Samsung Galaxy Tab S7+: Ένα διαμάντι και «θύμα» του Android OS [Review]

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές τελευταία, η κατηγορία των tablets επωφελήθηκε σημαντικά από την πανδημία COVID-19, διότι οι καταναλωτές αναζήτησαν συσκευές που θα μπορούσαν να τους δώσουν μια έξτρα λύση για την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, αλλά και τη διασκέδαση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού πέραν των “μικρών” smartphones και των “μεγάλων” laptops.

Αναμφίβολα ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δείξει συνέπεια στη συγκεκριμένη αγορά είναι η Apple, παρόλα αυτά, οι μεγάλοι ανταγωνιστές της από το στρατόπεδο του Android OS έχουν να επιδείξουν ορισμένες νέες προτάσεις που προορίζονται για να σταθούν απέναντι από το κραταιό iPad. Η Samsung αποφάσισε να χτυπήσει απευθείας στην premium κατηγορία με τα Samsung Galaxy Tab S7 και Galaxy Tab S7+, και ειδικά το τελευταίο θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από ένα tablet χάριν στη μεγάλη οθόνη, τα πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις σαν laptop με το προαιρετικό εξωτερικό πληκτρολόγιο.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για μερικές εβδομάδες το Samsung Galaxy Tab S7+, ένα tablet που κοστίζει €939 στην Ελλάδα, και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-9.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Η πρώτη επαφή με το Samsung Galaxy Tab S7+ όταν το βγάζεις από το κουτί είναι πως έχει μεν αρκετά μεγάλο μέγεθος, απόλυτα δικαιολογημένο λόγω της οθόνης 12.4’’, ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να κρατήσει το πάχος του στα μόλις 5.7mm και να κατανέμει το βάρος των 575gr ομοιόμορφα για να το νιώθεις ισορροπημένο στο χέρι.

Στην πρόσοψη δεσπόζει η οθόνη με μέτριου μεγέθους bezels ισομερή προς κάθε κατεύθυνση. Η επιλογή των bezels δεν έχει γίνει τυχαία, διότι λόγω του συνολικού μεγέθους, εάν ήταν μικρότερα θα ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο των “κατά λάθος αγγιγμάτων” όπως το κρατά ο χρήστης. Στο πίσω μέρος έχει υφή αλουμινίου με φινίρισμα αμμοβολής για μια premium αίσθηση όταν το αγγίζεις και τα μόνα που βλέπεις είναι το μικρό camera module με δύο αισθητήρες κάμερας, η θέση φόρτισης της γραφίδας S Pen, οι γραμμές για τις κεραίες και το logo που μας ενημερώνει ότι τα ηχεία είναι της AKG.

Οι τέσσερις πλευρές της συσκευές είναι εντελώς ευθείες με πολύ μικρές κυρτώσεις στις γωνίες, φιλοξενούν συνολικά τέσσερα ηχεία stereo, υποδοχή USB Type-C, τα pins για τη σύνδεση του πληκτρολογίου, την υποδοχή για κάρτα microSD και τα volume και power buttons. Δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm για τη σύνδεση ακουστικών, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κρύβεται κάτω από την οθόνη.

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-21.jpg

Το Samsung Galaxy Tab S7+ προορίζεται περισσότερο για χρήση σε οριζόντια θέση (landscape), κάτι που αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς από την αναλογία της εικόνας και τη θέση της εμπρόσθιας κάμερας στο περιθώριο της πλευράς με το μεγαλύτερο μήκος (η άλλη αντίστοιχη πλευρά κρύβει από κάτω της τα pins). Δεδομένου του μεγέθους δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικά η τοποθέτηση των volume και power buttons, παρόλα αυτά, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι εύκολα προσβάσιμος με τον δεξί αντίχειρα. Τα ηχεία είναι σε σωστές θέσεις, αν και κάποιοι χρήστες ίσως κρύβουν τα δύο κάτω ηχεία ανάλογα με το ύψος απ’ όπου κρατούν το tablet.

Οι τετραγωνισμένες πλευρές μας φάνηκαν καλή επιλογή για να νιώθεις σταθερή τη συσκευή στα χέρια σου ανά πάσα στιγμή. Ενδεχομένως, αν η Samsung είχε επιλέξει πιο καμπυλωτό σχεδιασμό να ήταν πιο ξεκούραστο για τα χέρια σε πολύωρο κράτημα, αλλά κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε μεγαλύτερη ολισθηρότητα ακόμη και όταν το αφήνεις επάνω σε ένα γραφείο.

Μια άλλη ένσταση που έχουμε αφορά τη γραφίδα S Pen, διότι για να τη φορτίσεις θα πρέπει να έχεις γυρισμένο ανάποδα το tablet και η ακίδα της θα πρέπει να κοιτάζει προς το camera module (άρα υπάρχει μόνο μία σωστή θέση φόρτισης). Αυτό, βέβαια, δεν είναι πρόβλημα για όσους έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν το Galaxy Tab S7+ σαν laptop στερεωμένο στο πληκτρολόγιο.

Συνοψίζοντας αυτήν την ενότητα, στην κατασκευή του Samsung Galaxy Tab S7+ έχουν παρθεί πολύ λογικές αποφάσεις από την εταιρεία και τις όποιες ενστάσεις μας δεν θα τις χαρακτηρίζαμε ως “αστοχίες”, αλλά ως αναγκαίο κακό. Σημειώνουμε, επίσης, ότι κανένα tablet αυτού του μεγέθους δεν προορίζεται για να το κρατάς στα χέρια σου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και στα μικρότερα tablets είναι πολύ λογικό να κουραστούν τα χέρια σου μετά από λίγη ώρα.

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-3.jpg

Οθόνη και S Pen

Το βαρύ χαρτί του Samsung Galaxy Tab S7+ είναι χωρίς αμφισβήτηση η τρομερή οθόνη 12.4’’ Super AMOLED WQXGA+ (2800 x 1752, 266ppi) και στην τελική, ο λόγος που προχωράς στην αγορά ενός tablet δεν είναι άλλος από την εικόνα που σου προσφέρει.

Εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και έντονα μαύρα, υποστήριξη περιεχομένου HDR10+, υψηλή φωτεινότητα για πολύ καλή ευκρίνεια σε έντονα φωτισμένους χώρους και…ρυθμός ανανέωσης εικόνας 120Hz στην πλήρη ανάλυση (στα smartphones πέφτει σε FHD+) για μια ανεπανάληπτη εμπειρία “βουτυρένιας” πλοήγησης. Υπάρχει η επιλογή να ρίξεις τον ρυθμό στα 60Hz για να κερδίσεις μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μάλλον δεν αξίζει τον κόπο διότι τα πηγαίνει πολύ καλά και στον ενεργειακό τομέα.

Η οθόνη είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για διάβασμα, περιήγηση στα social media, gaming και φυσικά για την παρακολούθηση ταινιών και videos, ενώ αποδείχτηκε πολύ ξεκούραστη και σε συνθήκες εργασίας. Για τον επαγγελματία που μετακινείται συχνά και δεν θέλει να κουβαλά μαζί του laptop, το Samsung Galaxy Tab S7+ είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη διεκπεραίωση μικρών εργασιών (π.χ. να γράψεις ένα άρθρο, μια παρουσίαση κλπ.).

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-10.jpg

Σε άμεση σύνδεση με την οθόνη βρίσκεται φυσικά η γραφίδα S Pen που σίγουρα την εκμεταλλεύεσαι πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την οικογένεια Galaxy Note. Η νέα γενιά του S Pen έχει μειώσει δραματικά την οποιαδήποτε καθυστέρηση στην απόκριση και μόλις πάρεις το κολάι, την χρησιμοποιείς διαρκώς για οποιαδήποτε ενέργεια. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το tablet αναγνωρίζει πότε χρησιμοποιείς τη γραφίδα με αποτέλεσμα να αγνοεί τα τυχαία αγγίγματα που μπορεί να κάνεις με το χέρι σου στην οθόνη, έτσι ώστε να μη σε διακόπτει όταν κρατάς σημειώσεις, όταν σχεδιάζεις κλπ. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι απλό, ωστόσο, στην πραγματική χρήση αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι.

Κλείνοντας και την ενότητα της οθόνης, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για παρακολούθηση περιεχομένου, για gaming και για τηλεργασία (ως έναν βαθμό), αλλά και για να εκτοξεύσεις τη δημιουργικότητα σου με τη βοήθεια της γραφίδας S Pen.

Hardware - Software - Απόδοση

Είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που διαβάζεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Samsung Galaxy Tab S7+ τι να περιμένεις σε θέματα απόδοσης. Στην καρδιά του έχει τοποθετηθεί ο τελευταίας γενιάς octa-core επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 865+, και παρά τα σχετικά μέτρια νούμερα σε μνήμη RAM (6GB) και αποθηκευτικό χώρο (128GB - επέκταση με microSD), δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε συνθήκες multitasking και gaming. Οι ενστάσεις μας αφορούν καθαρά το λογισμικό και θα μιλήσουμε για αυτές παρακάτω, αφού πρώτα κάνουμε μια στάση στον ήχο.

Η Samsung έχει τοποθετήσει τέσσερα ηχεία AKG στις πλευρές, τα οποία υποστηρίζουν την τεχνολογία Dolby Atmos και αποδίδουν εξαιρετικά τον ήχο (και) σε υψηλές εντάσεις, με πολύ καλά μπάσα μάλιστα. Γενικά, τα ηχεία βοηθούν για να απολαύσεις μια ταινία ή ένα video game χωρίς να χρειαστεί να φορέσεις ακουστικά. Αν οι συνθήκες απαιτούν τη χρήση ακουστικών, τότε η λύση είναι είτε κάποιο ζευγάρι που συνδέεται μέσω Bluetooth είτε να πραγματοποιήσεις σύνδεση με αντάπτορα USB-C σε 3.5mm, αφού η συσκευή δεν διαθέτει ξεχωριστή υποδοχή.

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-8.jpg

Για να πούμε μια κουβέντα και για τις κάμερες, θα παραδεχτούμε ότι είναι η τελευταία χρήση που θα κάναμε γενικότερα με ένα οποιοδήποτε tablet. Αν για κάποιον λόγο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις κάμερες, στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο αισθητήρες 13MP f/2.0 + 5MP f/2.0 wideangle που αποδίδουν ικανοποιητικά. Αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εμπρόσθια κάμερα για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων. Με αισθητήρα 8MP f/2.0 και υποστήριξη λήψεων 4K video στα 30fps, λειτουργεί μια χαρά για να συμμετέχεις με καθαρή εικόνα σε meetings.

Στο κομμάτι του λογισμικού, τώρα, το Samsung Galaxy Tab S7+ τρέχει την έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης One UI 2.5 βασισμένη στο λειτουργικό σύστημα Android 10. Η εταιρεία έχει κάνει το δικό της χρέος για να βελτιστοποιήσει τις εφαρμογές της για το tablet και προσφέρει σχεδόν ό,τι γνωρίζουμε από τα smartphones της στον μέγιστο βαθμό (π.χ. Edge Screen, πολλαπλά παράθυρα, σημειώσεις με το S Pen με κλειστή οθόνη, Samsung DeX, νέες λειτουργίες στην εφαρμογή Notes κλπ.).

Τα προβλήματα εντοπίζονται στις third-party εφαρμογές και στο γεγονός ότι η Google μοιάζει να έχει παρατήσει τη βελτιστοποιήση του Android OS για τις οθόνες αυτού του μεγέθους. Πολλές από αυτές (π.χ. Twitter, Instagram, TikTok) δεν προσαρμόζονται σωστά στην οθόνη του Galaxy Tab S7+ (χωρίς να ευθύνεται η Samsung) και είναι πραγματικά κρίμα. Ίσως η Google θα πρέπει να ξαναδει πιο σοβαρά την κατηγορία των tablets για να δώσει το κίνητρο και στους third-party δημιουργούς να ασχοληθούν περισσότερο με τις εκδόσεις των εφαρμογών τους για Android tablets.

samsung-galaxy-tab-s7-techgear-review-5.jpg

Θα κλείσουμε την ενότητα με την αναφορά μας για την αυτονομία του Samsung Galaxy Tab S7+. Η συσκευή διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 10090mAh και θεωρητικά υποστηρίζει φορτιστές ισχύος έως 45W, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο κουτί! Ο φορτιστής που είχαμε χρειαζόταν περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά για να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό αν φορτίζεις τις συσκευές σου κάθε βράδυ. Το πρόβλημα με την κατηγορία των tablets είναι ότι δεν τα μεταχειρίζεσαι όπως τα smartphones για να έχεις διαρκώς το νου σου στη φόρτιση. Σημειώστε, όμως, με μόνιμα ενεργοποιημένο το ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 120Hz, το Galaxy Tab S7+ σου προσφέρει πάνω από 10 ώρες συνεχόμενης ενεργής οθόνης, άρα ο χρόνος είναι ικανός για να καλύψει πολύωρο gaming και παρακολούθηση περιεχομένου.

Συμπέρασμα

Το Samsung Galaxy Tab S7+ είναι μια premium πρόταση για την κατηγορία των tablets, τόσο από πλευράς κατασκευής και σχεδιασμού, όσο και από πλευράς hardware και επιδόσεων. Δεν έχουμε κανένα σοβαρό παράπονο από τη Samsung, η οποία πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία με βελτιστοποιημένες δικές της εφαρμογές και πρωτοποριακές λειτουργίες για τη γραφίδα S Pen, αλλά δυστυχώς είναι “καταδικασμένη” να ζει με την αδιαφορία της Google για την κατηγορία των tablets. Όσο το Android OS μένει σε αυτά τα επίπεδα, η Apple θα κυριαρχεί άνετα στον χώρο.

Loading