Pornhub, XVideos και Stripchat στο στόχαστρο της ΕΕ

Οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου Pornhub, XVideos και Stripchat αντιμετωπίζουν αυστηρότερες απαιτήσεις για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών τους, αφού χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως "Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες" (VLOP) σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act). Σε σημερινό δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι τρεις ιστοσελίδες "πληρούν το όριο των 45 εκατομμυρίων μέσων μηνιαίων χρηστών στην ΕΕ". Οι ιστότοποι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του DSA έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο χαρακτηρισμός τους ως VLOP σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες θα πρέπει επίσης να διεξάγουν αξιολογήσεις κινδύνου και να μετριάζουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και deepfake πορνογραφία. Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις διαφάνειας, όπως το να υπόκεινται σε εξωτερικούς ελέγχους, να δημοσιεύουν εκθέσεις διαφάνειας σχετικά με τις αποφάσεις για τη συγκράτηση του περιεχομένου και να παρέχουν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σε ερευνητές.

"Χαιρετίζω τον χαρακτηρισμό των Pornhub, XVideos και Stripchat ως Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες. Αυτό θα επιτρέψει υψηλότερο έλεγχο και λογοδοσία των αλγορίθμων και των διαδικασιών τους", ανέφερε σε δήλωσή της η Margrethe Vestager της ΕΕ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ένα αρχικό σύνολο 17 πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και δύο πολύ μεγάλων διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης τον Απρίλιο του 2023. Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε τις εταιρείες Amazon, Apple App Store, Facebook, Instagram, X (τότε γνωστό ως Twitter), YouTube και Google Search. Όμως ο εν λόγω κατάλογος δεν περιλάμβανε καμία υπηρεσία που να αφορά ειδικά την πορνογραφία.

Οι υπηρεσίες θεωρούνται "πολύ μεγάλες" πλατφόρμες εάν έχουν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο μπλοκ. Η XVideos δήλωσε ότι είχε 160 εκατομμύρια "μέσους μηνιαίους αποδέκτες" της υπηρεσίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Pornhub δήλωσε ότι είχε 33 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, αλλά η συμπερίληψή του στον κατάλογο των νέων VLOP σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πιστεύει τους αυτοαναφερόμενους αριθμούς της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, η XHamster ανέφερε 32 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και η YouPorn 7,2 εκατομμύρια.

Τον Οκτώβριο, μια ομάδα 30 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Δικαιωμάτων, του Κέντρου Δημοκρατίας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Σεξ, χαρακτήρισε τους αριθμούς που αναφέρθηκαν από ορισμένες μεγάλες πλατφόρμες πορνό "εκπληκτικά μικρούς", ανέφερε τότε η Euractiv, και οι ΜΚΟ πίεσαν ώστε οι μεγάλες πορνογραφικές ιστοσελίδες να χαρακτηριστούν ως VLOP.

"Όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν το σύνολο των μηνιαίων χρηστών τους... ορισμένες μεγάλες πλατφόρμες πορνό παρουσίασαν εκπληκτικά μικρούς αριθμούς που τους επέτρεψαν να αποφύγουν προσωρινά τον χαρακτηρισμό τους ως VLOP", έγραψε η ομάδα στην ανοιχτή επιστολή της. "Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να αποτελούν παραποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων χρηστών τους στην ΕΕ, υποδεικνύοντας επομένως ότι οι εν λόγω πλατφόρμες προσπαθούν ενεργά να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να μην λογοδοτήσουν για τους συστημικούς κινδύνους που υπάρχουν στις πλατφόρμες τους”.

Η ομάδα ψηφιακών πολιτικών δικαιωμάτων Access Now αμφισβήτησε ιδιαίτερα τους αριθμούς του Pornhub, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των 33 εκατομμυρίων Ευρωπαίων χρηστών "απίθανο" στο πλαίσιο της ανάλυσης της επισκεψιμότητας από την SimilarWeb που δείχνει ότι ο μέσος όρος των επισκέψεων ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια το μήνα.

Ο χαρακτηρισμός έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών για την επιβολή αυστηρότερης επαλήθευσης της ηλικίας για τους ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιχειρήσει να ελέγξουν την ηλικία των ιστότοπων με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας. Ενώ εντός της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης πιέσει για ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά επίσης με τα δικά του μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας.

Αν και οι VLOP πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανονισμούς της DSA, το σημερινό δελτίο τύπου της ΕΕ σημειώνει ότι "όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης" πρέπει να συμμορφώνονται με ένα γενικό σύνολο κανόνων της DSA, όπως η προσφορά ενός μηχανισμού για την κοινοποίηση παράνομου περιεχομένου στην υπηρεσία τους και η αποφυγή της στόχευσης των χρηστών με διαφημίσεις που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ ευαίσθητων δεδομένων, όπως η εθνοτική καταγωγή ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Πολλές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο των VLOP έχουν ασκήσει νομικές προκλήσεις για να προσπαθήσουν να βγουν από αυτόν. Η Amazon δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ταιριάζει στην περιγραφή μιας πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας και επομένως δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Η γερμανική διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης Zalando έχει επίσης αντιταχθεί στον χαρακτηρισμό της.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες για την πρώτη παρτίδα VLOP τον Αύγουστο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ήταν πρόθυμες να επιβάλουν τους νέους κανόνες. Έχουν αποσταλεί επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών στις Meta και TikTok σχετικά με τον χειρισμό παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ προχώρησε ακόμη περισσότερο και άνοιξε επίσημη διαδικασία για την X, την πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, για να εκτιμήσει αν μπορεί να έχει παραβιάσει τον DSA.

[via]

Loading