Σχεδόν το 1/3 των ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο θα πάψει να λειτουργεί σε παλιές εκδόσεις Android

Ίσως μοιάζει απίθανο για τους πιο πολλούς αναγνώστες να υπάρχει κόσμος που έχει στα χέρια του smartphone με έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 7.1.1 Nougat (ή προηγούμενη), καθώς η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2016, παρόλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία της Let’s Encrypt (αρχή πιστοποίησης) δείχνουν πως σχεδόν το 1/3 των ενεργών χρηστών στο κατάστημα Google Play εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τόσο παλιές συσκευές.

Ποιο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει

Οι συγκεκριμένοι χρήστες πιθανότατα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αγορά νέας συσκευής, διότι από τις 11 Ιανουαρίου 2021 και έπειτα, η Let’s Encrypt θα ξεκινήσει να μη δέχεται τα πιστοποιητικά ασφαλείας αυτών των συσκευών με αποτέλεσμα σχεδόν το 1/3 των ασφαλών ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο να μην ανοίγουν!

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Android Police, η Let’s Encrypt είχε προσθέσει το δικό της πιστοποιητικό ISRG Root X1 σε όλους τους web browsers και τα λειτουργικά συστήματα από τις 12 Απριλίου 2016, δηλαδή την ημερομηνία ίδρυσης της, το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με το αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας DST Root X3 της IdenTrust που είναι ενσωματωμένο στα Windows, macOS, Android και γενικότεραστην πλειοψηφία των λειτουργικών συστημάτων.

Η συνεργασία της Let’s Encrypt με την IdenTrust ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα όλοι οι web browsers και τα λειτουργικά συστήματα που δεν διαθέτουν την πιστοποίηση της Let’s Encrypt να μην υποστηρίζουν από εκεί και πέρα τις ιστοσελίδες και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό της.

Η πιθανή λύση

Για όσους θέλουν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες και υπηρεσίες από παλιά smartphones, η λύση βρίσκεται στη mobile έκδοση του Mozilla Firefox browser, καθώς η Mozilla είναι συνεργάτης της Let’s Encrypt και χρησιμοποιεί ξεχωριστά τα δικά της πιστοποιητικά ασφαλείας.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας

[via]

Loading