Huawei MatePad 11 Review: Ένα εξαιρετικό tablet για όλους τους χρήστες

Τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια για τον γολγοθά που ανεβαίνει η Huawei λόγω των κυρώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επομένως, λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε τι έχει συμβεί για να φτάσουμε στο σημείο του εξοστρακισμού της από την αγορά των smartphones (και όχι μόνο).

Αν είχαμε να κάνουμε με κάποια άλλη εταιρεία, τότε το πιθανότερο θα ήταν να είχε βαρέσει διάλυση, αλλά η Huawei αποδεικνύεται πως απλά έκανε ένα βήμα πίσω για να πάρει φόρα και να επανέλθει ακόμα πιο δυναμικά στον τομέα των consumer electronics. Όλες οι νέες κινήσεις της εταιρείας συνδέονται με την ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος HarmonyOS, επάνω στο οποίο έχει επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια, και αν στην αρχή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό (έως και χλευασμό) η ραγδαία εξέλιξη του έχει αρχίσει να κλείνει στόματα και να πείθει τους καταναλωτές πως υπάρχει ζωή και χωρίς τα Google Mobile Services.

Μέσα σε αυτούς τους πολύ δύσκολους μήνες, η Huawei δεν παράτησε ποτέ τις κατηγορίες των laptops και των tablets, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε αμφότερες. Ειδικά, όμως, στην κατηγορία των tablets κατάφερε να πιάσει τον παλμό των χρηστών και τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, εξελίσσοντας σε εντυπωσιακό βαθμό τις προτάσεις της. Μία από αυτές είναι και το HUAWEI MatePad 11, το οποίο είναι μία από τις πρώτες συσκευές που κυκλοφορούν απευθείας με το HarmonyOS 2.0.

Huawei MatePad 11 Review

Huawei MatePad 11 / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Huawei MatePad 11 ξεχωρίζει με το πρώτο άγγιγμα για την premium μεταλλική κατασκευή του με μικρό πάχος (7.3mm) και σχετικά μικρό βάρος (περίπου 0.5kg). Ελαφρώς στρογγυλεμένες γωνίες, bezels στο σωστό (για tablet) μέγεθος, εμπρόσθια κάμερα τοποθετημένη κεντρικά επάνω σε οριζόντια θέση και camera module στο πίσω μέρος που προεξέχει ελάχιστα.

Κρατώντας το σε κάθετη θέση βρίσκουμε στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για κάρτα microSD, στη δεξιά πλευρά τα volume buttons, στην επάνω πλευρά 2x ηχεία και το power button με μια κόκκινη τσαχπινιά στο κέντρο, ενώ στην κάτω πλευρά υπάρχουν ακόμα 2 ηχεία και η υποδοχή USB Type-C.

Γενικά το Huawei MatePad 11 προορίζεται περισσότερο για χρήση σε οριζόντια θέση (landscape) και ειδικά όσοι προμηθευτούν και το bluetooth πληκτρολόγιο θα εκτιμήσουν αυτήν την απόφαση της εταιρείας, μιας και τους προσφέρει μια εμπειρία laptop με οθόνη υψηλής ανάλυσης και 4x ηχεία Harman Kardon στις κοντές πλευρές που αποδίδουν εξαιρετικά γεμάτο ήχο. Σε περίπτωση που προμηθευτείτε και τη γραφίδα, κολλάει μαγνητικά επάνω στην πλευρά όπου βρίσκεται η εμπρόσθια κάμερα και από εκεί φορτίζει.

Σχετικά με το πληκτρολόγιο - κάλυμμα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον premium χαρακτήρα του Huawei MatePad 11 με την ιδιαίτερη υφή του, αλλά από πλευράς χρηστικότητας απαιτείται λίγος χρόνος εξοικείωσης με τις διαστάσεις του και την μικρή απόσταση μεταξύ των πλήκτρων του. Μετά από λίγο καιρό, πάντως, μπορείς άνετα να κάνεις τη δουλειά σου με αυτό σαν να χρησιμοποιείς ένα laptop.

Huawei MatePad 11 Review

Huawei MatePad 11 / Οθόνη

Από τα σημαντικότερα προτερήματα του Huawei MatePad 11 είναι η σαφέστατα η οθόνη του. Η εταιρεία τοποθέτησε IPS panel 10.95’’ ανάλυσης 2560 x 1600 (16:10 αναλογία) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, τον οποίο μπορείς να έχεις μόνιμα ενεργοποιημένο (μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας) ή να επιλέξεις τη δυναμική λειτουργία που ενεργοποιεί τα 120Hz μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεσαι (π.χ. πλοήγηση σε ιστοσελίδες και SoMe).

Μπορεί να μην έχουμε τα πλεονεκτήματα των OLED οθονών, αλλά και πάλι απολαμβάνουμε ζωντανά χρώματα και υψηλή ευκρίνεια σε συνθήκες έντονου φωτισμού, ωστόσο, θα θέλαμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά στην αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας, διότι διαπιστώσαμε πως ώρες ώρες είναι ανεξήγητη η ελάττωση της στους εσωτερικούς χώρους.

Σε όλα τα σενάρια χρήσης (gaming, multitasking, παρακολούθηση περιεχομένου, τηλεδιασκέψεις κλπ.) είναι απολαυστική η χρήση της οθόνης, είτε με τα δάκτυλά, είτε με τη γραφίδα. Υψηλά επίπεδα απόκρισης και πολύ μεγάλη ακρίβεια με την ακίδα της γραφίδας που θα σου φανεί πολύ χρήσιμη για να κρατάς γρήγορα σημειώσεις ή να σχεδιάζεις (ειδικά τα μικρά παιδιά θα βρουν τη χαρά τους).

Huawei MatePad 11 Review

Huawei MatePad 11 / Hardware - Απόδοση

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η Huawei κατάφερε να βρει πρόσβαση σε επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon 865 με αποτέλεσμα να προσφέρει στους χρήστες τουλάχιστον το flagship SoC του 2020. Οκ, προφανώς δεν είναι ό,τι πιο ισχυρό κυκλοφορεί στην αγορά στις μέρες μας, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα πιο ισχυρά SoCs των τελευταίων μηνών και αυτό αρκεί.

Με 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο (επεκτάσιμος με κάρτα microSD), το Huawei MatePad 11 καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του όλων των χρηστών, τόσο για επαγγελματική όσο και για οικιακή χρήση. Το hardware έχει βελτιστοποιηθεί για το HarmonyOS 2.0, το οποίο είναι ένα τρομερά ελαφρύ λειτουργικό σύστημα που θυμίζει συνδυασμό του περιβάλλοντος χρήσης EMUI με το iOS της Apple, με αποτέλεσμα τα πάντα να τρέχουν ταχύτατα και ομαλότατα.

Ο τομέας του ήχου είναι επίσης ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Huawei MatePad 11, καθώς η τετράδα των ηχείων που έχει ρυθμίσει η Harman Kardon παράγουν ήχο τρομερά υψηλής έντασης και καθαρότητας για τα δεδομένα ενός tablet, και μάλιστα με ανέλπιστα βαθύ μπάσο να πηγάζει από μια τόσο λεπτή κατασκευή.

Σχετικά με τις κάμερες, ομολογουμένως δεν είναι και ό,τι πιο άνετο να χρησιμοποιείς ένα tablet για να τραβήξεις φωτογραφίες, αλλά σε περίπτωση που παραστεί η ανάγκη, η κάμερα 13MP είναι τουλάχιστον τίμια σε συνθήκες καλού φωτισμού. Η εμπρόσθια κάμερα 8MP κάνει μια χαρά τη δουλειά της για τις τηλεδιασκέψεις, οπότε είσαι καλυμμένος και από αυτήν την πλευρά.

Huawei MatePad 11 Review

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Huawei MatePad 11 κυκλοφορεί μόνο σε έκδοση WiFi (δεν υπάρχει υποστήριξη 4G/5G) και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του. Πιθανότατα η εταιρεία δεν κατάφερε να πάρει άδεια χρήσης των ανάλογων chipsets της Qualcomm, οπότε έμεινε μόνο με την κεραία WiFi για τον τομέα της συνδεσιμότητας. Μπορείς, φυσικά, να δημιουργήσεις hotspot με το smartphone για να έχεις μια κάποια λύση όταν βρίσκεσαι στο δρόμο. Ένα άλλο αρνητικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, άρα ξεχνάμε το βιομετρικό ξεκλείδωμα.

Κλείνοντας την ενότητα να αναφέρουμε πως η μπαταρία έχει χωρητικότητα 7250mAh και φορτίζει σε ισχύ 22.5W, επομένως, δεν έχουμε κάτι το συγκλονιστικό από πλευράς αυτονομίας και φόρτισης. Μια αξιοπρεπής επιλογή που σου παρέχει αρκετό χρόνο συνεχόμενης λειτουργίας με μία φόρτιση και στο πιο συνηθισμένο σενάριο σου βγάζει άνετα μια ημέρα χρήσης.

Huawei MatePad 11 / Εμπειρία χρήσης

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το HarmonyOS 2.0 είναι αρκετά πιο δουλεμένο από τις πρώτες πρώιμες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους early testers. Ένα καθαρό περιβάλλον χρήσης με αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, οι οποίες μάλλον προστέθηκαν από την εταιρεία με σκοπό να αναδείξει τις δυνατότητες της συσκευής και της γραφίδας. Μη ξεχνάμε ότι και στην περίπτωση του Huawei MatePad 11 αποτελεί “αγκάθι” η απουσία των Google Mobile Services για την πλειοψηφία των χρηστών, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.

Καταρχάς, το κατάστημα εφαρμογών Huawei AppGallery έχει ενισχυθεί σημαντικά (και συνεχίζει διαρκώς να εμπλουτίζεται) με τις κορυφαίες εφαρμογές του Android OS, αλλά και με εξειδικευμένες εφαρμογές που αφορούν την ελληνική αγορά (π.χ. τράπεζες, διανομή προϊόντων, διασκέδαση κλπ.). Για οτιδήποτε δεν βρίσκεις στο AppGallery υπάρχει η λύση του Petal Search που πραγματικά σου φέρνει στο πιάτο τα πάντα γρήγορα και πανεύκολα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γράψεις την ονομασία της εφαρμογής που θέλεις να εγκαταστήσεις και το Petal Search σου βρίσκει άμεσα το αρχείο .apk από έγκυρες και ασφαλείς πηγές, προχωρά σε έλεγχο πριν την εγκατάσταση και είσαι έτοιμος.

Huawei MatePad 11 Review

Ειδικά για τις εφαρμογές της Google, αν θες να έχεις πρόσβαση στο Gmail και στο YouTube το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις τις υπηρεσίες από τον web browser του Huawei MatePad 11 και είσαι έτοιμος. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η υπηρεσία Petal Maps είναι μάλλον απρόσμενα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το λανσάρισμα της (αρκεί να θυμηθεί κανείς το φιάσκο με το Apple Maps…).

Ομολογουμένως, ακόμα και με το Petal Search υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε σύγκριση με τα Android tablets, αλλά με τον πρώτερο βίο της Huawei και τη δέσμευση της για διαρκή επένδυση στην ανάπτυξη του HarmonyOS θεωρούμε δεδομένο πως είναι απλά θέμα χρόνου να καλύψει τα πάντα στο δικό της λειτουργικό σύστημα.

Με τη βοήθεια του bluetooth πληκτρολογίου μπορείς να κάνεις σοβαρή δουλειά μαζί του εάν δεν θέλεις να κουβαλάς μαζί σου το laptop, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες μικρών και μεγάλων ως μια οικογενειακή συσκευή για την ψυχαγωγία και την τηλεκπαίδευση. Χάριν και στην τεχνολογία Huawei Share 3.0 μπορείς να το συνδυάσεις με έναν κλασικό υπολογιστή για να χρησιμοποιείς το Huawei MatePad 11 ως δεύτερη οθόνη ή επιφάνεια σχεδίασης και μάλιστα με εύκολη μεταφορά αρχείων μέσω drag-and-drop.

Huawei MatePad 11 Review

Επίλογος

Το Huawei MatePad 11 είναι ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο tablet με εξαιρετική οθόνη, ισχυρό hardware, μεγάλη αυτονομία και ανεπανάληπτο (για tablet) ήχο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του όχι η απουσία των Google Mobile Services, αλλά η μη υποστήριξη 4G/5G.

Η τιμή του, επίσης, είναι ένα θέμα στα €449, ωστόσο, όσοι το αγοράσουν μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου 2021 θα λάβουν εντελώς δωρεάν το bluetooth πληκτρολόγιο και τη γραφίδα.

Huawei MatePad 11

  • Οθόνη 10.95’’ IPS (2560 x 1600, 16:10, 120Hz) με υποστήριξη γραφίδας M Pencil
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 865
  • Μνήμη RAM 6GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD)
  • Κάμερα 13MP f/1.8 (4K video, PDAF)
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0 (1080p video)
  • 4x ηχεία Harman Kardon
  • WiFi 6, Bluetooth 5.1, GPS
  • Λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 2.0
  • Μπαταρία 7250mAh με φορτιστή 22.5W
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 253.8 x 165.3 x 7.3mm
  • Βάρος 485gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading