Η Shiro Games, ένα μικρό ανεξάρτητο gaming studio με έδρα τη Γαλλία, είχε γίνει γνωστή το 2013 χάριν στο Evoland και τώρα επιστρέφει στο προσκήνιο με ένα νέο project, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες ώρες στην πλατφόρμα Steam για Windows PC.

Ο λόγος για το Northgard, ένα real-time strategy game εμπνευσμένο από την μυθολογία των Vikings, όπου ο παίκτης καλείται να διοικήσει μια φυλή που μετά από ένα μακροχρόνιο ταξίδι καταλήγει στην ανεξερεύνητη περιοχή Northgard. Εκτός από τα συνηθισμένα (τροφή, στέγη, ορυκτό πλούτο κλπ.), η φυλή θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες, τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές κλπ.), αλλά και επίκινδυνα πλάσματα που ξεπηδούν από μυστηριώδη portals. Ταυτόχρονα, καταφθάνουν στη Northgard και άλλες φυλές Vikings, επομένως, ο παίκτης αποκτά αντιπάλους στη μάχη για την κατάκτηση της νέας περιοχής.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ξοδέψουμε μερικές ώρες επάνω στην preview έκδοση του παιχνιδιού με τον κωδικό που μας έστειλε η εταιρεία και μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις πρώτες εντυπώσεις μας.

Northgard Early Access Review - Techgear.gr

Στην έκδοση που παίξαμε είχαμε δυνατότητα να επιλέξουμε μία από τις τρεις διαθέσιμες φυλές (θα προστεθούν και άλλες) και να βρεθούμε αντιμέτωποι από 1 έως 3 computer-played φυλές στον χάρτη της Northgard. Κάθε φυλή έχει τα δικά της "χαρίσματα", τα οποία αναπτύσσονται περαιτέρω όσο εξελίσσεται το παιχνίδι και ανάλογα με την πρόοδο της φυλής. Η τελική νίκη μπορεί να έρθει με 5 διαφορετικούς τρόπους:

  • Domination: Καταστροφή των Town Halls των άλλων φυλών
  • Fame: Επικράτηση σε 12 περιοχές, συλλογή 1000 πόντων φήμης και χτίσιμο συγκεκριμένου κτιρίου για κάθε φυλή
  • Trade: Να μαζέψεις ένα προκαθορισμένο αριθμό χρυσού και να έχεις ενεργούς τουλάχιστον 4 έμπορους
  • Wisdom: Να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της επιστήμης (Lore) και να έχεις ενεργούς τουλάχιστον 4 "μάγους"
  • Helheim: Να βρεις τις πύλες του Helheim, να διώξεις τις Βαλκυρίες και να κρατήσεις την κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή για 12 μήνες

Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα παραπάνω προαπαιτούμενα για τη νίκη θα αλλάζουν όσο αναπτύσσεται το παιχνίδι από τη Shiro Games και φυσικά θα προστεθούν πολλά νέα στοιχεία με βάση τις προτάσεις των χρηστών.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, ο παίκτης θα δει στον χάρτη το Town Hall της φυλής του και θα έχει στη διάθεση του τρεις χωρικούς, οι οποίο κατά βάση μαζεύουν φαγητό. Το φαγητό είναι σημαντικό τόσο για την επιβίωση, όσο και για την εξάπλωση της φυλής, αφού αποτελεί το "νόμισμα" για να επεκταθείς σε νέες περιοχές. Όπως σε κάθε παιχνίδι αυτής της κατηγορίας, έτσι και στο Northgard υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια στην αρχή για να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις, όπως για παράδειγμα να χτίσεις το κτίριο για τους ξυλοκόπους και για τους εξερευνητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να επεκταθείς σε νέες περιοχές. Αυτά είναι τα βασικά για την εκκίνηση.

Για κάθε περιοχή που ανακαλύπτεις και πληρώνεις το αντίτιμο σε φαγητό, σου επιτρέπεται να χτίσεις συγκεκριμένο αριθμό χτισμάτων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να απασχολήσουν συγκεκριμένο αριθμό μελών της φυλής. Αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεται διαρκή εγρήγορση και σωστή μελέτη του χάρτη για να βλέπεις τι μπορεί να σου προσφέρει το συγκεκριμένο κομμάτι γης. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό στην αρχή είναι να εξασφαλίζεις την τροφή και την ξυλεία έτσι ώστε να μπορείς να ταΐσεις τη φυλή σου και να χτίζεις νέα κτίρια.

Φυσικά, το παιχνίδι δεν αφορά μόνο το micro-management και αναπόφευκτα θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα πλάσματα του Northgard που επιτίθενται στους χωρικούς σου. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι και το στοιχείο της μάχης, επομένως, χρειάζεται να εκπαιδεύσεις μερικούς χωρικούς για να γίνουν πολεμιστές. Για να φτιάξεις, όμως, πολεμιστές χρειάζεσαι χρυσό και για να τον βρεις θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει εμπορικούς δεσμούς με τις άλλες φυλές. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι απαιτείται ένας συνδυασμός όλων των διαφορετικών μερών του παιχνιδιού για να επικρατήσεις.

Σημειώστε, επίσης, την επιπλέον δυσκολία που προσθέτουν στον χρήστη οι κλιματικές αλλαγές και τα τυχαία γεγονότα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μειώνεται η συλλογή τροφής και αυξάνεται η κατανάλωση ξυλείας, ενώ ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές στα περισσότερα κτίρια και να χρειάζονται άμεσα επισκευή.

Εντυπώσεις

Σε γενικές γραμμές, το Northgard δανείζεται πολλά στοιχεία του Civilization, όπως ανακάλυψη νέων επιστημών, προσπάθεια να κρατάς τα μέλη της φυλής ευτυχισμένα -- αν είναι δυσαρεστημένοι δεν αναπτύσσεται η φυλή με νέα μέλη και έχουν μειωμένη απόδοση --, σωστή επιλογή κτιρίων ανά περιοχή κλπ., αλλά σε κρατά σε εγρήγορση χάριν στην real-time εξέλιξη που ουσιαστικά προσθέτει το μεγάλο ενδιαφέρον και ανεβάζει σημαντικά τη δυσκολία του σε δίκαια επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα γραφικά και το gameplay, το Northgard ικανοποιεί το μάτι με όμορφα animations στον χάρτη (αέρας, μεταβολές καιρού, κύματα κλπ.) και αρκετά καλές λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι ότι παρατηρήσαμε αρκετά "κολλήματα" κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα οποία πιθανότητα οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για Early Access έκδοση και λογικά θα έχουν επιδιορθωθεί πλήρως στην τελική έκδοση.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για το gameplay, όπου έχουμε μερικές ενστάσεις τουλάχιστον στον τρόπο διαχείρισης των μονάδων. Για να εκτελέσεις οποιαδήποτε εντολή θα πρέπει να επιλέξεις τον χαρακτήρα ή μια ομάδα χαρακτήρων (π.χ. όλους τους ξυλοκόπους ταυτόχρονα) και στη συνέχεια να του πεις τι θα κάνει. Αυτό στην πράξη είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο για τα δεδομένα ενός RTS game, πέραν του ότι μπορεί να γίνουν μεγάλα λάθη. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι στην προσπάθεια να ορίσουμε έναν νέο scout, επιλέχθηκαν όλοι οι χωρικοί και μετά δεν μπορούσαμε να τους ξανακάνουμε χωρικούς για να συνεχιστεί η συλλογή τροφής. Αποτέλεσμα; Αρρώστησαν όλα τα μέλη της φυλής και το δυναμικό μειώθηκε από 35 άτομα στα 5...

Όπως και να 'χει, το Northgard είναι ένα πολύ διασκεδαστικό και εθιστικό (για πότε πέρασε το τρίωρο, χαμπάρι δεν πήραμε...) παιχνίδι, το οποίο αναμένεται ακόμα καλύτερο μόλις γίνουν όλες οι μικροεπιδιορθώσεις.

Θα το βρείτε σε λίγες ώρες στην πλατφόρμα Steam σε τιμή €19.99 αποκλειστικά για Windows PC.

Advertisements