Sony Xperia 5 III Review: Μια πραγματική ναυαρχίδα σε compact μέγεθος

Ίσως βαρεθήκατε να το ακούτε, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Sony δεν είναι διατεθειμένη να παρεκκλίνει ούτε βήμα από τον δικό της μοναχικό δρόμο, σε σύγκριση πάντα με τους υπόλοιπους κατασκευαστές Android smartphones, και το Sony Xperia 5 III αποτελεί ακόμα μία απόπειρα να προσφέρει στο κοινό μια πραγματική ναυαρχίδα από πλευράς επιδόσεων, αλλά σε compact κατασκευή.

Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν χαρακτηρισμό για το Sony Xperia 5 III αυτός δεν είναι άλλος από τον εξής: είναι το δίδυμο αδερφάκι του Sony Xperia 1 III, απλά δεν “μεγάλωσε” όσο το προαναφερθέν! Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να δει κανείς τις πωλήσεις που σημειώνει το αντίπαλο δέος της Apple, απλά έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για premium ναυαρχίδα στο στρατόπεδο του Android OS να εννοούμε συσκευή που είναι μεγάλη σε όλα της. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Sony Xperia 5 III Review

Sony Xperia 5 III / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ισχύουν όλα όσα είχαμε δει στο Sony Xperia 1 III, δηλαδή εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με συνδυασμό γυαλιού και αλουμινίου, λεπτό και ταυτόχρονα στιβαρό σασί, ενώ το μικρότερο μέγεθος προσδίδει προφανώς καλύτερη εργονομία στο κράτημα από τον μέσο χρήστη. Ναι, εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν ένα ορθογώνιο “τούβλο”, παρόλα αυτά, οι στρογγυλεμένες γωνίες του το καθιστούν ιδιαίτερο εύχρηστο στη διαχείριση με το ένα χέρι και σε καμία περίπτωση δεν το νιώθεις να γλιστρά.

Στη δεξιά πλευρά έχουμε τα κλασικά (για τη Sony) τέσσερα κουμπιά volume, power (με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, συντόμευση για τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant και ξεχωριστό κουμπί - κλείστρο για την κάμερα. Σε κάθε ένα από αυτό νιώθεις μια σταθερότητα σε κάθε πάτημα, ενώ το power button χωρά με άνεση τον δείκτη του μέσου χρήστη για ταχύτατο και αξιόπιστο ξεκλείδωμα.

Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η υποδοχή για κάρτες nanoSIM/microSD και μάλιστα με μηχανισμό που δεν απαιτεί την είσοδο του κλασικού pin για να την σύρεις έξω. Παρά την ιδιαίτερη κατασκευή, η συσκευή εξακολουθεί να είναι πιστοποιημένη για προστασία από νερό και σκόνη, επομένως, η Sony έχει διασφαλίσει πως δεν περνά τίποτα στο εσωτερικό του Sony Xperia 5 III.

Στην επάνω πλευρά διατηρείται η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας ειδικά για την κατηγορία των premium smartphones. Στο κάτω μέρος έχουμε την υποδοχή USB Type-C και αξίζει να σημειωθεί πως τα ηχεία stereo είναι τοποθετημένα στην πρόσοψη. Σε γενικές γραμμές είναι ένα μικρού συνολικού μεγέθους μακρόστενο smartphone με μικρά bezels για την οθόνη, τα οποία είναι συμμετρικά σε όλη την περιφέρεια της οθόνης, και φυσικά το βάρος του είναι αρκετά μικρό για ναυαρχίδα (169gr).

Sony Xperia 5 III Review

Sony Xperia 5 III / Οθόνη

Σε απόλυτη συνάρτηση με το μικρό μέγεθος έρχεται να καθίσει η οθόνη OLED μεγέθους 6.1’’ και ανάλυσης FHD+, η οποία προσφέρει κορυφαία εμπειρία θέασης με εξαιρετικά χρώματα, πολύ υψηλή φωτεινότητα (ειδικά σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο) με εξαιρετική ευκρίνεια στο φως της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους. Η Sony επέλεξε να μην ανεβάσει την ανάλυση στο QHD+ μιας και δεν υπάρχει πραγματικός λόγος σε οθόνη αυτού του μεγέθους, και ταυτόχρονα προστατεύει την μπαταρία από την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Από όποια σκοπιά και αν το εξετάσει κανείς, δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσεις στα χέρια σου το Sony Xperia 5 III και να μην περάσεις χρόνο χαζεύοντας την οθόνη του, πόσο μάλλον αν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις videos υψηλής ανάλυσης ή να περάσεις ώρες παίζοντας mobile games. Στα αρνητικά, ωστόσο, θα σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός πως υποστηρίζει υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας (120Hz) αυτός παραμένει σταθερά σε αυτό το επίπεδο και δεν έχει προβλεφθεί η αυτόματη προσαρμογή του ανάλογα με το περιεχόμενο. Ευτυχώς, όμως, ακόμα και μόνιμα ενεργοποιημένα τα 120Hz η αυτονομία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Sony Xperia 5 III Review

Sony Xperia 5 III / Hardware - Απόδοση

Το Sony Xperia 5 III έρχεται με τον octa-core επεξεργαστή Snapdragon 888, δηλαδή το προηγούμενο premium SoC της Qualcomm για τις ναυαρχίδες της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Τα 8GB μνήμης RAM είναι αρκετά για να καλύψουν κάθε ανάγκη που αφορά την γρήγορη και απρόσκοπτη λειτουργία της συσκευής σε κάθε σενάριο, αλλά για τα χρήματα που ζητά η Sony θα θέλαμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από τα 128GB.

Μπορεί να μην συναντήσαμε κάποιο θέμα στο multitasking και τις εναλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή, ούτε στο άνοιγμα και το gameplay απαιτητικών παιχνιδιών, θα καταγράψουμε όμως ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά μετά από πολύωρο gaming ή όταν έχεις ανοικτή την κάμερα για αρκετή ώρα. Δεν φτάνει σε ιδιαίτερα ενοχλητικά επίπεδα ή σε βαθμό να ζορίζει τη συσκευή στη λειτουργία της, ωστόσο, περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά σε αυτούς τους τομείς. Ίσως η compact κατασκευή δεν ευνοεί την απόλυτα σωστή λειτουργία του συστήματος ψύξης και γι’ αυτό παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων τα είπαμε νωρίτερα, ενώ για την απόδοση των ηχείων stereo έχουμε να τονίσουμε πως το ιδανικό είναι να έχεις την ένταση κάπου μεταξύ 30%-70%, καθώς στις χαμηλές και υψηλές εντάσεις μοιάζει να δημιουργείται συντονισμός από το σώμα του. Επίσης, το δυναμικό σύστημα δόνησης της Sony ανάλογα με τον ρυθμό του τραγουδιού είναι σε αρκετές περιπτώσεις από περιττό έως ενοχλητικό.

Εκεί που έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από την εταιρεία είναι η ενεργειακή συμπεριφορά του Sony Xperia 5 III. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4500mAh και σου προσφέρει τουλάχιστον 8 ώρες χρήσης της οθόνης με μία φόρτιση έχοντας μόνιμα ενεργοποιημένα τα 120Hz. Με φυσιολογική χρήση της συσκευής βγάζεις άνετα 36 ώρες, οπότε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε περίπτωση που κινείσαι σε εξωτερικούς χώρους για πολλές ώρες την ημέρα. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 30W (υποστηρίζεται ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση), ενώ υπάρχει και επιλογή να σταματά η φόρτιση στο 80-90% προκειμένου να πετύχεις μεγαλύτερη μακροζωία για τη μπαταρία.

Sony Xperia 5 III Review

Sony Xperia 5 III / Λογισμικό

Το λειτουργικό σύστημα του Sony Xperia 5 III είναι το Android 11 με το κλασικό περιβάλλον χρήσης της Sony που αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά (εμφανισιακά) και γρήγορα UIs στα Android smartphones, χωρίς να στερείται από έξτρα λειτουργίες. Η εταιρεία δεν έχει γεμίσει τη συσκευή με bloatware εφαρμογές, αντ’ αυτού προσφέρει τα εξτραδάκια μέσα από το μενού των ρυθμίσεων για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να τα αναζητήσει και να τα χρησιμοποιήσει (π.χ. Always On Display, STAMINA mode κλπ.). Οι λίγες προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι εφικτό να διαγραφούν πλήρως από τη συσκευή αν δεν θες να τις βλέπεις μπροστά σου ή/και να καταλαμβάνουν ποσοστό από τον αποθηκευτικό χώρο.

Sony Xperia 5 III Review

Sony Xperia 5 III / Κάμερες

Ουσιαστικά έχουμε ακριβώς τους ίδιους αισθητήρες με αυτούς του Sony Xperia 1 III, απλά απουσιάζει ο 3D ToF που προσφέρει στο τελευταίο επιπλέον πληροφορία βάθους για μια ελαφρώς καλύτερη απόδοση στη λήψη πορτραίτων, αλλά και σε ό,τι αφορά την επαυξημένη πραγματικότητα.

Οι τρεις βασικοί αισθητήρες έχουν όλοι ανάλυση 12MP, ο ένας διαθέτει variable τηλεφακό (εστιάζει στα 2.9x και 4.4x), χρησιμοποιούνται οπτικά Zeiss και η συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις σε 4 εστιακά μήκη χωρίς καμία “μαϊμουδιά” από το λογισμικό.

Η εταιρεία έχει επανασχεδιάσει την εφαρμογή της κάμερας καθιστώντας σαφές στον χρήστη ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τη συσκευή του σαν point-and-shoot κάμερα στο Basic mode ή να παίξει με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις που μετατρέπουν συνολικά το περιβάλλον χρήσης σε…ψηφιακή κάμερα και προφανώς σου ξεκλειδώνουν αμέτρητες δυνατότητες για να πετύχεις την τέλεια λήψη. Χάριν σε ορισμένες λειτουργίες που έρχονται “δανεικές” από το τμήμα καμερών της εταιρείας, ειδικά στον τομέα της αυτόματης εστίασης, μπορείς να πάρεις απίστευτες λήψεις κινούμενων αντικειμένων όπως κατοικίδιων, οχημάτων, μικρών παιδιών κλπ.

Η ποιότητα των λήψεων σε συνθήκες καλού φωτισμού μπαίνει στην ίδια συζήτηση με αυτήν των ανταγωνιστών της premium κατηγορίας, ωστόσο, δεν θα λέγαμε το ίδιο για τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Sony ακολουθεί και εδώ τη φιλοσοφία της, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά της “φωτογραφικής μηχανής” και όχι από την πλευρά του smartphone. Αναμφίβολα, τα Night mode των άλλων κατασκευαστών τις περισσότερες φορές το παρακάνουν με τον τεχνητό φωτισμό του κάδρου, από την άλλη, όμως, το κοινό έχει συνηθίσει πλέον σε αυτό το “ψέμα”.

Σχετικά με το video (έως 4K στα 60fps), οι λήψεις είναι σταθερότατες χωρίς τη χρήση gimbal ή τρίποδου, μιας και υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, αλλά και ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας 5 διευθύνσεων.

Επίλογος

Για όσους αναζητούν μια Android ναυαρχίδα σε compact μέγεθος, το Sony Xperia 5 III είναι μια κορυφαία επιλογή. Η μοναδική σοβαρή ένσταση που έχουμε αφορά την τιμολόγηση διότι και πάλι η εταιρεία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πως κινείται ο ανταγωνισμός. Είναι κρίμα γιατί με μια καλύτερη τιμή από τα €999 που ζητά θα μπορούσε να ξαναμπεί δυναμικά στα charts των κατασκευαστών…

Sony Xperia 5 III

  • Οθόνη 6.1’’ OLED FHD+ HDR (120z, 10-bit) με επικάλυψη Gorilla Glass 6
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 888
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD)
  • Κάμερα 12MP f/1.7 (Dual Pixel PDAF + OIS) + 12MP f/2.3-2.8 (Dual Pixel PDAF + OIS) + 12MP f/2.2 ultrawide (Dual Pixel PDAF)
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο power button στο πλάι
  • 2x ηχεία stereo με Dolby Atmos, 360 Reality Audio, DSEE, Dynamic Vibration
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 30W (ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 157 x 68 x 8.2mm
  • Βάρος 169gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/68 (νερό και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading