up_icon
Reviews Gadgets Sony

Sony LinkBuds S Review: Υψηλές επιδόσεις και άνεση, αλλά με κόστος

26 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Sony LinkBuds S Review: Υψηλές επιδόσεις και άνεση, αλλά με κόστος

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Sony προχώρησε στην κυκλοφορία των LinkBuds, ένα πρωτοποριακό ζευγάρι ακουστικών ανοικτού τύπου που σε γενικές γραμμές έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στον χρήστη σε σύγκριση με ό,τι βλέπουμε συνολικά από όλους τους κατασκευαστές. Γι’ αυτό μας έκανε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα και τα LinkBuds S, τα οποία μπορεί να φέρουν παρόμοια ονομασία, ωστόσο, ακολουθούν μια ριζικά διαφορετική φιλοσοφία.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα Sony LinkBuds S για περίπου 2 εβδομάδες στην μαύρη έκδοση τους προκειμένου να διαπιστώσουμε αν αληθεύει ο ισχυρισμός της εταιρείας για τα πιο ελαφριά και μικρά TWS ακουστικά με τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ο χαρακτηρισμός δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αλλά δεν παύει κάθε προϊόν να κρίνεται από την σχέση ποιότητας - τιμής ειδικά σε αυτήν την τρομερά κορεσμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία.

sony-linkbuds-s-techgear-review-2.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Ξεκινώντας από την συσκευασία, η Sony ακολουθεί τις επιταγές της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας επιλέγοντας «πράσινα» υλικά για όλα όσα αφορούν το προϊόν της, από το πακέτο μέχρι την κατασκευή της θήκης και των ακουστικών. Καταφέρνει, παράλληλα, να διατηρήσει τον premium χαρακτήρα - σήμα κατατεθέν της εταιρείας και να χωρέσει στην πολύ μικρή συσκευασία 4 ζευγάρια σιλικονούχα tips για τους διαφορετικούς τύπους αυτιών και καλώδιο USB-C μεγέθους 18cm, μαζί φυσικά με τα LinkBuds S.

Τα ακουστικά χαρακτηρίζονται από την πολύ συμμαζεμένη και ελαφριά κατασκευή της θήκης φόρτισης, η οποία έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό, γεγονός που καθιστά πανεύκολη την μεταφορά της μέσα στην τσέπη του παντελονιού και φυσικά σε οποιαδήποτε τσάντα ή πανωφόρι τους χειμερινούς μήνες. 

sony-linkbuds-s-techgear-review-1.jpg

Ανοίγοντας την θήκη διαπιστώνεις άμεσα την απόλυτα συμβατική εμφάνιση των ακουστικών, υπό την έννοια ότι φεύγουμε εντελώς από το open-ring design των LinkBuds. Ειδικά η μαύρη έκδοση που έχουμε στα χέρια μας είναι τρομερά διακριτική, αφού ακόμη και το logo της Sony είναι τυπωμένο από την εσωτερική πλευρά τους. Τα ακουστικά κουμπώνουν άψογα σε κάθε τύπο αυτιού χάριν στα διάφορα μεγέθη των tips, μένουν σταθερά και απομονώνουν παθητικά τον ήχο σε εξαιρετικό βαθμό, με αποτέλεσμα όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους με σχετικά χαμηλό θόρυβο να μην χρειάζεται καν να ενεργοποιήσεις το ANC για να κερδίζεις μεγαλύτερη αυτονομία. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει εξολοκλήρου πλαστικό υλικό για την κατασκευή των ακουστικών, το οποίο έχει περάσει από ειδική επεξεργασία για να είναι ταυτόχρονα όμορφα στο αισθητικό σκέλος, αλλά και πολύ ελαφριά με βάρος μόλις 4.8gr το καθένα. Είναι από τα ακουστικά που μπορείς να φοράς για αρκετή ώρα χωρίς σε κουράζουν και χωρίς να ανησυχείς ότι θα σου φύγουν π.χ. σε περίπτωση που γυμνάζεσαι.

Σε ό,τι αφορά την θήκη, έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό, είναι πολύ ελαφριά και συμμαζεμένη και διαθέτει υποδοχή USB-C για την φόρτιση, πως και ένα διακριτικό κουμπί για την ενεργοποίηση της διαδικασίας σύζευξης. Το άνοιξε-κλείσε είναι εύκολο με το ένα χέρι, όπως και η απόσπαση των ακουστικών από τις θέσεις τους, αλλά μπορεί να σας φανεί λίγο «χαλαρό» το ελατήριο του καπακιού.

sony-linkbuds-s-techgear-review-4.jpg

Συνδεσιμότητα και Διαχείριση

Τα Sony LinkBuds S υποστηρίζουν τα πρότυπα Fast Pair (Google) και Swift Pair (Microsoft), με αποτέλεσμα η σύζευξη και η επικοινωνία με συσκευές Android και Windows να γίνεται άμεσα. Παρόλα αυτά, δεν συναντήσαμε κάποια ιδιαίτερη χρονοτριβή και στην σύζευξη με iOS συσκευές και Mac. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν υποστηρίζεται η ταυτόχρονη σύνδεση τους με δύο ή περισσότερες συσκευές, υπό την έννοια ότι γίνεται αυτόματη η μετάβαση από τη μία πηγή στην άλλη, αλλά μπορείς να τα έχεις συνδεδεμένα σε πολλαπλές συσκευές και να γίνεται το takeover από την συσκευή που χρησιμοποιείς την δεδομένη στιγμή, αντί να τα αποσυνδέεις χειροκίνητα από την προηγούμενη πηγή.

Η διαχείριση τους είναι η κλασική των in-ear ακουστικών, δηλαδή με αγγίγματα (taps) επάνω τους. Από το αριστερό ακουστικό μπορείς να ενεργοποιήσεις το ANC, να δέχεσαι - τερματίζεις - απορρίπτεις κλήσεις, να ενεργοποιεί το Ambient Mode, ενώ από το δεξί ακουστικό μπορείς να διαχειρίζεσαι τα multimedia (play/pause/skip/next/previous) και να αποκτάς πρόσβαση στον ψηφιακό βοηθό. Υπάρχουν κάποια προφίλ που μπορείς να επιλέξεις για κάθε αυτί, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις ένα ρεμίξ των λειτουργιών κατά το δοκούν. Δεν είναι κάτι τρομερά αρνητικό, αλλά θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία.

sony-linkbuds-s-techgear-review-11.jpg

Λειτουργικότητα και Απόδοση

Τα Sony LinkBuds S δεν φέρνουν κάτι το διαφορετικό σε θέματα εμβέλειας του Bluetooth και της καθυστέρησης (lag) στην μεταφορά του ήχου από την πηγή στα ακουστικά σε σύγκριση με την πλειοψηφία των ανταγωνιστικών προτάσεων άλλων εταιρειών. Δεν παρατήρησαμε κάποιο θέμα στην επικοινωνία με την πηγή, ούτε κάποια ανακολουθία στον ήχο που φτάνει στα αυτιά μας σε σχέση με την πορεία του video ή του παιχνιδιού.

Μέσα από την εφαρμογή Headphones μπορείς να διαχειρίζεσαι διάφορες παραμέτρους που αφορούν τα LinkBuds S, όπως το equalizer για να προσαρμόζεις τις συχνότητες που φτάνουν στα αυτιά σου ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις σου (π.χ. τα μπάσα), την τεχνολογία DSEE για την βελτίωση της ποιότητας του ήχου των πολύ συμπιεσμένων αρχείων, την αυτόματη προσαρμογή της έντασης ανάλογα με τον περιβαλλοντικό θόρυβο, αλλά και την λειτουργία chat-to-speak.

sony-linkbuds-s-techgear-review-10.jpg

Η τελευταία παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς μειώνει αυτόματα την ένταση της μουσικής όταν ξεκινάς να μιλάς για να ακούς τον συνομιλητή σου. Λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει μια χρησιμότητα όταν εργάζεσαι σε γραφείο με αρκετό κόσμο, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναπαραγωγή της μουσικής ξεκινά και πάλι μετά από 15 δευτερόλεπτα αφότου έχεις σταματήσει να μιλάς, έτσι ώστε να καταλάβουν τα ακουστικά πως έχει ολοκληρωθεί η κουβέντα. Για όσους, όμως, συνηθίζουν να τραγουδούν όταν ακούν μουσική, τότε θα πρέπει να την απενεργοποιήσουν για ευνόητους λόγους.

sony-linkbuds-s-techgear-review-5.jpg

Από πλευράς απόδοσης, τα Sony LinkBuds S προσφέρουν στον χρήστη μια εξαιρετική εμπειρία ακρόασης, την οποία περιμένεις από ακουστικά της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενσωματώνουν το V1 SoC που χρησιμοποιεί η Sony στα WF-1000XM4, το περυσινό flagship μοντέλο της, ενώ έχει καταφέρει να βγάλει σπουδαία ένταση και καθαρότητα από το μόλις 5mm driver του κάθε ακουστικού. Με δοκιμή σε διάφορα ειδή μουσικής και videos διαπιστώσαμε ότι η Sony επένδυσε περισσότερο στην ενίσχυση των μπάσων, του βάθους και των φωνητικών, δηλαδή στους τομείς όπου ζητούν σοβαρή απόδοση οι περισσότεροι χρήστες. Για αναπαραγωγή μουσικής και παρακολούθηση video δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα LinkBuds S κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο για την κατηγορία των ασύρματων in-ear ακουστικών. Αν βάλουμε στο παιχνίδι και το ANC, η απομόνωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή διότι ενισχύεται από την ούτως ή άλλως πολύ ισχυρή παθητική ακύρωση θορύβου που σου προσφέρει ο in-ear σχεδιασμός με τα tips. Αυτό που δεν μας άρεσε ιδιαίτερα είναι το Transparency mode, το οποίο γενικότερα παρατηρούμε σε όλους τους κατασκευαστές πως περισσότερο κουράζει παρά προσφέρει σοβαρή λύση. Οκ, νιώθεις ότι «ανοίγει» το αυτί σου για να ακούς καθαρά τους γύρω σου, αλλά δεν παύει να υπάρχει μόνιμα μια υποβόσκουσα βαβούρα.

sony-linkbuds-s-techgear-review-6.jpg

Σχετικά με την ομιλία δεν έχουμε κάποιο παράπονο και από συζητήσεις που είχαμε με συνομιλητές μας, ούτε αυτοί αντιμετώπισαν κάποιο θέμα στις κλήσεις που πραγματοποιήσαμε. Η φωνή φτάνει στα αυτιά του συνομιλητή καθαρά και δυνατά, χωρίς περίεργα «τριξίματα» ή εμβολές, άρα τα μικρόφωνα λειτουργούν σε πολύ καλό βαθμό και στους εξωτερικούς χώρους.

sony-linkbuds-s-techgear-review-8.jpg

Αυτονομία

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των Sony LinkBuds S είναι η αυτονομία τους, διότι συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές συσκευές βρίσκονται πολύ πίσω τόσο στα ακουστικά, όσο και στην θήκη φόρτισης. Η εταιρεία δίνει ονομαστικά 6 ώρες αυτονομία χωρίς ενεργό ANC και 14 ώρες έξτρα από την θήκη φόρτισης, αλλά στην πραγματική χρήση και με ενεργό ANC και DSEE, το «ζουμάκι» μειώνεται το πολύ στο 4ωρο. Σαν χρόνος συνεχόμενης χρήσης δεν είναι άσχημος, ωστόσο, αν η καθημερινότητα σου περιλαμβάνει πολύωρες μετακινήσεις τότε σίγουρα θα χρειαστεί να κουβαλάς μαζί σου την compact και ελαφριά θήκη για να φορτίζεις. Στα θετικά καταγράφουμε ότι κερδίζεις 1 ώρα αναπαραγωγής με μόλις 5 λεπτά φόρτιση.

sony-linkbuds-s-techgear-review.jpg

Επίλογος

Τα Sony LinkBuds S είναι μια εξαιρετική πρόταση για in-ear ακουστικά που από πλευράς εμφάνισης και απόδοσης κινούνται στην premium κατηγορία. Ως μοναδικά σοβαρά μειονεκτήματα καταγράφουμε την μη υποστήριξη ταυτόχρονης σύνδεσης - μετάβασης μεταξύ διαφορετικών συσκευών και την σχετικά μικρή αυτονομία τους. Για την τιμή τους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη Sony, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί τον δικό της δρόμο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις κινήσεις των ανταγωνιστών της ή τις τάσεις της αγοράς. Με λίγα λόγια, είναι σχετικά ακριβά, αλλά αν έχεις να δώσεις τα €179 που ζητά η εταιρεία δεν θα το μετανιώσεις.

sony-linkbuds-s-techgear-review-9.jpg

Sony LinkBuds S - Βασικά Χαρακτηριστικά

  • Αυτονομία 6 ωρών (+ 14 ώρες από την θήκη φόρτισης) με απενεργοποιημένο ANC και 1 ώρα αναπαραγωγή περιεχομένου με μόλις 5 λεπτά φόρτισης
  • Αυτόματη διακοπή της αναπαραγωγής μουσικής όταν ξεκινάς να μιλάς και αυτόματη συνέχεια μόλις σταματήσεις
  • Αυτόματη επιλογή του προφίλ ήχου ανάλογα με το τι ακούς
  • Αυτόματη μετάβαση από ANC σε Ambient mode
  • Αυτόματη αναγνώριση όταν τα φοράς
  • Διαστάσεις θήκης 60 x 42.8 x 27.6mm
  • Βάρος 4.8gr το κάθε ακουστικό, 35gr η θήκη φόρτισης
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IPX4 (προστασία από σταγόνες και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

The Last of Us Part 1 Review: Ουσιαστικό remake - αριστούργημα, αλλά με μια ένσταση

16 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι φανατικοί του binge watching και φυσικά οι gamers περίμεναν πως και πως την πρεμιέρα της τηλεοπτικής μεταφοράς του The Last of Us στην υπηρεσία HBO Max για να διαπιστώσουν αν είχαν βάση τα διθυραμβικά ...

vivo Y35 Review: Εμφάνιση, κάμερα και αυτονομία σε entry-level τιμή

25 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένα μοντέλο της σειράς vivo Y βρίσκεται στα χέρια μας για τις καθιερωμένες δοκιμές και αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με το smartphone που τράβηξε τα βλέμματα πολλών καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες, ...

MSI Modern 15 Review: Μια τίμια πρόταση για mainstream laptop

21 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Είναι γεγονός ότι η MSI έχει συνδέσει το όνομα της κυρίως με τον χώρο του gaming και φημίζεται ιδιαίτερα για τα πανίσχυρα gaming laptops που λανσάρει κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ...

POCO M5 Review: Όμορφο, με τεράστια αυτονομία και πολύ προσιτή τιμή

11 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η απόφαση της Xiaomi να δημιουργήσει ξεχωριστά brands για τις entry-level και mid-range κατηγορίες αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου πολύ σωστή, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς. ...

vivo Y22s Review: Μια τίμια επιλογή με συγκεκριμένους συμβιβασμούς

10 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Με την αγορά να βρίθει από επιλογές στην entry-level και τη mid-range κατηγορία, είναι ομολογουμένως δύσκολο για μια εταιρεία να κάνει την πραγματική διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της διότι θα πρέπει να...

HUAWEI FreeBuds 2 Pro Review: Με το βλέμμα στην κορυφή!

08 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Έχοντας δοκιμάσει όλα τα ασύρματα ακουστικά που έχει κατασκευάσει η HUAWEI τα τελευταία χρόνια, αποφάσισα αυτήν την φορά, στην περίπτωση δηλαδή των HUAWEI FreeBuds 2 Pro, να «καθυστερήσω» λίγο περισσότερο την ...

Sony Xperia 5 IV Review: Compact ναυαρχίδα με σπουδαία κάμερα, αλλά με το γνωστό θέμα

06 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Κάθε review που αφορά smartphone της Sony θα μπορούσε να ξεκινά με την ίδια εισαγωγή εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην περίπτωση του Sony Xperia 5 IV, το οποίο είχαμε στα χέρια μας...

POCO F4 GT Review: Ένα gaming smartphone διαφορετικό από τα άλλα

25 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Είναι γεγονός ότι η Xiaomi έχει μπερδέψει αρκετά το κοινό με τα rebranding που πραγματοποιεί ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνεται, ενώ αλλάζει και την φιλοσοφία των σειρών που λανσάρει. Όπως για ...

Samsung Galaxy Z Flip4 Review: Με καίριες αναβαθμίσεις, αλλά και περιθώρια βελτίωσης

03 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Με το Samsung Galaxy Z Fold4 η εταιρεία απέδειξε ότι τα foldables μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών χρηστών, αλλά με το Galaxy Z Flip4 στοχεύει να επαναλάβει την περυσινή...

Sony Xperia 10 IV Review: Καλό σαν entry-level, αλλά με mid-range τιμή

21 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Sony έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μια συγκεκριμένη πολιτική στο λανσάρισμα νέων smartphones, με το Xperia 1 να αποτελεί την ναυαρχίδα της, το Xperia 5 την compact έκδοση της ναυαρχίδας που σε ορισμένες...

Loader
please wait
techgear_icon