OnePlus Nord N10 5G Review

Από το καλοκαίρι και μετά γίναμε μάρτυρες ριζικών αλλαγών στην στρατηγική της OnePlus, η οποία αποφάσισε μετά από αρκετά χρόνια να κοιτάξει και πάλι στη mid-range κατηγορία με το OnePlus Nord, μια απόφαση που πιθανότατα ήταν η αφορμή για να αποχωρήσει από την εταιρεία ο συνιδρυτής της Carl Pei.

Εκείνη την περίοδο βρήκαμε αρκετά λογική την κίνηση της OnePlus να κατέβει ένα σκαλί πιο κάτω, δεδομένων των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την premium κατηγορία (φυσικά λόγω του υψηλού κόστους). Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περιμέναμε ότι θα κυκλοφορήσει δύο ακόμη πιο προσιτά smartphones, τα Nord N10 5G και Nord N100, που παρουσιάστηκαν επίσημα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Nord N10 5G, το οποίο μας παραχώρησε η TCCM (επίσημος προμηθευτής στην Ελλάδα) και το περιμένουμε στη χώρα μας σε τιμή €359, για να κάνουμε και μια σύγκριση με το Nord που δοκιμάσαμε τον περασμένο Αύγουστο και είναι διαθέσιμο στα €449.

oneplus-nord-n10-5g-techgear-review-7.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ήταν αναμενόμενο ότι όσο μειώνεται η τιμή, τόσο θα γίνονται εκπτώσεις σε κάποιους τομείς, επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πίσω μέρος του OnePlus Nord N10 5G είναι πλαστικό. Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί γυαλί και συνολικά η εμφάνιση είναι αυτή ενός συνηθισμένου Android smartphone της mid-range κατηγορίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά καμιά φορά περιμένεις μια κάποια διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, δεδομένου ότι θέλεις να εισβάλεις σε μια τρομερά ανταγωνιστική κατηγορία.Η χρήση πλαστικού υλικού, πάντως, ενισχύει την ανθεκτικότητα του σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο πίσω μέρος υπάρχει το κλασικό ορθογώνιο camera module στην επάνω αριστερή γωνία με τέσσερις αισθητήρες και κεντρικά βρίσκουμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε μια γνώριμη και άκρως λειτουργική θέση. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται μόνο ένα μικρόφωνο, στην αριστερή η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD και τα volume buttons, στη δεξιά το power button και στο κάτω μέρος το ηχείο, η υποδοχή USB Type-C και η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

Σε γενικές γραμμές το νιώθεις λίγο μεγάλο στο χέρι, αλλά η διαχείριση του γίνεται εύκολα και δεν είναι τόσο γλυστερό όσο μπορεί να φαίνεται. Το βάρος του βρίσκεται σε λογικά επίπεδα (190gr), αν και θα μπορούσε να είναι λίγο πιο λεπτό (9mm).

oneplus-nord-n10-5g-techgear-review-6.jpg

Οθόνη

Το OnePlus Nord N10 5G έρχεται με flat LCD panel μεγέθους 6.49’’, ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080) και με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, άρα ξεχνάμε τα πολύ ζωντανά χρώματα της AMOLED οθόνης του original Nord. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν απολαμβάνεις μια εξαιρετική εικόνα και τη βουτυρένια αίσθηση του υψηλού ρυθμού ανανέωσης εικόνας στις εναλλαγές. Είναι αρκετά φωτεινή και ευκρινής στο φως της ημέρας, και κάνει μια χαρά τη δουλειά της στο gaming, στο σερφάρισμα και στην παρακολούθηση multimedia. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από πλευράς απόδοσης, απλά μπαίνει στη συζήτηση η σύγκριση με άλλες συσκευές στην ίδια κατηγορία τιμής που προσφέρουν AMOLED panel.

Hardware - Απόδοση

Στον πυρήνα του OnePlus Nord N10 5G έχει τοποθετηθεί ο mid-range oct-core επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 690 που περιλαμβάνει 5G modem στο SoC, άρα είσαι καλυμμένος και για την έλευση των 5G δικτύων το 2021 στη χώρα μας (τουλάχιστον αυτό έχουν ανακοινώσει…). Βάζοντας στην εξίσωση τα 6GB μνήμης RAM και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι γεγονός ότι δεν εντυπωσιάζεσαι, παρόλα αυτά, ο συνδυασμός τους με το βελτιστοποιημένο λειτουργικό σύστημα OxygenOS σου προσφέρουν μια ταχύτατη εμπειρία χρήσης χωρίς κολλήματα και προβλήματα, με τις εφαρμογές να ανοίγουν ταχύτατα και τις εναλλαγές μεταξύ των ανοικτών εφαρμογών να εκτελούνται εξίσου γρήγορα.

oneplus-nord-n10-5g-techgear-review-2.jpg

Υποθέτουμε ότι η OnePlus επέλεξε έναν επεξεργαστή της σειράς Snapdragon 6xx για να μειώσει το κόστος και να διαφοροποιηθεί από το OnePlus Nord, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να διάλεγε π.χ. το Snapdragon 750G SoC κυρίως για το επικοινωνιακό κομμάτι αφού η διαφορά τιμής του N10 5G με το Nord δεν ξεπερνά τα €100. Αν κάπου βρίσκουμε ψεγάδι στην απόδοση, θα λέγαμε την πολύ πολύ μικρή καθυστέρηση στην απόκριση της αφής πάντα σε σύγκριση με το Nord, αλλά τίποτα το σπουδαίο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το Nord N10 5G τρέχει το OxygenOS 10.5 που βασίζεται στο Android 10 και όχι την τελευταία έκδοση του, αλλά η εταιρεία θα διαθέσει σύντομα την αναβάθμιση.

Από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν έχουμε κανένα παράπονο, διότι βρίσκεται σε πολύ βολική θέση (προσωπικά τον προτιμώ εκεί παρά στο πλάι από τη στιγμή που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από την οθόνη). Το ηχείο είναι μέτριας έντασης και απόδοσης, οπότε τα ακουστικά είναι μονόδρομος αν θέλεις καλή ποιότητα ήχου για μουσική και videos.

Τέλος, η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 4300mAh και προσφέρει αυτονομία σχεδόν 36 ωρών με μία φόρτιση σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης, ενώ ο φορτιστής Warp Charge ισχύος 30W τη γεμίζει στο 100% σε περίπου 60 λεπτά.

oneplus-nord-n10-5g-techgear-review-1.jpg

Κάμερες

Η τετραπλή διάταξη αισθητήρων για την πίσω κάμερα είναι πλέον κλασική στην πλειοψηφία των smartphones αυτής της κατηγορίας και οι διαφορές που εντοπίζουμε από το ένα μοντέλο στο άλλο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Στο OnePlus Nord N10 5G βρίσκουμε κύριο αισθητήρα 64MP f/1.8 σε συνδυασμό με αισθητήρα 8MP f/2.3 και υπερευρυγώνιο φακό, ενώ οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι στα 2MP για λήψεις macro και βάθους.

Πάνω κάτω, όλα αυτά τα smartphones σου προσφέρουν τη δυνατότητα για πολύ καλές λήψεις με ζωντανά χρώματα, καλά επίπεδα δυναμικού εύρους και ισορροπία στις σκιές και τα έντονα φωτισμένα σημεία του κάδρου, και υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας σε συνθήκες καλού φωτισμού. Ο υπερευρυγώνιος φακός δεν γλιτώνει από το κλασικό πρόβλημα της καμπύλωσης στις γωνίες, η θόλωση του φόντου στα πορτραίτα είναι αρκετά καλή και το Night Mode βελτιώνει ως ένα βαθμό την κατάσταση σε πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού, αν και γίνεται εμφανές αμέσως το κάπως τεχνητό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τη λήψη video, αυτό που λαμβάνεις είναι απλά ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που μοιάζει αρκετά καλό να το παρακολουθείς από την οθόνη ενός smartphone, όχι όμως και τόσο όταν το ανοίγεις στη μεγάλη οθόνη ενός υπολογιστή.

Στα πολλά reviews που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στη mid-range κατηγορία, θα έχετε παρατηρήσει ότι σε γενικές γραμμές τα ίδια ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές με τις εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάμερα του OnePlus Nord N10 5G είναι κακή, απλά δεν μπορείς να περιμένεις κορυφαίες επιδόσεις σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Είναι μια τίμια λύση και η μόνη ένσταση μπαίνει αποκλειστικά και μόνο αν το συγκρίνουμε με το original OnePlus Nord που σαφέστατα αποδίδει καλύτερα.

Η εμπρόσθια κάμερα περιλαμβάνει αισθητήρα 16MP και κάνει μια χαρά τη δουλειά της για λήψεις selfies που μοιράζεσαι σε social media, αλλά και για τηλεδιασκέψεις. Ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση όσα προαναφέραμε για τις επιδόσεις σε συνθήκες καλού και περιορισμένου φωτισμού.

Επίλογος

Θα κλείσουμε αυτήν την αναφορά μας στο OnePlus Nord N10 5G με ένα ερώτημα: αξίζει να πληρώσεις €90 λιγότερα για να αποκτήσεις αυτό το μοντέλο αντί του original OnePlus Nord; Θεωρούμε ότι εδώ υπάρχει λάθος από την εταιρεία, διότι με ένα μικρό άνοιγμα στο πορτοφόλι μπορείς να αποκτήσεις μια ομολογουμένως καλύτερη συσκευή που προσφέρει η ίδια.

Αν η τιμή του OnePlus Nord N10 5G βρισκόταν στο όριο των €300 (ας πούμε €279), τότε δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση για την αγορά του. Είναι ένα αξιοπρεπέστατο smartphone με την υπογραφή μιας αξιόπιστης εταιρείας που έχει καταφέρει να κερδίσει με την αξία της (βλ. OxygenOS) αυτά τα €40-50 επιπλέον που πληρώνεις αντί των ανταγωνιστικών προτάσεων. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, θα βάζαμε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το OnePlus Nord.

OnePlus Nord N10

ONEPLUS NORD N10 5G

Οθόνη

6.49" FHD+ IPS LCD 90Hz (2400 x 1080)

Επεξεργαστής

octa-core Qualcomm Snapdragon 690

Μνήμη RAM

6GB LPDDR4x

Αποθηκευτικός χώρος

128GB UFS 2.1 + micro SD

Μπαταρία

4300mAh
Φορτιστής Warp Charge 30W

Κάμερα

64MP f/1.79
8MP f/2.25, 119º
2MP f/2.4
2MP f/2.4

Εμπρόσθια κάμερα

16MP f/2.05

Λειτουργικό Σύστημα

Android 10
Oxygen OS 10.5

Διαστάσεις και Βάρος

163 x 74.7 x 8.95 mm
190 gr

Διάφορα

Ηχεία stereo, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, USB Type-C, 3.5mm, Bluetooth 5.1, NFC, 5G

Τιμή

€359

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Photo Gallery

Loading