up_icon
Reviews Gadgets Sony

Sony LinkBuds S Review: Υψηλές επιδόσεις και άνεση, αλλά με κόστος

26 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Sony LinkBuds S Review: Υψηλές επιδόσεις και άνεση, αλλά με κόστος

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Sony προχώρησε στην κυκλοφορία των LinkBuds, ένα πρωτοποριακό ζευγάρι ακουστικών ανοικτού τύπου που σε γενικές γραμμές έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στον χρήστη σε σύγκριση με ό,τι βλέπουμε συνολικά από όλους τους κατασκευαστές. Γι’ αυτό μας έκανε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα και τα LinkBuds S, τα οποία μπορεί να φέρουν παρόμοια ονομασία, ωστόσο, ακολουθούν μια ριζικά διαφορετική φιλοσοφία.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα Sony LinkBuds S για περίπου 2 εβδομάδες στην μαύρη έκδοση τους προκειμένου να διαπιστώσουμε αν αληθεύει ο ισχυρισμός της εταιρείας για τα πιο ελαφριά και μικρά TWS ακουστικά με τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ο χαρακτηρισμός δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αλλά δεν παύει κάθε προϊόν να κρίνεται από την σχέση ποιότητας - τιμής ειδικά σε αυτήν την τρομερά κορεσμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία.

sony-linkbuds-s-techgear-review-2.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Ξεκινώντας από την συσκευασία, η Sony ακολουθεί τις επιταγές της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας επιλέγοντας «πράσινα» υλικά για όλα όσα αφορούν το προϊόν της, από το πακέτο μέχρι την κατασκευή της θήκης και των ακουστικών. Καταφέρνει, παράλληλα, να διατηρήσει τον premium χαρακτήρα - σήμα κατατεθέν της εταιρείας και να χωρέσει στην πολύ μικρή συσκευασία 4 ζευγάρια σιλικονούχα tips για τους διαφορετικούς τύπους αυτιών και καλώδιο USB-C μεγέθους 18cm, μαζί φυσικά με τα LinkBuds S.

Τα ακουστικά χαρακτηρίζονται από την πολύ συμμαζεμένη και ελαφριά κατασκευή της θήκης φόρτισης, η οποία έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό, γεγονός που καθιστά πανεύκολη την μεταφορά της μέσα στην τσέπη του παντελονιού και φυσικά σε οποιαδήποτε τσάντα ή πανωφόρι τους χειμερινούς μήνες. 

sony-linkbuds-s-techgear-review-1.jpg

Ανοίγοντας την θήκη διαπιστώνεις άμεσα την απόλυτα συμβατική εμφάνιση των ακουστικών, υπό την έννοια ότι φεύγουμε εντελώς από το open-ring design των LinkBuds. Ειδικά η μαύρη έκδοση που έχουμε στα χέρια μας είναι τρομερά διακριτική, αφού ακόμη και το logo της Sony είναι τυπωμένο από την εσωτερική πλευρά τους. Τα ακουστικά κουμπώνουν άψογα σε κάθε τύπο αυτιού χάριν στα διάφορα μεγέθη των tips, μένουν σταθερά και απομονώνουν παθητικά τον ήχο σε εξαιρετικό βαθμό, με αποτέλεσμα όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους με σχετικά χαμηλό θόρυβο να μην χρειάζεται καν να ενεργοποιήσεις το ANC για να κερδίζεις μεγαλύτερη αυτονομία. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει εξολοκλήρου πλαστικό υλικό για την κατασκευή των ακουστικών, το οποίο έχει περάσει από ειδική επεξεργασία για να είναι ταυτόχρονα όμορφα στο αισθητικό σκέλος, αλλά και πολύ ελαφριά με βάρος μόλις 4.8gr το καθένα. Είναι από τα ακουστικά που μπορείς να φοράς για αρκετή ώρα χωρίς σε κουράζουν και χωρίς να ανησυχείς ότι θα σου φύγουν π.χ. σε περίπτωση που γυμνάζεσαι.

Σε ό,τι αφορά την θήκη, έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό, είναι πολύ ελαφριά και συμμαζεμένη και διαθέτει υποδοχή USB-C για την φόρτιση, πως και ένα διακριτικό κουμπί για την ενεργοποίηση της διαδικασίας σύζευξης. Το άνοιξε-κλείσε είναι εύκολο με το ένα χέρι, όπως και η απόσπαση των ακουστικών από τις θέσεις τους, αλλά μπορεί να σας φανεί λίγο «χαλαρό» το ελατήριο του καπακιού.

sony-linkbuds-s-techgear-review-4.jpg

Συνδεσιμότητα και Διαχείριση

Τα Sony LinkBuds S υποστηρίζουν τα πρότυπα Fast Pair (Google) και Swift Pair (Microsoft), με αποτέλεσμα η σύζευξη και η επικοινωνία με συσκευές Android και Windows να γίνεται άμεσα. Παρόλα αυτά, δεν συναντήσαμε κάποια ιδιαίτερη χρονοτριβή και στην σύζευξη με iOS συσκευές και Mac. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν υποστηρίζεται η ταυτόχρονη σύνδεση τους με δύο ή περισσότερες συσκευές, υπό την έννοια ότι γίνεται αυτόματη η μετάβαση από τη μία πηγή στην άλλη, αλλά μπορείς να τα έχεις συνδεδεμένα σε πολλαπλές συσκευές και να γίνεται το takeover από την συσκευή που χρησιμοποιείς την δεδομένη στιγμή, αντί να τα αποσυνδέεις χειροκίνητα από την προηγούμενη πηγή.

Η διαχείριση τους είναι η κλασική των in-ear ακουστικών, δηλαδή με αγγίγματα (taps) επάνω τους. Από το αριστερό ακουστικό μπορείς να ενεργοποιήσεις το ANC, να δέχεσαι - τερματίζεις - απορρίπτεις κλήσεις, να ενεργοποιεί το Ambient Mode, ενώ από το δεξί ακουστικό μπορείς να διαχειρίζεσαι τα multimedia (play/pause/skip/next/previous) και να αποκτάς πρόσβαση στον ψηφιακό βοηθό. Υπάρχουν κάποια προφίλ που μπορείς να επιλέξεις για κάθε αυτί, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις ένα ρεμίξ των λειτουργιών κατά το δοκούν. Δεν είναι κάτι τρομερά αρνητικό, αλλά θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία.

sony-linkbuds-s-techgear-review-11.jpg

Λειτουργικότητα και Απόδοση

Τα Sony LinkBuds S δεν φέρνουν κάτι το διαφορετικό σε θέματα εμβέλειας του Bluetooth και της καθυστέρησης (lag) στην μεταφορά του ήχου από την πηγή στα ακουστικά σε σύγκριση με την πλειοψηφία των ανταγωνιστικών προτάσεων άλλων εταιρειών. Δεν παρατήρησαμε κάποιο θέμα στην επικοινωνία με την πηγή, ούτε κάποια ανακολουθία στον ήχο που φτάνει στα αυτιά μας σε σχέση με την πορεία του video ή του παιχνιδιού.

Μέσα από την εφαρμογή Headphones μπορείς να διαχειρίζεσαι διάφορες παραμέτρους που αφορούν τα LinkBuds S, όπως το equalizer για να προσαρμόζεις τις συχνότητες που φτάνουν στα αυτιά σου ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις σου (π.χ. τα μπάσα), την τεχνολογία DSEE για την βελτίωση της ποιότητας του ήχου των πολύ συμπιεσμένων αρχείων, την αυτόματη προσαρμογή της έντασης ανάλογα με τον περιβαλλοντικό θόρυβο, αλλά και την λειτουργία chat-to-speak.

sony-linkbuds-s-techgear-review-10.jpg

Η τελευταία παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς μειώνει αυτόματα την ένταση της μουσικής όταν ξεκινάς να μιλάς για να ακούς τον συνομιλητή σου. Λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει μια χρησιμότητα όταν εργάζεσαι σε γραφείο με αρκετό κόσμο, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναπαραγωγή της μουσικής ξεκινά και πάλι μετά από 15 δευτερόλεπτα αφότου έχεις σταματήσει να μιλάς, έτσι ώστε να καταλάβουν τα ακουστικά πως έχει ολοκληρωθεί η κουβέντα. Για όσους, όμως, συνηθίζουν να τραγουδούν όταν ακούν μουσική, τότε θα πρέπει να την απενεργοποιήσουν για ευνόητους λόγους.

sony-linkbuds-s-techgear-review-5.jpg

Από πλευράς απόδοσης, τα Sony LinkBuds S προσφέρουν στον χρήστη μια εξαιρετική εμπειρία ακρόασης, την οποία περιμένεις από ακουστικά της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενσωματώνουν το V1 SoC που χρησιμοποιεί η Sony στα WF-1000XM4, το περυσινό flagship μοντέλο της, ενώ έχει καταφέρει να βγάλει σπουδαία ένταση και καθαρότητα από το μόλις 5mm driver του κάθε ακουστικού. Με δοκιμή σε διάφορα ειδή μουσικής και videos διαπιστώσαμε ότι η Sony επένδυσε περισσότερο στην ενίσχυση των μπάσων, του βάθους και των φωνητικών, δηλαδή στους τομείς όπου ζητούν σοβαρή απόδοση οι περισσότεροι χρήστες. Για αναπαραγωγή μουσικής και παρακολούθηση video δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα LinkBuds S κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο για την κατηγορία των ασύρματων in-ear ακουστικών. Αν βάλουμε στο παιχνίδι και το ANC, η απομόνωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή διότι ενισχύεται από την ούτως ή άλλως πολύ ισχυρή παθητική ακύρωση θορύβου που σου προσφέρει ο in-ear σχεδιασμός με τα tips. Αυτό που δεν μας άρεσε ιδιαίτερα είναι το Transparency mode, το οποίο γενικότερα παρατηρούμε σε όλους τους κατασκευαστές πως περισσότερο κουράζει παρά προσφέρει σοβαρή λύση. Οκ, νιώθεις ότι «ανοίγει» το αυτί σου για να ακούς καθαρά τους γύρω σου, αλλά δεν παύει να υπάρχει μόνιμα μια υποβόσκουσα βαβούρα.

sony-linkbuds-s-techgear-review-6.jpg

Σχετικά με την ομιλία δεν έχουμε κάποιο παράπονο και από συζητήσεις που είχαμε με συνομιλητές μας, ούτε αυτοί αντιμετώπισαν κάποιο θέμα στις κλήσεις που πραγματοποιήσαμε. Η φωνή φτάνει στα αυτιά του συνομιλητή καθαρά και δυνατά, χωρίς περίεργα «τριξίματα» ή εμβολές, άρα τα μικρόφωνα λειτουργούν σε πολύ καλό βαθμό και στους εξωτερικούς χώρους.

sony-linkbuds-s-techgear-review-8.jpg

Αυτονομία

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των Sony LinkBuds S είναι η αυτονομία τους, διότι συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές συσκευές βρίσκονται πολύ πίσω τόσο στα ακουστικά, όσο και στην θήκη φόρτισης. Η εταιρεία δίνει ονομαστικά 6 ώρες αυτονομία χωρίς ενεργό ANC και 14 ώρες έξτρα από την θήκη φόρτισης, αλλά στην πραγματική χρήση και με ενεργό ANC και DSEE, το «ζουμάκι» μειώνεται το πολύ στο 4ωρο. Σαν χρόνος συνεχόμενης χρήσης δεν είναι άσχημος, ωστόσο, αν η καθημερινότητα σου περιλαμβάνει πολύωρες μετακινήσεις τότε σίγουρα θα χρειαστεί να κουβαλάς μαζί σου την compact και ελαφριά θήκη για να φορτίζεις. Στα θετικά καταγράφουμε ότι κερδίζεις 1 ώρα αναπαραγωγής με μόλις 5 λεπτά φόρτιση.

sony-linkbuds-s-techgear-review.jpg

Επίλογος

Τα Sony LinkBuds S είναι μια εξαιρετική πρόταση για in-ear ακουστικά που από πλευράς εμφάνισης και απόδοσης κινούνται στην premium κατηγορία. Ως μοναδικά σοβαρά μειονεκτήματα καταγράφουμε την μη υποστήριξη ταυτόχρονης σύνδεσης - μετάβασης μεταξύ διαφορετικών συσκευών και την σχετικά μικρή αυτονομία τους. Για την τιμή τους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη Sony, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί τον δικό της δρόμο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις κινήσεις των ανταγωνιστών της ή τις τάσεις της αγοράς. Με λίγα λόγια, είναι σχετικά ακριβά, αλλά αν έχεις να δώσεις τα €179 που ζητά η εταιρεία δεν θα το μετανιώσεις.

sony-linkbuds-s-techgear-review-9.jpg

Sony LinkBuds S - Βασικά Χαρακτηριστικά

  • Αυτονομία 6 ωρών (+ 14 ώρες από την θήκη φόρτισης) με απενεργοποιημένο ANC και 1 ώρα αναπαραγωγή περιεχομένου με μόλις 5 λεπτά φόρτισης
  • Αυτόματη διακοπή της αναπαραγωγής μουσικής όταν ξεκινάς να μιλάς και αυτόματη συνέχεια μόλις σταματήσεις
  • Αυτόματη επιλογή του προφίλ ήχου ανάλογα με το τι ακούς
  • Αυτόματη μετάβαση από ANC σε Ambient mode
  • Αυτόματη αναγνώριση όταν τα φοράς
  • Διαστάσεις θήκης 60 x 42.8 x 27.6mm
  • Βάρος 4.8gr το κάθε ακουστικό, 35gr η θήκη φόρτισης
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IPX4 (προστασία από σταγόνες και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

HUAWEI P50 Pro Review: Ένα μεγάλο «αν» θα το έβαζε στην συζήτηση για τον τίτλο του κορυφαίου

16 Αυγούστου 2022 Christos Elpidis

Αν και συνηθίζουμε να δοκιμάζουμε τα smartphones για μερικές ημέρες πριν καν ανακοινωθούν ή αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, αποφασίσαμε στην περίπτωση των HUAWEI P50 Pro και HUAWEI nova 9SE να κάνουμε ...

Creative Zen Hybrid Review: Τα πιο άνετα ακουστικά για το ταξίδι σου

14 Αυγούστου 2022 Christos Elpidis

Η Creative Technologies συνεχίζει να πειραματίζεται με διαφορετικές τεχνολογίες για τα ακουστικά της, καθώς δεν θέλει να μένει στάσιμη στα κεκτημένα της, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει να ...

Wonder Boy Collection Review: Ώρα να θυμηθούμε τα παλιά με τον καλύτερο τρόπο

31 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Οι αναβιώσεις παλιών αγαπημένων arcade games για τα συστήματα και τις παιχνιδοκονσόλες της εποχής μας έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για πολλές εταιρείες, είτε με remakes είτε με φρεσκαρίσματα στις original ...

vivo Y33s Review: Mid-range στις επιδόσεις, entry-level στην τιμή

18 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Εδώ και μερικές εβδομάδες η vivo έχει πραγματοποιήσει πολύ δυναμικό ξεκίνημα στην ελληνική αγορά με smartphones για κάθε τσέπη, με το vivo X80 Pro να είναι η απόλυτα ευχάριστη έκπληξη στην premium κατηγορία, το...

vivo X80 Pro Review: Πολυτελές και τρομερά ισχυρό σε όλα!

05 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Η πρώτη επίσημη γνωριμία με τη vivo στην Ελλάδα έγινε με το εξαιρετικό vivo V23 στην upper mid-range κατηγορία και τρείς πιο προσιτές, αλλά εξίσου αξιόλογες προτάσεις της σειράς vivo Y Series που απευθύνονται ...

realme GT Neo 3 Review: Τρομερή οθόνη, υψηλές επιδόσεις και φόρτιση 150W!

03 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Εδώ και περίπου έναν μήνα είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον smartphone της realme, η οποία δείχνει πως μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και στην upper mid-range κατηγορία. Ήδη τα έχει ...

Redmi Note 11 Pro+ 5G Review: Ο ορισμός του value-for-money

21 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η οικογένεια Redmi Note στην αγορά, η Xiaomi απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση της ως η πλέον value-for-money επιλογή για τον χρήστη που ζητά ένα αξιόπιστο smartphone με ...

vivo Y76 5G Review: Μια νέα πρόταση στη mid-range κατηγορία

20 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Πολύ δυναμικό το ξεκίνημα της vivo στην Ελλάδα, με την κινέζικη εταιρεία να δείχνει τα δόντια της στον ανταγωνισμό στην upper mid-range κατηγορία με το vivo V23 5G και τώρα να κοιτάζει στις χαμηλότερες ...

Sony WH-1000XM5 Review: Πιο κοντά στο τέλειο από ποτέ!

15 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Μία από τις πιο ευχάριστες περιόδους κάθε χρονιάς στην δουλειά μας είναι όταν φτάνει στα χέρια μας το νέο μοντέλο της σειράς ασύρματων ακουστικών Sony 1000X, αλλά ειδικά φέτος τα επανασχεδιασμένα Sony ...

realme 9 4G Review: Με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

01 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το realme 9 σε εκδόσεις 4G και 5G, μιας και η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με τη συνδεσιμότητα δίνοντας στους καταναλωτές τη ...

Loader
techgear_icon