Meta: Ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζόμενων!

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγο, καθώς ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε επίσημα ότι η Meta θα προχωρήσει στην απόλυση 11.000 εργαζόμενων (ή περίπου το 13% του ανθρώπινου δυναμικού της) μέσα στις επόμενες εβδομάδες! Ο Zuckerberg παραδέχεται, μάλιστα, πως ήταν υπερβολικά αισιόδοξος για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Στην αρχή της πανδημίας COVID19, ο κόσμος στράφηκε ταχύτατα στην online ζωή και η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε μεγάλη άνοδο του τζίρου. Πολλοί προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη κατάσταση που θα συνεχιζόταν και μετά το τέλος της πανδημίας. Ανάμεσα τους κι εγώ, γι’ αυτό αποφάσισα να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενα.

Με τις μαζικές απολύσεις, ο Zuckerberg εκτιμά πως η Meta θα γίνει πιο αποδοτική και βιώσιμη, διότι θα γίνει σημαντική μείωση των εξόδων που οι διαθέσιμοι πόροι θα ανακατανεμηθούν πιο σωστά στις ομάδες υψηλής ανάπτυξης της εταιρείας, όπως η διαφήμιση, το AI και το metaverse.

Ήταν αναμενόμενο ότι η ανάπτυξη της Meta δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με τους ρυθμούς της προηγούμενης δεκαετίας, τόσο λόγω της στροφής των χρηστών σε άλλες πλατφόρμες, όσο και λόγω των σοβαρών σκανδάλων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ταλαιπώρησαν την εταιρεία. Επίσης, οι αγορές δεν είδαν ποτέ με ιδιαίτερη ζέση την…πρεμούρα του Zuckerberg για το metaverse και γι’ αυτό, άλλωστε, η μετοχή της εταιρείας έχασε σχεδόν το 70% της αξίας της μέσα στο 2022!

Παρόλα αυτά, ο Zuckerberg θεωρεί ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση και δηλώνει τα εξής:

Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη μας έχει υποτιμήσει πολύ. Δισεκατομμύρια χρήστες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας για να συνδεθούν και οι κοινότητες μας εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Ο βασικός τομέας όπου δραστηριοποιούμαστε συνεχίζει να είναι εξαιρετικά κερδοφόρος και έχουμε τρομερές προοπτικές ανάπτυξης μπροστά μας. Συν τοις άλλους, κατέχουμε ηγετική θέση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνικής δικτύωσης.

[Meta]

Loading