Facebook Messenger: Δοκιμές για end-to-end κρυπτογράφηση στις κλήσεις

Εδώ και πολλά χρόνια οι χρήστες περιμένουν από τη Facebook να φέρει την περίφημη end-to-end κρυπτογράφηση και στην υπηρεσία Facebook Messenger, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος του 2021 για να ξεκινήσουν οι δοκιμές από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι την προσφέρει στην υπηρεσία WhatsApp.

messenger-e2e-1.jpg

Όπως ανακοίνωσε επίσημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για end-to-end κρυπτογράφηση των ομαδικών συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών και video κλήσεων μέσω του Messenger, για επαφές με τις οποίες υπάρχουν ήδη ανοικτές συνομιλίες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και δοκιμές για τους τρόπους παράδοσης των μηνυμάτων στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες, έτσι ώστε να μπορείς να αποφασίσεις ποια μηνύματα θα φτάνουν στη λίστα των συνομιλιών, ποια θα πηγαίνουν στη λίστα των αιτημάτων συνομιλίας και ποια δεν φτάνουν ποτέ σε εσένα.

Υπενθυμίζουμε ότι η end-to-end κρυπτογράφηση εν ολίγοις μεταφράζεται σε κωδικοποίηση των μηνυμάτων - κλήσεων, με τα κλειδιά αποκωδικοποίησης να είναι διαθέσιμα μόνο στις συσκευές του αποστολέα και του παραλήπτη. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς τρίτος ή ενδιάμεσος (π.χ. server) δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, ακόμη και αν καταφέρει να παρεμβάλει στη συνομιλία.

messenger-e2e-2.jpg

Στην περίπτωση του Messenger παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Facebook πραγματοποιεί δοκιμές για της φωνητικές και video κλήσεις και όχι για τα γραπτά μηνύματα, για τα οποία είχε αναφέρει νωρίτερα φέτος πως δεν θα δούμε end-to-end κρυπτογράφηση πριν το 2022.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[Facebook]

Loading