Η ΕΕ σκέφτεται την απαγόρευση χρήσης των social media από εφήβους κάτω των 16 ετών

teenager-technolo

Αλλαγές στο νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων ετοιμάζουν με κοινή απόφαση οι Ευρωπαϊκές χώρες, μετά τα εκατοντάδες περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού και παιδικής πορνογραφίας.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει την συγκατάθεση και τον έλεγχο των γονέων για όσους έφηβους ηλικίας 13 έως 16 ετών επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα social media, όπως Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat κλπ. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Telegraph πρόκειται για μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από απαίτηση εκατομμύρια πολιτών που επιθυμούν να προστατεύονται καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους που εκτίθενται καθημερινά στου κινδύνους που κρύβει ο αχανής "χώρος" του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, εκατομμύρια έφηβοι θα χρειάζονται την άδεια των γονιών τους προκειμένου να μπαίνουν στο Διαδίκτυο, να κατεβάζουν εφαρμογές και να ανοίγουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί από τις χώρες μέλη της Ε.Ε την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο το 2017, με διαδικτυακές καμπάνιες υπέρ του να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, προκειμένου να μαζέψουν όσες περισσότερες υπογραφές είναι δυνατόν.

Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως στόχος των χωρών της Ένωσης δεν είναι να κρατήσουν τους έφηβους μακρυά από τον κυβερνοχώρο, αλλά να αναγκάσουν τις εταιρίες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης να αυστηροποιήσουν τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μιας και με τις ισχύουσες διατάξεις η ζωή των εφήβων, και όχι μόνο, είναι εκτεθειμένη στο διαδίκτυο.

Η απόφαση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις εταιρίες των social media, καθώς με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου εκτός από τις αλλαγές στις υπηρεσίες που προσφέρουν, θα έβλεπαν και δραματική μείωσης των "πελατών" τους, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μια από τις πιο ενεργές.

Η ισχύουσα νομοθεσία σε Ευρώπη και ΗΠΑ θέτει ως όριο ηλικίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανήλικους χρήστες τα 13 έτη.

Έτσι, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλείται να ψηφίσει την Πέμπτη το νέο νόμο, που για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την έγκρισή του νόμου, οι χώρες μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δυο χρόνια για να εφαρμόσουν το νόμο, η μη συμμόρφωση θα επιφέρει πρόστιμα που θα αντιστοιχούν έως και στο 4% του τζίρου μίας εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει και θύελλα αντιδράσεων από τους εφήβους, που υποστηρίζουν ότι εύκολα θα μπορούσαν να δηλώσουν ψεύτικα στοιχεία κατά τη δημιουργία ενός προφίλ.

[via NEWS247.gr]

Loading