Huawei P40 Lite: Εμφάνιση, ταχύτητα και εντυπωσιακή αυτονομία στη mid-range κατηγορία

Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και προφανώς οτιδήποτε άλλο πέρα από την υγεία μας περνά σε δεύτερη μοίρα. Οι εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν όσο μπορούν την κατάσταση με χορηγίες, δωρεές και φυσικά με την υποστήριξη των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού, αλλά παράλληλα προσπαθούν να διατηρήσουν και μια μορφή κανονικότητας.

Γι’ αυτό βλέπετε ότι δεν έχουν σταματήσει οι παρουσιάσεις (έστω online) νέων συσκευών, ούτε αναβλήθηκε κάποιο λανσάρισμα στην αγορά, άσχετα αν τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά στην πλειοψηφία τους. Μία από τις πιο πρόσφατες ήταν και αυτή της περασμένης Πέμπτης, όπου η Huawei προχώρησε στα αποκαλυπτήρια των Huawei P40, P40 Pro και P40 Pro+. Αρκετές ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, είχε αποκαλύψει επίσημα τα δύο πιο προσιτά μέλη της οικογένειας που προφανώς και θα πουλήσουν πολύ περισσότερο από τα premium μοντέλα. Πρόκειται για τα Huawei P40 Lite και P40 Lite E, τα οποία δοκιμάζω εδώ και μερικές ημέρες.

Σε αυτό το review θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις από το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα τα αντίστοιχα reviews για το P40 Lite E και το P40 Pro.

huawei-p40-lite-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από την πρόσοψη, στο Huawei P40 Lite επαναλαμβάνεται ο σχεδιασμός που έχουμε συναντήσει σε αρκετά μοντέλα τόσο της Huawei, όσο και της Honor, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό. Μεγάλη οθόνη με μικρά, αλλά εμφανή bezels περιμετρικά και οπή στην επάνω αριστερή γωνία για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας selfie κάμερας.

Το πίσω μέρος παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον με glossy πλαστικό υλικό που αγαπά τις δαχτυλιές και ένα τετράγωνο camera module με στρογγυλεμένες γωνίες επάνω αριστερά όπου έχουν τοποθετηθεί 4 αισθητήρες κάμερας, ενώ από κάτω του υπάρχει LED flash.

Στην αριστερή πλευρά έχει τοποθετηθεί η υποδοχή για κάρτες SIM/ΝΜ, στη δεξιά πλευρά τα volume buttons και το power button που κρύβει από κάτω του τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ηχείο και οι υποδοχές USB Type-C και 3.5mm headphone jack για ακουστικά.

Στο χέρι το αισθάνεσαι λίγο ασταθές λόγω του γυαλιστερού πίσω μέρους, συνολικά είναι σε καλές διαστάσεις για το μέσο χρήστη, αλλά μοιάζει πιο φτωχικό κατασκευαστικά σε σύγκριση με προηγούμενα Lite μοντέλα της Huawei. Δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται στην αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας, η οποία φέτος κυκλοφορεί 5 μοντέλα στη σειρά P και όχι 3 όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αν θέλετε να τα βάλουμε σε μια σειρά από κάτω προς τα επάνω, τότε το Huawei P40 Lite είναι το προτελευταίο από την κάτω κλίμακα.

Υπενθυμίζω ότι το Huawei P20 Lite διαθέτει γυαλί εμπρός - πίσω και μεταλλικό περίγραμμα, το Huawei P30 Lite διαθέτει γυαλί εμπρός - πίσω και πλαστικό περίγραμμα, ενώ φέτος στο Huawei P40 Lite πηγαίνουμε σε μια ολότελα πλαστική κατασκευή. Το θετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι μειώνεται σημαντικά η τιμή του για τον τελικό καταναλωτή.

huawei-p40-lite-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Στο Huawei P40 Lite βρίσκουμε panel IPS LCD μεγέθους 6.4’’ και ανάλυσης FHD+ (2310 x 1080), το οποίο προσφέρει πλούσια χρώματα και ικανοποιητική αντίθεση, αλλά αναμενόμενα όχι τόσο μεγάλη φωτεινότητα στο φως της ημέρας. Από την άλλη, είναι ευχάριστη η χρήση στο σκοτάδι διότι η φωτεινότητα κατεβαίνει σε πολύ καλά επίπεδα για να μην κουράζονται τα μάτια. Όπως πάντα, ο χρήστης θα βρει επιλογές για να βλέπει τα χρώματα σε φυσική ή πιο κορεσμένη χροιά, αλλά μάλλον δύσκολα θα ασχοληθεί ο μέσος χρήστης με κάτι τέτοιο.

Στα θετικά να σημειώσω και την υποστήριξη καθολικού dark mode, κάτι που δεν θυμάμαι να είχα δει μέχρι πρότινος σε smartphones της Huawei με οθόνη IPS. Η εμφάνιση με ενεργό το dark mode εκπλήσσει ευχάριστα, ενώ υπάρχει και η επιλογή να κρύψεις την οπή σε περίπτωση που σε ενοχλεί περισσότερο από ένα μεγάλο bezel στο επάνω μέρος.

huawei-p40-lite-techgear-review-3.jpg

Hardware

Σχεδόν ποτέ δεν έχω παράπονο από τους επεξεργαστές της Huawei και το ίδιο ισχύει στην περίπτωση του Huawei P40 Lite, στο οποίο χρησιμοποιείται το σχετικά καινούργιο Kirin 810 SoC. Κατασκευασμένο με αρχιτεκτονική κλίμακας 7nm, περιλαμβάνει octa-core CPU (2x Cortex-A76 2.27GHz + 6x Cortex-A55 1.88GHz), hexa-core GPU Mali-G52 MP6 και ξεχωριστή NPU για την εκτέλεση διεργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συνολικά η απόδοση του είναι απόλυτα ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας και με εξαιρετική ενεργειακή συμπεριφορά για να απολαμβάνεις μεγάλη αυτονομία. Τα 6GB μνήμης RAM είναι αρκετά για να μην κολλά πουθενά σε multitasking και εναλλαγές εφαρμογών, ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι επίσης αρκετά για το μέσο χρήστη. Αν, ωστόσο, χρειάζεσαι περισσότερο χώρο τότε θα πρέπει να βρεις NM card της εταιρείας ή να αγοράσεις έξτρα χώρο στην υπηρεσία Huawei Cloud.

Στο κομμάτι του gaming τα καταφέρνει εξίσου καλά με ομαλότητα, ταχύτητα χωρίς καθυστερήσεις, αλλά όπως είναι λογικό στα πιο απαιτητικά games μετά από κάποια ώρα το νιώθεις να θερμαίνεται. Αν αναρωτιέστε πως πέρασα games και γενικότερα εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο AppGallery, όπως το Call of Duty Mobile, η μέθοδος που ακολούθησα ήταν με την εφαρμογή Phone Clone. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα καταφέρει κανείς, αλλά αυτός μοιάζει για την ώρα ο πιο ασφαλής και γρήγορος, χωρίς βέβαια να εγγυάται πως υποστηρίζεται η μεταφορά όλων των εφαρμογών και ότι αυτές λειτουργούν ή/και αναβαθμίζονται κανονικά στη νέα συσκευή.

huawei-p40-lite-techgear-review-11.jpg

Ξεκλείδωμα

Όπως ανέφερα προηγουμένως, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο power button στη δεξιά πλευρα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να τον χρησιμοποιείς. Ο πρώτος είναι να πατάς το power button και έπειτα να ενεργοποιείται ο αισθητήρας για να αναγνωρίσει το αποτύπωμα σου, ενώ ο δεύτερος κρατά τον αισθητήρα μόνιμα έτοιμο για να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Στο θέμα ακρίβειας και ταχύτητας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Προσωπικά, όμως, βρίσκω άβολο τον αισθητήρα σε εκείνη τη θέση όχι μόνο στο Huawei P40 Lite, αλλά γενικότερα σε όλα τα smartphones.

Για όποιον δεν επιθυμεί να ξεκλειδώνει με το αποτύπωμα του, υπάρχει η δυνατότητα να το κάνει με αναγνώριση προσώπου από τη selfie κάμερα. Λειτουργεί σχετικά καλά, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο ο αισθητήρας αποτυπωμάτων. Το περίεργο στην περίπτωση της αναγνώρισης προσώπου είναι ότι η οθόνη ανεβάζει αυτόματα την φωτεινότητα της για να διακρίνει τον κάτοχο, ακόμη και στο φως της μέρας.

huawei-p40-lite-techgear-review-9.jpg

Ήχος

Το ηχείο είναι αρκετά δυνατό και αποδίδει με σχετικά καλή καθαρότητα σε υψηλή ένταση, αλλά μονοφωνικό. Υπάρχει υποδοχή 3.5mm για σύνδεση ακουστικών και για όποιον ψάχνεται πολύ, μπορεί να παίξει με τα εφέ του Huawei Histen για να ρυθμίσει τον ήχο κατάλληλα για τα δικά του αυτιά.

Αυτονομία

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Huawei P40 Lite και αναμφίβολα κάτι που περίμενα γνωρίζοντας το ένδοξο παρελθόν της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4200mAh, ένα μέγεθος που μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο που έχουμε δει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά σε συνδυασμό με την πολύ καλή ενεργειακή διαχείριση του Kirin 810 SoC προσφέρει στον χρήστη άνετα σχεδόν μιαμιση ημέρα κανονικής χρήσης με μία φόρτιση!

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο κουτί συμπεριλαμβάνεται φορτιστής 40W (!) με αποτέλεσμα η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας να γίνεται μέσα σε λιγότερο από 55 λεπτά, ενώ σε 30 λεπτά έχει φτάσει το 75%. Σκεφτείτε μόνο ότι σε ναυαρχίδες άλλων εταιρειών, ο φορτιστής 45W πωλείται ξεχωριστά, ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα mid-range smartphone που κοστίζει λιγότερο από το 1/3…

huawei-p40-lite-techgear-review.jpg

Κάμερες

Το Huawei P40 Lite έρχεται με τέσσερις αισθητήρες στο πίσω μέρος. Ο κύριος αισθητήρας 48MP κλασικά είναι ρυθμισμένος για λήψεις στα 12MP μέσω της τεχνικής pixel-binning (4 pixels ενώνονται σε 1 για μεγαλύτερη πρόσληψη φωτός). Ωστόσο, εάν μεταβείτε στις ρυθμίσεις θα δείτε δύο επιλογές για λήψη στα 48MP και λήψη στα 48MP AI Ultra Clarity.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησα δεν βγήκε άκρη με αυτό το ενδιάμεσο σκέτο “48άρι”, αφού μοιάζει να βγάζει τα ίδια αποτελέσματα με το “12άρι” σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, ενώ όσο μειώνεται ο φωτισμός οι λήψεις γίνονται πιο θορυβώδεις με το 48αρι σε σύγκριση με το 12άρι. Από την άλλη το 48MP AI Ultra Clarity προσφέρει τις πιο καθαρές και λεπτομερείς λήψεις, αρκεί να έχεις τη διάθεση περιμένεις 2-3 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η λήψη.

Επομένως, η default επιλογή στα 12MP είναι και αυτή που θα χρησιμοποιήσουν στην πλειοψηφία τους οι χρήστες και αποκτά το μεγαλύτερο νόημα στις δοκιμές που κάνουμε. Σε γενικές γραμμές, η απόδοση είναι καλή σε συνθήκες καλού φωτισμού με σωστό δυναμικό εύρος και καλή αναπαραγωγή χρωμάτων, αλλά όσο μειώνεται ο φωτισμός τόσο χειροτερεύει το αποτέλεσμα. Το Night Mode βελτιώνει αισθητά την κατάσταση, αν και θα πρέπει να έχεις καλά σταθεροποιημένη τη συσκευή σου.

Το zoom είναι αποκλειστικά ψηφιακό και γι’ αυτό μην περιμένετε σπουδαία αποτελέσματα όταν ξεφύγει από το 2x, ενώ ο υπερευρυγώνιος φακός 120° μπορεί να προσφέρει μεγάλο άνοιγμα για να χωρέσεις εντυπωσιακά τοπία, παρόλα αυτά χάνει πολύ περισσότερο σε λεπτομέρεια σε σύγκριση με τον κανονικό φακό ειδικά όταν μειώνεται ο φωτισμός. Δεν περνά απαρατήρητο και το barrel effect εάν στις άκρες του κάδρου υπάρχουν ανοιχτά χρώματα. Τέλος, οι αισθητήρες macro (έως 4cm) και depth μοιάζουν να λειτουργούν μόνο σε συνθήκες πολύ καλού φωτισμού.

Εκεί που ήθελα περισσότερα πράγματα είναι στη λήψη video. Θα περίμενε κανείς ότι η χρήση του επεξεργαστή Kirin 810 θα “ξεκλείδωνε” λειτουργίες όπως 4K video και ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (EIS), αλλά η Huawei δεν μας έκανε τη χάρη. Ποιος ξέρει, ίσως η απόφαση να πάρθηκε και πάλι με γνώμονα τη νέα πολιτική της εταιρείας για τα Lite μοντέλα.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι η selfie κάμερα 16MP είναι ό,τι πρέπει για να βγάζεις τις selfies σου για τα κοινωνικά δίκτυα και μέχρι εκεί.

huawei-p40-lite-techgear-review-8.jpg

Λειτουργικό σύστημα - Τι ισχύει με τα Google Mobile Services

Πάμε τώρα στην ερώτηση του 1 εκατομμυρίου: πως πείθεις τον κόσμο να ξεχάσει τις υπηρεσίες της Google; Τα έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές τους προηγούμενους μήνες και πάντοτε καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: είναι ένα απίστευτα δύσκολο εγχείρημα, απαιτείται πολύς κόπος, χρόνος και χρήμα, και κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα πετύχεις.

Η Huawei δείχνει διατεθειμένη (ή καλύτερα εξαναγκασμένη) να πορευτεί αυτό το δύσκολο μονοπάτι λόγω των εμποδίων που της βάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει επενδύσει ήδη τεράστια ποσά για να προσελκύσει τους developers με σκοπό να στηρίξουν το δικό της κατάστημα εφαρμογών AppGallery, έχει σπάσει τα κοντέρ αναπτύσσοντας ταχύτατα κάποια από τα βασικά Huawei Mobile Services και φαίνεται να έχει τ’ άντερα να αντέξει τη δραματική μείωση των πωλήσεων. Παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα επιθυμεί διακαώς να δει τις εφαρμογές της Google στις συσκευές της με επίσημο τρόπο.

Το κακό είναι ότι για πολλούς μήνες ακόμα δεν πρόκειται να δει φως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δυστυχώς δεν φαίνεται πως θα αλλάξει η στάση με μια ενδεχόμενη αλλαγή Προέδρου και παράταξης, μιας και οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν κανονικά υπέρ των μέτρων κατά της εταιρείας. Το δεύτερο σενάριο που θέλει τη Google να καταθέτει αυτή τις εφαρμογές της στο AppGallery (όπως στο App Store της Apple), συγκεντρώνει εξίσου πολύ μικρές πιθανότητες, όχι λόγω απροθυμίας της Αμερικανικής εταιρείας (το κάθε άλλο, μάλιστα), αλλά λόγω των κυρώσεων που μπορεί να της επιβληθούν από την κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα θα έχετε αποκτήσει μια γενική εικόνα για το τι συμβαίνει με τα Google Mobile Services στις νέες συσκευές της Huawei και πόσο δύσκολα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στο κοντινό μέλλον. Για να επιστρέψω μετά από αυτήν την παράκαμψη στο Huawei P40 Lite, ο υποψήφιος αγοραστής θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αφήσει πίσω του τις εφαρμογές - υπηρεσίες της Google (και όχι μόνο) ή αν θα αναζητήσει πλάγιους τρόπους για να τις εγκαταστήσει χωρίς να έχει καμία εγγύηση για μελλοντικές ενημερώσεις.

huawei-p40-lite-techgear-review-6.jpg

Στη δική μου περίπτωση θα είμαι ειλικρινής. Χρησιμοποιώ τις περισσότερες βασικές υπηρεσίες της Google από τότε που βρισκόταν σε φάση beta (π.χ. Gmail, Google Maps) και μάλιστα με πολλαπλούς ενεργούς λογαριασμούς λόγω επαγγέλματος, επομένως, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να αποχωριστώ αυτόν τον τρόπο “ζωής”, όσο καλό και να είναι ένα νέο σύστημα. Εάν δεν ήμουν επαγγελματίας εξαρτώμενος σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τη Google και ήμουν ένας απλός χρήστης με έναν λογαριασμό email, την “ανάγκη” να δω videos και να σερφάρω στον browser, τότε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τ' αφήσω πίσω μου (με εξαίρεση ίσως το YouTube).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρόποι να περάσεις εφαρμογές που δεν βρίσκονται στο AppGallery, όπως για παράδειγμα να βρεις και να εγκαταστήσεις τα αρχεία APK από third-party πηγές ή μέσω του Phone Clone που ανέφερα προηγουμένως. Σημειώστε ότι το ενσωματωμένο anti-virus της Huawei σαρώνει όλες τις εφαρμογές που επιχειρείς να περάσεις στη συσκευή σου, ωστόσο, και πάλι δεν μπορείς να είσαι απόλυτα ασφαλής (για να τα λέμε όλα, ούτε στο Google Play είσαι). Δεν θεωρώ, πάντως, σε καμία περίπτωση απίθανο να προκύψουν νέοι τρόποι για να έρθουν οι εφαρμογές - υπηρεσίες της Google στα smartphones της Huawei με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Κατά τ’ άλλα, το Huawei P40 Lite τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android 10 με περιβάλλον χρήσης EMUI 10.0.1 και ουσιαστικά προσφέρει όλα όσα γνωρίζουμε εκτός από τις υπηρεσίες της Google. Το κατάστημα AppGallery περιλαμβάνει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων και παιχνιδιών, αν και για την ώρα λείπουν πολλά ηχηρά ονόματα. Το θετικό είναι ότι εμπλουτίζεται διαρκώς και το υποστηρίζουν πολλές μεγάλες εταιρείες. Κρατήστε, επίσης, ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε κανονικά Facebook και WhatsApp κατεβάζοντας τα αρχεία APK απευθείας από τις επίσημες ιστοσελίδες.

Επίλογος

Με ή χωρίς Google Mobile Services, το Huawei P40 Lite θα είναι το best-seller μοντέλο της σειράς, το smartphone που μπορεί να αντέξει οικονομικά η πλειοψηφία των καταναλωτών και με πολύ καλή σχέση απόδοσης - τιμής. Ταχύτατο, με καλή κάμερα και εξαιρετική μπαταρία, είναι διαθέσιμο στα €369 και όσοι προπαραγγείλουν έως τις 8 Απριλίου 2020 θα λάβουν δώρο και ένα Huawei Υ7 2019.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν έχει πρόβλημα να ζήσει χωρίς τη Google ή αν είναι διατεθειμένος να περάσει πλαγίως υπηρεσίες και παιχνίδια.

Huawei P40 Lite

  • Οθόνη 6.4’’ LTPS IPS LCD FHD+ (2310 x 1080)
  • Επεξεργαστής octa-core Kirin 810 (7nm)
  • Επεξεργαστής γραφικών hexa-core Mali-G52 MP6 GPU
  • Μνήμη RAM 6GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB UFS 2.1 (επέκταση με NM card έως 256GB)
  • Τετραπλή κάμερα
    • 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
    • 8 MP, f/2.4, (ultrawide)
    • 2 MP, f/2.4, 27mm (macro), 1/5.0″, 1.75µm
    • 2 MP, f/2.4, (depth)
  • Εμπρόσθια selfie κάμερα 16MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM
  • WiFi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS/GLONASS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 10 με EMUI 10.0.1 (όχι Google Mobile Services)
  • Μπαταρία 4200mAh με φορτιστή SuperCharge 40W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 159.2 x 76.3 x 8.7mm
  • Βάρος 183gr
Loading