Το WikiLeaks διέρρευσε έγγραφα της CIA που περιγράφουν πως να φέρεται ένας πράκτορας στα αεροδρόμια

File photo of a U.S. Senate Intelligence Committee staff member entering the committee's offices with a secure attache case on Capitol Hill in Washington

Μετά από καιρό το WikiLeaks επιστρέφει με τη δημοσίευση δύο εγγράφων που έχουν προκαλέσει έναν μικρό σάλο στον χώρο του Internet και όχι μόνο. Πρόκειται για εμπιστευτικά έγγραφα της CIA με διαβάθμιση “Secret/NOFORN”, δηλαδή δεν πρέπει να μοιραστούν ούτε με συμμαχικές υπηρεσίες ασφαλείας, τα οποία λίγο πολύ περιγράφουν τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ένας μυστικός πράκτορας για να μην αποκαλυφθεί κατά τον έλεγχο σε αεροδρόμιο.

Το πρώτο από αυτά ονομάζεται Surviving Secondary και περιλαμβάνει διάφορες τακτικές (οι περισσότερες κοινής λογικής) για να μην μετατραπεί ένας τυπικός έλεγχος σε εξονυχιστική έρευνα των αποσκευών.

  • Να μην δείχνεις σημάδια νευρικότητας, όπως γρήγορη αναπνοή, τρεμάμενα χέρια, κρύος ιδρώτας, κόκκινο πρόσωπο και αποφυγή του βλέμματος του ελεγκτή
  • Έλλειψη γνώσης για το προηγούμενο ταξίδι ή τα στοιχεία του διαβατηρίου
  • Έλλειψη γνώσης της γλώσσας της χώρας από όπου έχει εκδοθεί το διαβατήριο
  • Ασυνήθιστες αγορές
  • Ξαφνική αλλαγή εισιτηρίου

Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αεροδρόμια σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία συνηθίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά Δυτικούς επιβάτες υπό την υποψία ότι διακινούν ναρκωτικά, στο Ιράκ στέλνουν άμεσα για εκτενέστερο έλεγχο οποιονδήποτε Κούρδο μιλά με τουρκική προφορά, στο Μαυρίκιο εξετάζουν τις αντιδράσεις στο πρόσωπο του επιβάτη όταν παραλαμβάνει την βαλίτσα του και στην Ουγγαρία παρατηρούν τους επιβάτες για σημάδια νευρικότητας.

Η CIA συμβουλεύει τους πράκτορες της να υπερασπίζονται μέχρι τέλους τον ρόλο τους και μάλιστα αναφέρεται ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα. Ένας πράκτορας είχε σταλεί για περαιτέρω έλεγχο επειδή ήταν πολύ casual ντυμένος για διπλωματικός ακόλουθος (έτσι είχε ισχυριστεί στους ελεγκτές του). Η Ασφάλεια βρήκε επάνω του ίχνη εκρηκτικών, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος επειδή ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε εκπαίδευση για την αντιτρομοκρατία.

Το WikiLeaks αναρωτιέται:

“Το παράδειγμα που αναφέρει το έγγραφο αφορά την κάλυψη του πράκτορα. Αλλά δεν μας απαντά κανείς γιατί ένας πράκτορας της CIA είχε ίχνη εκρηκτικών επάνω του και πως αφέθηκε ελεύθερος από Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο”

Στο δεύτερο έγγραφο με τίτλο “Infiltrating Schengen” περιλαμβάνονται σύντομες περιγραφές για την ιστορία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας των 26 Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη συνθήκη Schengen. Η CIA εκφράζει την ανησυχία της για την τοποθέτηση βιομετρικών αναλυτών από το 2015 και την ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων που θα δυσκολέψει σημαντικά τις μετακινήσεις των πρακτόρων της.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Internet, Misc and tagged . Bookmark the permalink.