Huawei P10 / P10 Lite: Ημέρες παρέα με τον βασιλιά της φωτογραφίας και το υποψήφιο best seller [Review]

Το μεγάλο άλμα για τη Huawei έγινε πέρυσι με τη σειρά Huawei P9, η οποία κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο χάριν στις εξαιρετικές επιδόσεις και φυσικά για την διπλή κάμερα με φακούς Leica στο πίσω μέρος. Η σειρά ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις και δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες για τις μελλοντικές high-end συσκευές της εταιρείας, τόσο για τους αναλυτές, όσο και για τους τελικούς χρήστες.

Οι προσδοκίες αυτές έγιναν ακόμα μεγαλύτερες με την έλευση του Huawei Mate 9 στα τέλη της περασμένης χρονιάς και όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία το Huawei P10 για να δούμε αν κλείδωσε οριστικά η θέση της κινέζικης εταιρείας στους κορυφαίους κατασκευαστές smartphones, δίπλα στους πιο παραδοσιακούς ανταγωνιστές της. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας προσφέρει φέτος η Huawei.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με μια πρώτη ματιά, το Huawei P10 θυμίζει ελαφρώς το περυσινό μοντέλο, αλλά μόλις το πιάσεις στα χέρια σου αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά στο βάρος και στον όγκο. Μια πανάλαφρη κατασκευή με στρογγυλεμένες γωνίες που κάθεται άνετα στο χέρι, στην οποία ξεχωρίζει η εσοχή για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πρόσοψη και η διπλή κάμερα Leica στο πίσω μέρος χωρίς να προεξέχουν οι φακοί.

Εξαιτίας της μεταφοράς του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πρόσοψη, δεν ήταν εφικτό να μειωθούν σημαντικά τα bezels της οθόνης και εδώ είναι γεγονός ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη Huawei, με δεδομένη την γενικότερη τάση της αγοράς προς τα bezel-less smartphones. Παρά το μικρό βάρος και πάχος, το P10 φιλοξενεί πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά που ουσιαστικά παραπέμπουν στο πολύ μεγαλύτερο και ογκοδέστερο Huawei Mate 9.

Οθόνη

Η βασική έκδοση έρχεται με οθόνη μεγέθους 5.1’’ LCD και ανάλυση Full HD (1920 x 1080), με τη φωτεινότητα και την αντίθεση των χρωμάτων να είναι συγκρίσιμη με αυτήν των κορυφαίων smartphones της κατηγορίας. Σίγουρα θα θέλαμε μικρότερα bezels, αλλά ακόμη κι έτσι το μέγεθος είναι κατάλληλο και προτιμητέο από την πλειοψηφία των χρηστών για άνετη χρήση με το ένα χέρι.

Απόδοση

Τα έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν για τον επεξεργαστή Kirin 960 της Huawei. Αυτή τη στιγμή θα λέγαμε ότι βρίσκεται ένα κλικ πιο πίσω από τον Snapdragon 835 της Qualcomm, ο οποίος όμως κυκλοφορήσε πολύ αργότερα. Δεν ζορίζεται στα απαιτητικά games, δεν υπερθερμαίνεται στο multitasking και γενικότερα δεν κολλάει πουθενά. Τα 4GB RAM κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά και ο αποθηκευτικός χώρος των 64GB μαζί με την υποδοχή για κάρτα μνήμης microSD έως 256GB εγγυώνται ότι ο μέσος χρήστης δεν θα σπαζοκεφαλιάσει ποτέ για τον διαθέσιμο χώρο του.

Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

Προσωπικά βρίσκω ενοχλητικό τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πρόσοψη, όχι μόνο στο P10 αλλά γενικότερα στις συσκευές που ακολουθούν την ίδια γραμμή. Από τεχνικής πλευράς, ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώνει τη συσκευή του και να εκτελεί τις συντομεύσεις των κλασικών navigation buttons του Android OS. Με ένα απλό tap λειτουργεί ως back button, με παρατεταμένο κράτημα μεταφέρει τον χρήστη στην home page, ενώ υπάρχει η επιλογή να ανοίξεις το multitasking menu με συγκεκριμένη χειρονομία, η οποία δεν μου λειτούργησε και πολύ καλά. Φυσικά, προσφέρεται η επιλογή να εμφανίζεται επάνω στην οθόνη το κλασικό μενού των navigation buttons.

Κάμερα

Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο ατού (και) στο Huawei P10. Πρακτικά έχουμε τους ίδιους αισθητήρες Leica που γνωρίσαμε στο Huawei Mate 9, δηλαδή έναν έγχρωμο 12MP και έναν ασπρόμαυρο 20MP που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για να βελτιώσουν την αντίθεση, τα χρώματα, την καθαρότητα και φυσικά να δημιουργήσουν το περίφημο bokeh effect. Ο έγχρωμος αισθητήρας διαθέτει τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας για βελτιωμένη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και μειωμένα “κουνήματα” κατά τη λήψη video.

Νέο χαρακτηριστικά, πάντως, της κάμερας είναι η λειτουργία “Portrait Mode” που περιλαμβάνει την αυτόματη εφαρμογή φίλτρων ωραιοποίησης που συνήθως συναντάμε στις selfie κάμερες των smartphones. Καλό θα είναι να ρυθμίζετε με μέτρο το φίλτρο του Portrait Mode διότι δεν θα αναγνωρίζετε ούτε εσείς τον εαυτό σας… Μπορεί να μοιάζουν οι λήψεις με αυτές του bokeh effect (Wide Aperture), παρόλα αυτά, στο δεύτερο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο βάθος πεδίου.

Σε γενικές γραμμές, οι λήψεις με την κάμερα του Huawei P10 είναι άκρως αληθοφανείς, εντυπωσιακές και εύκολο να επιτευχθούν από οποιονδήποτε χρήστη χωρίς να απαιτείται παίδεμα με τις ρυθμίσεις. Εξυπακούεται ότι οι πιο εξειδικευμένοι χρήστες μπορούν να παίξουν χειροκίνητα με όλες τις ρυθμίσεις της κάμερας, αλλά εδώ λαμβάνουμε υπόψιν καθαρά την αναλογία ευκολίας - αποτελέσματος.

Περιβάλλον χρήσης EMUI 5.1

Το Huawei P10 έρχεται με την τελευταία έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης EMUI 5.1, το οποίο είναι βασισμένο στο Android 7.1 Nougat. Η νέα έκδοση μπορεί να μοιάζει ίδια με αυτήν του Huawei Mate 9, αλλά έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες και βελτιώσεις που αξίζουν να αναλυθούν περισσότερο.

Lockscreen

Όταν η συσκευή βρίσκεται στη lockscreen ο χρήστης μπορεί να σύρει το δάκτυλο του από το κάτω μέρος προς τα επάνω για να δει συντομεύσεις ορισμένων προεγκατεστημένων εφαρμογών, όπως Recorder, Calculator, Flashlight, Stopwatch και QR Code, αλλά και να αλλάξει το wallpaper. Ακόμη, προσφέρεται κανονικά η δυνατότητα εκκίνησης της εφαρμογής της κάμερας με σύρσιμο από την κάτω δεξιά γωνία, κάτι που γνωρίζουμε από τη stock έκδοση του Android OS, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η δυνατότητα άμεσης λήψης φωτογραφίας με γρήγορο διπλό κλικ στο κουμπί volume down ακόμη και όταν η συσκευή είναι κλειστή. Από την εφαρμογή της κάμερας, πάντως, υπάρχει η επιλογή να ρυθμίσετε το διπλό κλικ έτσι ώστε απλά να ανοίγει την εφαρμογή της κάμερας ή να μην πραγματοποιείται καμία ενέργεια.

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη lockscreen. Με σύρσιμο του δακτύλου προς τα κάτω σας εμφανίζεται το Quick Menu που περιλαμβάνει τις συντομεύσεις για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των WiFi, Bluetooth, Mobile Data, GPS, NFC κλπ., στο οποίο μπορείτε να παρέμβετε για να το διαμορφώσετε όπως εσείς επιθυμείτε είτε αφαιρώντας, είτε προσθέτωντας άλλες συντομεύσεις. Πατώντας το γρανάζι που σας εμφανίζεται επάνω δεξιά θα μεταφερθείτε άμεσα στο κεντρικό menu των ρυθμίσεων και από εδώ μπορείτε να ορίσετε άμεσα τον μυστικό κωδικό, PIN ή pattern για να ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας από το υπομενού Screen Lock & Passwords.

Φυσικά, προσφέρεται η λειτουργία ξεκλειδώματος μέσω του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος έχει μεταφερθεί στην πρόσοψη και υποστηρίζει έως και 5 διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα. Εδώ έχουμε και μια νέα καινοτομία για τα Huawei P10 / P10 Plus, καθώς ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για να εκτελεί τις λειτουργίες πλοήγησης. Με πάτημα του κεντρικού home button ο χρήστης μεταφέρεται στην αρχική οθόνη, με παρατεταμένο κράτημα ενεργοποιεί τη λειτουργία Google Now on Tap, το σύρσιμο του δακτύλου αριστερά είναι το Back και το σύρσιμο δεξιά είναι το Recent Apps. Απαιτείται λίγος χρόνος για να το συνηθίσει κανείς, αλλά όσοι δεν βολεύεστε μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα κλασικά navigation buttons του Android OS για να εμφανίζονται στην οθόνη.

Homescreen

Αν σας αρέσει να βλέπετε όλες τις εφαρμογές σας οργανωμένες σε διάφορες home pages, τότε μπορείτε να παραμείνετε στο standard layout που έχει επιλέξει η Huawei. Διαφορετικά, έχετε την επιλογή να εμφανίσετε το κλασικό App Drawer του Android OS από το μενού των ρυθμίσεων (Home Screen Style -> Standard / App Drawer). Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε σε ποια διάταξη θα εμφανίζονται οργανωμένες οι εφαρμογές σας (5x5, 4x5 ή 5x4) από το υπομενού Home Layout.

Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης

Εκτός από τις νέες χειρονομίες στο home button, ο χρήστης μπορεί εναλλακτικά να επιλέξει μερικούς ακόμη τρόπους για να διαχειρίζεται τη συσκευή από το υπομενού Smart Assistance. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η λειτουργία one-handed για σμίκρυνση της εικόνας έτσι ώστε να φτάνει παντού ο αντίχειρας, το Floatind Dock με 5 συντομεύσεις (τα 3 navigation buttons, ένα lock screen και μια σκούπα για άμεσο κλείσιμο των ανοιχτών εφαρμογών), τα Motion Controls για σίγαση του smartphone με κούνημα όταν χτυπά το ξυπνητήρι και αυτόματη απάντηση στην εισερχόμενη κλήση όταν το σηκώνεις και το φέρνεις κοντά στο αυτί, και τέλος τα Knuckle Gestures για εκτέλεση διάφορων ενεργειών με την άρθρωση του δακτύλου (διπλό tap για λήψη screen shot, σχηματισμός του αρχικού γράμματος για άνοιγμα εφαρμογής π.χ. C για την κάμερα, ενεργοποίηση του split screen με σύρσιμο κατά μήκος της οθόνης).

Σύστημα ειδοποιήσεων

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του EMUI 5.1 είναι το γεγονός ότι προσφέρει στον χρήστη σχεδόν απόλυτο έλεγχο για τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει από τις εφαρμογές του. Αν κάποια εφαρμογή στέλνει διαρκώς ενοχλητικές ειδοποιήσεις, ο χρήστης μπορεί να κρατήσει πατημένο το banner της ειδοποίησης για να του εμφανιστούν τρεις επιλογές με άμεση ισχύ:

  • Να μην ακούγεται ήχος και δόνηση, αλλά να επιτρέπεται η εμφάνιση τους
  • Ενεργός ήχος και δόνηση
  • Καθολικό μπλοκάρισμα όλων των ειδοποιήσεων από τη συγκεκριμένη εφαρμογή

Ο έλεγχος, όμως, πηγαίνει σε ακόμη πιο βαθύ επίπεδο. Κρατώντας πατημένο το banner της ειδοποίησης εμφανίζεται και η επιλογή “More Settings” (επίσης προσβάσιμο από το υπομενού Apps). Από εδώ ο χρήστης βλέπει όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή του και μπορεί για κάθε μία ξεχωριστά να ορίσει πότε και τι θα βλέπει από πλευράς ειδοποιήσεων (π.χ. banners, εμφάνιση στη lockscreen, σειρά προτεραιτότητας, ήχο/δόνηση κλπ.). Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ ό,τι έχει αποφασίσει για την καθεμία, μπορεί να τα αναιρέσει όλα με μιας ενεργοποιώντας τις επιλογές “Ignore Optimisations” και “Unrestricted Data Access” για οποιαδήποτε εφαρμογή. Έτσι μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα λαμβάνει ειδοποιήσεις πάντοτε για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Εξοικονόμηση μπαταρίας

Το EMUI 5.1 σε προειδοποιεί όταν υπάρχουν εφαρμογές που τρέχουν στο background και τρώνε αρκετή από την μπαταρία της συσκευής σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Στη λίστα αυτή εμφανίζονται οι εφαρμογές που είναι ανοικτές τη δεδομένη στιγμή και η επισήμανση σε όσες από αυτές ευθύνονται για την πτώση της στάθμης. Ο χρήστης έχει την επιλογή να τις κλείσει όλες με μιας ή να τις αφήσει να λειτουργούν κανονικά ως έχουν ή να κλείσουν εντελώς μόλις κλειδώσει η οθόνη της συσκευής του.

Επιπλέον, υπάρχουν τρία διαθέσιμα battery modes. Ένα κανονικό, ένα power saving που περιορίζει την δραστηριότητα στο background και την ισχύ του επεξεργαστή, και ένα ultra power saving mode που βάζει τη συσκευή σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” με υποστήριξη μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις και SMS.

Ενδιαφέρουσες λειτουργίες

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του EMUI 5.1 μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη λειτουργία Live Recording της οθόνης, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να καταγράψει σε video τη δραστηριότητα του στη συσκευή, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτούς που φτιάχνουν how-to videos ή ανεβάζουν streams των παιχνιδιών που παίζουν.

Εξίσου χρήσιμη η λειτουργία Business Card scanner που σου δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφίσεις μια επαγγελματική κάρτα και να περαστούν αυτόματα τα στοιχεία σαν μια νέα επαφή στη συσκευή. Εξυπακούεται ότι υποστηρίζεται η λειτουργία App Twin για να χρησιμοποιείς εφαρμογές με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς, π.χ. Facebook και WhatsApp.

Και μια αναφορά στο εργαλείο Highlights, το οποίο προστέθηκε στην εφαρμογή Gallery. Θυμίζει αρκετά αυτό που έχουμε συνηθίσει από την υπηρεσία Google Photos, μιας και ομαδοποιεί τις λήψεις ανά τοποθεσία και δημιουργεί αυτόματα video-highlights από τις φωτογραφίες και τα videos του χρήστη.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι έχει ενσωματωθεί τεχνολογία που αναγνωρίζει τα αγγίγματα του χρήστη ταχύτερα από ποτέ, έτσι ώστε να μην παρατηρείται καμία καθυστέρηση.

Ασφάλεια

Το EMUI 5.1 διαθέτει επίσης προηγμένες λύσεις ασφάλειας των δεδομένων. Οι SoC (System on Chip) λειτουργίες διασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων που παρέχουν τα συστήματα τραπεζών. Στο PrivateSpace, προστατεύονται τα επιλεγμένα έγγραφα, οι φωτογραφίες και τα δεδομένα εφαρμογών. Παράλληλα, γίνεται ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των απειλών και ο χρήστης προστατεύεται από ιούς, Trojans, phishing και απάτες. Αυτές οι απειλές αποκλείονται αυτόματα και το τηλέφωνο ενημερώνει τον χρήστη σχετικά.

Ήχος

Η απόδοση με τη χρήση των ακουστικών είναι εξαιρετική, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το ηχείο της συσκευής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή μουσικής ή video. Πάντως, τη δουλειά του την κάνει μια χαρά για να ακούς καθαρά το ringtone και τους ήχους των ειδοποιήσεων.

Μπαταρία - Αυτονομία

Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Huawei P10. Η μπαταρία 3200mAh βγάζει άνετα τη μέρα με φυσιολογική χρήση, ενώ υπάρχουν και τα power saving modes που είδαμε νωρίτερα για νε παρατείνουν σημαντικά την αυτονομία της συσκευής σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τεράστιο συν και για την τεχνολογία ταχύτατης φόρτισης σε συνδυασμό με τον φορτιστή της εταιρείας που πραγματικά εκπλήσσει τόσο για τις επιδόσεις, όσο και για το γεγονός ότι η συσκευή δεν θερμαίνεται σχεδόν καθόλου κατά την φόρτιση.

Συμπεράσματα

Με το Huawei P10 η εταιρεία προσφέρει σε γενικές γραμμές όλα όσα έκαναν το Huawei Mate 9 να ξεχωρίσει, αλλά σε μια συσκευή με μικρότερο μέγεθος και με ορισμένες καλοδεχούμενες προσθήκες και βελτιώσεις. Αυτή η σύγκριση είναι, δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Huawei P10 και ίσως ο κόσμος το λαμβάνει ως κάτι που έχει ξαναδεί. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Αν συγκρίνουμε με το Huawei P9, οι βελτιώσεις είναι τεράστιες και δεν χωρά αμφιβολία ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά απ’ όποια πλευρά και αν το δει κανείς: απόδοση, αυτονομία, εμφάνιση, κάμερες κλπ.

Μήπως να προτιμήσω το Huawei P10 Lite;

Ταυτόχρονα με το Huawei P10 είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας και το Huawei P10 Lite, το οποίο απευθύνεται σε αυτούς που δεν επιθυμούν να ανέβουν σε τέτοια κατηγορία τιμής. Έχοντας τις συσκευές δίπλα δίπλα όλες αυτές τις ημέρες το συμπέρασμα που βγαίνει είναι αβίαστο: η Lite έκδοση θα αποτελέσει για ακόμα μία χρονιά την best seller συσκευή της εταιρείας.

Μπορεί να έρχεται με υποδεέστερο επεξεργαστή και μονή κάμερα, ωστόσο, το Huawei P10 Lite τρέχει επίσης το EMUI 5.1 και υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες που είδαμε νωρίτερα, ενώ η κάμερα του είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική όπως θα δείτε στην γκαλερί που ακολουθεί (συγκρίνετε και με τις φωτογραφίες του Huawei P10 για να καταλάβετε). Με δεδομένο ότι η τιμή του είναι μικρότερη από €300 είναι σίγουρο ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον πολλών χρηστών.

Huawei P10

  • Οθόνη 5.1” Full HD (1920 x 1080) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής octa-core Kirin 960
  • Επεξεργαστής γραφικών ARM Mali-G71
  • Μνήμη 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 64GB (επέκταση με microSD έως 256GB)
  • Dual κάμερα 12MP + 20MP (monochrome) f/2.2 SUMMILUX Leica με O.I.S. και 4-σε-1 υβριδικό σύστημ αυτόματης εστίασης
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/1.9 Leica
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2, GPS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 7.1.1 Nougat με EMUI 5.1
  • Μπαταρία 3200mAh με τεχνολογία ταχύτατης φόρτισης SuperCharge
  • Υποδοχή USB Type-C, 3.5mm
  • Διαστάσεις 145.3 x 69.3 x 6.98 mm
  • Βάρος 145gr
  • Μεταλλική κατασκευή

Huawei P10 Lite

  • Οθόνη 5.2” Full HD LTPS IPS LCD (1920 x 1080) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής octa-core Kirin 658
  • Επεξεργαστής γραφικών ARM Mali-T830MP2 GPU
  • Μνήμη 3GB/4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB (επέκταση με microSD έως 256GB)
  • Κάμερα 12MP f/2.2 με PDAF και LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1, GPS, NFC, FM radio, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 7.1.1 Nougat με EMUI 5.1
  • Μπαταρία 3000mAh
  • Διαστάσεις 146.5 x 72 x 7.2 mm
  • Βάρος 146gr
Loading