HUAWEI Watch GT Runner: Το smartwatch για τον κάθε αθλούμενο

Ακόμη ένα smartwatch της HUAWEI βρίσκεται στα χέρια μας για τις καθιερωμένες δοκιμές και αυτή τη φορά χρειάστηκε να δώσουμε το κάτι παραπάνω στις προπονήσεις μας (ειδικά στο τρέξιμο) για να δούμε κατά πόσο δικαιώνει την ονομασία του. Ο λόγος για το HUAWEI Watch GT Runner, το οποίο είναι διαθέσιμο επίσημα και στη χώρα μας στοχεύοντας να γίνει ο απαραίτητος σύντροφος κάθε δρομέα ή γενικότερα αθλητικού τύπου.

Από το όνομα του και μόνο γίνεται αντιληπτό πως η HUAWEI έχει ενσωματώσει κάποιες λειτουργίες που αφορούν καθαρά το τρέξιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν θυσιαστεί τα κλασικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων smartwatch της εταιρείας. Αν αφήσουμε στην άκρη το αθλητικό σκέλος, το Watch GT Runner είναι ένα πλήρως λειτουργικό smartwatch για κάθε χρήστη, αρκεί βέβαια να συμβιβαστεί με τη σπορ εμφάνιση του.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-35.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας, λοιπόν, από την εμφάνιση και την κατασκευή, το HUAWEI Watch GT Runner είναι ακόμα πιο σπορ από το Watch FIT. Έρχεται σε ένα μόνο μέγεθος (46mm) με επιλογή για μαύρο ή γκρι λαστιχένιο λουράκι, οθόνη αφής 1.43’’ OLED (466 x 466, 461ppi), 4GB αποθηκευτικό χώρο και βάρος 55gr μαζί με το λουράκι. Η κατασκευή στο σύνολο της είναι από πολύ ανθεκτικό πλαστικό υλικό με εξαίρεση τα κεραμικά μέρη στην οθόνη και το πίσω μέρος, αλλά και την κορώνα από τιτάνιο. Τα δύο μέρη από το λουράκι μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα με το χέρι σε περίπτωση που θέλεις να το αντικαταστήσεις και στο καντράν υπάρχει ένα ακόμη φυσικό κουμπί στη δεξιά πλευρά, μικρόφωνο και αρκετά δυνατό ηχείο.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-39.jpg

Ομολογουμένως το πλαστικό λουράκι στερεί τον χρήστη από την premium εμφάνιση άλλων smartwatch της εταιρείας, αλλά για τον αθλούμενο είναι μια καλή επιλογή που τον βοηθά να το φορά πολύ γρήγορα και χάριν στις πολλές διαθέσιμες οπές μπορεί να το προσαρμόσει ιδανικά στο χέρι του, ενώ ταυτόχρονα περνά αρκετός αέρας για να μην μπερδεύονται οι αισθητήρες από τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Έχοντας χρησιμοποιήσει όλα τα smartwatch της HUAWEI, όσο διαβάζετε τα review μας θα θυμάστε πως αναφέραμε συχνά ότι σε έντονα προγράμματα άσκησης μας έδινε περίεργα νούμερα στους καρδιακούς παλμούς λόγω της εφίδρωσης. Επίσης, παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης το βάρος είναι μικρό και ξεχνάς ότι το φοράς κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-37.jpg

Να σημειώσουμε ότι στο πακέτο υπάρχει καλώδιο USB-C, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται ο στρογγυλός φορτιστής της εταιρείας και θα πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας κάποιο από τα προηγούμενα smartwatch της.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-4.jpg

Λειτουργικότητα

Το HUAWEI Watch GT Runner απαιτεί και αυτό την εγκατάσταση της εφαρμογής HUAWEI Health στην Android ή iOS συσκευή σου για να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις. Αυτήν θα τη βρείτε εύκολα στο App Store της Apple, αλλά οι χρήστες συσκευών Android θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το κατάστημα HUAWEI AppGallery. Αφότου γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, μπορείτε από εκεί να πραγματοποιήσετε τη σύζευξη του smartwatch με το smartphone σας και να δώσετε άδειες πρόσβασης στα δεδομένα που καταγράφονται από το smartwatch για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες της.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-12.jpg

Από την εφαρμογή HUAWEI Health μπορείς να βλέπεις αναλυτικές πληροφορίες και ιστορικό για τις προπονήσεις, τον ύπνο, τον κορεσμό οξυγόνου, τα επίπεδα stress, τον καρδιακό παλμό, τη δραστηριότητα της ημέρας κ.ά, καθώς και να πραγματοποιείς τα (αργά και βασανιστικά) firmware updates της συσκευής, να κατεβάζεις νέα watch faces και να προσθέτεις μουσική για αναπαραγωγή απευθείας από το ρολόι σου (μπορείς να συνδέσεις ασύρματα ακουστικά μέσω Bluetooth απευθείας στο Watch GT Runner).

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-16.jpg


To Watch GT Runner διαθέτει, όπως προαναφέραμε, δύο φυσικά κουμπιά. Το επάνω είναι σχεδιασμένο σαν κορώνα, επομένως, περιστρέφοντας το πλοηγείσαι με ευκολία στα διάφορα μενού. Με ένα πάτημα μεταφέρεσαι από την αρχική οθόνη στη λίστα των εφαρμογών, ενώ όταν βρίσκεσαι εντός κάποιας εφαρμογής το πάτημα σε μεταφέρει πίσω στην αρχική οθόνη. Το δεύτερο κουμπί μπορεί να παραμετροποιηθεί από τον χρήστη, αλλά στην προεπιλογή του ξεκινά μια προπόνηση. Σε ό,τι αφορά την οθόνη αφής, είναι τρομερά ευκρινής στο φως του Ήλιου, προστατεύει τον χρήστη από ανεπιθύμητα τυχαία αγγίγματα και ως ένα βαθμό μπορείς να την χειριστείς με όταν είναι βρεγμένη ή όταν έχεις νοτερά δάχτυλα.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-8.jpg

Χάριν στο ενσωματωμένο μικρόφωνο και το ηχείο μπορείς να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά μόνο όταν έχεις συζευγμένο το smartphone σου (δεν διαθέτει υποδοχή SIM ή eSIM). Σημειώστε, όμως, ότι για να πραγματοποιήσετε κλήση από το Watch GT Runner θα πρέπει οι επαφές σας να εμφανίζονται είτε στη λίστα των κλήσεων (αν σας έχουν καλέσει προηγουμένως) ή στα favorites της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πρόσβαση σε όλη τη λίστα των επαφών από το τηλέφωνο σου. Η ποιότητα του ηχείου και του μικροφώνου είναι εξαιρετική για να μιλάς απευθείας από το ρολόι σου π.χ. όταν οδηγάς ή όταν δεν έχεις κοντά σου το smartwatch.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-11.jpg

Οι ειδοποιήσεις από πληθώρα εφαρμογών εμφανίζονται κανονικά και στην ώρα τους στην οθόνη του smartwatch, αρκεί φυσικά να έχετε δώσει τις απαραίτητες άδειες στην εφαρμογή HUAWEI Health για κάθε εφαρμογή. Παρόλα αυτά, βλέπουμε μόνο κείμενο (στα emails μόνο αποστολέα και τίτλο), οι επιλογές απάντησης είναι πολύ περιορισμένες και δεν υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσεις ότι π.χ. ένα μήνυμα ή ένα email διαβάστηκε για να φύγει η ειδοποίηση από το smartphone.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-7.jpg

Fitness

Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς Watch GT, έτσι και η έκδοση Runner έρχεται με αισθητήρες καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας, μέτρηση του καρδιακού παλμού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, την τεχνολογία TruSleep για ανάλυση του ύπνου, μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου (SpO2) και πληθώρα προγραμμάτων εκγύμνασης με coach για να ελέγχεις και να προσαρμόζεις τις επιδόσεις σου. Στο Watch GT Runner, όμως, έρχεται για πρώτη φορά ένα χαρακτηριστικό που αφορά αποκλειστικά τους δρομείς.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-27.jpg

Προτού περάσουμε σε αυτό, να σημειώσουμε ότι στις δικές μας προπονήσεις (κυκλική προπόνηση) κάναμε σύγκριση με ένα Apple Watch Series 6. Για πρώτη φορά είδαμε τα ίδια αποτελέσματα στην καταγραφή των καρδιακών παλμών (μιλάμε για απόκλιση 1-2 bpm), αλλά παρατηρήσαμε ταυτόχρονα πως το Watch GT Runner γράφει περισσότερες θερμίδες και πολύ μεγαλύτερο βαθμό VO2Max. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν πως αυτές οι μετρήσεις στα smartwatches αποτελούν απλά έναν μπούσουλα και δεν θα πρέπει να τις λαμβάνουν υπόψιν μας στο 100%. Στα θετικά θα σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο μοντέλο δεν είδαμε τις «τρέλες» των προηγούμενων μοντέλων που έχαναν αρκετά σε ακρίβεια λόγω της εφίδρωσης.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-1.jpg

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το νέο χαρακτηριστικό για τους δρομείς. Η HUAWEI έχει ενσωματώσει προγράμματα που αναλύουν πάρα πολύ τις επιδόσεις του χρήστη, ενώ του παρέχουν διαρκώς συμβουλές για να βελτιώσει το στυλ του και να καταφέρει να φτάσει στον στόχο του. Για παράδειγμα, μέσα από την εφαρμογή HUAWEI Health υπολογίζονται οι πιθανοί χρόνοι που θα πιάσεις με βάση τη φυσική σου κατάσταση για αποστάσεις 5, 10, 20 ή 42km. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η εμφάνιση ψηφιακού δρομέα που τρέχει την ίδια διαδρομή με βάση τον βηματισμό που έχει ο χρήστης. Στο ρολόι θα βρείτε εξειδικευμένα προγράμματα που αφορούν το τρέξιμο με διαβάθμιση δυσκολίας για κάθε διαφορετικό στόχο όπως καύση λίπους, επίτευξη καλύτερου χρόνου και χτίσιμο αντοχής για μεγάλες αποστάσεις. 

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-28.jpg

Κάθε φορά που κλείνεις ένα χιλιόμετρο τρεξίματος ο ψηφιακός προπονητής σε ενημερώνει φωνητικά για τον χρόνο που έκανες και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ μπορείς να βλέπεις διαρκώς αν ο τρόπος που τρέχεις βοηθά να διατηρήσεις τη φυσική κατάσταση σου ή αν παρατηρείται βελτίωση. Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, το Watch GT Runner υπολογίζει έναν δείκτη ικανότητας τρεξίματος που θεωρητικά σου δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και με βάση αυτήν τι χρόνους θα μπορέσεις να πετύχεις για να καλύψεις διάφορες αποστάσεις. Οι λάτρεις του τρεξίματος είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσουν τη νέα προσθήκη, αλλά θα θέλαμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και για άλλου τύπου προπονήσεις.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-23.jpg

Ακόμη, το Watch GT Runner σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τη διαδρομή που έκανες και να σε οδηγήσει πίσω στην αφετηρία σου χωρίς να απαιτείται σύζευξη με το smartwatch, με τη βοήθεια του dual-band GNSS (υποστηρίζει τα συστήματα GPS, GLONASS, Galileo, QZSS και Beidou).

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-33.jpg

Αυτονομία

Το θεωρητικό όριο αυτονομίας για το HUAWEI Watch GT Runner είναι οι 14 ημέρες σε μέτρια χρήση. Στις δικές μας δοκιμές, βγάλαμε μια εβδομάδα συνεχόμενης χρήσης (+ ύπνος δηλαδή) με 3 ωριαίες προπονήσεις και 2 τρεξίματα διάρκειας περίπου 30 λεπτών το καθένα. Και πάλι είναι μια σπουδαία επίδοση που δεν συναντάς σε άλλες εταιρείες. Η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 90 λεπτά, ενώ υποστηρίζει δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-21.jpg

Επίλογος

Το HUAWEI Watch GT Runner ήρθε για να προσφέρει όλα όσα γνωρίζουμε από τη σειρά Watch GT απλά σε ένα πιο σπορ πακέτο με ορισμένα ενδιαφέροντα εξτραδάκια που αφορούν τους δρομείς. Όμως, ακόμη και αν το τρέξιμο δεν είναι το φόρτε σας και απλά αναζητάτε ένα smartwatch - εργαλείο για τις προπονήσεις και την casual καθημερινότητά σας, σίγουρα αποτελεί μια καλή επιλογή.

huawei-watch-gt-runner-techgear-review-9.jpg

Θετικά

  • Μικρό βάρος - Άνετη προσαρμογή
  • Μεγάλη και ευκρινής οθόνη OLED
  • Σπουδαία αυτονομία
  • Πληθώρα προγραμμάτων εκγύμνασης, ειδικά για το τρέξιμο
  • Αναλυτική ενημέρωση για τη σωματική δραστηριότητα - κατάσταση μέσω της εφαρμογής HUAWEI Health
  • Υψηλή ακρίβεια στη λειτουργία των αισθητήρων

Αρνητικά

  • Περιορισμένες δυνατότητες στις ειδοποιήσεις
  • Σημαντική εξάρτηση από την εφαρμογή HUAWEI Health
  • Απουσία SIM / eSIM

Loading