Ο προγραμματισμός δεν μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διαρκώς τα τεκταινόμενα στον χώρο του Internet και της τεχνολογίας γενικότερα, με παρεμβάσεις και αποφάσεις που επηρεάζουν μεγάλες δυνάμεις του χώρου (βλ. πρόσφατα Facebook, Google-Apple) ή απαγορεύσεις τεχνολογικών προϊόντων (μηχανήματα X-ray, χρεώσεις Data Roaming κλπ.).

Source Code

Τώρα, ήρθε η στιγμή να ασχοληθεί σοβαρότερα με τον προγραμματισμό, αναγνωρίζοντας ότι αναπόφευκτα θα ενταχθεί στη βασική εκπαίδευση μέσα στα επόμενα χρόνια (βλ. βρετανικά σχολεία), καθώς ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Yves Bot, δήλωσε ότι εάν επιτραπεί η κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων στους κώδικες, τότε αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν μονοπώλια στη βιομηχανία της πληροφορικής.

Η δήλωση έγινε με αφορμή τη μήνυση του SAS Institute κατά της World Programming Ltd για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων της πρώτης σε προγράμματα της δεύτερης.

"Οι λειτουργίες ενός προγράμματος για υπολογιστή και ο κώδικας, δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε θα καταστεί δυνατή η δημιουργία μονοπώλιων σε βάρος της τεχνολογικής εξέλιξης και της βιομηχανικής ανάπτυξης"

Ωστόσο, άφησε ένα μικρό παράθυρο, λέγοντας ότι ο προγραμματιστής μπορεί να προστατεύσει τον κώδικα του με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους συγγραφείς βιβλίων, δηλαδή τοποθετώντας συγκεκριμένες λέξεις σε συγκεκριμένη σειρά.

"Ο τρόπος σύνταξης των αλγορίθμων και του κώδικα, όταν γράφεται ένα πρόγραμμα, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τη μοναδικότητα του προγραμματιστή, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί προστατευόμενος"

Προς το παρόν δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων μηνύσεων, ωστόσο, η θέση του Yves Bot είναι παρόμοια με αυτή των δικαστηρίων Αγγλίας και Ουαλίας, όπου και απευθύνθηκε αρχικά η SAS Institute για την υπόθεση της.

[πηγή PhysOrg]
Loading