Huawei Mate 30: Πλέον δεν μπορείς να εγκαταστήσεις τα Google Play Services με πλάγιο τρόπο

Μερικές ώρες μετά την παρουσίαση της σειράς Huawei Mate 30, ήρθε στη δημοσιότητα ένας τρόπος για να εγκαταστήσεις τα Google Play Services στις συσκευές μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας που απαιτεί την εγκατάσταση ενός launcher από το lzplay.net. Πλέον, ούτε αυτός ο τρόπος είναι διαθέσιμος για όσους θέλουν να φέρουν στην "κανονικότητα" τη συσκευή τους, καθώς αποδείχτηκε ότι η εφαρμογή του lzplay είναι μάλλον επικίνδυνη για την ασφάλεια του χρήστη.

Όπως περιγράφει αναλυτικά ο John Wu, ένας εκ των κορυφαίων ερευνητών θεμάτων ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα Android και δημιουργός του Magisk, η εφαρμογή του lzplay εκμεταλλεύεται κάποιες άδειες πρόσβασης που υπάρχουν μόνο στα smartphones της Huawei, όπως αυτήν που του επιτρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση εφαρμογών ως "εφαρμογές συστήματος". Αυτό είναι απαραίτητο για να προστεθούν οι εφαρμογές της Google, μιας και αποκτούν την ιδιότητα των εφαρμογών συστήματος τη στιγμή που τα smartphones της σειράς Huawei Mate 30 δεν επιτρέπεται να τις χρησιμοποιούν.

Αυτές οι άδειες πρόσβασης δίνονται μόνο στις εφαρμογές που έχουν την υπογραφή της Huawei, επομένως, για να αποκτήσει μια τρίτη εφαρμογή αυτήν την "υπογραφή" περνά πρώτα από μια αυστηρή διαδικασία. Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές τις ειδικές άδειες πρόσβασης που αποκτά η εφαρμογή του lzplay, δεν υπάρχουν καν κατεγραμμένες στο log του συστήματος, κάτι που από μόνο του προκαλεί ανησυχία. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί με ποιον τρόπο κατάφερνε η εφαρμογή lzplay να αποκτήσει αυτές τις άδειες πρόσβασης, οι οποίες ξεκάθαρα δεν θα έπρεπε να δίνονται τόσο εύκολα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη δημοσιοποίησης της έρευνας του John Wu, η ιστοσελίδα lzplay.net έπαψε να λειτουργεί και εξαφανίστηκαν όλα τα APK αρχεία της εφαρμογής της.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση του Alex Dobie από την ιστοσελίδα Android Central, ο οποίος αναφέρει πως αφότου βγήκε εκτός λειτουργίας το lzplay.net, οι συσκευές Huawei Mate 30 Pro που έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές της Google έπαψαν να παιρνούν τους ελέγχους ασφαλείας SafetyNet (ένας τρόπος για να ελέγχει η Google ότι μια συσκευή είναι γνήσια και ασφαλής). Όπως σημειώνει και ο Damien Wilde της ιστοσελίδας 9to5google, οι έλεγχοι ασφαλείας SafetyNet είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν υπηρεσίες όπως το Google Play και σωστά μαντέψατε, πλέον δεν λειτουργεί το Google Pay στο Huawei Mate 30 Pro που έχει στην κατοχή του.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η εγκατάσταση των Google Play Services στα smartphones της Huawei, και κατ' επέκταση σε αυτά της θυγατρικής Honor, εάν δεν λήξει η διαμάχη με τις ΗΠΑ. Λογικά θα εμφανιστούν και άλλοι τρόποι για την εγκατάσταση τους, αλλά όπως και στην περίπτωση του lzplay, ο χρήστης θα παίρνει πολύ μεγάλο ρίσκο και μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

Αυτή η εξέλιξη πηγαίνει ακόμα πιο πίσω τα σχέδια της Huawei για λανσάρισμα της σειράς Huawei Mate 30 σε αγορές εκτός Κίνας. Εκεί, πάντως, τα πηγαίνει περίφημα έχοντας πουλήσει ήδη περισσότερα από 1 εκατομμύριο τεμάχια.

[via]

Loading