Δύο χρόνια χρειάστηκαν οι IBM, Globalfoundries και Samsung για να αναπτύξουν μια νέα διαδικάσια παραγωγής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά επεξεργαστών στα 5nm. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε αυτήν την κλίμακα των 5nm είναι εφικτό να χωρέσουν 30 δισεκατομμύρια transistors σε ένα chip με μέγεθος όσο ένα νύχι! Κατ' αντιστοιχία, πριν από δύο χρόνια το νούμερο ήταν 20 δισ. transistors για την κλίμακα των 7nm.

Η ομάδα βασίστηκε και πάλι στην λιθογραφία υπεριώδους, αλλά αυτή τη φορά άφησε στην άκρη την αρχιτεκτονική FinFET και χρησιμοποίησε συστάδες νανοστρωμάτων πυριτίου. Η αλλαγή αυτή καθιστά δυνατή την ρύθμιση καθενός κυκλώματος ξεχωριστά έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση τους σε τόσο μικρό χώρο.

Σύμφωνα με την IBM, η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στα δικά της projects (κυρίως Cognitive Computing), αλλά και στις συσκευές του IoT (Internet of Things) και άλλα projects που βασίζονται ιδιαίτερα στην ανάλυση δεδομένων. Παρόλα αυτά, μας ρίχνει το "τυράκι" περί smartphones που θα προσφέρουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη αυτονομία σε σύγκριση τις σημερινές συσκευές.

Τα πρώτα chips 5nm αναμένονται μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια, μιας και ακόμη δεν έχουμε δει συσκευές με chips 7nm και ούτε πρόκειται μέχρι το 2018. Το θετικό, όμως, είναι ότι έχουν μπει και αυτά στον χάρτη των κατασκευαστών.

[via]

Advertisements