Η Google παραδέχεται ότι παρακολουθεί την τοποθεσία ακόμη και με απενεργοποιημένο το Location History

Την προηγούμενη εβδομάδα μια αναφορά του Associated Press αποκάλυψε ότι η Google συνεχίζει να παρακολουθεί κανονικότατα την τοποθεσία του χρήστη, ακόμη και όταν έχει απενεργοποιημένη τη σχετική λειτουργία Location History από τις υπηρεσίες της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για ακόμα μία φορά θόρυβος σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη και το κλασικό τροπάριο.

Η Google από την πλευρά της έσπευσε να τροποποιήσει ελαφρώς τους Όρους Χρήσης των υπηρεσιών της, όχι για να καλυφθεί, αλλά για να διευκρινήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη λειτουργία. Μέχρι πρότινος ανέφερε ότι:

"Μπορείς να απενεργοποιήσεις το Location History οποιαδήποτε στιγμή, έτσι ώστε να μην αποθηκεύονται οι τοποθεσίες που επισκέπτεσαι. Με το Location History απενεργοποιημένο για τον λογαριασμό Google που χρησιμοποιείς, παραμένει κλειστό σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με αυτόν τον λογαριασμό"

Μετά τη δημοσίευση της αναφοράς του Associated Press, η Google προχώρησε στην παρακάτω διευκρίνηση:

"Μπορείς να απενεργοποιήσεις το Location History στον λογαριαασμό σου οποιαδήποτε στιγμή.

Η ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες υπηρεσίες τοποθεσίας στη συσκευή, όπως τα Google Location Services και Find My Device. Ορισμένες πληροφορίες τοποθεσίας ίσως αποθηκευτούν ως μέρος της δραστηριότητας σου σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα Search και Maps. Με το Location History απενεργοποιημένο για τον λογαριασμό Google που χρησιμοποιείς, παραμένει κλειστό σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με αυτόν τον λογαριασμό"

Όπως καταλαβαίνετε, η Google εξακολουθεί να παρακολουθεί την τοποθεσία της συσκευής σας για ορισμένες υπηρεσίες της, ακόμη και αφότου έχετε δηλώσει την άρνηση σας. Αυτή η παραδοχή αναπόφευκτα οδήγησε και στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραπλανεί τους χρήστες και παραβιάζει ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Εκτός, όμως, από τα προβλήματα στις ΗΠΑ, τα μάτια της έχει στραμμένα στην υπόθεση και η ΕΕ που πρόσφατα επέβαλε πρόστιμο - ρεκόρ ύψους €4.3 δισ. για μονοπωλιακές πρακτικές στο Android OS. Δεν αποκλείεται να δούμε νέο πρόστιμο αρκετά σύντομα...

[via]

Loading