Samsung Knox: Η εγγύηση για την ασφάλεια της συσκευής και των δεδομένων σου

Η δεκαετία που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες έφερε πολλές μεγάλες αλλαγές στον εργασιακό χώρο. Ομολογουμένως, μία από τις πιο σημαντικές είναι η επιλογή των επιχειρήσεων να επιτρέψουν στους εργαζόμενους τους να χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές στον χώρο εργασίας. Αυτή η στροφή στην πολιτική BYOD (Bring Your Own Device) κρίθηκε σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε εξίσου αναγκαία τη δημιουργία λύσεων που θα προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους, μιας και αυτά βρίσκονται πλέον στο smartphone του κάθε υπαλλήλου.

Η Samsung πρωτοπόρησε σε αυτόν τομέα με τη δημιουργία της πλατφόρμας Samsung Knox, ένα πολύπλευρο στρώμα ασφαλείας που βρίσκεται ενσωματωμένο στις διανομές του λειτουργικού συστήματος Android που συναντάμε στα κορυφαία smartphones της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το Galaxy Note10+, αλλά και στα tablets και τα wearables. Αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας στο hardware και το software που προστατεύουν από την εισβολή, το κακόβουλο λογισμικό και άλλες κακόβουλες απειλές, ενώ πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία διαχωρισμού της συσκευής σε δύο προφίλ, προσωπικό και επαγγελματικό.

Κρατήστε, πάντως, ότι η Samsung έχει πολύ μεγαλύτερα σχέδια για την πλατφόρμα Knox. Σταδιακά επεκτείνει την τεχνολογία της πέρα από τις φορητές συσκευές, από έξυπνες τηλεοράσεις, έξυπνες λευκές συσκευές και IoT μέχρι routers, συνδέσεις δικτύου και εξοπλισμό 5G, με σκοπό να κρατήσει τα δεδομένα των χρηστών ασφαλή καθώς βαδίζουμε σε ένα ολοένα και πιο συνδεδεμένο μέλλον.

Στον επαγγελματικό τομέα, η εταιρεία προσφέρει πληθώρα λύσεων που έχουν βρει ήδη εφαρμογή σε διάφορους κρίσιμους τομείς όπως αυτοί της Εκπαίδευσης, της Οικονομίας, των Μεταφορών, των Κατασκευών κ.ά. με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Για τον απλό χρήστη, η πιο προφανής λειτουργία της πλατφόρμας Samsung Knox είναι η δυνατότητα να διαχωρίζει και να απομονώνει τα δεδομένα του σε προσωπικά και επαγγελματικά. Σε μια πολύ γενική περιγραφή θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζει το smartphone στα δυο, από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τα δεδομένα που τις αφορούν.

Ο χρήστης μπορεί να μεταβεί από την “προσωπική” πλευρά του Samsung smartphone στην “επαγγελματική” απλά πατώντας στην επιλογή Workspace και βάζοντας το password του. Εξυπακούεται πως αυτό το password θα πρέπει να είναι μοναδικό και διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιεί, ενδεχομένως, ο χρήστης για να ξεκλειδώσει τη συσκευή του, ούτως ώστε να είναι ασφαλής η “επαγγελματική” πλευρά του smartphone.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα, μόλις ο χρήστης περάσει στη Knox πλευρά της συσκευής του αυτόματα έχει πρόσβαση μόνο σε λιγες βασικές εφαρμογές, όπως Phone, Contacts, Samsung Internet Browser, My Files, Email, Downloads, Gallery και Camera. Προσφέρεται, πάντως, η δυνατότητα να προσθέσουν και άλλες εφαρμογές υπό την προστασία της πλατφόρμας Samsung Knox. Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται ένα αντίγραφο της εφαρμογής για τη Knox πλευρά, όπου παραμένει απομονωμένη μαζί με τα δεδομένα της χωρίς καμία σύνδεση με την αντίστοιχη εφαρμογή της “προσωπικής” πλευράς του smartphone.

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα Samsung Knox μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το τμήμα IT για απομακρυσμένη διαχείριση, υποστήριξη και έλεγχο της “επαγγελματικής” πλευράς στα smartphones των υπαλλήλων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να θέτουν τις δικές τους δικλείδες ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Samsung Knox έχει λάβει πιστοποίηση για χρήση σε κρατικούς οργανισμούς σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία κ.ά. Ειδικά στις ΗΠΑ είναι συμβατό με τους κανονισμούς FIPS 140-2 και ISCCC, όπως σημαίνει ότι οργανισμοί σαν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεωρούν πως είναι κατάλληλο και ασφαλές για να το χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.

Εξάλλου, από την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Android 8.0 Oreo και έπειτα, το Samsung Knox συνενώθηκε με την επαγγελματική λύση Android for Work της Google για να παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο στο Linux Kernel (κεντρικός κώδικας του Android OS), έλεγχο για malware κ.ά.

Τα οφέλη της πλατφόρμας Samsung Knox τα απολαμβάνεις ούτως ή άλλως από τη στιγμή που βρίσκεται προεγκατεστημένη στο smartphone, tablet ή wearable που διαθέτεις. Όλα τα δεδομένα σου προστατεύονται από ισχυρή κρυπτογράφηση, έτσι ώστε ακόμη και αν κλαπεί ή χαθεί η συσκευή σου να μην μπορεί κανείς να δει τις έχεις μέσα. Εάν θέλεις, όμως, ένα επιπλέον στρώμα ασφαλείας για τα πιο ευαίσθητα δεδομένα σου, τότε καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείς τη δυνατότητα διαχωρισμού.

Ανακάλυψε περισσότερα για την πλατφόρμα Samsung Knox από εδώ.



Loading