Απώλειες για τη Microsoft για πρώτη φορά στην ιστορία της

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, ή καλύτερα από τότε που εισήλθε στο Χρηματιστήριο πριν από 26 χρόνια, η Microsoft ανακοίνωσε απώλειες για τη μετοχή της, οι οποίες οφείλονται σε υποτίμηση της εταιρίας για την αποτυχημένη εξαγορά της aQuantive το 2007 (εταιρία με δραστηριότητα τύπου Google AdSense...).

Microsoft Steve Ballmer

Συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε έσοδα $192 εκατ. χωρίς φόρους και απώλειες $492 εκατ. λόγω της υποτίμησης για το Q4, με τη "ζημιά" να αντιστοιχεί σε $0.06 ανά μετοχή. Φυσικά, το ποσό μοιάζει μηδαμινό, αλλά η πτώση φαίνεται καλύτερα αν αναλογιστούμε ότι για το ίδιο διάστημα πέρυσι ανακοίνωσε έσοδα $5.9 δισ. και κέρδος $0.69 ανά μετοχή...

Κατά τα άλλα, στους υπόλοιπους τομείς πηγαίνει αρκετά καλά. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% ($18.06 δισ. έναντι $17.41 το προηγούμενο τρίμηνο), με τα Windows και Windows Live να αποφέρουν $4.15 δισ., το τμήμα Microsoft Business $6.29 δισ., οι online υπηρεσίες $0.74 δισ., το τμήμα servers-tools $5.09 δισ. και το τμήμα Entertainment-Devices $1.79 δισ.

Πάντως, τα έσοδα θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε η πτώση στις πωλήσεις των PCs, που είχαν ως άμεσο επακόλουθο τη μείωση των πωλήσεων Windows, ενώ αξειωσημείωτη είναι η άνοδος του τμήματος Entertainment-Devices (Xbox, Xbox Live) κατά 20% για το Q4 και συνολικά κατά 8% όλο το οικονομικό έτος.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα πάρει για τα καλά εμπρός η μετοχή της εταιρίας με την κυκλοφορία των Windows 8 και Windows Phone 8.

[via SlashGear]

Loading