vivo X80 Pro Review: Πολυτελές και τρομερά ισχυρό σε όλα!

Η πρώτη επίσημη γνωριμία με τη vivo στην Ελλάδα έγινε με το εξαιρετικό vivo V23 στην upper mid-range κατηγορία και τρείς πιο προσιτές, αλλά εξίσου αξιόλογες προτάσεις της σειράς vivo Y Series που απευθύνονται σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Τα πρώτα δείγματα γραφής μας άνοιξαν την όρεξη για ακόμη περισσότερα και γέννησαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τις premium συσκευές, όπως τα vivo X80 και vivo X80 Pro.

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εκτενέστατα το vivo X80 Pro, το οποίο είναι διαθέσιμο από σήμερα και στην Ελλάδα. Αν η πρώτη επαφή είναι η μισή δουλειά για να εκτιμήσεις κάποιο προϊόν, τότε το vivo X80 Pro παίρνει άριστα ακόμα και στον τρόπο που στο παρουσιάζει η εταιρεία στο κουτί του. Προφανώς δεν είναι αυτό το κύριο selling point της συσκευής, αλλά δεν παύει να σου υποδηλώνει απευθείας ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρα premium πρόταση σε όλες τις εκφάνσεις της.

vivo-x80-pro-techgear-review-14.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ό,τι ειπώθηκε για την συσκευασία, ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της συσκευής. Με το που πιάσεις το vivo X80 Pro στα χέρια σου νιώθεις άμεσα πως πρόεκιται για ένα πολυτελές smartphone που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους παίκτες της premium κατηγορίας. Όμορφες καμπύλες στην οθόνη, συνδυασμός γυαλιού, μετάλλου και κεραμικού matte υλικου στην πλάτη, αλλά και ένα τεράστιο camera module στο πίσω μέρος όπου το brand της Zeiss δηλώνει την έντονη συμμετοχή της τελευταίας στην κατασκευή των φακών και του software για την κάμερα.

vivo-x80-pro-techgear-review-4.jpg

Παρά το μεγάλο camera module, το vivo X80 Pro στέκεται σταθερό επάνω στο γραφείο χωρίς να μπαλαντζάρει. Το νιώθεις στιβαρό και άνετο στο κράτημα, αλλά η μεγάλη οθόνη το καθιστά λίγο δύσχρηστο αν έχεις μικρά χέρια. Περιμετρικά βλέπουμε τις υποδοχές για κάρτες SIM και USB-C στο κάτω μέρος μαζί με ηχείο, τα power και volume buttons στην δεξιά πλευρά σε σωστό ύψος για να πέφτουν επάνω τους τα δάκτυλα όταν το κρατάς

Αυτό που κρατάμε περισσότερο είναι η τρομερά ευχάριστη αίσθηση στο κράτημα λόγω των υλικών που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο πίσω μέρος, με την matte επικάλυψη να βοηθά σημαντικά στο να μην μένουν δαχτυλιές και βρωμιά. Το πάχος του είναι ανεκτό στα 9.1mm, το βάρος ανεβαίνει φυσιολογικά στα 219gr και η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι από τα λίγα smartphones της αγοράς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις χωρίς να του φορέσεις καμία θήκη και να έχεις παράλληλα το κεφάλι σου ήσυχο, αρκεί να είσαι λίγο προσεκτικός για να μην έχεις ατυχήματα με την οθόνη και το camera module.

vivo-x80-pro-techgear-review-3.jpg

Οθόνη

Η οθόνη του vivo X80 Pro είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του. Βρίσκουμε ένα AMOLED LTPO 3.0 panel μεγέθους 6.78’’ ανάλυσης WQHD+ (3200 x 1440, 517ppi, HDR10+, 100% DCI-P3, 10-bit colour, 1500nits φωτεινότητα) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz. Είναι ένα από τα κορυφαία πακέτα που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες και τα χαρακτηριστικά της μιλάνε από μόνα τους. Εξαιρετική ευκρίνεια στο φως της ημέρας, ταχύτατες και σωστές προσαρμογές της φωτεινότητας ανάλογα με τον φωτισμό, έντονα χρώματα και ταχύτατη απόκριση στην αφή (1000Hz) για τους απαιτητικούς mobile gamers.

Η εταιρεία προσφέρει και αυτή επιλογές για την χειροκίνητη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Visual Enhancement mode να βελτιστοποιεί τα χρώματα και την αντίθεση σε ορισμένα σενάρια για να ζωντανεύει το περιεχόμενο στα μάτια του χρήστη. Δεν λείπει, φυσικά, και το Eye Protection Mode για αποκοπή της μπλε ακτινοβολίας προκειμένου να το χρησιμοποιείς πιο ξεκούραστα σε σκοτεινούς χώρους. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο προκαθορισμένες επιλογές για τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας (60Hz και 120Hz), αλλά ούτως ή άλλως η vivo έχει φροντίσει για την αυτόματη προσαρμογή του από 1Hz έως 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο και την χρήση για να εξοικομείται ενέργεια.

vivo-x80-pro-techgear-review-12.jpg

Χάριν στο μεγάλο μέγεθος και τις ελαφριές καμπύλες, η εμπειρία θέασης και gaming απογειώνεται, όμως αυτό που μας άρεσε περισσότερο από κάθε τι είναι η εξαιρετική υποστήριξη των 120Hz στην ανανέωση της εικόνας. Υπάρχουν πολλά smartphones στην αγορά με αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά για κάποιον λόγο στο vivo X80 Pro οι μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή και το σκρολάρισμα είναι ανεπανάληπτα ομαλές. Είναι δύσκολο να αποδώσεις στον γραπτό λόγο την εμπειρία χρήσης, γι’ αυτό σας παροτρύνουμε να το βιώσετε (και να το επιβεβαιώσετε) και εσείς στα καταστήματα.

Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό που κρύβεται κάτω από την οθόνη είναι ο νέος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ψάχνεις ιδιαίτερα που θα ακουμπήσεις το δάκτυλο σου για το ξεκλείδωμα. Η διαδικασία ρύθμισης είναι ταχύτατη (ούτε 5 δευτερόλεπτα δεν πήρε) και το ξεκλείδωμα πραγματοποιείται αστραπιαία. Σημειώστε, επίσης, ότι υπάρχει η επιλογή να ξεκλειδώνεις διάφορες εφαρμογές τοποθετώντας δύο δάκτυλά ταυτόχρονα επάνω στην οθόνη, αλλά και να εισέρχεσαι απευθείας σε συγκεκριμένες εφαρμογές όταν ξεκλειδώνεις το vivo X80 Pro από την lock screen.

vivo-x80-pro-techgear-review-1.jpg

Hardware - Απόδοση

Το vivo X80 Pro φορά ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά αυτήν την περίοδο από πλευράς hardware και αυτό μεταφράζεται σε άψογη απόδοση χωρίς υποψία κολλήματος ή υπερθέρμανσης ακόμα και σε πολύωρη χρήση της κάμερας, σε απαιτητικά games και σε ultra multitasking. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen1, 12GB μνήμη RAM LPDDR5 και 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1, καθώς και σύστημα VC Liquid Cooling που περιλαμβάνει θάλαμο κενού με όγκο 2691mm².

Αξίζει να αναφέρουμε και το έξτρα custom V1+ chip της εταιρείας που αφορά καθαρά την λειτουργία της κάμερας και της οθόνης. Σύμφωνα με τη vivo, το V1+ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και εγγυάται σταθερά frames στα games (σε ορισμένα έως 120fps), όπως και καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας. Με δεδομένο ότι διαθέτει μία από τις καλύτερες κάμερες της αγοράς, χορταστική οθόνη και πανίσχυρες gaming δυνατότητες, χρησιμοποιήσαμε το vivo X80 Pro για αρκετές ώρες βγάζοντας φωτογραφίες και videos, παρακολουθώντας περιεχόμενο και φυσικά παίζοντας απαιτητικά games όπως τα Diablo Immortal, Ni No Kuni και Genshin Impact. Δεν μάσησε πουθενά!

vivo-x80-pro-techgear-review-9.jpg

Εκεί που θα θέλαμε κάτι καλύτερο είναι στον ήχο, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν πως πρόκειται για smartphone της premium κατηγορίας και με τιμή €1000+. Προσέξτε, τα stereo ηχεία είναι αρκετά δυνατά και καθαρά σε υψηλές εντάσεις, όμως πάσχουν στα μπάσα τους και αν θέλεις μια πραγματικά ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης, ακρόασης ή gaming, καλό θα είναι να συνδέσεις ακουστικά.

Στον τομέα της αυτονομίας έχουμε δει και καλύτερες επιδόσεις από παρόμοιες συσκευές. Το vivo X80 Pro έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 4700mAh, η οποία σε έντονη χρήση σου βγάζει μετά βίας την ημέρα με μία φόρτιση. Οι πιο συντηρητικοί χρήστες δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα, όμως, δεν είναι κρίμα να έχεις τέτοια οθόνη και κάμερα και να μην τις λιώνεις; Το θετικό είναι πως συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο ο φορτιστής ισχύος 80W που γεμίζει πλήρως την μπαταρία μέσα σε περίπου 45 λεπτά (0-50% σε 25 λεπτά). Επιπλέον, υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση (πρότυπο Qi) σε ισχύ έως 50W.

Κρίνοντας συνολικά την απόδοση του vivo X80 Pro δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στο περιβάλλον χρήσης FunTouch OS, το οποίο βασίζεται στην έκδοση Android 12. Απ’ ό,τι φαίνεται και η vivo ακολουθεί την φιλοσοφία των άλλων εταιρειών του ομίλου BBK, προσφέροντας στον χρήστη μια πολύ καθαρή και γρήγορη ROM που μένει πιστή στις σχεδιαστικές επιταγές του λειτουργικού συστήματος της Google, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνει πληθώρα επιλογών προσωπικής παραμετροποίησης αν το επιθυμεί ο χρήστης. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η vivo υπόσχεται 3 μεγάλες εκδόσεις του Android OS και ενημερώσεις ασφαλείας για 4 χρόνια στο vivo X80 Pro.

vivo-x80-pro-techgear-review-11.jpg

Κάμερες

Ώρα να περάσουμε στις κάμερες, το πραγματικό «όπλο» του vivo X80 Pro και γενικότερα ο τομέας όπου φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της μέσα από την συνεργασία της vivo με την ZEISS. Η διάταξη της πίσω κάμερας περιλαμβάνει αισθητήρες 50MP Samsung GN5 f/1.56 + 48MP f/2.2 ultrawide + 12MP f/1.85 telephoto (5x οπτικό zoom) + 8MP f/3.4 periscope, με τον πρώτο κύριο αισθητήρα να υποστηρίζει την τεχνολογία Laser AF και να διαθέτει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας OIS που βρίσκουμε και στον τηλεφακό της συσκευής, αλλά μέχρι το 2x οπτικό zoom.

Ξεκινώντας από τον κύριο αισθητήρα 50MP, το μέγεθος του είναι σχετικά μεγάλο 1/1.31’’ με αποτέλεσμα η πρόσληψη φωτός από τα pixels να μεταφράζεται σε εξαιρετικά αληθοφανείς λήψεις στο φως της ημέρας, ειδικά όταν ενεργοποιείς το ZEISS mode για όσο το δυνατόν πιο φυσικά και ρεαλιστικά χρώματα. Όπως θα δείτε και στην γκαλερί, είναι σημαντική η διαφορά των λήψεων με ενεργό το ZEISS mode σε σύγκριση με το βασικό mode λήψης φωτογραφιών. Σημειώνουμε και την επικάλυψη ZEISS T στους φακούς που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις αντανακλάσεις και το «ξέπλυμα» των χρωμάτων στο κάδρο.

vivo-x80-pro-techgear-review-5.jpg

Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση για την εφαρμογή της κάμερας, η οποία είναι τρομερά εύχρηστη και με ένα πολύ φρέσκο περιβάλλον χρήσης που σου δίνει τα πάντα στο πιάτο με ελάχιστες κινήσεις. Όταν πιάσετε το vivo X80 Pro στα χέρια σας, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παίζοντας με το camera app και θα διαπιστώσετε αμέσως πως κάνει την διαφορά σε σύγκριση με ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα. Υπάρχει πληθώρα διαφορετικών modes (π.χ. Astro, Dual View, Long Exposure, Double Exposure, Cinematic Video, Live Photo, AI Group Portrait), διακόπτες για ενεργοποίηση - απενεργοποίηση λειτουργιών, πρωτότυπα φίλτρα εκ των οποίων ορισμένα έχει επιμεληθεί η ZEISS για να βγάλετε πραγματικά πρωτότυπες φωτογραφίες.

Επιστρέφοντας στον κύριο αισθητήρα, οι επιδόσεις του στο φως της ημέρας κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο σε επίπεδο λεπτομέρειας, καθαρότητας, αληθοφάνειας, χρωμάτων, δυναμικού εύρους κλπ. Είναι εντυπωσιακή η βελτιστοποίηση στον αισθητήρα για να βλέπεις έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο, όπως και η επεξεργασία στην εικόνα για να μην υπάρχει υπερέκθεση στα σκοτεινά μέρη του κάδρου.

vivo-x80-pro-techgear-review-13.jpg

Εξίσου πολύ καλή η λειτουργία του αισθητήρα με τον υπερευρυγώνιο φακό, ειδικά στο φως της ημέρας. Διατηρεί σε σχεδόν ίδιο επίπεδο με τον κύριο αισθητήρα την ποιότητα των λήψεων, αν και υπάρχει μια «διαφωνία» σε ό,τι αφορά την απεικόνιση των χρωμάτων. Αυτές τις διαφορές τις αντιλαμβάνεσαι όταν συγκρίνεις τις λήψεις μεταξύ τους, καθώς αν βλέπεις μόνο την φωτογραφία που τράβηξες δύσκολα θα σε αφήσει δυσαρεστημένο το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που δεν συναντάς εύκολα στους υπερευρυγώνιους φακούς.

Σε ό,τι αφορά τον τηλεφακό, σου δίνει εντυπωσιακές λήψεις πορτραίτων (δοκιμάστε οπωσδήποτε τα διάφορα φίλτρα) με φυσικότατη απόδοση της απόχρωσης του δέρματος κυρίως σε λήψεις που πραγματοποιούνται σε καλό φωτισμό. Όσο μειώνεται το φως μπαίνει στο παιχνίδι και το OIS που δίνει μια τίμια μάχη για να διατηρήσει την ποιότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να περιμένεις την ίδια ποιότητα.

Τέλος, η περισκοπική κάμερα είναι ίσως η μοναδική αστοχία στην διάταξη του vivo X80 Pro. Θεωρητικά σου υπόσχεται 5x οπτικό zoom (20x υβριδικό και 60x ψηφιακό), παρόλα αυτά, δεν μείναμε ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του ακόμα και στα όρια μεταξύ 3-5x zoom.

vivo-x80-pro-techgear-review-8.jpg

Από τις νυχτερινές λήψεις με το Night Mode δεν έχουμε κάποιο σοβαρό παράπονο. Ο κύριος αισθητήρας διατηρεί σε αρκετά υψηλό επίπεδο την ποιότητα συγκριτικά με τις λήψεις σε καλό φωτισμό, όμως δεν λείπει η «αφύσικη» πινελιά που προσθέτει το AI. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως σίγουρα το έχουμε ξαναδεί και αλλού. Κρατάμε, βέβαια, ότι το μέγεθος του αισθητήρα βοηθά σημαντικά να «δεις» σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αν έχεις αρκετά σταθερό χέρι μπορείς να πάρεις λήψεις που θα τις κρατήσεις. Ο ultrawide φακός χωλαίνει φυσιολογικά και γενικότερα (έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας) δεν ενδείκνυται η χρήση του για νυχτερινές λήψεις, ενώ ο τηλεφακός και η περισκοπική κάμερα απλά σου δίνουν ένα συμπαθητικό αποτέλεσμα.

Για τις λήψεις video να αναφέρουμε ότι μόνο ο κύριος αισθητήρας επιτρέπει λήψη σε ανάλυση έως 8K στα 30fps, αλλά τα 4K στα 60fps είναι διαθέσιμα γενικότερα. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα σταθεροποίησης εικόνας (το Ultra μόνο στα 1080p@60fps) και σε γενικές γραμμές μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά. Να τονίσουμε ότι στην λήψη video υποστηρίζεται το ZEISS mode για πιο φυσικά χρώματα, υπάρχει Hi-Res mode για τον κύριο και τον υπερευρυγώνιο φακό, Night mode και πληθώρα φίλτρων.

Συνοψίζοντας, το vivo X80 Pro διαθέτει μία από τις καλύτερες κάμερες που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες σε smartphone και η συνεργασία με τη ZEISS φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Επίλογος

Είναι γεγονός ότι η premium κατηγορία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την πλειοψηφία των κατασκευαστών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσεις ένα smartphone που να δικαιολογεί την επένδυση από τον καταναλωτή και είναι πολλές οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που έδειξαν πως δεν αρκεί να προσφέρεις «τουμπανιασμένα» χαρακτηριστικά για να χωθείς ανάμεσα στις κραταιές δυνάμεις.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η vivo θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη με το vivo X80 Pro, αλλά δεν χωρά αμφιβολία πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα από τα κορυφαία smartphones της χρονιάς απ’ όποια σκοπιά και αν το εξετάσει κανείς. 

vivo-x80-pro-techgear-review-7.jpg

vivo X80 Pro

  • Οθόνη 6.78’’ AMOLED LTPO 3.0 WQHD+ (3200 x 1440, 517ppi, 1500nits, HDR10+, 120Hz)
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 12GB LPDDR5
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB UFS 3.1
  • Τετραπλή κάμερα 50MP f/1.6 OIS + 48MP f/2.2 ultrawide + 12MP f/1.9 telephoto (2x οπτικό zoom) + 8MP f/3.4 periscope (5x οπτικό zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.5
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, IR, 5G
  • Ηχεία stereo
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με FunTouch OS
  • Μπαταρία 4700mAh με φορτιστή 80W (50W ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 164.6 x 75.3 x 9.1 mm
  • Βάρος 219gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
Loading