Θα δούμε ξεχωριστό App Store για την AI από την Apple;

Το 2023 ήταν η χρονιά που αρχίσαμε να βλέπουμε μια μεγάλη ώθηση στην ΑΙ στα smartphones, με συσκευές όπως το Pixel 8, αλλά ήδη έχουμε καταλάβει πως φέτος θα γίνει η πραγματική απογείωση. Μετά το λανσάρισμα της σειράς Samsung Galaxy S24 με Galaxy AI, περιμένουμε τώρα από την Apple να αγκαλιάσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, και σύμφωνα με μια τελευταία διαρροή, η εταιρεία θα μπορούσε ακόμη και να λανσάρει ένα ξεχωριστό AI App Store.

Αυτό ισχυρίζεται ο Ben Reitzes, επικεφαλής έρευνας της Melius Research, ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξη του στο CNBC ότι η Apple μιλάει μεν με τη Google, αλλά υπό την έννοια πως θα προσφέρει το AI μοντέλο της ως ένα από τα πολλά μοντέλα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι χρήστες του iOS μέσα από ένα εξειδικευμένο AI κατάστημα εφαρμογών.

Ο Reitzes συνέχισε λέγοντας ότι «τον Ιούνιο θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τις βάσεις για αυτό το νέο App Store, για το πώς θα λειτουργεί με την AI, και για το πώς θα μπορείτε να αγοράζετε εφαρμογές AI μέσα από αυτό».

Η πρόταση ότι η Apple θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το εντελώς νέο App Store μόνο για τις εφαρμογές AI φαίνεται όμως κάπως περίεργη, καθώς θα μπορούσε απλώς να προσθέσει τις εφαρμογές στο υπάρχον App Store, ίσως σε μια ειδική ενότητα AI. Πράγματι, έχουμε ήδη δει κάποιες εφαρμογές AI, όπως το ChatGPT, στο υπάρχον App Store.

Η αναφορά της Google ως ένα από τα πολλά μοντέλα στα οποία θα έχουμε πρόσβαση είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Ακούσαμε πρόσφατα ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το Gemini AI για να τροφοδοτήσει ορισμένα από τις AI λειτουργίες της, αλλά αυτό το σχόλιο υποδηλώνει ότι η Apple μπορεί αντ' αυτού (ή και εξίσου) να πιέσει πολλές εταιρείες να προσφέρουν εφαρμογές που τροφοδοτούνται από τα δικά τους AI μοντέλα στο iPhone.

Υπενθυμίζουμε ότι η Apple φέρεται να ετοιμάζει νέους cloud servers που θα βασίζονται σε δικούς της high-end επεξεργαστές (π.χ. M2 Ultra) για την υποστήριξη των απαιτητικών AI διεργασιών, ενώ οι πιο απλές διεργασίες θα εκτελούνται on-device για μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

[via]

Loading