Samsung Galaxy S21 FE Review: Όμορφο, δυνατό, αλλά με εσωτερικό ανταγωνισμό

Μπορεί να καθυστέρησε αρκετά η επίσημη ανακοίνωση του, καθώς το περιμέναμε το φθινόπωρο, αλλά η Samsung δεν δίστασε να βγάλει στην αγορά το Galaxy S21 FE μόλις μερικές εβδομάδες πριν την παρουσίαση της επόμενης σειράς (Galaxy S22). Η φιλοσοφία πίσω από την κυκλοφορία των εκδόσεων FE (Fan Edition) είναι να προσφέρουν ένα μοντέλο με τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της S Series σε μια καλύτερη τιμή σε σύγκριση με τα πρώτα μοντέλα και η αλήθεια είναι ότι το Samsung Galaxy S21 FE είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όποιον δεν καίγεται ιδιαίτερα να περιμένει την έλευση της επόμενης γενιάς.

Samsung Galaxy S21 FE Review


Samsung Galaxy S21 FE / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από την κατασκευή, το Samsung Galaxy S21 FE έχει περίπου το μέγεθος του Galaxy S21 και φυσικά ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή. Εμείς έχουμε στα χέρια μας τη μαύρη έκδοση που ομολογουμένως σου βγάζει μια elegant αίσθηση και μάλιστα η πλάτη δεν γεμίζει εύκολα δαχτυλιές χάριν στο ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό. Σαφέστατα όταν ακούς για πλαστικό υλικό το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε αρκετά πιο προσιτές συσκευές, ωστόσο, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την εταιρεία για να το νιώθεις στιβαρό στο χέρι και να μην φοβάσαι σε περίπτωση μικροπτώσεων. Περιμετρικά, πάντως, έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο και στην πρόσοψη είναι εμφανή τα bezels μεταξύ της οθόνης και του υπόλοιπου σώματος.

Στο πίσω μέρος συναντάμε επάνω αριστερά το camera module με τους τρεις αισθητήρες κάμερας και το LED flash τοποθετημένο ξεχωριστά από αυτό, και το θετικό είναι ότι δεν προεξέχει ιδιαίτερα για να μην «μπαλαντζάρει» ενοχλητικά όταν το αφήνεις επάνω σε τραπέζι - γραφείο κλπ. Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι υποδοχές USB Type-C, dualSIM, ηχείο και μικρόφωνο, στο επάνω μέρος ένα μικρόφωνο, στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή απ’ οτιδήποτε.

Συνολικά είναι ένα τυπικό Android smartphone από πλευράς εμφάνισης, αλλά μπορούμε να προσμετρήσουμε στα θετικά στοιχεία το μικρό βάρος (177gr), το συμμαζεμένο μέγεθος για να το διαχειρίζεσαι άνετα με το ένα χέρι και το μικρό πάχος (8mm) παρά το γεγονός ότι κρύβει μέσα του μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh. Σημειώστε, επίσης, ότι η κατασκευή του είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.

Samsung Galaxy S21 FE Review

Samsung Galaxy S21 FE / Οθόνη

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι η οθόνη του Samsung Galaxy S21 FE αποτελεί ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του. Η εταιρεία τοποθέτησε Dynamic AMOLED 2X panel μεγέθους 6.4’’ με ανάλυση FHD+ (2340 x 1080) και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, επομένως, απολαμβάνεις όλα τα προτερήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας για εξαιρετική απόδοση χρωμάτων, υψηλή φωτεινότητα, ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας και φυσικά την τρομερά ομαλή αίσθηση κατά την πλοήγηση χάριν στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας. Εδώ να αναφέρουμε ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είτε μόνιμα ενεργοποιημένα τα 120Hz (μεγαλύτερη κατανάλωσης της μπαταρίας) είτε 60Hz. Η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική σε ταινίες, videos και gaming, αλλά θα θέλαμε μικρότερα bezels.

Samsung Galaxy S21 FE / Hardware - Απόδοση

Περνώντας στον τομέα του hardware, το Samsung Galaxy S21 FE έρχεται με τον περυσινό κορυφαίο επεξεργαστή της αγοράς, το Snapdragon 888 SoC και όχι με το Exynos 2100 των άλλων μοντέλων της σειράς. Στα χέρια μας έχουμε την έκδοση με 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο, τα οποία είναι συμπαθητικά νούμερα για τον μέσο χρήστη, αλλά θα περιμέναμε σε αυτήν την τιμή την έκδοση 8GB + 256GB.

Αν αφήσουμε στην άκρη το θέμα της τιμολόγησης, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα με τα “μόλις” 6GB μνήμης RAM στην καθημερινή χρήση, στη λειτουργία της κάμερας, τις εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών, το άνοιγμα εφαρμογών και φυσικά στο gaming. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, ωστόσο, από τώρα αν θα είναι ίδια η κατάσταση μετά από αρκετούς μήνες χρήσης και με τα διάφορα updates που θα κυκλοφορήσουν.

Σε επίπεδο βιομετρικών λύσεων υπάρχει η επιλογή για αναγνώριση προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας και ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η ρύθμιση και των δύο επιλογών γίνεται εύκολα και γρήγορα, με την αναγνώριση προσώπου φυσικά να “πιάνει” μόνο όταν υπάρχει καλός φωτισμός στον χώρο. Από εκεί και πέρα, αμφότερα λειτουργούν ταχύτατα και αξιόπιστα, αν και στην περίπτωση του δακτυλικού αποτυπώματος καλό θα είναι να έχεις όσο το δυνατόν πιο στεγνά δάκτυλα.

Στο κομμάτι του ήχου έχουμε μεν 2 ηχεία stereo, αλλά η ποιότητα θα μπορούσε ξεκάθαρα να είναι καλύτερη σε επίπεδο έντασης και καθαρότητας. Σαφέστατα μπορείς να πραγματοποιήσεις μια video κλήση και να παρακολουθήσεις κάποιο video, αλλά δεν ενδείκνυται η πιο σοβαρή ακρόαση για αρκετή ώρα (π.χ. ταινίες, games, μουσική) χωρίς να φοράς ακουστικά. Δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm, οπότε βολεύεσαι είτε με ασύρματα ακουστικά είτε με κάποιον αντάπτορα για την υποδοχή USB Type-C.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα θα σταθούμε στην αυτονομία του Samsung Galaxy S21 FE. Η εταιρεία τοποθέτησε μεγαλύτερη μπαταρία σε σύγκριση με το Galaxy S21 (4500mAh αντί 4000mAh), παρόλα αυτά, η απόδοση είναι σε γενικές γραμμές η ίδια. Σου βγάζει μεν άνετα την ημέρα με μία φόρτιση (φυσιολογικές συνθήκες χρήσης), όμως θα μπορούσε να αντέχει λίγο περισσότερο εάν δεν κατανάλωνε τόση ενέργεια όταν δεν το χρησιμοποιείς. Αυτό το παρατηρήσαμε από την πρώτη ημέρα, προτού δηλαδή φορτώσουμε αρκετές εφαρμογές για τις δοκιμές μας. Ακόμη κι έτσι, πάντως, κρατάμε το γεγονός ότι αντέχει για μια ημέρα και ευελπιστούμε πως με τα updates που θα έρθουν θα διορθωθεί η κατάσταση. Στο θέμα της φόρτισης να αναφέρουμε ότι υποστηρίζει ισχύ έως 25W ενσύρματα και 15W ασύρματα, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στο κουτί, παρά μόνο το καλώδιο.

Samsung Galaxy S21 FE Review

Samsung Galaxy S21 FE / Λογισμικό

Η καθυστέρηση στην παρουσίαση του Galaxy S21 FE μπορεί να οδήγησε σε “μπέρδεμα” με την επερχόμενη νέα σειρά, αλλά τουλάχιστον όσοι το προτιμήσουν θα έχουν στα χέρια τους μια συσκευή που τρέχει εξαρχής το λειτουργικό σύστημα Android 12 με το περιβάλλον χρήσης One UI 4.0 της Samsung.

Η τελευταία έχει σεβαστεί τις λειτουργικές και αισθητικές αλλαγές που έφερε η Google με την τελευταία έκδοση του Android OS, όπως για παράδειγμα την αυτόματη αλλαγή της χρωματικής παλέτας ανάλογα με το wallpaper που επιλέγεις. Επίσης, παρατηρήσαμε καλύτερη συμπεριφορά στα animations του συστήματος συγκριτικά με ένα Galaxy S21 που ακόμα βρίσκεται στην έκδοση Android 11.

Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχουν συγκλονιστικές αλλαγές στο λογισμικό. Θα δείτε τον κλασικό launcher της Samsung, προεγκατεστημένες εφαρμογές (Facebook, Spotify, Netflix, Samsung Notes, Galaxy Store κλπ.), τις επιλογές για ενεργοποίηση του Samsung DeX, το Game Launcher και το Edge στην δεξιά πλευρά της οθόνης με συντομεύσεις για γρήγορη πρόσβαση στις αγαπημένες σου εφαρμογές.

Samsung Galaxy S21 FE Review

Samsung Galaxy S21 FE / Κάμερες

Η μεγαλύτερη έκπτωση δυναμικής σε σύγκριση με τα άλλα μέλη της σειράς Galaxy S21 έχει γίνει στον τομέα των καμερών, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις εξαιρετικές λήψεις με το Galaxy S21 FE, ειδικά σε συνθήκες καλού φωτισμού.

Η Samsung επέλεξε την τριπλέτα αισθητήρων 12MP f/1.8 με OIS + 12MP f/2.2 ultrawide 123º + 8MP f/2.4 telephoto με PDAF και OIS για 3x οπτικό zoom. Εδώ να αναφέρουμε ότι αισθητήρας με τον υπερευρυγώνιο φακό είναι ελαφρώς μικρότερος σε μέγεθος σε σχέση με τα άλλα μέλη της σειράς.

Στο φως της ημέρας δεν παρατηρήσαμε κάτι διαφορετικό από τα άλλα μοντέλα. Λήψεις πλούσιες σε λεπτομέρεια, ζωντανά και σωστά χρώματα, φυσιολογική εφαρμογή του HDR (αν και δυστυχώς δεν την βλέπεις στο preview παρά μόνο μετά τη λήψη), λογική χρήση του bokeh effect στα πορτραίτα για να μην φαίνεται τόσο ψεύτικο το τεχνητό θόλωμα στο φόντο και καλή υποστήριξη από οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας για να παίρνεις καθαρά αποτελέσματα όταν το αντικείμενο του κάδρου σου βρίσκεται σε κίνηση. Δεν έχουμε κάποιο παράπονο ούτε από την εφαρμογή της κάμερας που προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες αρτιστικές επιλογές για όποιον του αρέσει να πειραματίζεται και φυσικά περιλαμβάνει ενσωματωμένο QR scanner, όπως και Pro mode για χειροκίνητη ρύθμιση των διάφορων παραμέτρων (white balance, ISO κλπ.).

Σε ό,τι αφορά τον υπερευρυγώνιο φακό δεν γλιτώνεις πλήρως το barrel effect, αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να πάρεις εξαιρετικές λήψεις ανοικτών τοπίων. Ο τηλεφακός έρχεται σε αισθητήρα χαμηλότερης ανάλυσης, ωστόσο, και πάλι οι λήψεις είναι πολύ καλές ακόμη και όταν υπερβαίνεις ελαφρώς το 3x οπτικό zoom που σου προσφέρει

Στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού αντιμετωπίζουμε τα ίδια θέματα με σχεδόν την πλειοψηφία των smartphones αυτής της κατηγορίας (ας πούμε high-end ένα επίπεδο κάτω από την premium). Ο κύριος αισθητήρας μπορεί να μας δώσει ικανοποιητικές λήψεις και με τη βοήθεια του Night mode να βελτιώσουμε κάπως το τελικό αποτέλεσμα θυσιάζοντας λίγη από την αληθοφάνεια του κάδρου. Με μια λέξη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αξιοπρεπή τη συμπεριφορά του. Από εκεί και πέρα, στον υπερευρυγώνιο και στον τηλεφακό χάνεται αρκετά η λεπτομέρεια και η καθαρότητα, επομένως, δεν ενδείκνυται η χρήση τους πέρα από casual φωτογραφίες.

Για τη λήψη videos απολαμβάνεις τις δυνατότητες σταθεροποίησης ακόμη και όταν δεν έχεις στερεωμένο το Galaxy S21 FE σε κάποιο τρίποδο ή gimbal, πάντοτε μιλώντας για συνθήκες καλού φωτισμού. Η συσκευή προσφέρει δυνατότητα λήψης έως 4K στα 60fps και super-slow motion σε ανάλυση HD@960fps, καθώς και δυνατότητα εναλλαγής των φακών κατά τη διάρκεια της λήψης, αν και η αλλαγή γίνεται κάπως απότομα.

Τέλος, ο αισθητήρας 32MP f/2.2 στην πρόσοψη κάνει μια χαρά τη δουλειά του για τυπικές selfies και τηλεδιασκέψεις, χωρίς να είναι κάτι το τρομερό.

Επίλογος

Το Samsung Galaxy S21 FE είναι χωρίς αμφιβολία ένα πολύ καλό smartphone από το πάνω ράφι, αλλά θα μπορούσε είτε να ήταν λίγο πιο φθηνό, είτε λίγο πιο δυνατό σε κάποιους τομείς (βλ. μνήμη RAM). Το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός που έρχεται από τη σειρά Galaxy S22 τον επόμενο μήνα…

Samsung Galaxy S21 FE / Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.4’’ Dynamic AMOLED 2X FHD+ 120Hz
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 888 5G
  • Μνήμη RAM 6GB/8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Τριπλή κάμερα 12MP f/1.8 OIS + 12MP f/2.2 ultrawide 123º + 8MP f/2.4 telephoto (3x οπτικό zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.2
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 5G
  • Ηχεία stereo
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με OneUI 4.0
  • Μπαταρία 4500mAh
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 155.7 x 74.5 x 7.9mm
  • Βάρος 177gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Photo Gallery

Loading