Οι ΗΠΑ κατηγορούν τώρα τη Huawei για βιομηχανική κατασκοπεία

Έχει πάψει πλέον να προκαλεί έκπληξη η οποιαδήποτε νέα εξέλιξη στην υπόθεση ΗΠΑ εναντίον Huawei. Αυτή τη φορά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την κινεζική εταιρεία ότι έχει ενορχηστρώσει ένα τεράστιο σχέδιο με σκοπό την κλοπή μυστικών της βιομηχανίας για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της.

Για την ακρίβεια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τη Huawei και ακόμα δύο θυγατρικές της για "συνομωσία με σκοπό την παραβίαση του νομοσχεδίου RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act)" που γνωρίζουμε όλοι από το Sons of Anarchy. Ισχυρίζονται ότι έγινε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από 6 Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν αναφέρονται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα.

Στην πνευματική ιδιοκτησία συμπεριλαμβάνονται πηγαίος κώδικας, εγχειρίδια για Internet routers, τεχνολογία κεραιών και τεχνολογία δοκιμής ρομπότ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Huawei παραβίασε τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας και στρατολόγησε υπαλλήλους άλλων εταιρειών. Αφότου γινόταν η στρατολόγηση, τους έδινε την οδηγία να συλλέγουν πληροφορίες από τους πρώην εργοδότες τους και μοιραζε ειδικα bonus σε όσους κατασκόπευαν με επιτυχία.

Σαν παράδειγμα αναφέρουν προσπάθεια της Huawei να αποκομίσει εμπορικά μυστικά πριν από 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2004 ένας υπάλληλος της Huawei παρευρέθηκε σε έκθεση στο Σικάγο με το όνομα "Weihua", αναγραμματισμό δηλαδή της λέξης Huawei, αφαίρεσε το κάλυμμα μιας συσκευής δικτύωσης και τη φωτογράφισε. Για αυτήν την υπόθεση, η Huawei είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος ενήργησε μόνος του χωρίς καμία εντολή από την εταιρεία.

Ένα άλλο περιστατικό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, είναι αυτό με τον μηχανικό της Huawei που χρησιμοποίησε παρανόμως την κάρτα ενός υπαλλήλου ανταγωνιστριας εταιρείας για να εισέλθει στο ερευνητικό εργαστήριο της. Το συμβάν έγινε το 2013 και ο μηχανικός της Huawei λέγεται ότι έβγαλε φωτογραφίες και συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες προτού τον αντιληφθούν για να τον βγάλουν έξω.

Σε μια άλλη περίπτωση, καταγράφεται πως υπάλληλος της Huawei έκλεψε έναν ρομποτικό βραχίονα από άλλη εταιρεία και στη συνέχεια τον επέστρεψε αφότου πρόλαβε να δώσει τις πολύτιμες πληροφορίες στη Huawei.

Το σκεπτικό πίσω από το συνολικό κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι ότι η Huawei κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της κλέβοντας τα μυστικά τους.

Η απάντηση της Huawei στις νέες κατηγορίες είναι ότι πρόκειται για αισχρή δυσφήμιση της εταιρείας σχετικά με υποθέσεις που έχουν ήδη κριθεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν και μάλιστα με αθωωτικο αποτελεσμα για την ίδια

Μόλις προχτές οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως έχουν ακραδαντες αποδείξεις οτι η Huawei έχει backdoors στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς φυσικά για άλλη μια φορά να τις αποκαλύψει στο κοινό. Παρόλα αυτά, σήμερα αποφασίστηκε να δοθεί ακόμα μια 45ημερη παράταση, παρά το γεγονός ότι είχαν δηλώσει πως δεν θα δοθεί άλλη.

Άντε βγαλε άκρη με δαυτους...

[via]

Loading