vivo X90 Pro Review: Πανίσχυρο με σπουδαίες επιδόσεις στη Φωτογραφία

Έχοντας δείξει τα «δόντια» της στην premium κατηγορία σε όλο τον κόσμο με το περυσινό λανσάρισμα του X80 Pro, η vivo αποδεικνύει και φέτος πως ήρθε για να μείνει στην πιο απαιτητική κατηγορία θέλοντας να μπει σφήνα στις Samsung, Xiaomi και HUAWEI (ίσως και Apple) με τη φετινή ναυαρχίδα της.

Το vivo X90 Pro είναι η τελευταία πρόταση της κινέζικης εταιρείας που σύμφωνα με όσα είδαμε στις δοκιμές μας τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές και μάλιστα παραδίδει ορισμένα μαθήματα για τις φωτογραφικές δυνατότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

vivo-x90-pro-techgear-review-4.jpg

Η συσκευή λανσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα και στη χώρα μας σε τιμή €1199.99, τολμώντας δηλαδή να κινηθεί σε αρκετά υψηλό επίπεδο από πλευράς τιμολόγησης, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές διστάζουν να ανοίξουν τόσο πολύ το πορτοφόλι τους για smartphones που δεν φέρουν την σφραγίδα των Apple και Samsung. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε χαμηλότερη τιμή από την εταιρεία όχι επειδή δεν αξίζει τα λεφτά του, αλλά λόγω μικρότερης αναγνωρισιμότητας του brand σε σύγκριση με τα «θηρία».

Ας γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα το vivo X90 Pro.

vivo-x90-pro-techgear-review-9.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με μια λέξη: πολυτέλεια! Η vivo επέλεξε την λύση του ψευδοδέρματος στο πίσω μέρος (vegan leather το ονομάζει), αλουμίνιο για το περίγραμμα και γυαλί υψηλής ποιότητας για την πρόσοψη. Ένας συνδυασμός που αποπνέει πολυτέλεια και ταυτόχρονα βοηθά στο στιβαρό κράτημα, αλλά και στην χρήση χωρίς θήκη. Παρά το μεγάλο μέγεθος (οθόνη 6.78’’), η εταιρεία έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην κατανομή του hardware παρουσιάζοντας μια τρομερά ισορροπημένη κατασκευή που την αισθάνεσαι πιο ελαφριά στο χέρι σε σύγκριση με το πραγματικό βάρος της (215gr).

Πέρα από το vegan δέρμα, στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το τεράστιο camera module που εξέχει αρκετά από το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να χάνει σε σταθερότητα αν θες να το χρησιμοποιείς όταν το ακουμπάς επάνω σε ένα τραπέζι ή γραφείο. Το μαύρο χρώμα ενισχύει το οπτικό αποτέλεσμα για την premium εμφάνιση και μοιάζει ως η πιο λογική επιλογή δεδομένου του υλικού.

Κατά τ’ άλλα, στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα volume και power buttons αρκετά ψηλά (θα μπορούσε να είναι λίγο χαμηλότερα για πιο φυσιολογική πρόσβαση), στο επάνω μέρος αισθητήρα υπερύθρων (IR), στο κάτω μέρος υποδοχή USB-C, υποδοχή για κάρτες SIM και ηχείο, ενώ η αριστερή πλευρά είναι «καθαρή».

vivo-x90-pro-techgear-review-3.jpg

Οθόνη

Από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του vivo X90 Pro, η κυρτή οθόνη 6.78’’ AMOLED ανάλυσης 2800 x 1260 προσφέρει υψηλή φωτεινότητα 1300nits για εξαιρετική ευκρίνεια ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας και υποστηρίζει αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας έως 120Hz για την «βουτυρένια» εμπειρία πλοήγησης που περιμένεις από μια σύγχρονη συσκευή.

Οι μοναδικές ενστάσεις που έχουμε αφορούν την επιλογή κυρτού panel που παραφορέθηκε τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη υποστήριξης της τεχνολογίας Dolby Vision. Για το μεν πρώτο είναι καθαρά υποκειμενική η κρίση, καθότι υπάρχει πολύς κόσμος που γουστάρει περισσότερο τα κυρτά από τα flat panels, αλλά τουλάχιστον έχει ενσωματωθεί προηγμένη τεχνολογία που αναγνωρίζει τα τυχαία αγγίγματα για να τα αγνοεί. Για το δεύτερο είναι γεγονός ότι περιμέναμε πως θα είχε λάβει την σχετική πιστοποίηση, εκτός αν η vivo ήθελε να γλιτώσει χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία θέασης και gaming κινούνται στο υψηλότατο επίπεδο που περιμένεις από μια premium συσκευή. Στη δική μας χρήση δεν παρατηρήσαμε κάποιο θέμα με «πρασινίσματα» ή υποβάθμιση της εικόνας όταν κοιτάς υπό γωνία.

vivo-x90-pro-techgear-review-1.jpg

Hardware - Απόδοση

Στον τομέα του hardware είχαμε την πρώτη «έκπτωση» από πλευράς vivo, με την εταιρεία να επιλέγει τον κορυφαίο επεξεργαστή της MediaTek αντί της Qualcomm. Πιθανότατα και αυτή ήταν μια απόφαση για να κρατηθεί η τιμή σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, άσχετα αν σε απόλυτους αριθμούς τα δύο SoCs (MediaTek Dimensity 9200 και Snapdragon 8 Gen2) δεν διαφέρουν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Καθαρά από πλευράς marketing το SoC της Qualcomm θα ηχούσε καλύτερα στα αυτιά των χρηστών και ίσως να πρόσφερε μια καλύτερη ενεργειακή διαχείριση με ένα μικρό ποσοστό καλύτερης απόδοσης, όμως σε πραγματικές δοκιμές δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό ζήτημα με το SoC της MediaTek. Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε συνδέσει τα chipsets της τελευταίας με την entry και mid-range κατηγορία, ωστόσο, κινείται και αυτή στο premium επίπεδο με το νέο Dimensity 9200.

Αυτό που μπορούμε να καταγράψουμε είναι το γεγονός πως ανεβάζει θερμοκρασία όταν χρησιμοποιείς για αρκετή ώρα την κάμερα και όταν παίζεις απαιτητικά games, όμως η επιλογή των υλικών κατασκευής φροντίζει να μην αισθάνεσαι ενόχληση στα χέρια σου. Βάζοντας στην εξίσωση τα 12GB μνήμης RAM και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου UFS 4.0, το vivo X90 Pro δεν «μασάει» πουθενά.

vivo-x90-pro-techgear-review-2.jpg

Στα υπόλοιπα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως και με το ταχύτατο βιομετρικό ξεκλείδωμα μέσω της εμπρόσθιας κάμερας (αν υπάρχει καλός φωτισμός βέβαια), όμως τα ηχεία είναι πολύ μέτρια για την κατηγορία. Ανύπαρκτα μπάσα, δεν υπάρχει υποστήριξη Dolby Atmos και σε υψηλές εντάσεις το χάνει γενικώς. Θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο εδώ και ίσως την επόμενη χρονιά να δούμε διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, το FunTouch OS έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε την φήμη ενός εκ των χειρότερων Android ROMs τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν αρκετές bloatware εφαρμογές που μπορείς να απεγκαταστήσεις, ωστόσο, η γενικότερη συμπεριφορά είναι γρήγορη και η εμπειρία χρήσης ευχάριστη χωρίς κολλήματα. Εξάλλου, η vivo υπόσχεται 3 μεγάλες αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και 4 χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας.

vivo-x90-pro-techgear-review-5.jpg

Κλείνουμε αυτήν την ενότητα με την αυτονομία και την φόρτιση, δύο τομείς που αποτελούν τα βαριά χαρτιά του vivo X90 Pro, μαζί φυσικά με την κάμερα όπως θα δούμε στη συνέχεια. Η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν ξεπερνά τα 4900mAh (4870mAh για την ακρίβεια), όμως η βελτιστοποιημένη συνεργασία hardware και software κάνει θαύματα για να σου προσφέρει πάνω από μια ολόκληρη ημέρα βαριάς χρήσης (κάμερα, gaming, ενεργοποιημένη AoD, 120Hz κλπ.) χωρίς φόρτιση! Οι λίγο πιο συντηρητικοί χρήστες ίσως φτάσετε και τις δύο ημέρες με μία φόρτιση.

Επίσης, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 120W που σου προσφέρει τη δυνατότητα να γεμίσεις τη μισή μπαταρία μέσα σε περίπου 10 λεπτά, ενώ η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά! Υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 50W.

vivo-x90-pro-techgear-review.jpg


Κάμερες

Η vivo επένδυσε πολλά επάνω στην Φωτογραφία και γι’ αυτό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία της με τη ZEISS για τους φακούς και τη συνολική φωτογραφική συμπεριφορά του vivo X90 Pro (π.χ. εφαρμογή, φίλτρα). Ταυτόχρονα φρόντισε να εξοπλίσει τη ναυαρχίδα της με τον μεγαλύτερο αισθητήρα της αγοράς (μέγεθος 1’’), αλλά και ξεχωριστό επεξεργαστή εικόνας V2!

Οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα 50.3MP f/1.75 1’’ στο φως της ημέρας είναι αυτές που περιμένεις να δεις από ένα premium smartphone. Απίστευτα επίπεδα λεπτομέρειας, ζωντανά και αληθοφανή χρώματα, εξαιρετική κατανομή του δυναμικού εύρους σε απαιτητικές λήψεις με διαφορετικές εντάσεις φωτισμού, πορτραίτα με σωστό bokeh effect και υψηλή ταχύτητα στο κλείστρο για να βγάζεις πεντακάθαρες φωτογραφίες ακόμη και όταν κινείσαι.

Λίγο πολύ, όλα τα παραπάνω τα περιμέναμε, αλλά εκεί που η vivo παραδίδει μαθήματα είναι στις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Έχοντας τη δυνατότητα να τραβήξουμε τις ίδιες ακριβώς λήψεις με τέσσερα smartphones του ίδιου επιπέδου (σ.σ. όσοι διαβάζετε τακτιά τα reviews μας θα το καταλάβετε με μια ματιά στη γκαλερί), μείναμε με ανοικτό το στόμα όταν χρησιμοποιήσαμε το vivo X90 Pro. Ένα ανεπανάληπτο επίπεδο καθαρότητας και φυσικότητας στην απόδοση των αποχρώσεων και των ελάχιστων λεπτομερειών του κάδρου (π.χ. σκιές, διαφορετικά φωτισμένα σημεία). Το κυριότερο; Δεν χρειάστηκε καμία περίεργη ρύθμιση, ούτε καν να επιλέξουμε το Night mode. Απλά βγάζεις το vivo X90 Pro από την τσέπη και τραβάς!

vivo-x90-pro-techgear-review-8.jpg

Σχετικά με τους άλλους δύο αισθητήρες, η απόδοση τους τηρουμένων των αναλογιών είναι ικανοποιητική στο φως της ημέρας, χωλαίνουν αμφότεροι όσο μειώνεται ο φωτισμός και γενικά η χρήση τους προορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια. Για παράδειγμα, ο υπερευρυγώνιος ενδείκνυται μόνο σε συνθήκες καλού φωτισμού σε ανοικτούς χώρους (π.χ. για να φωτογραφίσεις κτίρια ή κάποια τοποθεσία). Ο τηλεφακός θα μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο από 2x οπτικό zoom εν έτει 2023.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι φακοί είναι επικαλυμμένοι με Zeiss T* και υποστηρίζουν την τεχνολογία Zeiss Natural Colour 2.0 που μας δείχνει όντως πιο αληθοφανή χρώματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή της κάμερας πληθώρα από modes για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την δημιουργικότητα τους.

Η εμπρόσθια κάμερα 32MP είναι αξιοπρεπέστατη για selfies που προορίζονται για χρήση στα social media, για ημιεπαγγελματικό vlogging, και για πεντακάθαρες τηλεδιασκέψεις.

Επίλογος

Αν το vivo X80 Pro ήταν η «σιωπηλή» προειδοποίηση, το vivo X90 Pro αποτελεί την κραυγή της εταιρείας ότι είναι εδώ, έτοιμη να συμμετέχει με αξιώσεις και επιχειρήματα στην premium κατηγορία. Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει το marketing και το brand awareness…

vivo-x90-pro-techgear-review-7.jpg

vivo X90 Pro

  • Οθόνη 6.78’’ AMOLED (2800 x 1260, HDR10+, 120Hz, 1300nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 9200 (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB UFS 4.0
  • Τριπλή κάμερα 50.3MP f/1.8 1’’ OIS + 50MP f/1.6 telephoto (2x οπτικό zoom) OIS + 12MP f/2.0 ultrawide 108º με οπτικά μέρη ZEISS
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.5
  • Ηχεία stereo
  • In-display οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.3m GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα FunTouch 13 OS (Android 13)
  • Μπαταρία 4870mAh με φορτιστή 120W (0-50% σε 8 λεπτά) + 50W ασύρματη φόρτιση
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 164.1 x 74.5 x 9.3mm
  • Βάρος 215gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη
Loading