Η Κίνα ετοιμάζει δική της «μαύρη λίστα» για τις Αμερικανικές εταιρείες

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ότι η Κίνα ετοιμάζει αντίποινα εναντίον των Αμερικανικών εταιρειών λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στις κινεζικές εταιρείες, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Huawei και πιο πρόσφατα αυτό του TikTok (ByteDance).

Ήδη έχει ψηφιστεί νέα νομοθεσία στην Κίνα που απαγορεύει την πώληση τεχνολογίας που προέρχεται από κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό χωρίς την απαραίτητη άδεια από την κυβέρνηση. Ως πρώτη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας είδαμε την αδυναμία της ByteDance να πουλήσει τον αλγόριθμο του TikTok, γεγονός που καθυστέρησε αρκετά την επίτευξη συμφωνίας με τους αμερικανούς ενδιαφερόμενους πριν κλείσει η δουλειά με τις Oracle και Walmart.

Η επόμενη κίνηση της Κίνας αναμένεται ακόμα πιο σοβαρή, καθώς φημολογείται ότι θα δημιουργήσει τη δική της “μαύρη λίστα” που θα απαγορεύσει σε συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα ή ακόμη και να συνεργάζονται με κινέζικες εταιρείες. Ως δικαιολογία θα παίξουν και οι Κινέζοι το χαρτί της “εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών”.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το σχέδιο εφαρμογής της μαύρης λίστας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μικρό αριθμό ξένων εταιρειών. Ο λόγος είναι προφανής, αφού πολλές κινέζικες εταιρείες βασίζουν την ύπαρξη τους σε αμερικανικές τεχνολογίες και θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνο να κοπούν αυτές οι συνεργασίες. Παρόλα αυτά, το πρώτο όνομα που διέρρευσε είναι πολύ ισχυρό και θα προκαλέσει αίσθηση: είναι η Cisco που αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή της Huawei στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα δημοσιευθεί η μαύρη λίστα της Κίνας και πότε θα μπει σε εφαρμογή το μπλοκάρισμα των ξένων εταιρειών. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση της χώρας να περιμένει το αποτέλεσμα των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για να δει αν θα αλλάξει ο Πρόεδρος και αν θα συνεχίσει την πολιτική του Donald Trump.

Καμιά φορά αναρωτιόμαστε τι λέει για όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι στιγμής κάθεται σε μια γωνιά με το ποπκόρν της…

[via]

Loading