Πρεμιέρα σήμερα για το Football Manager 2014 και με αφορμή το γεγονός είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον δημιουργό και υπεύθυνο ανάπτυξης της σειράς παιχνιδιών Football Manager τον Miles Jacobson!

Miles-Jacobson

Τον ρωτήσαμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το δημοφιλές παιχνίδι, το οποίο για πρώτη φορά προσφέρεται εξολοκλήρου και στα Ελληνικά! Εκτός από το εξελληνισμένο περιβάλλον, το παιχνίδι έχει τα πλήρη δικαιώματα για τη Super League και τη Football League, με όλες τις ομάδες (υπάρχει και η ΑΕΚ για όσους ενδιαφέρονται - δείτε εδώ)

TechGear: Πόσα άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Sports Interactive;

Miles Jacobson: Πριν από 7-8 χρόνια όπου έγινε η εξαγορά από τη SEGA, στην εταιρεία δούλευαν περίπου 35 άτομα. Σήμερα η ομάδα της Sports Interactive αριθμεί περισσότερα από 90 άτομα. Τα 65 από αυτά εργάζονται επάνω στη έκδοση για υπολογιστές (PC, Mac, Linux), και οι υπόλοιποι στις εκδόσεις για φορητές συσκευές καθώς και την Online έκδοση που αναμένεται να δούμε στο μέλλον. Όλη η εταιρεία ασχολείται με το Football Manager και δεν έχει κανέναν άλλο τίτλο παράλληλα. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για Hockey Management, αλλά αποφασίστηκε ότι ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στο Ποδόσφαιρο.

TG: Ποια η γνώμη σου για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

MJ: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες. Δουλεύουν σκληρά και έχουν ανεβάσει το επίπεδό τους αρκετά τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή κάποιος παίκτης με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά (αυτό μεταφέρεται και στο παιχνίδι), αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε κάποιους που θα κάνουν τη διαφορά. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο βασίζεται στην τακτική και την αμυντική απόδοση και αυτό το έχουμε δει και στα αποτελέσματα της Εθνικής ομάδας.

TG: Μπορεί κάποιος να συγχρονίσει την πρόοδό του σε διαφορετικές πλατφόρμες;

MJ: Αυτή τη στιγμή στις εκδόσεις για PC, Mac και Linux μπορεί να γίνει αυτό μέσα από τo Steam Cloud, χωρίς κανένα περιορισμό. Στα πλάνα είναι όμως και ο συγχρονισμός, μόνο για το Classic Mode, και με το Playstation VITA. Θα μπορεί κάποιος να μεταφέρει την πρόοδό του από τον υπολογιστή του στο Playstation VITA και να συνεχίσει από εκεί κανονικά.

TG: Θα δούμε κάποια έκδοση του παιχνιδιού για το Facebook;

MJ: Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πλάνα. Η πλατφόρμα του Facebook δεν μπορεί να προσφέρει την ταχύτητα και την ισχύ που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα παιχνίδι όπως το Football Manager.

TG: Τι άλλες εκδόσεις αναμένεται να δούμε στο μέλλον;

MJ: Στα σχέδια είναι μια ΔΩΡΕΑΝ online έκδοση του παιχνιδιού σε μορφή MMO όπου οι παίκτες θα ανταγωνίζονται άλλους, ταυτόχρονα. Η έκδοση αυτή θα προσφέρει και in-app αναβαθμίσεις οι οποίες θα βοηθούν στην πιο γρήγορη εξέλιξή σας.

TG: Έχει η Sports Interactive συνεργασία με παίκτες, προπονητές και δημοσιογράφους για να μπορέσει να βελτιώσει την εμπειρία του παιχνιδιού;

MJ: Περισσότεροι από 300 παίκτες έπαιξαν και τις δοκιμαστικές εκδόσεις του παιχνιδιού και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες στην εταιρεία για να μπορέσουμε να κάνουμε το παιχνίδι ακόμα καλύτερο.

TG: Μπορεί ένας επαγγελματίας προπονητής να βοηθηθεί από το παιχνίδι;

MJ: Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το παιχνίδι το χρησιμοποιούν αρκετοί προπονητές, βοηθοί προπονητών και σκάουτερς. Το χρησιμοποιούν κάποιοι βοηθοί στην Chelsea (προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ως βάση δεδομένων), αλλά και ο Ole Gunnar Solskjær, ο πρώην άσσος της Manchester United, ο οποίος έχει δηλώσει ότι για την επιτυχία του ως προπονητής με τη Νορβηγική ομάδα της Molde, ευθύνεται ο Sir Alex Ferguson αλλά και το γεγονός ότι ήταν πολύ καλός στο Football Manager.

TG: Πιστεύεις ότι οι παίκτες της έκδοσης για υπολογιστές παίζουν και τις εκδόσεις των φορητών συσκευών (iOS, Android);

MJ: Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για 2 αρκετά διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οι εκδόσεις των φορητών έχουν αναπτυχθεί με σκοπό τον πιο γρήγορο και απλοϊκό τρόπο παιχνιδιού, ενώ οι εκδόσεις για υπολογιστές έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος στην ανάλυσή τους και απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ αλλά και χρόνο από τον ίδιο τον παίκτη. Στατιστικά βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα το 40% των παικτών παίζουν κάποια έκδοση για φορητές συσκευές, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2014 και να φτάσει στο 50%. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος παιχνιδιού είναι 2,5 ώρες στους υπολογιστές και μόλις 20 λεπτά στις φορητές συσκευές. Αυτό έχει μια λογική, πρακτικά θέλουμε η φορητή έκδοση να είναι προσιτή στον κόσμο και να μη δημιουργεί προβλήματα.... δεν θέλουμε για παράδειγμα κάποιος να χάσει το τραίνο ή το λεωφορείο του πηγαίνοντας στη δουλειά έχοντας ξεχαστεί με το Football Manager.

Να σημειώσω ότι μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις Football Manager 2014 Handheld για Android και iOS, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει πλάνο για Windows Phone και BlackBerry.

TG: Το ποδόσφαιρο αλλάζει (έστω και αργά) με τα χρόνια, το Football Manager ακολουθεί;

MJ: Ήδη στο παιχνίδι μας έχουμε ενσωματώσει τους νέους κανονισμούς και τεχνολογίες (π.χ. Goal Line Technology). Οι διαιτητές του Football Manager είναι πολύ καλύτεροι από τους πραγματικούς. Τα τελευταία χρόνια όμως προσπαθούμε να βάλουμε και εξωαγωνιστικά στοιχεία στο παιχνίδι (στον αλγόριθμο του παιχνιδιού) όπως είναι οι καταστάσεις του financial fair play.

TG: Πως πηγαίνουν οι πωλήσεις του Football Manager;

MJ: Η έκδοση Football Manager 2013 έσπασε πέρυσι όλα τα ρεκόρ. Το 2013 ήταν με διαφορά η χρονιά με τις περισσότερες πωλήσεις αλλά ήδη βλέπουμε από την ζήτηση που υπάρχει για το FM2014 ότι τα ρεκόρ αυτά δεν θα κρατήσουν για πολύ... Και το πιο σημαντικό είναι ότι εκτός από τις περισσότερες πωλήσεις, οι παίκτες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι.

TG: Ποιο από τα νέα χαρακτηριστικά του FM2014 σε ενθουσιάζει περισσότερο;

MJ: Το σύστημα μεταγραφών έχει αλλάξει σημαντικά, όσοι ασχολούνται με τις μεταγραφές θα νιώσουν αμέσως τη διαφορά. Η μηχανή του ποδοσφαιρικού αγώνα βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς αλλά πιο χαρακτηριστικά στον τομέα των τακτικών. Τέλος το γενικό περιβάλλον του παιχνιδιού έχει αλλάξει με στόχο ο παίκτης να βρίσκει περισσότερες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς παράθυρα. Οι βελτιώσεις του παιχνιδιού είναι όμως σχετικές με τον τρόπο που παίζει κάποιος το παιχνίδι. Ο καθένας έχει το δικό του στυλ και χρησιμοποιεί συγκεκριμένες πληροφορίες. Εμείς από τη πλευρά μας προσπαθούμε να μειώσουμε τους περιορισμούς προς τους παίκτες για να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη και το παιχνίδι πιο ευχάριστο.

TG: Σας ευχαριστούμε για τη συζήτηση!

MJ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Μη ξεχάσετε να διαβάσετε το αναλυτικό μας review για το Football Manager 2014!

Advertisements