογράφηση αναμένεται σε όλα τα προϊόντα της από το 2023.

[Meta]

Loading