Huawei EMUI 5.1: Με έμπνευση από Ελλάδα και έμφαση στην απόδοση και την ευκολία χρήσης!

Η Huawei έχει επενδύσει πολλά επάνω στην ανάπτυξη του δικού της περιβάλλοντος χρήσης με ονομασία Emotion UI (ή EMUI στις τελευταίες εκδόσεις) και πλέον μπορεί να νιώθει σίγουρη ότι προσφέρει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση στους κατόχους των συσκευών της. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως, χρειάστηκε να δούμε μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή με το λανσάρισμα του EMUI 5.0 στο Huawei Mate 9 και τώρα απολαμβάνουμε μια ακόμη πιο βελτιωμένη εμπειρία στην έκδοση EMUI 5.1 του Huawei P10 και των “αδερφών” του.

Η φιλοσοφία της εταιρείας πίσω από τον σχεδιασμό του EMUI 5.0 και κατ’ επέκταση στο EMUI 5.1 είναι ξεκάθαρη: κατανόηση των βασικών λειτουργιών με την πρώτη επαφή και εκτέλεση του 90% των εργασιών με μόλις τρία βήματα. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης αισθάνεται οικείο το περιβάλλον χρήσης και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες της συσκευής του χωρίς μεγάλο κόπο και ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Από πλευράς σχεδιασμού, η Huawei παραδέχεται ότι εμπνεύστηκε από το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο για να παρουσιάσει ένα απλό, λιτό και καθαρό περιβάλλον που δεν κουράζει.

Στον πυρήνα του EMUI 5.1 παραμένει φυσικά η προηγμένη τεχνολογία machine learning της εταιρείας που γνωρίσαμε στο EMUI 5.0, χάριν στην οποία το smartphone παραμένει το ίδιο γρήγορο και αποδοτικό για τουλάχιστον 18 μήνες από την πρώτη ενεργοποίηση του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αλγόριθμο που καταγράφει και αναλύει τις καθημερινές συνήθειες του χρήστη έτσι ώστε να διαχειρίζεται άριστα τους πόρους του βασικού επεξεργαστή, του επεξεργαστή γραφικών και της μνήμης RAM ούτως ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η μέγιστη ταχύτητα διασύνδεσης και εκτέλεσης των εφαρμογών, ανάλογα πάντοτε με τη συχνότητα χρήσης του. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Facebook θα ανοίγει σημαντικά πιο γρήγορα σε σύγκριση με κάποια άλλη εφαρμογή που δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά.

Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

Lockscreen

Όταν η συσκευή βρίσκεται στη lockscreen ο χρήστης μπορεί να σύρει το δάκτυλο του από το κάτω μέρος προς τα επάνω για να δει συντομεύσεις ορισμένων προεγκατεστημένων εφαρμογών, όπως Recorder, Calculator, Flashlight, Stopwatch και QR Code, αλλά και να αλλάξει το wallpaper. Ακόμη, προσφέρεται κανονικά η δυνατότητα εκκίνησης της εφαρμογής της κάμερας με σύρσιμο από την κάτω δεξιά γωνία, κάτι που γνωρίζουμε από τη stock έκδοση του Android OS, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η δυνατότητα άμεσης λήψης φωτογραφίας με γρήγορο διπλό κλικ στο κουμπί volume down ακόμη και όταν η συσκευή είναι κλειστή. Από την εφαρμογή της κάμερας, πάντως, υπάρχει η επιλογή να ρυθμίσετε το διπλό κλικ έτσι ώστε απλά να ανοίγει την εφαρμογή της κάμερας ή να μην πραγματοποιείται καμία ενέργεια.

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη lockscreen. Με το σύρσιμο του δακτύλου προς τα κάτω σας εμφανίζεται το Quick Menu που περιλαμβάνει τις συντομεύσεις για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των WiFi, Bluetooth, Mobile Data, GPS, NFC κλπ., στο οποίο μπορείτε να παρέμβετε για να το διαμορφώσετε όπως εσείς επιθυμείτε είτε αφαιρώντας, είτε προσθέτοντας άλλες συντομεύσεις. Πατώντας το γρανάζι που σας εμφανίζεται επάνω δεξιά θα μεταφερθείτε άμεσα στο κεντρικό menu των ρυθμίσεων και από εδώ μπορείτε να ορίσετε άμεσα τον μυστικό κωδικό, PIN ή pattern για να ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας από το υπομενού Screen Lock & Passwords.

Φυσικά, προσφέρεται η λειτουργία ξεκλειδώματος μέσω του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος έχει μεταφερθεί στην πρόσοψη και υποστηρίζει έως και 5 διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα. Εδώ έχουμε και μια νέα καινοτομία για τα Huawei P10 / P10 Plus, καθώς ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για να εκτελεί τις λειτουργίες πλοήγησης. Με πάτημα του κεντρικού home button ο χρήστης μεταφέρεται στην αρχική οθόνη, με παρατεταμένο κράτημα ενεργοποιεί τη λειτουργία Google Now on Tap, το σύρσιμο του δακτύλου αριστερά είναι το Back και το σύρσιμο δεξιά είναι το Recent Apps. Απαιτείται λίγος χρόνος για να το συνηθίσει κανείς, αλλά όσοι δεν βολεύεστε μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα κλασικά navigation buttons του Android OS για να εμφανίζονται στην οθόνη.

Homescreen

Αν σας αρέσει να βλέπετε όλες τις εφαρμογές σας οργανωμένες σε διάφορες home pages, τότε μπορείτε να παραμείνετε στο standard layout που έχει επιλέξει η Huawei. Διαφορετικά, έχετε την επιλογή να εμφανίσετε το κλασικό App Drawer του Android OS από το μενού των ρυθμίσεων (Home Screen Style -> Standard / App Drawer). Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε σε ποια διάταξη θα εμφανίζονται οργανωμένες οι εφαρμογές σας (5x5, 4x5 ή 5x4) από το υπομενού Home Layout.

Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης

Εκτός από τις νέες χειρονομίες στο home button, ο χρήστης μπορεί εναλλακτικά να επιλέξει μερικούς ακόμη τρόπους για να διαχειρίζεται τη συσκευή από το υπομενού Smart Assistance. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η λειτουργία one-handed για σμίκρυνση της εικόνας έτσι ώστε να φτάνει παντού ο αντίχειρας, το Floatind Dock με 5 συντομεύσεις (τα 3 navigation buttons, ένα lock screen και μια σκούπα για άμεσο κλείσιμο των ανοιχτών εφαρμογών), τα Motion Controls για σίγαση του smartphone με κούνημα όταν χτυπά το ξυπνητήρι και αυτόματη απάντηση στην εισερχόμενη κλήση όταν το σηκώνεις και το φέρνεις κοντά στο αυτί, και τέλος τα Knuckle Gestures για εκτέλεση διάφορων ενεργειών με την άρθρωση του δακτύλου (διπλό tap για λήψη screen shot, σχηματισμός του αρχικού γράμματος για άνοιγμα εφαρμογής π.χ. C για την κάμερα, ενεργοποίηση του split screen με σύρσιμο κατά μήκος της οθόνης).

Σύστημα ειδοποιήσεων

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του EMUI 5.1 είναι το γεγονός ότι προσφέρει στον χρήστη σχεδόν απόλυτο έλεγχο για τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει από τις εφαρμογές του. Αν κάποια εφαρμογή στέλνει διαρκώς ενοχλητικές ειδοποιήσεις, ο χρήστης μπορεί να κρατήσει πατημένο το banner της ειδοποίησης για να του εμφανιστούν τρεις επιλογές με άμεση ισχύ:

  • Να μην ακούγεται ήχος και δόνηση, αλλά να επιτρέπεται η εμφάνιση τους
  • Ενεργός ήχος και δόνηση
  • Καθολικό μπλοκάρισμα όλων των ειδοποιήσεων από τη συγκεκριμένη εφαρμογή

Ο έλεγχος, όμως, πηγαίνει σε ακόμη πιο βαθύ επίπεδο. Κρατώντας πατημένο το banner της ειδοποίησης εμφανίζεται και η επιλογή “More Settings” (επίσης προσβάσιμο από το υπομενού Apps). Από εδώ ο χρήστης βλέπει όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή του και μπορεί για κάθε μία ξεχωριστά να ορίσει πότε και τι θα βλέπει από πλευράς ειδοποιήσεων (π.χ. banners, εμφάνιση στη lockscreen, σειρά προτεραιτότητας, ήχο/δόνηση κλπ.). Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ ό,τι έχει αποφασίσει για την καθεμία, μπορεί να τα αναιρέσει όλα με μιας ενεργοποιώντας τις επιλογές “Ignore Optimisations” και “Unrestricted Data Access” για οποιαδήποτε εφαρμογή. Έτσι μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα λαμβάνει ειδοποιήσεις πάντοτε για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Εξοικονόμηση μπαταρίας

Το EMUI 5.1 σε προειδοποιεί όταν υπάρχουν εφαρμογές που τρέχουν στο background και τρώνε αρκετή από την μπαταρία της συσκευής σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Στη λίστα αυτή εμφανίζονται οι εφαρμογές που είναι ανοικτές τη δεδομένη στιγμή και η επισήμανση σε όσες από αυτές ευθύνονται για την πτώση της στάθμης. Ο χρήστης έχει την επιλογή να τις κλείσει όλες με μιας ή να τις αφήσει να λειτουργούν κανονικά ως έχουν ή να κλείσουν εντελώς μόλις κλειδώσει η οθόνη της συσκευής του.

Επιπλέον, υπάρχουν τρία διαθέσιμα battery modes. Ένα κανονικό, ένα power saving που περιορίζει την δραστηριότητα στο background και την ισχύ του επεξεργαστή, και ένα ultra power saving mode που βάζει τη συσκευή σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” με υποστήριξη μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις και SMS.

Ενδιαφέρουσες λειτουργίες

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του EMUI 5.1 μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη λειτουργία Live Recording της οθόνης, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να καταγράψει σε video τη δραστηριότητα του στη συσκευή, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτούς που φτιάχνουν how-to videos ή ανεβάζουν streams των παιχνιδιών που παίζουν.

Εξίσου χρήσιμη η λειτουργία Business Card scanner που σου δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφίσεις μια επαγγελματική κάρτα και να περαστούν αυτόματα τα στοιχεία σαν μια νέα επαφή στη συσκευή. Εξυπακούεται ότι υποστηρίζεται η λειτουργία App Twin για να χρησιμοποιείς εφαρμογές με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς, π.χ. Facebook και WhatsApp.

Και μια αναφορά στο εργαλείο Highlights, το οποίο προστέθηκε στην εφαρμογή Gallery. Θυμίζει αρκετά αυτό που έχουμε συνηθίσει από την υπηρεσία Google Photos, μιας και ομαδοποιεί τις λήψεις ανά τοποθεσία και δημιουργεί αυτόματα video-highlights από τις φωτογραφίες και τα videos του χρήστη.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι έχει ενσωματωθεί τεχνολογία που αναγνωρίζει τα αγγίγματα του χρήστη ταχύτερα από ποτέ, έτσι ώστε να μην παρατηρείται καμία καθυστέρηση.

Ασφάλεια

Το EMUI 5.1 διαθέτει επίσης προηγμένες λύσεις ασφάλειας των δεδομένων. Οι SoC (System on Chip) λειτουργίες διασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων που παρέχουν τα συστήματα τραπεζών. Στο PrivateSpace, προστατεύονται τα επιλεγμένα έγγραφα, οι φωτογραφίες και τα δεδομένα εφαρμογών. Παράλληλα, γίνεται ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των απειλών και ο χρήστης προστατεύεται από ιούς, Trojans, phishing και απάτες. Αυτές οι απειλές αποκλείονται αυτόματα και το τηλέφωνο ενημερώνει τον χρήστη σχετικά.

Με το EMUI 5.0 να χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 12 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, είναι βέβαιο ότι η νέα έκδοση θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα, τόσο λόγω της νέας σειράς Huawei P10, όσο και από τα smartphones της οικογένειας Honor!

Αν θες και εσύ να αποκτήσεις το Huawei P10, P10 Plus και P10 lite που σου ταιριάζει με το λογισμικό ΕΜUI 5.1, η Huawei εν όψει καλοκαιριού, ξεκίνησε μια ιδιαίτερη καμπάνια για να σε επιβραβεύσει για την επιλογή σου: με την αγορά ενός Huawei P10 ή P10 Plus από 19 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουλίου, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ως δώρο τρία χρήσιμα αξεσουάρ/ gadgets (Power bank, Car SuperCharger και μοναδικές ειδικά κατασκευασμένες θήκες για τα smartphones Huawei P10 & P10 Plus).

Παράλληλα, όσοι αγόρασαν Huawei P10 lite μέχρι τις 14 Ιουνίου, θα λάβουν ως δώρο ένα Power Bank για να μην μείνουν ποτέ χωρίς μπαταρία στις διακοπές τους. Τέλος, υπάρχει και 3η προσφορά: Για κάθε αγορά Huawei P8 lite ή P9 lite ή P10 lite από τις 12 Ιουλίου και μετά και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, η Huawei δίνει ένα υπέροχο Selfie Stick δώρο για μοναδικές selfies στις διακοπές σας! Για να γίνουν δικά σας τα μοναδικά αυτά δώρα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο http://makeitpossible.gr

Loading