Sony Xperia 10 Mark II Review

Οι εποχές που η Sony μεσουρανούσε στον χώρο των κινητών τηλεφώνων (παρέα με την Ericsson) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μιας και τα τελευταία αρκετά χρόνια η εταιρεία βλέπει το τμήμα Mobile να παραπαίει σε επίπεδο πωλήσεων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούστηκε πως θα πετάξει λευκή πετσέτα για να ασχοληθεί μόνο με τους τομείς που προσφέρουν (μεγάλη μάλιστα) κερδοφορία, όπως το gaming και οι αισθητήρες κάμερας, αλλά η ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη τις προσπάθειες να καινοτομήσει και να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Η αλήθεια είναι ότι υποδεχτήκαμε με σκεπτικισμό τα Sony Xperia 10 Mark II και Sony Xperia L4 που έφτασαν στα γραφεία μας για δοκιμές, αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας κινούν το ενδιαφέρον οι συσκευές της εταιρείας που αν μη τι άλλο, έχει γράψει τη δική της ιστορία στον κόσμο των smartphones και πορεύεται τον δικό της μοναχικό δρόμο. Σε αυτό το πρώτο review θα μιλήσουμε για το Sony Xperia 10 Mark II, το mid-range μοντέλο με τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό και την υψηλή ποιότητα κατασκευής.

sony-xperia-10-mark-ii-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ακολουθώντας τη σχεδιαστική γραμμή που έχει υιοθετήσει την τελευταία διετία περίπου, η Sony παρουσιάζει ένα αρκετά μακρόστενο smartphone με super-wide cinematic οθόνη αναλογίας 21:9, flat γυάλινα panels εμπρός και πίσω σε μια συνολικά πολυτελή κατασκευή που παρά την “ψηλή” οθόνη τη νιώθεις compact και βαρυκεντρισμένη στο χέρι σου, ωστόσο, είναι λίγο γλυστερή και θέλει προσοχή. Προστατεύεται από επικάλυψη Gorilla Glass 6 εμπρός και πίσω, ενώ είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για αντοχή σε νερό και σκόνη.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume και power buttons, με το δεύτερο να ενσωματώνει και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην αριστερή πλευρά έχουμε την υποδοχή για κάρτες SIM και microSD και αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείς να την ανοίξεις χωρίς το ειδικό κλειδάκι που βρίσκουμε σε όλα τα υπόλοιπα smartphones, οπότε χρειάζεται και εδώ προσοχή. Στο επάνω μέρος υπάρχει η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και στο κάτω η υποδοχή USB Type-C.

sony-xperia-10-mark-ii-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Sony Xperia 10 Mark II. Η εταιρεία τοποθέτησε OLED panel και παραδόξως έχει ως default επιλογή την υπερκορεσμένη απόδοση των χρωμάτων που ενδεχομένως είναι too much (προσφέρεται η δυνατότητα να τη γυρίσεις σε πιο normal χρώματα). Η αναλογία 21:9 είναι ιδιαίτερη και πηγαίνει στα γούστα του καθενός αν τον βολεύει ή όχι.

Για σερφάρισμα και χάζεμα στα social media είναι εξαιρετική, αλλά στην αναπαραγωγή παιχνιδιών ή videos π.χ. από το YouTube, το πιθανότερο είναι πως θα δείτε μαύρες μπάρες αριστερά και δεξιά, διότι η πλειοψηφία του περιεχομένου είναι “γραμμένη” για αναλογία 20:9, τουλάχιστον για την ώρα.

Στο θέμα της φωτεινότητας και της ευκρίνειας σε εξωτερικούς χώρους παίρνει υψηλό βαθμό, όμως, θα θέλαμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά στην αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας και μια πιο αναλογική σκάλα για τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως όταν την κοιτάζεις πριν κοιμηθείς.

Η τελική κρίση για την οθόνη, πάντως, είναι απόλυτα θετική και αποτελεί σημείο αναφοράς για το Sony Xperia 10 Mark II.

sony-xperia-10-mark-ii-techgear-review-6.jpg

Hardware - Απόδοση

Στα σωθικά του Sony Xperia 10 Mark II βρίσκουμε τον mid-range επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 665 σε συνδυασμό με 4GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο. Αναμφίβολα δεν είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχουμε δει και τα 4GB μνήμης RAM φαίνονται λίγα για τη σημερινή εποχή, ωστόσο, στη χρήση που κάναμε δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα, ακόμη και όταν τρέξαμε το Call of Duty: Mobile. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να περιμένεις τις επιδόσεις της σειράς Snapdragon 7xx ή 8xx, αλλά τη δουλειά του την κάνει μια χαρά και με πολύ καλή διαχείριση της μπαταρίας.

Μιας και αναφερθήκαμε στη μπαταρία, η χωρητικότητα της είναι στα 3600mAh και μπορείς να την χαρακτηρίσεις μικρή για μια συσκευή που διαθέτει OLED οθόνη και προορίζεται για παρακολούθηση περιεχομένου, ωστόσο, η Sony για άλλη μια φορά τα έχει δέσει όλα όμορφα για να σου βγάζει με άνεση μια ολόκληρη ημέρα χρήσης. Το αρνητικό είναι ότι στο κουτί υπάρχει φορτιστής ισχύος μόλις 7.5W, ενώ η συσκευή υποστηρίζει φόρτιση στα 18W.

Για όσους αναρωτιούνται για τον ήχο και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, έχουμε να πούμε πως το μεν πρώτο είναι μέτριας έντασης και απόδοσης, το δε δεύτερο λειτουργεί ταχύτατα και με μεγάλη αξιοπιστία.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα, το Sony Xperia 10 Mark II τρέχει την έκδοση Android 10 με περιβάλλον χρήσης Xperia UI που είναι πιο “καθαρό” από ποτέ, αν και περιλαμβάνει κάποιες πινελιές από τη Sony που μπορεί να μην της χρειαστείς ποτέ.

sony-xperia-10-mark-ii-techgear-review-2.jpg

Κάμερες

Εδώ περιμέναμε σίγουρα καλύτερα πράγματα από τη Sony, δεδομένου ότι είναι η εταιρεία που τροφοδοτεί με αισθητήρες κάμερες σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές συσκευών Android. Το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής είναι εύκολο στην κατανόηση για να αντιλαμβάνεσαι με ποιες ρυθμίσεις μπορείς να πειραματιστείς ανάλογα με τον φακό που έχεις επιλέξει (ευρυγώνιο, υπερευρυγώνιο ή τηλεφακό). Ειδικά ο συνδυασμός των δύο sliders για τη ρύθμιση του White Balance με το Exposure αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δει ένας αρχάριος πως επηρεάζεται η λήψη, χωρίς να μπλέκει με το Pro mode, ενώ παρόμοια sliders εμφανίζονται στην οθόνη και για το bokeh effect.

Η ποιότητα των λήψεων είναι αξιοπρεπέστατη για τα δεδομένα της συσκευής σε συνθήκες καλού φωτισμού, με σωστή αντίθεση, ζωντανά χρώματα και ακρίβεια, αλλά όσο σκοτεινιάζει το αποτέλεσμα χειροτερεύει εκθετικά. Η αλήθεια είναι ότι πάνω - κάτω λέμε τα ίδια για τις mid-range συσκευές, όμως στην περίπτωση του Sony Xperia 10 Mark II είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες.

Αυτά που μας ξένισαν στην κάμερα είναι η ύπαρξη αυτόματης εστίασης μόνο στον κύριο αισθητήρα, η καθολική απουσία οπτικού συστήματος σταθεροποίησης εικόνας (OIS), η περίεργη συμπεριφορά στην εστίαση καθώς πολλές φορές παλεύεις χωρίς να υπάρχει λόγος και η απουσία διακόπτη για ενεργοποίηση ή απενεργοποιήση του HDR. Ειδικά για το τελευταίο η απορία μας βάρεσε ταβάνι εν έτει 2020, αφού η Sony δίνει τη δυνατότητα να παίξεις με το HDR μόνο στο Manual mode! Επίσης, στο Night mode είναι αρκετές φορές που δεν μπορείς να καταλάβεις αν όντως άλλαξε κάτι σε σχέση με την κανονική λήψη.

Για την εμπρόσθια κάμερα μπορούμε να πούμε ότι κάνει τη δουλειά της μια χαρά για τη λήψη selfies και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι υποστηρίζει λήψη 4K video.

sony-xperia-10-mark-ii-techgear-review-3.jpg

Συμπέρασμα

Το ζήτημα με το Sony Xperia 10 Mark II δεν είναι αν πρόκειται για μια καλή συσκευή ή όχι. Όπως όλα τα smartphones κάπου υπερτερεί και κάπου υστερεί. Το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί απέναντι στον πολύ πολύ σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας των €300-€400. Ναι, έχει να προσφέρει μια εντυπωσιακή οθόνη, κάτι διαφορετικό στον σχεδιασμό, σωστή συνεργασία μεταξύ hardware και software, αλλά τα μειονεκτήματα της κάμερας και η αρκετά υψηλή τιμή του μας βάζουν σε σκέψεις.

Loading