Google και Mozilla ανησυχούν για πιθανό μονοπώλιο της Microsoft με τον IE στο Windows RT

metro

Google και Mozilla κατηγορούν την Microsoft για μονοπωλιακές τακτικές με την επερχόμενη έκδοση του Windows 8 για ARM συσκευές με την ονομασία Windows RT εξαιτίας της αποκλειστικής Metro εμφάνισης που δεν επιτρέπει σε browsers, όπως τον Chrome και Firefox να λειτουργήσουν στο περιβάλλον αυτό. «Η προοπτική ότι η επερχόμενης γενιάς έκδοση του Windows για ARM συσκευές θα περιορίζει τους χρήστες σε έναν μόνο browser είναι το πρώτο βήμα σε μια νέα κλειστή πλατφόρμα», δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της Mozilla, Harvey Anderson.

H Mozilla εξηγεί ότι η Microsoft δίνει στον Internet Explorer πρόσβαση σε ειδικά API που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός μοντέρνου browser και δεν επιτρέπει σε άλλους browsers την πρόσβαση σε αυτά τα API μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα αυτών των προτάσεων. Η Mozilla έχει ήδη δεσμευτεί για την κυκλοφορία ειδικής Metro έκδοσης του Firefox για το Windows 8 αλλά επισημαίνει ότι η στρατηγική της Microsoft κάνει κακό στην εμπειρία του χρήστη και στην ασφάλεια των μελλοντικών Windows RT συσκευών.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Mozilla σχετικά με το περιοριστικό περιβάλλον του Windows 8. Πάντοτε υποστηρίζαμε την καινοτομία στον χώρο των browsers σε όλες τις πλατφόρμες και πιστεύουμε ότι οι καλοί ανταγωνιστές μας κάνουν να δουλεύουμε σκληρότερα. Στο τέλος, οι καταναλωτές και οι developers ωφελούνται από τον ανταγωνισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Το Windows RT είναι μια ειδική έκδοση του επερχόμενου Windows 8 που έχει σχεδιαστεί σχεδόν αποκλειστικά για χρήση μέσω του Metro UI με σκοπό να ανταγωνιστεί πλήρως το iPad και τα υπόλοιπα Android tablets.

[via SlashGear]

Loading