Google, Microsoft, Apple και Facebook θα ειδοποιούν τους χρήστες αν υπάρχει κυβερνητική αίτηση για τα στοιχεία τους

intelcpu

Πρόσφατα η Google μας ενημέρωσε μέσα από ένα animation video για τη διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά που μια κυβέρνηση ζητά τα προσωπικά στοιχεία-δεδομένα ενός χρήστη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου είχαμε μάθει για την κίνηση των μεγάλων εταιρειών (Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo κ.ά.) να πιέσουν την Αμερικανική κυβέρνηση να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα τους επιτρέπει να ενημερώνουν το κοινό για τις αιτήσεις που δέχονται.

Τώρα, ένα νέο δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι οι προαναφερθέντες κολοσσοί θα ειδοποιούν κάθε χρήστη ξεχωριστά στην περίπτωση που δεχτούν αίτημα για τα προσωπικά στοιχεία του, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα παραδίδουν στην κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι ενάντια σε αυτή την τακτική επειδή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πλεονέκτημα για τους εγκληματίες, μιας και μέχρι να εξεταστούν τα δεδομένα τους μπορεί να έχουν προλάβει είτε να εκβιάσουν μάρτυρες, να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία, είτε να φύγουν από τη χώρα. Δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, αν οι ειδοποιήσεις αυτές θα αφορούν μόνο τις αιτήσεις στις ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποτραπεί η παράδοση προσωπικών στοιχείων-δεδομένων στις κυβερνήσεις, πιστεύετε ότι οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται ή μήπως θα παρεμποδίζεται το έργο της Δικαιοσύνης;

[via]

Loading