up_icon
Facebook Internet Social networks Software

Το Facebook Messenger μετατρέπεται σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα, έρχονται embedded videos και πολλά άλλα

26 Μαρτίου 2015 Christos Elpidis

Το Facebook Messenger μετατρέπεται σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα, έρχονται embedded videos και πολλά άλλα

facebook_messenger_platform

Πολλές και σημαντικές οι ανακοινώσεις της Facebook κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου F8, οι οποίες ναι μεν αφορούν πρώτιστα τους developers αφετέρου δε θα επηρεάσουν και τον τελικό χρήστη.

Facebook Messenger Platform

Η εταιρεία αναβαθμίζει την εφαρμογή messaging και ουσιαστικά τη μετατρέπει σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα, καθώς οι developers θα μπορούν να δημιουργούν εξειδικευμένες εφαρμογές που θα "τρέχουν" μέσα από το Messenger ή να προσθέτουν ξεχωριστό κουμπί "Messenger" σε third-party εφαρμογές που θα οδηγεί απευθείας στην πλατφόρμα επικοινωνίας για άμεσο διαμοιρασμό των πληροφοριών μεταξύ των χρηστών.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια third-party εφαρμογή για την αγορά εισιτηρίων. Αν διαθέτει κουμπί Messenger, τότε ο χρήστης θα μπορεί μετά την αγορά να μοιραστεί τις πληφορορίες για την ταινία-συναυλία-εκδήλωση όπου θα παρευρεθεί με κάποιον φίλο του μέσα από το Messenger με ένα κλικ.

Σε ό,τι αφορά τις "εσωτερικές" εφαρμογές γραμμένες για την πλατφόρμα Messenger, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους μερικές με θέμα κυρίως τις φωτογραφίες και τη διασκέδαση (βλ. Bitmoji, PingTank, Ditty, Kanvas).

Ακόμη, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της πλατφόρμας Messenger αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους χρήστες επιτρέποντάς τους την αποστολή μηνύματος για την εκτέλεση διάφορων ενεργειών (π.χ. κράτηση εισιτηρίων, ενημέρωση για προϊόν ή υπηρεσία, ερωτήσεις κλπ.).

fb-embed-video

Facebook Videos

Ως ιδιοκτήτρια του Oculus Rift, η Facebook δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το VR περιεχόμενο και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εμφανίζει "σφαιρικά videos" (360°) στο Newsfeed των χρηστών, οι λήψεις των οποίων έχουν γίνει με τη βοήθεια 24 καμερών υψηλής ανάλυσης και υποστηρίζονται επίσης από τα διάφορα VR headsets.

Επίσης, η εταιρεία λανσάρει ένα νέο plugin που θα επιτρέπει την ενσωμάτωση videos από το Facebook σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα-blog στο Internet, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο ανταγωνισμού με το YouTube.

facebook_iot

Facebook IoT (Internet of Things)

Η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο SDK (software developer kit) και τη νέα σουίτα Parse για τη δημιουργία mobile εφαρμογών που θα αφορούν καθαρά το λεγόμενο Internet of Things, δηλαδή την σύνδεση καθημερινών προϊόντων-αντικειμένων (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, λάμπες, έπιπλα κλπ.) με το Internet. Το πιθανότερο είναι ότι η Facebook θα προσφέρει διαχείριση όλων αυτών των connected συσκευών μέσα από το κοινωνικό δίκτυο, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημη διευκρίνηση.

facebook_on_this_day

Facebook On This Day

Πρόκειται για μια νέα λειτουργία που προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την δραστηριότητα του και των φίλων του στο παρελθόν τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως status updates, φωτογραφίες και posts. Για να την ενεργοποιήσετε μπορείτε να μεταβείτε στη διεύθυνση facebook.com/onthisday και από εκεί να επιλέξετε αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, αλλά και να επεξεργαστείτε τις παλιές σας αναρτήσεις.

facebook_on_this_day_1

[FB]

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon