Redmi Note 10 5G Review

Όταν η Xiaomi αποφάσιζε πριν από μερικά χρόνια να λανσάρει την οικογένεια Redmi Note πιθανότατα να μην είχε φανταστεί ούτε η ίδια πόσο μεγάλη επιτυχία θα σημείωνε σε παγκόσμιο επίπεδο (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σειρά Redmi Note 8 ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια πωλήσεις). Αυτή η εξέλιξη ήταν ένας από τους λόγους που πήρε την απόφαση να αυτονομήσει το brand της Redmi και η νέα εταιρεία συνεχίζει την “παράδοση” παρουσιάζοντας κάθε χρόνο κορυφαίες προτάσεις για την τρομερά ανταγωνιστική value-for-money κατηγορία.

Με την επέκταση των δικτύων 5G σε αρκετές χώρες του κόσμου, ήταν αναμενόμενο ότι η επόμενη μεγάλη μάχη θα αφορά την “εκλαΐκευση” της νέας τεχνολογίας, υπό την έννοια ότι όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν να την προσφέρουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή προκειμένου να μην είναι προνόμιο των λίγων. Η Redmi δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτόν τον αγώνα και με το νέο Redmi Note 10 5G είναι έτοιμη να σαρώσει την αγορά.

Εμείς έχουμε στα χέρια μας τη συσκευή εδώ και μερικές ημέρες για τις καθιερωμένες δοκιμές και μπορούμε να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας για να πάρετε μια πρώτη γεύση. Εν συντομία θα αναφέρουμε εδώ ότι το Redmi Note 10 5G είναι μια entry-level συσκευή από πλευράς hardware και τιμής, αλλά προσφέρει στον χρήστη οθόνη FHD+ 90Hz, πρόσβαση στα δίκτυα 5G και μεγάλη αυτονομία.

redmi-note-10-5g-techgear-review-9.jpg

Redmi Note 10 5G / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του Redmi Note 10 5G δεν έχει να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό από την πλειοψηφία των entry-level smartphones, δηλαδή “καθαρή” πλάτη με ορθογώνιο camera module στην επάνω αριστερή γωνία και οθόνη με οπή κεντρικά επάνω για την εμπρόσθια κάμερα με σχετικά μέτρια bezels. Η κατασκευή του έχει γίνει εξολοκλήρου από ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό με matte φινίρισμα που γεμίζει μεν εύκολα δαχτυλιές, αλλά από την άλλη αυτές δεν γίνονται άμεσα ορατές αν δεν το στριφογυρίσεις λίγο στο χέρι σου. Δεν το νιώθεις να γλιστρά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σχετικά άνετα με το ένα χέρι (οκ, εξαρτάται από το πόσο μεγάλα χέρια έχεις) και κάθεται κάπου στη μέση στο θέμα βάρους και πάχους σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Στο πίσω μέρος, όπως προαναφέραμε, υπάρχει το camera module με τρεις αισθητήρες κάμερας και dual LED flash, στη δεξιά πλευρά τα volume buttons και το power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή πλευρά η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD, στο κάτω μέρος ηχείο και υποδοχή USB Type-C, ενώ στο επάνω μέρος διατηρείται η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και ένας αισθητήρας υπερύθρων (IR) για χρήση ως τηλεχειριστήριο για πληθώρα άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι (π.χ. τηλεόραση, air-condition).

redmi-note-10-5g-techgear-review.jpg

Redmi Note 10 5G / Οθόνη

Ένα από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του Redmi Note 10 5G είναι η οθόνη του, με την εταιρεία να επιλέγει IPS LCD panel 6.5’’ ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080, φωτεινότητα 400nits) και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz που δίνει σαφέστατα μια πιο ομαλή εμπειρία θέασης και πλοήγησης σε σύγκριση με τα συμβατικά panels 60Hz. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συναντήσει στον ανταγωνισμό καλύτερες επιλογές (π.χ. AMOLED 90Hz), αλλά υποθέτουμε ότι η Redmi αποφάσισε να κινηθεί με ένα πιο προσιτό και λιγότερο απαιτητικό ενεργειακά panel για να διατηρήσει χαμηλά το κόστος και να αυξήσει την αυτονομία της συσκευής.

Η απόδοση των χρωμάτων είναι καλή, χωρίς φυσικά να φτάνει την ποιότητα των AMOLED panels ειδικά στα μαύρα, ενώ σίγουρα θα θέλαμε κάτι καλύτερο από πλευράς φωτεινότητας στο φως της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Redmi Note 10 Pro έχει τοποθετηθεί καλύτερο panel, αλλά δεν υποστηρίζει δίκτυα 5G. Για τα λεφτά του, πάντως, είναι μια τίμια επιλογή και τουλάχιστον “χρυσώνει το χάπι” με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης.

redmi-note-10-5g-techgear-review-1.jpg

Redmi Note 10 5G / Hardware - Απόδοση

Στον πυρήνα του Redmi Note 10 5G βρίσκεται το MediaTek Dimensity 700 SoC, ένας επεξεργαστής που τοποθετείται στην κατώτερη κλίμακα της mid-range κατηγορίας αλλά ξεχωρίζει για το γεγονός ότι διαθέτει ενσωματωμένο 5G modem και είναι βελτιστοποιημένος για να παρέχει την καλύτερη δυνατή ενεργειακή συμπεριφορά προκειμένου να απολαμβάνεις μεγαλύτερη αυτονομία στη συσκευή σου. Στην Ελλάδα θα δούμε μόνο την έκδοση με 4GB μνήμη RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο (υπάρχει και 6GB + 128GB), νούμερα που χαρακτηρίζονται μάλλον μικρά για την εποχή μας, αν και δεν αντιμετωπίζεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινή χρήση αρκεί να μην έχεις τρελές απαιτήσεις.

Ακόμα και με μόλις 4GB μνήμη RAM δεν παρατηρούνται κολλήματα στην εκτέλεση διάφορων διεργασιών του περιβάλλοντος χρήσης MIUI 12 της Xiaomi (βασισμένο στο Android 11) και μπορείς άνετα να παίζεις απλά παιχνίδια μικρών απαιτήσεων σε επεξεργαστική ισχύ και γραφικά. Για παράδειγμα, τα casual games τύπου Candy Crush Saga τρέχουν απροβλημάτιστα, αλλά προφανώς μη περιμένετε να παίξετε Genshin Impact στο full. Ο αποθηκευτικός χώρος των 64GB είναι ομολογουμένως λίγος, υπενθυμίζουμε, όμως, ότι διαθέτει υποδοχή microSD.

Στα υπόλοιπα να αναφέρουμε ότι το ηχείο είναι αρκετά δυνατό σε ένταση, μέτριας απόδοσης σε συνολική ποιότητα ήχου με μηδαμινά μπάσα, κάτι αναμενόμενο σε αυτήν την κατηγορία. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ρυθμίζεται εύκολα και γρήγορα και λειτουργεί απόλυτα αξιόπιστα.

Όλες αυτές οι θυσίες στο hardware έχουν γίνει με κύριο στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αυτονομία παρά το γεγονός ότι το Redmi Note 10 5G είναι ένα…5G smartphone. Η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh σου βγάζει τόσο άνετα την ημέρα που θα φτάσεις στο βράδυ με τουλάχιστον 35% υπόλοιπο σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και φορτιστής 18W για πλήρη φόρτιση σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες, ένας τομέας που θα θέλαμε κάτι καλύτερο όπως μας έχει δείξει και ο ανταγωνισμός τους τελευταίους μήνες.

redmi-note-10-5g-techgear-review-7.jpg

Redmi Note 10 5G / Κάμερες

Όλη η δουλειά γίνεται από τον κύριο αισθητήρα 48MP f/1.79 Sony IMX582 που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Xiaomi και οι θυγατρικές της. Οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι στα 2MP (depth και macro) με καθαρά συμπληρωματικό χαρακτήρα και μέτρια απόδοση (ειδικά ο macro θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε καν). Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις των τελευταίων ετών που δεν βλέπουμε υπερευρυγώνιο φακό σε smartphone και προκαλεί εντύπωση η απουσία αρκετών modes από την εφαρμογή της κάμερας. Η επιλογή ίσως έγινε συνειδητά για να δείξουν ότι η συσκευή δεν απευθύνεται στους φανατικούς με τη mobile Φωτογραφία. Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 8MP f/2.0.

Από πλευράς απόδοσης, ο αισθητήρας 48MP κάνει μια χαρά τη δουλειά του στο φως της ημέρας και όσο μειώνεται ο φυσικός φωτισμός αυξάνεται ο “θόρυβος” στις λήψεις. Το Night mode δεν βελτιώνει ιδιαίτερα την κατάσταση και αυτό ίσως οφείλεται στις περιορισμένες δυνατότητες του επεξεργαστή, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεπτομέρεια χάνεται όταν φωτίζεις τεχνητά το κάδρο σου (π.χ. σε εσωτερικό χώρο με έντονο φωτισμό). Είναι απλά μια κάμερα για να βγάζεις casual φωτογραφίες και videos που να μπορείς να δημοσιεύεις με αξιοπρέπεια στα social media.

Επίλογος

Το Redmi Note 10 5G είναι ξεκάθαρο ότι ποντάρει περισσότερο στην “κάψα” του καταναλωτικού κοινού να αποκτήσει πρόσβαση στα 5G δίκτυα χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα. Ταυτόχρονα προσφέρει μια αρκετά καλή οθόνη και σπουδαία αυτονομία, αλλά αναγκαστικά χωλαίνει σε ορισμένους τομείς (π.χ. κάμερα) για να διατηρήσει την τιμή του σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το Redmi Note 10 5G (4GB + 64GB) είναι διαθέσιμο από σήμερα σε αποχρώσεις Graphite Gray και Nighttime Blue με την τιμή του να ορίζεται στα €199.90 για όσους το αγοράσουν έως και τις 12 Ιουνίου 2021. Μετά από αυτήν την ημερομηνία θα πωλείται στα €229.90. Κρατήστε, επίσης, ότι όσοι προμηθευτούν τη συσκευή από σήμερα έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 θα δικαιούνται μια δωρεάν επισκευή (συμπεριλαμβάνεται η αντικατάσταση οθόνης) για τους πρώτους 6 μήνες από την ημερομηνία αγοράς.

Redmi Note 10 5G

  • Οθόνη 6.5’’ FHD+ IPS LCD (2400 x 1080, 400nits, 90Hz)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 700 SoC
  • Μνήμη RAM 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB (επέκταση με microSD)
  • Κάμερα 48MP f/1.79 Sony IMX582 + 2MP f/2.4 macro + 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, FM radio, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με MIUI 12
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 18W
  • Υποδοχές USB Type-C και 3.5mm
  • Διαστάσεις 161.8 x 75.3 x 8.9mm
  • Βάρος 190gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading