Huawei Mate 30: Τι ισχύει με το λειτουργικό σύστημα

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η Huawei θα κατάφερνε να μας εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες των νέων Huawei Mate 30 και Huawei Mate 30 Pro στη χθεσινή παρουσίαση, αλλά το μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά ξεκάθαρα το λειτουργικό σύστημα με δεδομένο ότι θα κυκλοφορήσουν χωρίς προεγκατεστημένα τα Google Play Services.

Ο κ. Richard Yu αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των Google Play Services με τα δικά της Huawei Mobile Services, τα οποία είναι πλήρως open source και θα προσφέρουν στον χρήστη τις βασικές λειτουργίες των αντίστοιχων της Google. Η εταιρεία επενδύει μάλιστα $1 δισεκατομμύριο για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του project! Για το θέμα των εφαρμογών υπάρχει το κατάστημα Huawei AppGallery που επισκέπτονται τουλάχιστον 390 εκατ. χρήστες κάθε μήνα, ενώ μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 180 δισ. downloads εφαρμογών.

Η Huawei το χαρακτηρίζει ως κάτι παραπάνω από ένα κατάστημα εφαρμογών, διότι με το Huawei ID μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ολόκληρο το οικοσύστημα της εταιρείας:

  • Η υπηρεσία Huawei Mobile Cloud αποτελεί το αντίστοιχο των Google Photos και Google Drive, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να συγχρονίζει τις φωτογραφίες και να κρατά backup του smartphone του.
  • Η υπηρεσία streaming Huawei Video περιλαμβάνει ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ (διαθέσιμη για την ώρα σε Ισπανία και Ιταλία).
  • Ο web browser της Huawei προωθείται ως αντικαταστάτης του Google Chrome
  • Ο ψηφιακός βοηθός Huawei Assistant αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση αντί του Google Assistant. Προσφέρει πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο της συσκευής για αναζήτηση σε εφαρμογές, emails, σημειώσεις, ημερολόγιο κλπ., αλλά και online αναζήτηση με τη βοήθεια του web browser. Υπάρχει λειτουργία Instant Access και μελλοντικά θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κρατήσεις σε εστιατόρια, να κλείνει αεροπορικά εισιτήρια, να παραθέτει ενημέρωση από το Χρηματιστήριο κλπ.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η Huawei δεν πιέστηκε να σπρώξει το HarmonyOS για χρήση σε smartphone, ίσως δεν προλάβαινε κιόλας τη σειρά Huawei Mate 30, επομένως, αποφάσισε να χτίσει τις δικές της λύσεις για σχεδόν οτιδήποτε προσφέρουν τα Google Play Services. Έχει τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τους πόρους για να το καταφέρει, μένει να δούμε αν θα την εμπιστευτούν οι χρήστες, ειδικά στις Δυτικές αγορές (αν και εφόσον κυκλοφορήσουν σε αυτές τα Huawei Mate 30).

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι δηλώσεις του κ. Yu σε συνέντευξη του μετά τη χθεσινή εκδήλωση. Ο CEO της Huawei Mobile τόνισε ότι τα Google Play Services ΔΕΝ θα είναι διαθέσιμα στο Huawei AppGallery, αλλά θα υπάρχει τρόπος να τα περάσεις στα Huawei Mate 30 και Huawei Mate 30 Pro με πλάγιο τρόπο. Το EMUI 10 βασίζεται στο Android 10 και η εμπειρία χρήσης δεν θα διαφέρει καθόλου από τα προηγούμενα smartphones της εταιρείας.

Δεν θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά εξαναγκαστήκαμε λόγω της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Google και οι άλλες αμερικανικές εταιρείες εξαναγκάστηκαν και αυτές για να μας μπλοκάρουν.

Ακόμη, η Huawei εξέτασε το ενδεχόμενο να προσφέρει third-party λύσεις για την εγκατάσταση των Google Play Services, όπως τα Aptoid, F-Droid και Amazon Appstore, ωστόσο, θεώρησε απίθανο να της δοθεί επίσημη άδεια χρήσης και αυτών των καταστημάτων. Εξετάζουν ακόμα την πιθανότητα να ξεκλειδώσουν το bootloader για την εγκατάσταση custom ROM, αν και πέρυσι απέρριψαν την ιδέα λόγω ενδεχόμενων θεμάτων ασφαλείας.

Όπως και να 'χει, ο κ. Yu περιμένει ότι οι πωλήσεις της σειράς Huawei Mate 30 θα είναι σημαντικά μικρότερες σε αγορές εκτός Κίνας. Κλείνοντας, να αναφέρουμε την δήλωση του πως σε περίπτωση που αλλάξουν τα πράγματα με τις ΗΠΑ και καταφέρουν να πάρουν άδεια χρήσης για τις υπηρεσίες της Google, τότε έχουν τη δυνατότητα να της "περάσουν" στα smartphones των χρηστών άμεσα με OTA update!

Loading