Ο CEO της Google ξεκαθαρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανής αναζήτησης στην Κίνα

Μόλις πρόσφατα η Google αποφάσισε να παρατήσει τα όποια σχέδια της για την δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης στην Κίνα που θα συμφωνεί με τη λογοκρισία και τους περιορισμούς της χώρας, μια απόφαση που πιθανότατα επηρεάστηκε σημαντικά από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της.

Όπως και να 'χει, το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να ιντριγκάρει τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί σχετικά ο CEO της Google, Sundar Pichai, σε συνέδριο που διεξήχθη πρόσφατα στο San Francisco. Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ξεκάθαρα ότι ουδέποτε έφτασαν στο σημείο να λανσάρουν μια τέτοια μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, αλλά παραδέχτηκε ότι όντως εξέταζαν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Pichai ισχυρίζεται ότι μετά από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό της Google παρατήρησαν πως παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η νομοθεσία της Κίνας, θα μπορούσαν και πάλι να εξυπηρετήσουν το 99% των αιτημάτων των χρηστών. Δεδομένου, όμως, του τεράστιου πληθυσμού της Κίνας, το 1% μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα που δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

"Θέλαμε να μάθουμε πως θα μπορούσε να είναι η μηχανή αναζήτησης της Google στην Κίνα και γι' αυτό πραγματοποιήσαμε εσωτερικές δοκιμές. Είναι πολύ νωρίς, δεν γνωρίζουμε εάν θα έπρεπε ή εάν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο στην Κίνα, παρόλα αυτά θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να το διερευνήσουμε λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών που βρίσκονται εκεί"

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο αυτή η ιστορία, τόσο λόγω των αντιδράσεων των υπαλλήλων της Google, όσο και λόγο του ενδιαφέροντος που έδειξαν οι νομοθέτες στις ΗΠΑ για τις κινήσεις της εταιρείας...

[via]

Loading