Οι καμπάνιες για την ασφαλή οδήγηση ασχολούνται συνήθως με τις ζώνες ασφαλείας, τα κράνη, την υψηλή ταχύτητα, το αλκοόλ και τις τοξικές ουσίες, αλλά το ίδιο επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν και από κουρασμένους οδηγούς που λαγοκοιμούνται στο τιμόνι. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ανάλογα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά στις ΗΠΑ καταγράφονται τουλάχιστον 6000 θανατηφόρα τροχαία κάθε χρόνο από νυσταγμένους οδηγούς.

Τα ενεργειακά ποτά, οι καφέδες και η δυνατή μουσική έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν μόνο λίγα λεπτά αφύπνισης για τον οδηγό, επομένως, η λύση θα πρέπει να δοθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που προτείνει η ομάδα Creative Mode στο Kickstarter είναι μια φορετή συσκευή σαν smartwatch, η οποία θα δονείται και θα στέλνει μικρά ηλεκτροσόκ στον οδηγό όταν αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να τον παίρνει ο ύπνος.

Το STEER διαθέτει δεκαέξι αισθητήρες για να μετρά τον καρδιακό παλμό και την γαλβανική αντίδραση του δέρματος αναλύοντας κάθε 2 δευτερόλεπτα την κατάσταση του χρήστη. Αν καταγράψει πτώση των καρδιακών παλμών κατά 10 μονάδες, τότε προειδοποιεί τον χρήστη με έντονη δόνηση και ένα κίτρινο φως, ενώ αν η πτώση ξεπεράσει τους 13 παλμούς και μειωθεί ακόμη περισσότερο η γαλβανική αντίδραση του δέρματος, τότε αντιλαμβάνεται ότι ο χρήστης μπαίνει σε κατάσταση ύπνου και τον ξυπνά με ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Χάριν στο ηλεκτροσόκ αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης, κορτιζόλης και νοραδρεναλίνης, ο καρδιακός παλμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και η “ορμόνη του ύπνου” (μελατονίνη) μειώνεται.

Η κατασκευή του έχει γίνει από υψηλής ποιότητας ανθεκτικό και υποαλλεργικό πλαστικό. Διαθέτει μπαταρία 500mAh που προσφέρει αυτονομία 2 εβδομάδων (30 ημέρες σε αναμονή) και η φόρτιση του γίνεται μέσα σε μία ώρα μέσω καλωδίου microUSB.

Η διαδικασία χρηματοδότησης του STEER στο Kickstarter ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες (έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του) και οι αποστολές θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο.

 

Advertisements