Huawei P40 Pro: Οι «τρικλοποδιές» δεν του στερούν τον τίτλο του κορυφαίου
Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορείς απλά να κάνεις ένα review συσκευής χωρίς να το ζήσεις πραγματικά και για αρκετό καιρό. Ειδικά από τη στιγμή που το κόστος είναι υψηλό και υπάρχουν τα γνωστά εμπόδια που έχει βάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο από μέρους μου να μιλήσω για το Huawei P40 Pro χωρίς να το μετατρέψω στη βασική μου συσκευή και αυτό ακριβώς αποφάσισα να κάνω πριν από περίπου έναν μήνα.
Στην περίπτωση του P40 Pro δεν χωρά καμία αμφιβολία για την ποιότητα κατασκευής, την οθόνη, τις επιδόσεις, την κάμερα και την αυτονομία του, και πραγματικά αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επενδύσει αυτά τα χρήματα, αυτό που τον καίει περισσότερο είναι το θέμα του λογισμικού και των εφαρμογών. Όπως έχω παραδεχτεί και στο review του Huawei P40 Lite, το ζήτημα της απουσίας των Google Mobile Services είναι πολύ σοβαρό για έναν χρήστη που εξαρτάται από τις υπηρεσίες της Google όχι μόνο για προσωπική χρήση, αλλά κυρίως για την επαγγελματική. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, μπήκε ακόμη περισσότερο νερό στο αυλάκι, προέκυψαν σημαντικές εξελίξεις - λύσεις για να εγκαταστήσεις την πλειοψηφία των εφαρμογών που σου χρειάζονται και γενικά η κατάσταση καλυτερεύει μέρα με τη μέρα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Συνολικά ο σχεδιασμός του P40 Pro δεν διαφέρει και πάρα πολύ σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, αλλά υπάρχουν σημεία που χτυπάνε απευθείας στο μάτι του χρήστη. Οι αισθητήρες της κάμερας στο πίσω μέρος έχουν τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, οι καμπύλες στις γωνίες είναι μεγαλύτερες και το μεταλλικό περίγραμμα ελαφρώς φαρδύτερο.
Η πολυτέλεια της συσκευής είναι εμφανής στο εξαιρετικό matte υλικό στο πίσω μέρος (στη δική μου έκδοση), στην αίσθηση που σου αφήνει όταν το κρατάς στο χέρι, αλλά και στην τόσο-όσο καμπυλότητα της οθόνης. Τα bezels είναι ελάχιστα προς όλες τις πλευρές και ξεχωρίζει στην πρόσοψη η οβάλ οπή στην επάνω αριστερή γωνία για τη φιλοξενία των δύο αισθητήρων της εμπρόσθιας selfie κάμερας και μικροφώνου (για λειτουργία audio zoom στις λήψεις video). Στο επάνω μέρος υπάρχει αισθητήρας υπερύθρων και μικρόφωνο, στο κάτω μέρος ηχείο, μικρόφωνο, υποδοχή USB Type-C και υποδοχή για τις κάρτες SIM, ενώ στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα power και volume buttons. Ακόμη παρατηρούνται περισσότερες γραμμές κεραιών λόγω της υποστήριξης δικτύων 5G.
Να σημειώσω ότι η κατασκευή του Huawei P40 Pro είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.
Οθόνη
Χάριν στις μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό, η Huawei κατάφερε να μεγαλώσει κατά 0.1’’ το μέγεθος της οθόνης και να δημιουργήσει αυτήν την αίσθηση ότι η εικόνα “χύνεται” στις πλευρές σαν καταρράκτης. Είναι πραγματικά μια πολύ εντυπωσιακή εμπειρία να την κοιτάζεις, αλλά έχω μια παρατήρηση για το μέγεθος της οβάλ οπής και το γεγονός ότι η εικόνα φτάνει μέχρι εκείνο το όριο όταν παρακολουθείς videos από YouTube, Netflix κλπ, με αποτέλεσμα η εικόνα να μοιάζει μη - κεντραρισμένη. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στην πράξη το συνηθίζεις άμεσα.
Στο τεχνικό κομμάτι, η Huawei επέλεξε και πάλι να μην ανεβάσει την ανάλυση στο QHD+, αλλά να μείνει σταθερή σε OLED panel 6.58’’ ανάλυσης FHD+ (2640 x 1200, 441ppi). Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύει και την αυτονομία της συσκευής. Η μεγάλη διαφορά είναι στον ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz που δημιουργεί αυτή την τρομερά ομαλή αίσθηση στις εναλλαγές εικόνας στο σκρολάρισμα και συνολικά στην εμπειρία χρήσης. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή να γυρίσεις το ρυθμό στα κλασικά 60Hz εάν θέλεις να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη αυτονομία.
Καλή φωτεινότητα και ορατότητα σε όλες τις συνθήκες περιβάλλοντος φωτισμού, σωστή και ζωντανή απόδοση των χρωμάτων, όπως και εξαιρετική απόδοση όταν θέλεις να διαβάσεις ή να παρακολουθήσεις κάτι σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον χωρίς να σου κουράζει τα μάτια. Ομολογουμένως, το Huawei P40 Pro διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές οθόνες που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή.
Hardware - Απόδοση
Ένας άλλος τομέας που δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ η Huawei τα τελευταία χρόνια αφορά τον επεξεργαστή και τις επιδόσεις του hardware στο σύνολο τους. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει το octa-core Kirin 990 5G SoC, το οποίο όχι μόνο υποστηρίζει δίκτυα 5G, αλλά είναι ελαφρώς ταχύτερος από την αντίστοιχη 4G έκδοση του. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην παρούσα φάση, διότι θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον 1 χρόνο μέχρι να δούμε δίκτυο 5G στην Ελλάδα και αυτό όχι σε ευρεία κλίμακα.
Με ταχύτατη μνήμη 8GB RAM LPDDR5 και 256GB αποθηκευτικό χώρο δεν αντιμετωπίζεις κανένα απολύτως πρόβλημα σε οτιδήποτε θέλεις να κάνεις με το smartphone σου. Από απαιτητικό gaming, multitasking, παρακολούθηση video, λήψη video μεγάλης διάρκειας κλπ. όλα λειτουργούν άψογα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και χωρίς να παρατηρείται σημαντική άνοδος στη θερμοκρασία του P40 Pro. Σε συνδυασμό με το ταχύτατο και σχετικά καθαρό περιβάλλον χρήσης, η συνολική λειτουργία είναι αρμονική με άμεσο άνοιγμα των εφαρμογών και ομαλές μεταβάσεις από τη μία στην άλλη.
Στο κομμάτι του βιομετρικού ξεκλειδώματος, ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί ταχύτατα και με αξιοπιστία, αλλά εκεί που έχει γίνει ξεχωριστή δουλειά είναι στην αναγνώριση προσώπου με τη βοήθεια της εμπρόσθιας κάμερας: άψογη και τρομερά γρήγορη σε σημείο που καμιά φορά αναρωτιέσαι εάν ήταν όντως κλειδωμένη η συσκευή σου.
Και μια κουβέντα για τον ήχο. Η Huawei επέλεξε τη λύση δόνησης της οθόνης για να παράγεται ο ήχος που φτάνει στα αυτιά του χρήστη κατά τη διάρκεια των κλήσεων, κάτι που είναι μεν καλό, αλλά στερεί τη δυνατότητα να ακούς stereo όταν δεν φοράς ακουστικά. Το ηχείο στο κάτω μέρος είναι δυνατό, ωστόσο, χάνει στα μπάσα. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, αλλά στο κουτί συμπεριλαμβάνονται ακουστικά USB Type-C.
Αυτονομία
Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση του Huawei P40 Pro η αυτονομία ικανοποιεί τις ανάγκες του απαιτητικού χρήστη. Με βάση τα δικά μου κριτήρια, από τη στιγμή που βγάζει άνετα μια μέρα με έντονη χρήση χωρίς να χρειαστεί να κουβαλάς φορτιστή, τότε είμαι ικανοποιημένος. ΟΚ, δεν κατάφερα να το δοκιμάσω ακριβώς όπως το συνηθίζω λόγω των περιορισμών που είχαμε στην κυκλοφορία, αλλά στις 2-3 ημέρες που έλειψα για πολλές ώρες από το σπίτι με σκοπό να δοκιμάσω την κάμερα και να εργαστώ είτε από το γραφείο, είτε από το δρόμο, η στάθμη δεν έπεσε ποτέ σε επίπεδο που να με “αγχώσει”. Ο ελαφρώς ταχύτερος επεξεργαστής και ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας στα 90Hz καταναλώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μπαταρία 4200mAh, αλλά δε νομίζω ότι θα χρειαστεί ποτέ να γυρίσεις την οθόνη στα 60Hz.
Στο κομμάτι της φόρτισης, η Huawei συμπεριλαμβάνει στο πακέτο φορτιστή 40W (0-75% σε 30 λεπτά), ενώ υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση έως 27W αν έχεις τον κατάλληλο φορτιστή βέβαια. Επίσης, υποστηρίζει και αντίστροφη φόρτιση αν ακουμπήσεις επάνω του άλλες συμβατές συσκευές (π.χ. ασύρματα ακουστικά). Σε περίπτωση που συνηθίζεις να βάζεις το smartphone στην πρίζα το βράδυ, τότε η φόρτιση επιβραδύνεται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί λίγο πριν το συνηθισμένο ξύπνημα σου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και η μπαταρία της συσκευής.
Κάμερες
Τα άλματα προόδου της Huawei στον τομεά της Φωτογραφίας είναι συνεχόμενα σε κάθε νέα γενιά των premium smartphones της, χάριν και στη συνεργασία της με τη Leica. Η κατεξοχήν “φωτογραφική” οικογένεια P συνεχίζει την παράδοση και όπως καταλαβαίνετε, οι κάμερες αποτελούν ίσως τον κυριότερο λόγο για να προτιμήσει κανείς το Huawei P40 Pro.
Στη διάταξη της πίσω κάμερας έχει τοποθετηθεί μεγάλος κύριος αισθητήρας 50MP RYYB μεγέθους 1/1.28’’ με διάφραγμα f/1.9 και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (O.I.S.), ο οποίος συνοδεύεται από αισθητήρα 40MP μεγέθους 1/1.54’’ με διάφραγμα f/1.8 και ευρυγώνιο φακό + αισθητήρα 12MP RYYB με διάφραγμα f/2.4 τηλεφακό και O.I.S + αισθητήρα 3D ToF για πληροφορίες βάθους.
Στην οβάλ οπή στην πρόσοψη έχουμε αισθητήρα 32MP μαζί με αισθητήρα υπερύθρων που βοηθά στην ανάλυση του βάθους τόσο για τις λήψεις φωτογραφιών, όσο και για το βιομετρικό ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου.
Ξεκινώντας από το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, τον κύριο αισθητήρα 50MP RYYB, χάριν στο μεγάλο μέγεθος του έχει τη δυνατότητα να απορροφά 40% περισσότερο φως σε σύγκριση με το P40 Pro, ενώ η ευαισθησία ISO φτάνει τους 409600 βαθμούς για εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, η χρήση δύο κίτρινων φωτοδιόδων προσδίδουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και χαμηλότερο θόρυβο. Μία άλλη πολύ σημαντική καινοτομία είναι το Octa PD σύστημα αυτόματης εστίασης που επιτρέπει τον ταχύτατο υπολογισμό της απόστασης του αντικειμένου και ως εκ τούτου την άμεση εστίαση του φακού επάνω του, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Στο παιχνίδι μπαίνει, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, η υποβοήθηση από το λογισμικό και την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την τρίτης γενιάς AI Image Engine της Huawei να επεμβαίνει με μικρές διορθώσεις στις λήψεις χωρίς να μετατρέπει το τελικό αποτέλεσμα σε τεχνητό. Η συνεισφορά της είναι σημαντική στο περίφημο Night Mode που έχει βελτιωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες υλοποιήσεις της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση της παραμένει η ίδια: πραγματοποίηση πολλαπλών λήψεων σε διαφορετικούς χρόνους έκθεσης και συνένωση τους σε μια τελική ενιαία λήψη με την κατάλληλη φωτεινότητα.
Αξίζει να αναφέρω και τη νέα XD Fusion Engine, μια τεχνολογία επεξεργασίας που βασίζεται στη λήψη εικόνων σε RAW format από δύο φακούς με μικρό χρόνο έκθεσης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος στην τελική λήψη. Στη συνέχεια ένας αλγόριθμος αναλύει τις δύο λήψεις, που συνήθως έχουν μικρή διαφορά στον χρόνο έκθεσης, και επανασυναρμολογεί μια τελική εικόνα με περισσότερο φωτισμό από τις πραγματικές λήψεις, μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη σύλληψη των χρωμάτων και τον μικρότερο δυνατό θόρυβο. Τέλος, έχει προστεθεί και ένας έξτρα αισθητήρας που συλλέγει πληροφορίες για τα χρώματα από τρία κανάλια RGB και σε συνδυασμό με έναν άλλο αλγόριθμο ρυθμίζει κατάλληλα την ισορροπία λευκού στην τελική εικόνα.
Όλα τα παραπάνω είναι η θεωρία πίσω από τις κάμερες του Huawei P40 Pro (και του Pro+ που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο). Στην πράξη, όπως αναφέρω σε όλα τα reviews μου, αυτό που μετρά είναι τι καταφέρνεις να βγάλεις εκείνη τη στιγμή που θες να φωτογραφίσεις κάτι χωρίς να σκοτίζεσαι με ρυθμίσεις και επεξεργασία. Ο μέσος χρήστης μπορεί να παίξει για λίγο με τα εξτραδάκια που μπορούν να κάνουν θαύματα στις λήψεις με ένα smartphone, αλλά στην πραγματικότητα ας το παραδεχτούμε όλοι ότι απλά βγάζουμε το smartphone από την τσέπη, ανοίγουμε την εφαρμογή της κάμερας και τραβάμε μια φωτογραφία ή ένα video.
Αυτό το έχουν καταλάβει καλά στη Huawei και μια ακόμα φορά έκαναν το θαύμα τους. Οι τεχνολογίες που προανέφερα είναι εκεί όχι για να ψάχνεις να βρεις πως θα τις εκμεταλλευτείς, αλλά υποστηρίζουν αυτές ακριβώς τις λήψεις που κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν δώσει τις ονομασίες Night Mode, Portrait, Pro κλπ. για να ξέρεις άμεσα τι βγάζεις εκείνη τη στιγμή.
Η εφαρμογή της κάμερας εξακολουθεί να είναι το ίδιο απλή στη χρήση και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις εσύ τα modes που θέλεις να φαίνονται όταν την ανοίγεις, επομένως, μένεις πάντα με τα βασικά Aperture, Night, Photo, Portrait, Video, Pro και More. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα δεν μπορείς να επιλέγεις την ανάλυση με την οποία τραβάς στο Photo mode, παρά μόνο από τις επιλογές του Pro όπου βρίσκεται και το RAW format. Αυτό σημαίνει ότι η Huawei ψιλοεπιβάλει τις λήψεις στα 12.5MP, ή καλύτερα, αναγνωρίζει ότι ο μέσος χρήστης δεν έχει κανένα λόγο να τραβά στα 50MP, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Στο More υπάρχουν μεταξύ άλλων τα Monochrome, Time-lapse, Slow-Mo, HDR, Panorama και το Dual-View που ενεργοποιεί ταυτόχρονα τους δύο φακούς για λήψη video, αν και δεν είμαι σίγουρος για τη χρησιμότητα αυτού του mode. Υπάρχει και το Underwater mode, το οποίο δεν μπόρεσα να το δοκιμάσω αυτή την εποχή.
Ολοκληρώνοντας με το τεχνικό μέρος, να σημειώσω ότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης video σε ανάλυση 4K (30 ή 60fps) και από τις δύο κάμερες, η δυνατότητα Audio Zoom για να ενισχύσεις τον ήχο που προέρχεται από συγκεκριμένη διεύθυνση στη λήψη του video και η δυνατότητα να αλλάζεις φακό κατά τη διάρκεια της λήψης video είτε με άμεση αλλαγή, είτε σταδιακά σέρνοντας το δάκτυλο.
Όπως θα δείτε στις λήψεις στη γκαλερί, το Huawei P40 Pro προσφέρει την κορυφαία απόδοση κάμερας που μπορείς να συναντήσεις σε smartphone, συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει και το DxOMark τόσο για την πίσω κάμερα, όσο και για τις selfies. Σε φυσιολογικές συνθήκες φωτισμού το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τρομερή λεπτομέρεια, αληθοφάνεια στα χρώματα, σωστή αντίθεση και δυναμικό εύρος, με την Τεχνητή Νοημοσύνη (αν επιλέξεις να την ενεργοποιήσεις) να συμμετέχει τόσο όσο για να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή λήψη και όχι στη δημιουργία τεχνητού αποτελέσματος.
Ο υπερευρυγώνιος φακός δεν αλλοιώνει καθόλου την εικόνα στις πλευρές (το barrel effect) και σου προσφέρει μια ιδανική επιλογή για να φωτογραφίζεις τοπία, ενώ ο περίφημος τηλεφακός με 5x zoom διατηρεί την εικόνα σου πεντακάθαρη σε αυτή τη μεγέθυνση αρκεί να είναι καλός ο φωτισμός. Όσο μειώνεται το διαθέσιμο φως, για να επιτευχθεί το 5x zoom μπαίνει στο παιχνίδι και το λογισμικό της κάμερας. Γενικά, είναι εντυπωσιακή η καθαρότητα που πετυχαίνεις με το zoom δεδομένου ότι μιλάμε για smartphone, ακόμη και σε περιπτώσεις που επιλέξεις να φτάσεις στο 50x (θα δείτε χαρακτηριστικά δείγματα στη γκαλερί).
Σχετικά με τις νυχτερινές λήψεις, το Night Mode είναι και πάλι εδώ και είναι καλύτερο από ποτέ, ειδικά αν έχεις τη δυνατότητα να σταθεροποιήσεις το Huawei P40 Pro για να πραγματοποιήσεις τη λήψη σου. Σε εσωτερικό χώρο με μηδαμινό φως, σας έχω την εικόνα που βλέπετε παραπάνω και μιλάει από μόνη της. Στις δοκιμές σε εξωτερικό χώρο, όλα εξαρτώνται από τη σταθερότητα και τις πηγές φωτισμού που μπορεί να υπάρχουν τριγύρω. Ακόμα και χωρίς κάποιο gimbal ή τρίποδο, οι νυχτερινές λήψεις είναι καλύτερες απ’ οτιδήποτε έχω δει ποτέ. Η Huawei κατάφερε να διορθώσει σημαντικά αυτήν την “ψευτιά” που βλέπαμε στις προηγούμενες εκδόσεις του Night Mode. Όχι ότι ήταν κακό το τελικό αποτέλεσμα, απλά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εμφανές πως είναι μεγάλη η συμβολή του λογισμικού.
Για τις λήψεις πορτραίτων και το Aperture, δεν είχα καμία αμφιβολία για τη λεπτομέρεια και την ποιότητα του bokeh effect. Από την εποχή του Huawei Mate 9 (2016) η εταιρεία έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της σε αυτό το στυλ φωτογραφίας και με κάθε νέα premium σειρά επιβεβαιώνει ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει.
Η εμπρόσθια κάμερα είναι σημαντικά ενισχυμένη με την προσθήκη του δεύτερου αισθητήρα υπερύθρων που βοηθά στη λήψη πληροφοριών για το βάθος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η λεπτομέρεια στα πρόσωπα στις selfies. Πολύ καλή απόδοση σε όλες τις συνθήκες φυσιολογικού φωτισμού, με σωστά χρώματα και αντίθεση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το video, για κάποιο λόγο η Huawei έχει αποφασίσει να περνά στον υπερευρυγώνιο φακό αυτόματα όταν ανοίγεις το Video mode, αλλά φυσικά μπορείς να αλλάξεις τον φακό σου και το zoom ακόμα και κατά τη διάρκεια της λήψης. Η μέγιστη δυνατή ανάλυση είναι 4K (30/60fps) και οι λήψεις video είναι σημαντικά καλύτερες όταν χρησιμοποιείται ο normal φακός. Υπάρχει οπτικό και ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης, με αποτέλεσμα οι λήψεις να είναι πολύ σταθερές χωρίς να χρησιμοποιείς gimbal στο φως της ημέρας. Στις νυχτερινές λήψεις, ωστόσο, είναι απαραίτητο να κρατάς σταθεροποιημένη τη συσκευή, αλλά και πάλι δεν γλιτώνεις το θόρυβο. Ποιος ξέρει, ίσως η νυχτερινή λήψη video να είναι το επόμενο θαύμα της Huawei στις κάμερες της!
Λογισμικό
Φτάσαμε και στο σημαντικότερο θέμα που αφορά το Huawei P40 Pro, αυτό της υποστήριξης των υπηρεσιών της Google και γενικότερα της πλειοψηφίας των “Δυτικών” δημοφιλών εφαρμογών. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα βρείτε μερικές μεθόδους για να παρακάμψετε το “μπλόκο” και να εγκαταστήσετε τις υπηρεσίες της Google, ωστόσο, ήθελα να μετρήσω την αντοχή μου χωρίς την άμεση επαφή με αυτές.
Η Huawei πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις για να δελεάσει τους developers έτσι ώστε να φέρουν τις εφαρμογές τους στο δικό της κατάστημα AppGallery, το οποίο σαφέστατα απέχει σημαντικά σε όγκο εφαρμογών σε σύγκριση με το Google Play, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης του είναι ταχύτατος. Καθημερινά προστίθενται νέες εφαρμογές και παιχνίδια που βρίσκει κανείς στο Google Play (π.χ. Microsoft Office, Fortnite, Telegram), ενώ για όλες τις υπόλοιπες υπάρχει μια λύση εντός του AppGallery.
Ονομάζεται More Apps και ουσιαστικά αποτελεί ένα portal που σε ανακατευθύνει στις επίσημες ιστοσελίδες ή third-party καταστήματα εφαρμογών για να κατεβάσεις από εκεί το αρχείο APK της εφαρμογής που θέλεις. Για να μην σας κουράζω ιδιαίτερα, μέσα από το More Apps κατέβασα και εγκατέστησα πανεύκολα τα Facebook και WhatsApp, ενώ στη συνέχεια πέρασα το APKPure που πρακτικά έγινε το κεντρικό “κατάστημα” μου (υπάρχουν και άλλες third-party, αλλά αυτό μου έκατσε καλύτερα). Από εκεί βρίσκω όλα τα αρχεία APK, ακόμη και των υπηρεσιών της Google, τα οποία ελέγχονται εξαρχής από το antivirus της Huawei προτού κατέβουν στη συσκευή και στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση τους. Το APKPure λειτουργεί σχεδόν όπως το Google Play, καθώς σε ενημερώνει πως υπάρχει αναβάθμιση για τις εφαρμογές σου έτσι ώστε να έχεις πάντοτε την τελευταία έκδοση τους. Προσέξτε, σε καμία περίπτωση δεν έχεις την εμπειρία που συνήθισες στο Google Play, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ζορίζεσαι ιδιαίτερα να περάσεις τις πασίγνωστες εφαρμογές και παιχνίδια στις τελευταίες εκδόσεις τους.
Για να αναφέρω κάποια παραδείγματα: Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Viber, Fortnite, Call of Duty: Mobile, PUBG Mobile, Crash Bandicoot, Lara Croft GO, Spotify, COSMOTE TV GO, Twitter, Snapchat, Squid, TikTok, Chrome, Google Maps, HERE WeGo και Netflix είναι περασμένα στο Huawei P40 Pro που χρησιμοποιώ και λειτουργούν κανονικά χωρίς να χρειαστώ να κάνω κάτι ιδιαίτερο. Σαν ένσταση να σημειώσω ότι το Netflix υποστηρίζει μόνο ανάλυση SD.
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες της Google, ναι μεν μπορείς να εγκαταστήσεις τα αρχεία APK, αλλά ορισμένες από αυτές δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιώ κανονικά τον Chrome browser και το Google Maps, παρά το γεγονός ότι μου βγάζουν το μήνυμα πως δεν υποστηρίζονται, το Gmail ανοίγει αλλά δεν με αφήνει να περάσω λογαριασμό Gmail (για κάποιο λόγο αφήνει τα Outlook και Yahoo), η εφαρμογή Google και το Google Lens κρασάρουν, ενώ το YouTube σε ενημερώνει και μετά σε πετά έξω.
Ας δούμε τώρα τις εναλλακτικές λύσεις. Καταρχάς, να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες της Google λειτουργούν μέσα από web browser. Φυσικά, δεν έχεις την εμπειρία χρήσης που γνωρίζεις από τις εφαρμογές, σε κάποιες από αυτές λείπουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ορισμένες ίσως καταναλώνουν περισσότερα data απ’ ό,τι οι αντίστοιχες εφαρμογές τους. Όμως, μπορείς να παρακολουθήσεις videos στο YouTube ή να πραγματοποιήσεις αναζήτηση στο Google Search, δηλαδή αυτά που κάνει καθημερινά ένας μέσος χρήστης. Για τους λογαριασμούς email, μπορείς να περάσεις κανονικά το Gmail σου στην εφαρμογή Email της Huawei, η οποία υποστηρίζει την εισαγωγή πολλαπλών λογαριασμών (προσωπικά έχω περασμένους 6 λογαριασμούς Gmail + 2 Outlook), στέλνει ειδοποιήσεις και γενικά είναι μια ικανοποιητική λύση. Για τους χάρτες, είδαμε πρόσφατα τη Huawei να φέρνει την πολύ αξιόλογη υπηρεσία HERE WeGo επίσημα στο AppGallery. Για το Google Photos, εδώ καλείσαι να πάρεις την απόφαση να εμπιστευτείς τη Huawei και το δικό της Cloud για να έχεις ένα παρόμοιο backup.
Για να τα βάλουμε όλα κάτω. Η “μανίσια” έλλειψη του καταστήματος Google Play και των Google Mobile Services είναι σαφέστατα μεγάλο πλήγμα και γι’ αυτό πιστεύω πως αν βρεθεί λύση με τις ΗΠΑ, η Huawei θα επιστρέψει άμεσα στο κλασικό μοντέλο, ανεξάρτητητα από το πόσο μπορεί να έχει προχωρήσει η ανάπτυξη των Huawei Mobile Services και η εξέλιξη του AppGallery. Από εκεί και πέρα, αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, αργά ή γρήγορα και η ίδια η Google θα αναζητήσει τρόπους (αν δεν τον κάνει ήδη δηλαδή) να φέρει τις εφαρμογές της στο οικοσύστημα της Huawei διότι δεν έχει κανένα όφελος αν μένει έξω από τις συσκευές δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως.
Μέχρι τότε, είναι στο χέρι του καθενός να δοκιμάσει να “ζήσει” με λίγο διαφορετικό τρόπο το smartphone του, χωρίς να χάνει απόλυτα την επαφή του με τις υπηρεσίες της Google και τον τρόπο λειτουργίας τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων εφαρμογών - παιχνιδιών, υπάρχει η λύση της εγκατάστασης των APK αρχείων τους από third-party καταστήματα, πάντοτε με μεγάλη προσοχή εκ μέρους του χρήστη. Δύσκολα οι μεγάλες εταιρείες θα γυρίσουν την πλάτη στη Huawei και προϊόντος του χρόνου, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες δημοφιλείς εφαρμογές στο κατάστημα AppGallery.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας αυτό το review του Huawei P40 Pro, οφείλω να παραδεχτώ ότι αρχικά ήμουν πολύ διστακτικός στο να το μετατρέψω στη βασική συσκευή μου. Κάποια πράγματα στην αρχή μου φάνηκαν περίεργα, ή καλύτερα, ασυνήθιστα, διότι σε τελική ανάλυση όλα είναι θέμα συνήθειας. Όσο περνούν οι ημέρες διαπιστώνω ότι δεν μου λείπει κάτι, αν και είναι γεγονός πως η ζωή δεν κυλά στους ρυθμούς προ κορωνοϊού, υπό την έννοια ότι βρίσκομαι πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστή, δεν ταξιδεύω, δεν χρειάστηκα πραγματικά το Huawei P40 Pro για να εργαστώ, να επέμβω σε κάποιο συνεργατικό αρχείο (βλ. Google Drive…) κλπ.
Αν δεν πάμε τη συζήτηση σε εντελώς υποκειμενικές ανάγκες του τύπου δεν υπάρχει η τάδε εφαρμογή ή δεν συγχρονίζει η δείνα υπηρεσία, το Huawei P40 Pro αποτελεί ίσως την κορυφαία premium πρόταση της αγοράς των Android smartphones. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίσει αν μπορεί να αλλάξει λίγο τις συνήθειες του στο θέμα της εγκατάστασης των εφαρμογών και των παιχνιδιών, αλλά και της χρήσης των υπηρεσιών της Google. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα βελτιώνονται δραματικά όσο περνά ο καιρός και θα γίνουν ακόμα καλύτερα στην πορεία.
Huawei P40 Pro
- Οθόνη 6.58’’ FHD+ OLED (2640 x 1200, 90Hz, 441ppi)
- Επεξεργαστής octa-core Kirin 990 5G
- Μνήμη RAM 8GB
- Αποθηκευτικός χώρος 256GB
- Τετραπλή κάμερα
- 50MP f/1.9 wideangle RYYB 1/1.28’’ OIS
- 40MP RYYB f/1.8 ultrawide
- 12MP f/3.4 telephoto (5x οπτικό zoom, 50x ψηφιακό zoom) OIS
- 3D TOF
- 50MP f/1.9 wideangle RYYB 1/1.28’’ OIS
- Εμπρόσθια κάμερα 32MP + IR
- dualSIM
- In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
- WiFi 6, Bluetooth 5.1, NFC, GPS, 4G LTE, 5G
- Λειτουργικό σύστημα Android 10 με EMUI 10.1
- Μπαταρία 4200mAh με φορτιστή 40W SuperCharge (υποστήριξη ασύρματης φόρτισης και αντίστροφης ασύρματης φόρτισης)
- Υποδοχή USB Type-C
- Διαστάσεις 158.2 x 72.6 x 8.9mm
- Βάρος 209gr
- Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη