Huawei P Smart 2021 Review

Ακόμη ένα AG smartphone της Huawei πέρασε από τα χέρια μας αυτές τις ημέρες, το οποίο συνεχίζει την παράδοση της value-for-money σειράς P Smart που ξεχωρίζει για την όμορφη κατασκευή και τις τίμιες επιδόσεις αναλογικά με το κόστος των μοντέλων της.

Το Huawei P Smart 2021 είναι μια mid-range συσκευή που κυκλοφορεί στη χώρα μας εδώ και περίπου ένα μήνα σε αποχρώσεις Midnight Black, Crush Green και Blush Gold. Εμείς λάβαμε το ιδιαίτερο Crush Green που αγαπιέται με την πρώτη ματιά ως κάτι το όχι και τόσο συνηθισμένο.

huawei-p-smart-2021-techgear-review-1.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Huawei P Smart 2021 είναι η μεγάλη οθόνη και γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι απευθύνεται στον χρήστη που χρησιμοποιεί το smartphone του αρκετά για να καταναλώνει περιεχόμενο, είτε μιλάμε για videos και ταινίες, είτε για σερφάρισμα στα social media. Όπως είναι αναμενόμενο, η τοποθέτηση οθόνης μεγέθους 6.67’’ επηρεάζει σημαντικά το μέγεθος και είναι σχετικά δύσκολο να το διαχειριστείς απόλυτα κρατώντας το με ένα χέρι, ενώ το βάρος του ξεπερνά τα 220gr διότι διαθέτει μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh.

Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί πλαστικό υλικό στο πίσω μέρος και αλουμίνιο για το περίγραμμα, βαμμένο και αυτό στο πράσινο χρώμα. Είναι από τα smartphones που μπορείς να χρησιμοποιείς χωρίς να τα βάλεις σε κάποια προστατευτική θήκη, με την ανάλογη προσοχή βέβαια, αλλά γεμίζει πολύ εύκολα δαχτυλιές.

Από πλευράς σχεδιασμού δεν έχουμε εκπλήξεις, καθώς ακολουθεί την κλασική γραμμή με σχετικά μικρά bezels για την οθόνη, notch-σταγόνα για την εμπροσθια κάμερα, ηχείο μεταξύ notch και επάνω πλευράς, volume button και power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στη δεξιά πλευρά, υποδοχή για κάρτες SIM/microSD στην αριστερή πλευρά, ένα μικρόφωνο στο επάνω μέρος, ηχείο και υποδοχές USB Type-C και 3.5mm για ακουστικά στο κάτω μέρος. Στην επάνω αριστερή γωνία στο πίσω μέρος υπάρχει το μακρόστενο camera module με τέσσερις αισθητήρες και LED flash σε κάθετη διάταξη.

huawei-p-smart-2021-techgear-review-3.jpg

Οθόνη

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Huawei P Smart 2021 είναι εξοπλισμένο με IPS LCD panel μεγέθους 6.67’’ ανάλυσης FHD+. Μην περιμένετε γρήγορο ρυθμό ανανέωσης εικόνας, αλλά τουλάχιστον η αναπαραγωγή των χρωμάτων, η απόκριση στην αφή και η φωτεινότητά της είναι σε πολύ καλό επίπεδο τηρουμένων των αναλογιών. Για την παρακολούθηση περιεχομένου, το σερφάρισμα, αλλά και για casual gaming κάνει τη δουλειά της μια χαρά και δεν έχουμε κάποιο παράπονο. Καλομάθαμε, βέβαια, στα 90Hz, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρεται αυτή η δυνατότητα στο συγκεκριμένο μοντέλο.

huawei-p-smart-2021-techgear-review-6.jpg

Hardware - Απόδοση

Η Huawei χρησιμοποιεί τον mid-range octa-core επεξεργαστή Kirin 710A με 4GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο, ένας συνδυασμός που δεν διεκδικεί δάφνες ταχύτητας αλλά εξυπηρετεί άνετα τις καθημερινές ανάγκες του μέσου χρήστη που επενδύει τα χρήματα του σε αυτήν την κατηγορία. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός και μπορείς να τον επεκτείνεις με μια κάρτα μνήμης, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη μνήμη RAM για μια ακόμα πιο γρήγορη εμπειρία χρήσης, ειδικά στο άνοιγμα εφαρμογών και στις μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή.

Οι ελαφρώς υποδεέστερες επιλογές στο hardware, πάντως, βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κερδίζεις μεγαλύτερη αυτονομία με κόστος κάποια millisecond ταχύτητας. Μιας και αναφερθήκαμε στη μπαταρία, το Huawei P Smart 2021 είναι από τα smartphones που μπορείς να χρησιμοποιείς έντονα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να σε απασχολεί η φόρτιση. Με μόνιμα ανοικτά τα δεδομένα, το Bluetooth, το GPS και φυσιολογική κατανομή ωρών σε games, social media, browser κλπ., σου βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα χρήσης. Σε πιο συντηρητικά σενάρια χρήσης, το πιθανότερο είναι ότι θα το φορτίζεις κάθε 36 ώρες.

huawei-p-smart-2021-techgear-review.jpg

Εκεί που θα θέλαμε κάτι καλύτερο είναι στην ταχύτητα της φόρτισης. Το Huawei P Smart 2021 διαθέτει μεν μεγάλη μπαταρία 5000mAh, αλλά συνοδεύεται από φορτιστή ισχύος 22.5W και το πλήρες γέμισμα ολοκληρώνεται μετά από περίπου 2 ώρες.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί ικανοποιητικά, απλά δεν βολεύει σε όλους τους χρήστες η θέση στο πλάι (είναι καθαρά υποκειμενικό). Το ηχείο είναι μέτριας έντασης και γενικά μέτριας απόδοσης, οπότε αν θέλετε καλή ποιότητα ήχου θα χρειαστεί να συνδέσετε ακουστικά μέσω Bluetooth ή μέσω των υποδοχών στο κάτω μέρος.

huawei-p-smart-2021-techgear-review-4.jpg

Κάμερες

Στο Huawei P Smart 2021 συναντάμε την κλασική διάταξη αισθητήρων της κατηγορίας, δηλαδή έναν ισχυρό κύριο αισθητήρα 48MP f/1.8 με εξαιρετικές επιδόσεις σε συνθήκες καλού φωτισμού και αρκετά καλές λήψεις σε πιο δύσκολες καταστάσεις, έναν αισθητήρα 8MP f/2.4 με υπερευρυγώνιο φακό 120° που αποδίδει καλά σε καλό φωτισμό και δεν γλιτώνει από τον κανόνα της παραμόρφωσης στις γωνίες, καθώς και δύο αισθητήρες 2MP f/2.4 για λήψεις macro και βάθους.

Λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή του, τα αποτελέσματα των καμερών είναι ξεκάθαρα πολύ ικανοποιητικά για τις καθημερινές φωτογραφίες που βγάζεις στο φως της ημέρας με σωστή απόδοση των χρωμάτων, υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και αρκετά καλό δυναμικό εύρος. Όσο μειώνεται ο διαθέσιμος φωτισμός και μπαίνει στο παιχνίδι η υποβοήθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να δεις εντυπωσιακές λήψεις, ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είναι να πάρεις αρκετά τεχνητές ή/και παραμορφωμένες εικόνες. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για κάτι καλύτερο σε αυτό το επίπεδο, ούτε να περιμένουμε θαύματα.

Η εμπρόσθια κάμερα περιλαμβάνει αισθητήρα 8MP f/2.0 και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες για selfies που μοιράζεσαι στα social media, αλλά και τηλεδιασκέψεις χωρίς να βγαίνεις πιξελιασμένος ή παραμορφωμένος. Για τα videos, σημειώστε ότι δεν υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό ή οπτικό σύστημα σταθεροποίησης, επομένως, οι λήψεις περιορίζονται καθαρά σε επίπεδο “να έχουμε να θυμόμαστε”.

Λογισμικό

Το Huawei P Smart 2021 είναι ακόμα μία συσκευή της εταιρείας που έρχεται με Huawei Mobile Services και το ταχύτατα αναπτυσσόμενο κατάστημα AppGallery. Ξεχνάμε τις εφαρμογές - υπηρεσίες της Google, αν και υπάρχουν τρόποι που έχουμε αναλύσει τους προηγούμενους μήνες για να τις χρησιμοποιήσουμε (π.χ. βλέπεις YouTube μέσα από τον web browser).

Υπενθυμίζουμε από πρόσφατο άρθρο μας για το AppGallery ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία για να σας λύσουμε τις όποιες απορίες μπορεί να έχετε:

Η ανάπτυξη και εξέλιξη του AppGallery συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές συνεργασίες για παροχή μεγάλης ποικιλίας premium εφαρμογών, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Αυτή τη στιγμή θα βρείτε στο AppGallery μια ευρεία γκάμα διεθνών και τοπικών εφαρμογών που ταξινομούνται σε 18 διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. gaming, πλοήγηση, fitness, μετακίνηση, κοινωνικά δίκτυα). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν η “καθαρή” μηχανή αναζήτησης Qwant, η δημοφιλέστατη υπηρεσία Moovit για να βρίσκεις το ιδανικό δρομολόγιο και μέσο μετακίνησης σε 3200 πόλεις σε 106 χώρες, η εφαρμογή πλοήγησης της TomTom που θεωρείται δικαίως από τις κορυφαίες στον κόσμο, οι χάρτες Here WeGo, αλλά και η Bolt για μετακινήσεις με ενοικίαση ποδηλάτων και scooter.
Πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Huawei συνεργάζεται στενά με τους παρόχος των κορυφαίων και πιο δημοφιλών εφαρμογών, έτσι ώστε να προσφέρει στους χρήστες τις πιο απαραίτητες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες τους για μετακίνηση, φαγητό, συναλλαγές, διασκέδαση κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, η Huawei έχει βοηθήσει ουσιαστικά για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοπιστωτικών, κυβερνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών. Γι’ αυτό βρίσκουμε ήδη στο AppGallery εφαρμογές-υπηρεσίες όπως τα efood, Taxiplon Passenger, ParkAround, e-fresh, Domino’s, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Χρυσή Ευκαιρία, Nova Go, Viva.gr, ERTFlix, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Η συμμετοχή των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων της χώρας μας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του AppGallery, αλλά και γενικότερα για το οικοσύστημα HMS (Huawei Mobile Services) στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη όλες πλην της Τράπεζας Πειραιώς (αναμένεται σύντομα και αυτή).
Μιας και αναφερθήκαμε στο HMS, είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως με πάνω από 1.8 εκατ. developers σε όλο τον κόσμο να έχουν γράψει σχεδόν 100.000 εφαρμογές με τον δικό του κώδικα. Επάνω σε αυτό βασίζονται πολλές χρήσιμες υπηρεσίες, όπως τα Huawei Wallet (με POS μέσω κινητού τηλεφώνου), Huawei City Service, Link Now (πλατφόρμα για online εκπαίδευση), αλλά και πιο πρόσφατα η υπηρεσία Petal Maps που θα προστεθεί σύντομα σε beta έκδοση και το Huawei Docs για μια πλήρη σουίτα γραφείου. Αξίζει να αναφέρουμε και την υπηρεσία αναζήτησης Petal Search μέσα από την οποία μπορείς να βρίσκεις οτιδήποτε χρειάζεσαι όπως εφαρμογές, νέα και φωτογραφίες, και μάλιστα υποστηρίζει λειτουργία αναζήτησης με την κάμερα της συσκευής σου. Σημειώστε ότι το Petal Search έχει πιστοποιηθεί από το European Privacy Seal για συμμόρφωση με το GDPR και τηρεί αυστηρά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συμπέρασμα

Το Huawei P Smart 2021 είναι ένα προσιτό smartphone με όμορφη κατασκευή που μπορεί να καλύψει άνετα όλους τους χρήστες σε αυτήν την κατηγορία, αρκεί να είναι διατεθειμένοι για το βήμα σε έναν κόσμο χωρίς τη Google, τουλάχιστον όχι όπως το έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω των native εφαρμογών της τελευταίας.

Photo Gallery

Loading