Γερμανία: Άμεση παράδοση προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους

Οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους συνεχίζονται με μια νέα νομοθεσία που θα απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Google, Facebook, Twitter κλπ.) να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές για ύποπτο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η αναφορά θα πηγαίνει απευθείας στην BKA (το αντίστοιχο FBI της Γερμανίας) μαζί με ορισμένες προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, όπως για παράδειγμα η διεύθυνση IP.

Το νέο μέτρο έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στην απαίτηση να αφαιρείται άμεσα το περιεχόμενο μίσους από τις κοινωνικές πλατφόρμες, διαφορετικά οι εταιρείες απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν έως τα €50 εκατομμύρια!

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τη νομοθεσία είναι αρκετές διότι θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένα όρια στο τι θεωρείται τελικά ρητορική μίσους και τι αντίδραση στην πολιτική που εφαρμόζει η χώρα, αλλά και για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα. Γι’ αυτό, άλλωστε, εξετάζουν την αναδιαμόρφωση του συνολικού νομοσχεδίου NetzDG έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εφεσιβάλλουν την αφαίρεση του περιεχομένου που μοιράζονται, καθώς και να ενημερώνονται εξαρχής για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

[via]

Loading