Huawei Y6s: Το όμορφο entry-level με εφαρμογές Google

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Huawei, λόγω του απαγορευτικού στη χρήση των Google Mobile Services στα καινούργια smartphones της, την έχει ουσιαστικά αναγκάσει να προχωρά στην κυκλοφορία αναβαθμισμένων εκδόσεων των παλαιότερων μοντέλων της. Είναι μια μεσοβέζικη λύση που σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, αλλά της επιτρέπει να κερδίζει χρόνο έως ότου βρεθεί μια λύση για το βασικότερο πρόβλημα της: είτε να αρθεί το μπλόκο (το πιο απίθανο σενάριο όσο υπάρχει η κυβέρνηση Trump) είτε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των Huawei Mobile Services.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Huawei Y6s, μια αναβαθμισμένη έκδοση του Y6 που πρωτοείδαμε πέρυσι το Μάρτιο, δηλαδή πριν τεθούν σε εφαρμογή οι περιορισμοί των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια entry-level που απευθύνεται στο νεανικό κοινό ή σε αυτούς που δεν έχουν τρελές απαιτήσεις από το smartphone τους.

huawei-y6s-techgear-review-15.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Μια πολύ ελαφριά και λεπτή κατασκευή όπου κυριαρχεί το πλαστικό με matte φινίρισμα στο πίσω μέρος. Χάριν σε αυτήν την επιλογή, η Huawei κατάφερε να γλιτώσει τον χρήστη από την αίσθηση ότι κρατά στο χέρι του μια ευτελή συσκευή και παρά το μικρό βάρος, το νιώθεις στιβαρό στο κράτημα.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας αισθητήρας κάμερας στην επάνω αριστερή γωνία και από κάτω του το LED flash, ενώ στο κέντρο βρίσκουμε αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που λειτουργεί ικανοποιητικά για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Στην πρόσοψη διακρίνονται αρκετά μεγάλα bezels, ειδικά στο κάτω μέρος όπου έχει τοποθετηθεί το logo της Huawei, ενώ στο πάνω μέρος βλέπουμε την οπή - σταγόνα για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας 8MP. Στη δεξιά πλευρά συναντάμε κλασικά τα volume και power buttons, στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για dualSIM - microSD, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει υποδοχή 3.5mm headphone jack και μικρόφωνο noise-canceling για το ηχείο. Τέλος, στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή microUSB για φόρτιση, ηχείο και ακόμη ένα noise-canceling μικρόφωνο για τις φωνητικές κλήσεις.

Οθόνη

Το Huawei Y6s διαθέτει οθόνη 6.09’’ HD+ (1560 x 720), επομένως, μην περιμένετε την ποιότητα των ακριβότερων μοντέλων, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το panel του είναι πιστοποιημένο από την TÜV Rheinland για τη δυνατότητά του να μπλοκάρει την επιβλαβή μπλε ακτιβονοβολία. Παρά την χαμηλή ανάλυση, η απόδοση των χρωμάτων και η φωτεινότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα για την κατηγορία.

huawei-y6s-techgear-review-6.jpg

Απόδοση - Hardware

Η εταιρεία έχει ενσωματώσει το MediaTek Helio P35 SoC μαζί με 3GB μνήμη RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο, επιλογές απόλυτα λογικές και ικανές να εξυπηρετήσουν τον απλό χρήστη, κυρίως στις νεαρές ηλικίες και στους 55+.

Μεμονωμένα οι εφαρμογές λειτουργούν σε καλή ταχύτητα με ομαλότητα, αλλά μη περιμένετε θαύματα σε multitasking. Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν ενδείκνυται για να παίζεις βαριά mobile games όπως τα Call of Duty και Asphalt 9.

Στο κομμάτι του βιομετρικού ξεκλειδώματος, τόσο ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, όσο και το Face Unlock με τη χρήση της εμπρόσθιας κάμερας, λειτουργούν χωρίς προβλήματα και με καλή απόκριση.

Σχετικά με το ηχείο, είναι αρκετά δυνατό, αλλά όπως πάντα η απόδοση του είναι καλή μόνο όταν η ένταση βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα.

Κλείνοντας, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 3020mAh και με μία φόρτιση μπορεί να σου βγάλει άνετα την ημέρα, δεδομένου ότι γενικότερα το Huawei Y6s δεν είναι συσκευή που απευθύνεται σε power users. Με μια HD+ οθόνη και επεξεργαστή που δεν προορίζεται για να τον ζορίζεις ιδιαίτερα, η μπαταρία έχει τη χωρητικότητα και την αντοχή που πρέπει για να μην ανεβαίνει το πάχος και το βάρος της συσκευής άσκοπα.

huawei-y6s-techgear-review-12.jpg

Κάμερες

Στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 13MP, ενώ στο notch-σταγόνα της πρόσοψης ένας αισθητήρας 8MP. Μην περιμένετε θαύματα από τις κάμερες του Y6s.

Η selfie κάμερα με το Beauty mode αποδίδει τόσο - όσο όταν βρίσκεσαι σε συνθήκες καλού φωτισμού, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα. Όσο μειώνεται ο φωτισμός, τόσο περισσότερος θόρυβος εμφανίζεται στις λήψεις, χάνεται η ζωντάνια από τα χρώματα και γενικά…δεν.

Στην πίσω κάμερα τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά και πάλι όταν μιλάμε για λήψεις στο φως της ημέρας. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω στη γκαλερί, τα χρώματα και οι λεπτομέρειες είναι αρκετά καλές όσο είναι καλός ο φυσικός φωτισμός. Σημειώνω ότι παρατήρησα μια μικρή καθυστέρηση στη λήψη όταν πατάς το κλείστρο, επομένως, καλό θα είναι να κρατάς σταθερά το smartphone για 2-3 δευτερόλεπτα έως ότου ολοκληρωθεί η λήψη.

Γενικά, οι λήψεις με τις κάμερες είναι καλές απλά για να ανεβάζεις μερικές φωτογραφίες στα social media και σε καμία περίπτωση για να βασιστείς επάνω του εάν θέλεις π.χ. να μην κουβαλάς κάτι καλύτερο (σε smartphone ή σε κάμερα) σε κάποιο ταξίδι.

Στη λήψη video υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσεις την εστίαση του φακού και να τραβήξεις σε ποιότητα έως 1080p/30fps. Δεν υπάρχει, όμως, σταθεροποιητής εικόνας (είτε μέσω software είτε οπτικός) και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις κάποιο τριποδάκι εάν θέλεις να βγάλεις video χωρίς κουνήματα.

huawei-y6s-techgear-review-11.jpg

Λειτουργικό σύστημα

Όπως ανέφερα και στη εισαγωγή, το γεγονός ότι το Huawei Y6s αποτελεί αναβάθμιση προηγούμενου μοντέλου, επιτρέπει στη Huawei να χρησιμοποιεί κανονικά τα Google Mobile Services. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζονται τα Google Play, Gmail, YouTube, Drive, Search κλπ. όπως τα έχει συνηθίσει ο χρήστης όλα αυτά τα χρόνια.

Στο Huawei Y6s χρησιμοποιείται η έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης EMUI 9.1 που βασίζεται στο Android 9 Pie, ενώ περιλαμβάνει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές Netflix, Booking, Agoda, Camera 360 και Google Apps. Δεν λείπουν, φυσικά, οι εφαρμογές της Huawei, όπως είναι τα App Gallery, HiCare, Phone Clone και Optimizer.

Επίλογος

Το Huawei Y6s είναι μια entry-level επιλογή που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Διαθέτει όμορφη (ειδικά στο μπλε χρώμα) και ελαφριά κατασκευή, ενώ κάνει τα βασικά αρκούντως ικανοποιητικά. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ο ανταγωνισμός στην entry-level κατηγορία έχει εκτοξευθεί και αναμένεται ακόμη πιο σκληρός…

Huawei Y6s

  • Οθόνη 6.09’’ HD+ IPS LCD (19.5:9, 1560 x 720)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio P35 (12nm)
  • Μνήμη RAM 3GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB (επέκταση με microSD έως 512GB)
  • Κάμερα 13MP f/1.8 PDAF με LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος
  • WiFi 802.11n, Bluetooth 4.2, GPS/GLONASS, FM radio, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie με EMUI 9.1
  • Μπαταρία 3020mAh
  • Υποδοχές microUSB, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 156.3 x 73.5 x 8mm
  • Βάρος 150gr
Loading