The Stretchers: Ένα χαβαλεδιάρικο game για όλη την οικογένεια

Σε αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού που φτάνουν στο τέλος τους, είχα το χρόνο να ασχοληθώ και με ορισμένα video games που υπήρχαν στο “συρτάρι” εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πάντοτε πήγαιναν λίγο πίσω λόγω των τρελών ρυθμών που ζούμε όλοι σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ένα από αυτά ήταν και το The Stretchers, το οποίο μου κίνησε το ενδιαφέρον όταν κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο διότι μου θύμισε αρκετά το Crazy Taxi, ωστόσο, παραδέχομαι ότι δεν του αφιέρωσα τον χρόνο που του άρμοζε μέχρι πριν από περίπου 2 μήνες. Κάτι ο έξτρα χρόνος στο σπίτι, λίγο η ανάγκη για “οικογενειακά” χαβαλεδιάρικα παιχνίδια και η άνεση που σου προσφέρει το Nintendo Switch για να παίζεις οπουδήποτε, ήταν αρκετά για να πιάσουμε δουλειά όλοι στο σπίτι. Εγώ στην υπόθεση, η σύζυγος και ο υιός κόβωντας βόλτες με το όχημα στον κόσμο του παιχνιδιού.

the-stretchers-techgear-review-19.jpg

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το The Stretchers είναι ένα παιχνίδι που δημιούργησε η Tarsier Studios, ναι αυτή η τρομερή ομάδα από τη Σουηδία που έχει δώσει στους gamers το horror “διαμαντάκι” Little Nightmares! Το The Stretchers, λοιπόν, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει από το indie studio. Ζωντανά καρτουνίστικα γραφικά και ένα απλό σενάριο για να έχεις έναν μπούσουλα του τι πρέπει να κάνεις, αν και ταυτόχρονα σου κινεί το ενδιαφέρον να εξερευνείς τον κόσμο απλά και μόνο για να καταφέρεις να πετύχεις όλα τα διαθέσιμα achievements.

Οι gamers αναλαμβάνουν τον ρόλο δύο νοσοκόμων, οι οποίοι καλούνται να διασώζουν τους “ζαλισμένους” κατοίκους από τη μυστηριώδη συσκευή του Captain Brains. Ο τελευταίος είναι ένα ημίτρελος που για κάποιον λόγο θέλει να μετατρέψει όλους τους κατοίκους των νησιών σε υποχείρια του, χωρίς να αναφέρονται ποτέ τα κίνητρα του. Αυτή είναι η όλη ιστορία του The Stretchers.

Οι ζαλισμένοι κάτοικοι και το “κυνήγι” του Captain Brains γίνεται μόνο όταν ακολουθείς τις αποστολές του βασικού story. Οι αποστολές αυτές δεν είναι πάρα πολλές, αλλά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και απαιτούν συντονισμένες ενέργειες αν θες να σημειώσεις το μεγαλύτερο σκορ. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις σε κάποια αποστολή, απλά το κίνητρο είναι να πετύχεις τα διάφορα achievements που μπορείς να βρεις στο αντίστοιχο βιβλίο μέσα στο παιχνίδι, όπως για παράδειγμα να φορτώσεις όλους τους ζαλισμένους με το φορείο και όχι να τους σέρνεις κάτω, να βρεις τους κρυμμένους θησαυρούς και να τους φορτώσεις στο ασθενόφορο, να προλάβεις το bonus χρονόμετρο παραδίδωντας τους ασθενείς στο νοσοκομείο (να το Crazy Taxi…) κλπ.

the-stretchers-techgear-review-10.jpg

Για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να συνηθίσεις το ιδιαίτερο gameplay. Εάν παίζεις μόνος σου, τότε το κάθε Joy-Con εκτελεί τις ενέργειες ενός μόνο από τους δύο χαρακτήρες. Επομένως, χρειάζεται να μάθεις πως να κινείς και να ενεργείς ξεχωριστά, αλλά και ταυτόχρονα τους νοσοκόμους, μιας και δεν μπορείς να παρατήσεις τον ένα σε μια γωνιά και να κινηθείς ελεύθερα με τον άλλο. Ορισμένοι ασθενείς δεν σηκώνονται από έναν και μόνο νοσοκόμο, το ασθενοφόρο απαιτεί και τους δύο να βρίσκονται μέσα, ενώ στις πιο δύσκολες αποστολές χρειάζεται πραγματικά προσπάθεια για να κάνεις αυτό που πρέπει στον σωστό χρόνο.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό παιχνίδι, αφού μπορούν δύο άτομα να πάρουν από ένα Joy-Con, να χειρίζονται ο καθένας τον παίκτη του και να συνεργάζονται για να τα καταφέρουν. Ειδικά στην αρχή πέφτει τρελό γέλιο, ενώ όσο προχωρά η κατάσταση ανάβουν τα αίματα αν ένας από τους δύο κάνει γκάφες και χαλάει τη δουλειά.

the-stretchers-techgear-review-13.jpg

Το βασικό story είναι ξεκάθαρο και αργά ή γρήγορα φτάνεις στο τέλος του για να το “τερματίσεις”. Αυτό είναι το ένα κομμάτι του The Stretchers. Αφότου το τελείωσεις, μπορείς να κάψεις αμέτρητες ώρες με το ασθενόφορο στα δύο νησιά, να ανακαλύψεις κρυμμένα μυστικά κουτιά που έχουν καπέλα, ράμπες για να πραγματοποιείς άλματα και να πετυχαίνεις τις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες, να καταστρέφεις σχεδόν οτιδήποτε βλέπεις (αυτοκίνητα, στάσεις λεωφορείων, δέντρα, θάμνους, τοίχους, φράκτες, χωράφια, βράχους με τη βοήθεια εκρηκτικών κ.ά.), να κόβεις δέντρα κλπ. Γενικά είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με την ανάλογη μουσική επένδυση που έχει να δώσει πραγματάκια αν θες να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Μην περιμένετε κάποιο βάθος στην υπόθεση ή κάποια ανατροπή.

Στα αρνητικά θα σημειώσω ότι καμιά φορά αργεί να φορτώσει, ενώ μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν και ορισμένα bugs που εμφανίζονται σε τυχαία σημεία και όχι κατ’ επανάληψιν στο ίδιο μέρος, με εξαίρεση, όμως, ένα bug στην τελευταία αποστολή που με εκνεύρισε αρκετά και με δυσκόλεψε για να την τελειώσω. Επίσης, είναι λίγο μπελάς η ξεχωριστή ρύθμιση των Joy-Con για δύο παίκτες.

Ολοκληρώνοντας, το The Stretchers είναι ένα video game καθαρά για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου χωρίς πολλές σκοτούρες. Αν συμμετέχει και η οικογένεια, ακόμα καλύτερα!


Loading