Samsung Galaxy Note20 Ultra Review

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το Samsung Galaxy Note20 Ultra, το κορυφαίο από τα δύο μοντέλα της φετινής σειράς που παρουσιάστηκε επίσημα στις αρχές Αυγούστου και είναι διαθέσιμη στη χώρα μας από τις 21 Αυγούστου 2020. Η συσκευή μας δόθηκε από την COSMOTE και είχαμε την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουμε για σχεδόν 20 ημέρες ως βασική συσκευή προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι φέτος για πρώτη φορά η Samsung έδειξε αποφασιστικότητα για να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του “smartphone για επαγγελματίες” από τη σειρά Note20, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκυρήσσει το παρελθόν της. Απλά η εταιρεία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει και οι χρήστες εν μέσω πανδημίας περιμένουν από το premium smartphone τους να καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες της καθημερινότητας τους, τόσο σε θέματα παραγωγικότητας, όσο και για λόγους διασκέδασης.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μάλλον θεωρείται περιττό να μιλάμε για πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις στην κατηγορία των premium smartphones, αφού ακόμη και στη mid-range κατηγορία δύσκολα θα πετύχεις κάποιο που να σε προβληματίσει σε θέματα απόδοσης. Το ζουμί βρίσκεται καθαρά στη λειτουργικότητα, την ευκολία χρήσης και τη δυνατότητα επικοινωνίας-συνεργασίας με τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί καθημερινά ο χρήστης για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Samsung στη νέα σειρά Galaxy Note20, αλλά και γενικότερα στο οικοσύστημα συσκευών Samsung Galaxy.

eSIM

Το Samsung Galaxy Note 20 Ultra υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η COSMOTE. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση COSMOTE, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Δίκτυο 4G/4G+

Οι καταναλωτές μπορούν να σερφάρουν απίστευτα γρήγορα στο Internet μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G και 4G+ στην Ελλάδα, με πληθυσμιακή κάλυψη που πλησιάζει το 99% και το 96% αντίστοιχα.

Ας γνωρίσουμε, τώρα, λίγο καλύτερα το Samsung Galaxy Note20 Ultra.

samsung-galaxy-note20-ultra-techgear-review-2.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Το Samsung Galaxy Note20 Ultra είναι ένα αρκετά μεγάλο smartphone σε μέγεθος, αλλά η εταιρεία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να είναι σχετικά ελαφρύ και λεπτό για να το νιώθεις άνετο στο χέρι σου. Χρησιμοποιεί γυαλί και μέταλλο, γεγονός που σου αφήνει με μια πρώτη ματιά μια πολυτελή αίσθηση στο μάτι, με τη νέα επικάλυψη Gorilla Glass Victus στην πρόσοψη για έξτρα ανθεκτικότητα και τον κλασικό “καθρέπτη” με επικάλυψη Gorilla Glass 6 στο πίσω μέρος που δυστυχώς γεμίζει πολύ εύκολα δαχτυλιές. Αυτό που παρατηρήσαμε μέσα από τη χρήση μας είναι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε θήκη για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, διότι σε μια ατυχή πτώση υπό γωνία είναι μάλλον πολύ εύκολο να γίνει θρύψαλα.

Μία άλλη παρατήρηση που έχουμε αφορά το camera module στο πίσω μέρος, το οποίο προεξέχει αρκετά με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα βολικό αν θες να βάλεις το Galaxy Note20 Ultra στην τσέπη σου (ειδικά σε στενά παντελόνια). Κατά τ’ άλλα, στο κάτω μέρος έχουμε τις υποδοχές για τη γραφίδα S Pen και USB Type-C για φόρτιση, στη δεξιά πλευρά τα volume και home buttons, στο επάνω μέρος την υποδοχή για κάρτα SIM, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή.

Στην πρόσοψη δεσπόζει η μεγάλη οθόνη 6.9’’ με ελάχιστα bezels και οπή κεντρικά επάνω για τον αισθητήρα της selfie κάμερας, ενώ από κάτω της κρύβεται in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων με ταχύτατη απόκριση.

Στο κομμάτι του design και της κατασκευής δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τη Samsung. Η εταιρεία προφανώς έχει την εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά να κατασκευάζει όμορφα smartphones, αλλά σαφέστατα θα θέλαμε να το νιώθουμε λίγο πιο ασφαλές παρά το εργονομικό design. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασυναίσθητα το ακουμπάς πιο συχνά με την οθόνη προς τα κάτω λόγω του camera module, κάτι που αργά ή γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε μικρογρατζουνιές ανάλογα με την επιφάνεια. Όπως είπαμε, η θήκη είναι απαραίτητη για να προστατεύσεις την επένδυση σου.

Να σημειώσουμε ότι η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.

samsung-galaxy-note20-ultra-techgear-review-10.jpg

Οθόνη - S Pen

Το βαρύ χαρτί του Samsung Galaxy Note20 Ultra στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών είναι φυσικά η εντυπωσιακή μεγάλη οθόνη του με Dynamic AMOLED panel μεγέθους 6.9’’, ανάλυση WQHD+ (3088 x 1440, HDR10+), προσαρμοζόμενο ρυθμό ανανεώσης εικόνας 120Hz και φωτεινότητα 1600nits. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ζωντανά χρώματα, τρομερή ευκρίνεια στο έντονο φως της μέρας και μια απολαυστική εμπειρία για την παρακολούθηση περιεχομένου και φυσικά το gaming. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ρυθμός 120Hz ρίχνει την ανάλυση αυτόματα σε Full HD+ για λόγους ομαλής απόδοσης, ενώ οι κυρτές γωνίες μπορεί να “γλυκαίνουν” το μάτι, παρόλα αυτά, είναι συχνό το φαινόμενο το ακούσιων αγγιγμάτων που φέρνουν εκνευρισμό μέχρι να συνηθίσεις τη χρήση του.

Σε άμεση συνάρτηση με την οθόνη είναι και η νέα γραφίδα S Pen, η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά και πλέον προσφέρει μια εμπειρία χρήσης εφάμιλλη με αυτήν ενός πραγματικού στυλό.

Χάριν στον ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz στην οθόνη, η ακρίβεια και η ταχύτητα απόκρισης έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει ποτέ (μόλις 9ms), ενώ η προσθήκη των νέων Anywhere Actions έρχονται να απογειώσουν την ευκολία διαχείρισης της συσκευής εξ αποστάσεως. Η Samsung δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις έως 5 χειρονομίες για τη γραφίδα S Pen που θα εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. back, home, recent apps, smart select, screen write).

Είναι γεγονός ότι πλέον μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με τη γραφίδα S Pen, έχουν βελτιστοποιηθεί αρκετές εφαρμογές για να μη χρειάζεται να ακουμπάς καν την οθόνη, αλλά αν δεν είσαι ο τύπος που γενικά χρησιμοποιεί γραφίδα, τότε μπορεί να ξεχάσεις την ύπαρξη της. Αυτό είναι πάντοτε και το μεγαλύτερο ερώτημα στην οικογένεια Galaxy Note: κανείς δεν αμφιβάλει ότι το S Pen είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο, αλλά ποιος το χρησιμοποιεί πραγματικά στην καθημερινότητά του;

Για να είμαστε ειλικρινείς, αφού παίξαμε λίγο στην αρχή για τις ανάγκες των δοκιμών μας κρατώντας σημειώσεις, ζωγραφίζοντας και μεταφέροντας περιεχόμενο μεταξύ των εφαρμογών σε συνθήκες multitasking, μετά καταλήξαμε να τη χρησιμοποιούμε μόνο σαν κουμπί κλείστρου για την εφαρμογή της κάμερας.

samsung-galaxy-note20-ultra-techgear-review.jpg

Hardware - Απόδοση

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, σε αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να γίνει μνεία στην απόδοση της συσκευής. Ναι, ακούγονται γκρίνιες για το λανσάρισμα της έκδοσης με επεξεργαστή Exynos 990 στην Ευρώπη και υπάρχει διαφορά στην απόδοση σε σύγκριση με το Snapdragon 865 SoC, ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες ο μέσος χρήστης δεν πρόκειται να παρατηρήσει σημαντικές διαφορές.

Στη δική μας χρήση δεν παρατηρήσαμε κανένα κόλλημα σε διεργασίες multitasking και πολύωρου gaming, αλλά έχουμε μια ένσταση που αφορά τη λειτουργία της κάμερας, ειδικά κατά τη λήψη video. Για κάποιο λόγο η θερμοκρασία της συσκευής αυξάνεται αρκετά, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπτώσεις στην απόδοση της. Είναι περίεργο, πάντως, ότι δεν ανέβασε θερμοκρασία μετά από αρκετή ώρα καψίματος στο Call of Duty: Mobile και “ζορίστηκε” με την εφαρμογή της κάμερας. Ίσως λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με κάποιο update για το λογισμικό της κάμερας.

Στα υπόλοιπα του hardware έχουμε τον “αφρό” της εποχής, δηλαδή 12GB μνήμη RAM LPDDR5, 256GB ή 512GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1, κεραίες WiFi 6, Bluetooth 5.0, NFC και 5G modem με υποστήριξη δικτύων mmWave και Sub-6GHz για να είσαι έτοιμος για τη νέα εποχή. Προσθέστε ηχεία stereo με υποστήριξη τεχνολογία Dolby Atmos για πολύ καλό ήχο ακόμα και σε υψηλές εντάσεις, ενώ το βιομετρικό ξεκλείδωμα λειτουργεί ταχύτατα τόσο με την αναγνώριση του προσώπου, όσο και με τον in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, το Samsung Galaxy Note20 Ultra διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh που σε καμία περίπτωση δεν μας άφησε κατά τη διάρκεια της ημέρας στη χρήση που κάναμε (και πιστέψτε μας, ήταν αρκετά βαριά). Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χρηστών φορτίζει ούτως ή άλλως το smartphone όταν πέφτει για ύπνο, η αυτονομία της συσκευής είναι μια χαρά για τον καθένα. Η πλήρης φόρτιση γίνεται σε περίπου 70 λεπτά με τον φορτιστή ισχύος 25W, υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δώσεις “ζουμάκι” σε άλλες συσκευές.

samsung-galaxy-note20-ultra-techgear-review-1.jpg

Λογισμικό

Το Samsung Galaxy Note20 Ultra χρησιμοποιεί το περιβάλλον χρήσης One UI 2.5 βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android 10. Η Samsung έχει βελτιστοποιήσει αρκετά το One UI με αποτέλεσμα να προστατεύει την μπαταρία της συσκευής και φυσικά έχει προσθέσει λειτουργίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες της γραφίδας S Pen, αλλά και τις διαδικασίες του multitasking και του gaming.

Ειδικά για το τελευταίο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Microsoft, η Samsung προσφέρει την κορυφαία εμπειρία mobile gaming στη σειρά Galaxy Note20 υποστηρίζοντας τη συνδρομητική υπηρεσία Xbox Game Pass Ultimate. Η τελευταία δίνει πρόσβαση σε περισσότερους από 100 τίτλους παιχνιδιών Xbox για να παίζεις στη συσκευή σου μέσω cloud, χωρίς να χρειάζεται καν να έχεις στην κατοχή σου παιχνιδοκονσόλα Xbox. Οι βελτιστοποιήσεις που έγιναν στις κεραίες WiFi και Bluetooth δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να απολαύσει βελτιστοποιημένο gaming χωρίς καθυστερήσεις, συνδέοντας μάλιστα και τηλεχειριστήριο μέσω Bluetooth.

Η συνεργασία με τη Microsoft δεν σταματά, όμως, μόνο στο gaming. Μέσα από την εφαρμογή Your Phone της Microsoft και την ενσωμάτωση του Link to Windows της Samsung, οι χρήστες μπορούν να συγχρονίσουν ορισμένες Galaxy συσκευές με τον υπολογιστή τους (Windows 10) για να παρακολουθούν εκεί μηνύματα, φωτογραφίες, ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις κ.ά. σε πραγματικό χρόνο χωρίς να χρειάζεται να πιάσουν στα χέρια τους το smartphone.

Μέσω του Samsung Account γίνεται αυτόματος συχρονισμός της εφαρμογής Samsung Notes στη σουίτα Microsoft 365 (συμπεριλαμβάνονται τα Outlook και OneNote), έτσι ώστε να βλέπεις τις σημειώσεις σου απευθείας στις εφαρμογές - υπηρεσίες της Microsoft, ενώ οι υπενθυμίσεις (Reminders) μεταφέρονται σε όλες τις συμβατές πλατφόρμες (π.χ. Outlook, To Do, Teams) για να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι έχεις να κάνεις.

Το Link to Windows σου προσφέρει τη δυνατότητα να απαντάς σε εισερχόμενες κλήσεις, μηνύματα, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και να χρησιμοποιείς τις αγαπημένες mobile εφαρμογές στον υπολογιστή σου. Πλέον, σε συνεργασία με το Your Phone, μπορείς να προσθέτεις mobile εφαρμογές στην Taskbar και το Start Menu του υπολογιστή, καθώς και να εκτελείς ενέργειες drag-and-drop (για τη μεταφορά αρχείων από το smartphone στον υπολογιστή) και copy-paste (για να μην γράφεις ξανά τα ίδια). Σημειώστε, επίσης, ότι μέσα από την εφαρμογή Samsung Notes είναι εφικτό να εξάγεις τα αρχεία σου σε PDF, MS Word και PowerPoint format.

Αξίζει να αναφέρουμε και τις βελτιώσεις στην εφαρμογή Samsung Notes. Σε συνδυασμό με τη νέα γραφίδα S Pen ο χρήστης μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά του.

  • PDF Annotation: Πλέον υποστηρίζεται η εισαγωγή αρχείων PDF στην εφαρμογή Samsung Notes και η δυνατότητα να γράφεις σημειώσεις απευθείας επάνω στις σελίδες του αρχείου. Αντί, λοιπόν, να εκτυπώνεις ένα αρχείο και να γράφεις επάνω στο χαρτί, μπορείς απλά να το ανοίγεις ψηφιακά μέσα από την εφαρμογή Samsung Notes και με τη βοήθεια της γραφίδας S Pen να σημειώνεις οποιοδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση έχεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο αν είσαι π.χ. φοιτητής ή manager!
  • Audio Bookmark: Για όσους ηχογραφούν μαθήματα, διαλέξεις, συνεντεύξεις ή meetings, και ταυτόχρονα κρατούν γραπτές σημειώσεις, με το Audio Bookmark μπορούν να συγχρονίζουν τις ηχογραφήσεις με το γραπτό κείμενο στο Samsung Notes. Αυτό σημαίνει πως μπορούν πολύ εύκολα να επιλέγουν μια λέξη και να ακούν το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ηχογράφηση τους.
  • Auto Save & Sync: Όλες οι σημειώσεις του χρήστη αποθηκεύονται και συγχρονίζονται αυτόματα στον cloud λογαριασμό του (μέσω Samsung Account), έτσι ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα από οποιαδήποτε συσκευή όπως smartphone, tablet ή υπολογιστή.
  • Auto Straighten: Η εφαρμογή Samsung Notes ευθυγραμμίζει αυτόματα τις πρόχειρες σημειώσεις που κρατά ο χρήστης με τη γραφίδα S Pen για να γίνουν πιο ευανάγνωστες.
  • Folders: Λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη των χρηστών, η Samsung δημιούργησε ένα νέο σύστημα φακέλων για την αποθήκευση και την οργάνωση των σημειώσεων που θυμίζει περισσότερο αυτόν των Windows PCs.

Φυσικά δεν λείπει η λειτουργία Samsung DeX, ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του One UI που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για βελτίωση της παραγωγικότητας, όσο και για λόγους διασκέδασης. Ξεχνάμε τα καλώδια, αφού η σύνδεση της συσκευής με μια Smart TV γίνεται ασύρματα και άμεσα, έτσι ώστε να βλέπεις περιεχόμενο στην τηλεόραση και παράλληλα να στρέφεσαι στην οθόνη του smartphone/tablet για να κρατάς σημειώσεις με τη γραφίδα S Pen ή να συνομιλείς με τους φίλους σου ή να χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές ή απλά να το μετατρέψεις σε τηλεχειριστήριο.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα να αναφέρουμε ότι το Samsung Galaxy Note20 Ultra προστατεύεται από την πλατφόρμα Samsung Knox, μια πολυεπίπεδη άμυνα απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

samsung-galaxy-note20-ultra-techgear-review-9.jpg

Κάμερες

Η επίδοση των καμερών σαφέστατα απασχολεί ιδιαίτερα τους περισσότερους χρήστες, ειδικά όταν μιλάμε για μια premium συσκευή όπως το Samsung Galaxy Note20 Ultra. Εδώ να πούμε ότι περιμέναμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη Samsung, με γνώμονα πάντοτε ότι έχουμε μπροστά μας τη ναυαρχίδα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή η κάμερα, απλά θέλεις το κάτι παραπάνω τηρουμένων των αναλογιών.

Στην πίσω κύρια κάμερα έχουμε κύριο αισθητήρα 108MP σε συνδυασμό με αισθητήρα 12MP με υπευρυγώνιο φακό, αλλά και αισθητήρα 12MP με τηλεφακό για 5x οπτικό zoom και έως 50x ψηφιακό “Space Zoom”. Στο camera module υπάρχει και Laser AutoFocus για τα πορτραίτα. Δεν έχουμε κανένα παράπονο στις λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού, όπου παρατηρούμε ζωντανά χρώματα με σωστό κορεσμό, καλή λειτουργία του δυναμικού εύρους και υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, αλλά η απόδοση χωλαίνει όσο μειώνεται ο διαθέσιμος φωτισμός στα επίπεδα ενός mid-range smartphone. Παραδοσιακά η Samsung διορθώνει τις κάμερες της με αναβαθμίσεις που διανέμει μετά το λανσάρισμα των smartphones της, αλλά είναι σαφέστατα μεγάλο φάουλ να μην απολαμβάνεις τις πλήρεις δυνατότητες της κάμερες από την πρώτη ημέρα.

Για τον υπερευρυγώνιο φακό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εξαιρετικές λήψεις τοπίων στο φως της ημέρας, αλλά η λεπτομέρεια χάνεται εκθετικά όσο μειώνεται το φως. Το ίδιο ισχύει και τον τηλεφακό, αν και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν έχεις σταθεροποιημένη τη συσκευή. Στη γκαλερί θα δείτε μια τριλογία φωτογραφιών από το ίδιο σημείο όπου έχουμε φωτογραφίσει το Λευκό Πύργο από απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων με σταθερό το Galaxy Note20 Ultra και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό στο 50x zoom.

Στο Night mode θα μπορούσε ομολογουμένως να γίνει καλύτερη δουλειά στο λογισμικό (είπαμε, μπορεί να διορθωθεί με software update), οι λήψεις πορτραίτων είναι σωστές στο θόλωμα του φόντου και στο καδράρισμα, ενώ δεν λείπει η λειτουργία Single Take που ενεργοποιεί όλους τους αισθητήρες για πολλαπλές λήψεις με ένα πάτημα. Να αναφέρουμε ότι υποστηρίζεται και η λήψη 8K video, αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί χρήστες που όντως πραγματοποιούν τέτοιες λήψεις στην καθημερινότητά τους.

Σχετικά με την εμπρόσθια κάμερα, έχουμε τον κλασικό αισθητήρα 10MP που κάνει τη δουλειά του μια χαρά για selfies και video κλήσεις σε υψηλή ανάλυση, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Γενικά θα ήμασταν ικανοποιημένοι από την κάμερα αν είχαμε να κάνουμε με ένα smartphone των €400-500.

Συμπέρασμα

Το Samsung Galaxy Note20 Ultra απευθύνεται στον χρήστη που επιθυμεί να κάνει μια αρκετά μεγάλη επένδυση για να καλύψει όλες τις ανάγκες του. Χωρίς αμφιβολία είναι μια πανίσχυρη συσκευή με χορταστική οθόνη και μεγάλες δυνατότητες για multitasking και gaming, αλλά θα θέλαμε καλύτερη απόδοση για την κάμερα του. Όπως και να ‘χει, σε περίπτωση που αποφασίσετε πως είναι αυτό που χρειάζεστε να έχετε την υπομονή να ασχοληθείτε αρκετά με τις έξτρα δυνατότητες που προσφέρει, διότι έχουμε παρατηρήσει πως πολλοί κάτοχοι των Galaxy Note είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν εκμεταλλεύονται πραγματικά αυτά που μπορούν να τους προσφέρουν.

Loading