HUAWEI P50 Pocket Review: Εντυπωσιακό και ισχυρό, αλλά με ξεκάθαρες αδυναμίες

Μερικούς μήνες πριν αρχίσουν τα προβλήματα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η HUAWEI είχε επιχειρήσει το πρώτο της βήμα στην κατηγορία των foldables με το HUAWEI Mate X τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο ξεχώρισε για το γεγονός ότι ακολουθούσε μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που πρότεινε η Samsung. Συγκεκριμένα, η εύκαμπτη οθόνη δίπλωνε προς τα έξω και μάλιστα η εταιρεία υπερασπιζόταν την ιδέα της λέγοντας πως αυτή είναι μια πολύ καλύτερη λύση σε σύγκριση με ό,τι ακολούθησε από την πλειοψηφία των κατασκευαστών τα επόμενα χρόνια.

huawei-p50-pocket-techgear-review-5.jpg


Από τότε άλλαξαν πολλά τόσο για την HUAWEI, όσο και γενικότερα για τον τομέα των foldables, αλλά τουλάχιστον η κινέζικη εταιρεία δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέες προκλήσεις, ούτε έμεινε εγωϊστικά κολλημένη στις δικές της ιδέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ολοκαίνουργιο HUAWEI P50 Pocket, το οποίο ακολουθεί τον σχεδιασμό του Galaxy Z Flip3, δηλαδή πρόκειται για ένα clamshell αναδιπλούμενο smartphone σε μέγεθος ταμπακιέρας.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιούμε καθημερινά το HUAWEI P50 Pocket και είμαστε εδώ για να σχολιάσουμε όλα αυτά που ενδεχομένως απασχολούν τους φίλους της τεχνολογίας σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο.

huawei-p50-pocket-techgear-review-6.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Εντυπωσιακό στο μάτι, μικρό στο μέγεθος όταν είναι διπλωμένο, σχετικά ελαφρύ (190gr) για foldable, αλλά με έντονο το πλαστικό στοιχείο στην εξωτερική πλευρά του. Το HUAWEI P50 Pocket χάνει από την premium αίσθηση στα χέρια σου λόγω του πλαστικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε εξωτερικά, το οποίο γεμίζει εύκολα δαχτυλιές αλλά τουλάχιστον καθαρίζεται εξίσου πολύ εύκολα. Οπτικά, πάντως, είναι πανέμορφο και σ’ αυτό βοηθούν οι εγχαράξεις και ο ελαφρύς χρυσαφένιος τόνος που το κάνουν να γυαλίζει όταν πέφτει επάνω του έστω και λίγο φως.

huawei-p50-pocket-techgear-review-7.jpg

Διπλωμένο είναι αρκετά μικρό και σχετικά στενό για να χώρα με ευκολία σε κάθε τσέπη και τσάντα, το νιώθεις στιβαρό στο χέρι και μπορείς να το ανοίξεις με ένα χέρι αρκετά εύκολα, αλλά θα θέλαμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά σε αυτό το άνοιγμα. Ο μεντεσές είναι μεν πολύ ανθεκτικός, ωστόσο, ο μηχανισμός μοιάζει να «τζογάρει» όταν προσπαθείς να στηρίξεις την οθόνη υπό γωνία. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι θέλετε να ανοίξετε την οθόνη στις 90° για να σταθεροποιήσετε τη συσκευή καλύτερα επάνω σε μια επιφάνεια προκειμένου να βγάλετε μια φωτογραφία. Εκεί, λοιπόν, παρατηρούμε πως η οθόνη δεν στέκεται ακριβώς στις 90° αν δεν παίξεις λίγο μαζί της (σαν κάτι να την τραβά προς τα κάτω). Πιθανότατα η HUAWEI ζύγισε τις συνθήκες πραγματικής χρήσης ενός clamshell foldable και έκρινε πως είναι προτιμότερο να ανοιγοκλείνει εύκολα, παρά να στέκεται ο μεντεσές σε οποιαδήποτε γωνία. Όπως και να ‘χει, ο μέσος χρήστης θα το βρει μάλλον παράξενο τις πρώτες ημέρες, αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται με τον καιρό.

huawei-p50-pocket-techgear-review-8.jpg

Από εκεί και πέρα έχουμε στο πίσω μέρος τους δύο γνώριμους μεγάλους κύκλους στο πίσω μέρος, ένας για τους αισθητήρες κάμερας και ένας που κρύβει μέσα του οθόνη αφής OLED (!) για να βλέπεις στα γρήγορα ειδοποιήσεις, να ρυθμίζεις την αναπαραγωγή του ήχου ή ακόμη και να τραβάς φωτογραφίες χωρίς να ξεδιπλώσεις το HUAWEI P50 Pocket. Όσο παραμένει διπλωμένο διακρίνουμε και το logo της εταιρείας στον μεντεσέ, ενώ ανοίγοντας σε πλήρη έκταση έχουμε μπροστά μας μια μακρόστενη (αναλογία 21:9) εύκαμπτη οθόνη με οπή κεντρικά επάνω για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας με σχετικά μέτρια bezels. Σε αυτή τη συνθήκη είναι αρκετά δύσκολο να έχεις πρόσβαση σε όλο το εύρος της οθόνης με ένα χέρι, εκτός αν έχεις πολύ μεγάλα δάκτυλά.

huawei-p50-pocket-techgear-review-4.jpg

Περιμετρικά έχουμε στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons σε σωστό ύψος για να τα βρίσκεις άνετα με το ένα χέρι, στην κάτω πλευρά 2x ηχεία αντιδιαμετρικά της υποδοχής USB-C και στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για κάρτες SIM /NM.

Για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε πολύ καλύτερα υλικά κατασκευής για το HUAWEI P50 Pocket από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή που κοστίζει πάνω από €1500. Δεν παραβλέπουμε, όμως, πως είναι αρκετά λεπτό και ελαφρύ για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ σίγουρα σε εντυπωσιάζει όταν το κοιτάς.

huawei-p50-pocket-techgear-review-3.jpg

Οθόνες

Η κύρια εσωτερική εύκαμπτη οθόνη OLED του HUAWEI P50 Pocket φτάνει σε έκταση 6.9’’ όταν το ξεδιπλώνεις, διαθέτει ανάλυση FHD+ (2790 x 1188) και αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο που παρακολουθείς και τη χρήση που κάνεις. Ναι, το «τσάκισμα» στο ύψος του μεντεσέ είναι εμφανές και το νιώθεις όταν περνάς από εκεί το χέρι σου, όμως δεν σε εμποδίζει από καμία ενέργεια (π.χ. να μην αναγνωρίζει αγγίγματα σε εκείνο το σημείο) και μετά από λίγη ώρα ξεχνάς ότι υπάρχει ακόμα και όταν παίζεις παιχνίδια ή παρακολουθείς videos - ταινίες - σειρές.

huawei-p50-pocket-techgear-review-15.jpg

Η κύρια οθόνη σου προσφέρει μια premium εμπειρία θέασης από πλευράς απόδοσης χρωμάτων και ευκρίνειας σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια ή σε εσωτερικούς σκοτεινούς χώρους, προσαρμόζει αυτόματα και με ακρίβεια την φωτεινότητα, απλά θα θέλαμε λίγο μικρότερα περιθώρια σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

huawei-p50-pocket-techgear-review-1.jpg

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική κυκλική οθόνη OLED στο πίσω μέρος, αυτή έχει μέγεθος 1.04’’ και όπως αναφέραμε προηγουμένως βρίσκεται εκεί για να εκτελείς κάποιες διεργασίες ή να παρακολουθείς ειδοποιήσεις χωρίς να ανοίγεις το HUAWEI P50 Pocket σε πλήρη έκταση. Την αντιμετωπίζουμε ως χρήσιμη προσθήκη για το θέμα των ειδοποιήσεων ή της προβολής άλλων πληροφοριών (καιρός, ώρα κλπ.), αλλά η χρήση της για λήψη φωτογραφιών είναι σαφέστατα gimmick που δεν θα απασχολήσει πολύ κόσμο.

huawei-p50-pocket-techgear-review-13.jpg

Hardware - Απόδοση

Στον τομέα του «σοβαρού» hardware, το HUAWEI P50 Pocket έρχεται με επεξεργαστή octa-core Qualcomm Snapdragon 888, 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, επομένως, αντιλαμβάνεστε πως δεν μασάει τίποτα από δύσκολες καταστάσεις και βαριά χρήση. Όλα λειτουργούν άψογα, ταχύτατα, χωρίς να παρατηρείται σοβαρή άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια πολύωρου gaming ή χρήσης της κάμερας, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις μεγάλη αυτονομία χάριν στις βελτιστοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η HUAWEI επάνω στο περιβάλλον χρήσης EMUI.

huawei-p50-pocket-techgear-review-11.jpg

Δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο στο κομμάτι της κύριας απόδοσης, απλά υπάρχει το εξής προβληματάκι που ταλανίζει γενικότερα την εταιρεία και όχι μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο: δεν υπάρχει κεραία 5G. Προφανώς αυτή η έλλειψη δεν αποτελεί επιλογή της HUAWEI, αλλά με δεδομένο ότι συνεχίζεται ταχύτατα η ανάπτυξη των δικτύων 5G, αρκετοί χρήστες θα ήθελαν από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας να τα υποστηρίζει.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται ενσωματωμένος στο power button στο πλάι, το οποίο όπως είδαμε έχει τοποθετηθεί στο ιδανικό ύψος για να τον βρίσκεις άμεσα με τον δείκτη όταν κρατάς τη συσκευή με το αριστερό χέρι ή με τον αντίχειρα όταν την κρατάς με το δεξί χέρι. Λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα όπως πάντα. Σε ό,τι αφορά τον ήχο, τα δύο ηχεία στο κάτω μέρος είναι δυνατά σε ένταση, προσφέρουν αρκετά καθαρό ήχο στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες, αλλά τα μπάσα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και συστήνουμε τη χρήση ασύρματων ακουστικών για όποιον θέλει ποιότητα.

huawei-p50-pocket-techgear-review-16.jpg

Τέλος, στο κομμάτι της αυτονομίας έχει γίνει καλή δουλειά και πάλι από τη HUAWEI. Καταρχάς η εταιρεία έχει χωρέσει μπαταρία 4000mAh στο σώμα του P50 Pocket (συγκριτικά το Galaxy Z Flip3 διαθέτει μόλις 3300mAh), με αποτέλεσμα να σου βγάζει με πολύ άνεση μια ολόκληρη ημέρα βαριάς χρήσης χωρίς να αναζητάς τον φορτιστή του. Για την ακρίβεια, στις δικές μας δοκιμές με gaming, multitasking και χρήση κάμερας φτάναμε το βράδυ με περίπου 25%. Σε περίπτωση, όμως, που ξεμείνεις, συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο φορτιστής 40W HUAWEI SuperCharge που γεμίζει πλήρως την μπαταρία μέσα σε λιγότερο από 50 λεπτά.

huawei-p50-pocket-techgear-review-21.jpg

Λογισμικό

Η κλασική ερώτηση, πλέον, όταν μιλάμε για συσκευές της HUAWEI είναι η εξής: υποστηρίζει εφαρμογές - υπηρεσίες της Google; Όχι, δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής, αλλά ισχύουν όλα όσα αναφέραμε και στα προηγούμενα reviews. Αν δεν υπάρχει σοβαρή επαγγελματική εξάρτηση από τη Google, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιείς πολλαπλά Google Accounts για πελάτες ή υπηρεσίες τύπου AdSense και Analytics, τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα από την απουσία τους.

Το HUAWEI P50 Pocket κυκλοφορεί στην Ευρώπη με το περιβάλλον χρήσης EMUI 12 βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android και σου προσφέρει σχεδόν τα πάντα είτε μέσα από το κατάστημα HUAWEI AppGallery, είτε μέσα από το εργαλείο Petal Search που σου βρίσκει τα αρχεία APK των αγαπημένων σου εφαρμογών για να τις εγκαταστήσεις με ασφάλεια στη HUAWEI συσκευή σου. Σημειώνουμε ότι κάποιες εφαρμογές ενδέχεται να μη λειτουργούν σωστά και σίγουρα δεν θα μπορείς να παίζεις παιχνίδια που βασίζονται στα Google Mobile Services.

huawei-p50-pocket-techgear-review-22.jpg

Για την ώρα η HUAWEI δεν παίρνει τη μεγάλη απόφαση να λανσάρει συσκευή με το δικό της HarmonyOS 2.0 στις Δυτικές αγορές, αλλά διανθίζει ακόμη περισσότερο το EMUI προκειμένου να παραμένει ταχύτατο, καθαρό, εύκολο στην κατανόηση και τη χρήση, και με νέες λειτουργίες για να διαχειρίζεσαι άνετα τις υπόλοιπες συσκευές του οικοσυστήματος της (laptops, tablets, watches).

huawei-p50-pocket-techgear-review-20.jpg

Κάμερες

Για να δούμε και τις επιδόσεις του HUAWEI P50 Pocket στον τομέα της κάμερας. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι διαθέτει τρεις αισθητήρες στο πίσω μέρος, 40MP f/1.8, 13MP f/2.2 ultrawide και έναν νέο αισθητήρα Hyperspectral 32MP f/1.8 ο οποίος είναι και η σημαντικότερη καινοτομία που φέρνει η συσκευή, άσχετα αν στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα gimmick που δύσκολα θα χρησιμοποιήσει ο χρήστης στην καθημερινότητα του.

Οι Hyperspectral κάμερες έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» σε ένα μήκος κύματος που δεν πιάνει το ανθρώπινο μάτι. Η HUAWEI επέλεξε αυτήν τη λύση με σκοπό να βελτιώσει τη λεπτομέρεια και την καθαρότητα των συμβατικών φωτογραφιών, ενώ έχει προσθέσει και ένα ξεχωριστό Fluorescent mode για πρωτοποριακές λήψεις στο σκοτάδι αποδίδοντας εντυπωσιακά φθορίζοντα χρώματα, αρκεί το αντικείμενο που φωτογραφίζεις να βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση. Οι λήψεις σε αυτό το mode είναι καθαρά για καλλιτεχνικούς σκοπούς, άρα το πιθανότερο είναι πως θα το χρησιμοποιήσετε σπάνια στην καθημερινότητα σας.

huawei-p50-pocket-techgear-review-8.jpg

Από εκεί και πέρα, παρατηρήσαμε πως ενεργοποιείται ο αισθητήρας σε αρκετές περιπτώσεις για να ενισχύσει με περισσότερη πληροφορία τη λειτουργία (κυρίως) του βασικού αισθητήρα 40MP. Οι λήψεις με τον τελευταίο είναι εξαιρετικές σε επίπεδο δυναμικού εύρους, χρωμάτων, λεπτομέρειας και καθαρότητας σε συνθήκες καλού φωτισμού, αλλά και όταν έχεις απέναντι σου τον Ήλιο. Τα χρώματα αποδίδονται φυσιολογικά χωρίς τον υπερβολικό κορεσμό που παρατηρούμε συνήθως σε άλλες ναυαρχίδες και είναι εξίσου πολύ αληθινή η αποτύπωση των διαφορετικών φωτισμών και σκιών στο κάδρο σου.

Στο ίδιο επίπεδο, σε γενικές γραμμές) κινούνται και οι λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό, με τη HUAWEI να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις μικροδιορθώσεις στις πλευρές για να αποφεύγεται όσο γίνεται το barrel effect, αλλά και στη συνολική συμπεριφορά που μας εξέπληξε ευχάριστα. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι μπορείς να τραβάς selfies με την πίσω κάμερα όταν έχεις διπλωμένο το HUAWEI P50 Pocket κοιτάζοντας στην εξωτερική οθόνη OLED. Δεν είναι ιδιαίτερα χρηστική αυτή η μέθοδος, αλλά από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα με λίγη προπόνηση μπορείς να καταλάβεις που βρίσκεσαι. Σίγουρα είναι καλύτερη η ποιότητα σε σύγκριση με τον αισθητήρα 10.7MP f/2.2 που υπάρχει στην εσωτερική εύκαμπτη οθόνη.

huawei-p50-pocket-techgear-review-17.jpg

Όπως είδατε και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αισθητήρων, η HUAWEI απέφυγε αυτή τη φορά να τοποθετήσει τηλεφακό, γι’ αυτό μην περιμένετε σπουδαίες επιδόσεις στο zoom. Προσφέρεται η δυνατότητα για έως 5x ψηφιακό zoom, αλλά με εμφανή την αλλοίωση στην εικόνα που παίρνεις, ωστόσο, στο 2x μπορείς να πάρεις καλές λήψεις. Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά των αισθητήρων σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσεις το Night mode οι φωτογραφίες είναι αρκετά καθαρές, αρκεί να μην έχει μειωθεί πολύ ο φυσικός φωτισμός, ενώ η εφαρμογή του Night mode μας δίνει μεν τεχνητές εικόνες σε αποδεκτό βαθμό. Τέλος, οι λήψεις των videos είναι αξιοπρεπείς, αλλά σαφέστατα είναι εμφανής η απουσία συστήματος σταθεροποίησης εικόνας.

Επίλογος

Η κατάσταση με το HUAWEI P50 Pocket είναι μάλλον ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του. Έχουμε να κάνουμε με μια εντυπωσιακή εμφανισιακά αναδιπλούμενη συσκευή που σε κερδίζει στο μάτι, σου προσφέρει υψηλές επιδόσεις, καλή αυτονομία και πολύ ικανοποιητική κάμερα. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε κάτι καλύτερο στα υλικά κατασκευής δεδομένου του κόστους, ενώ υπάρχει πάντοτε ο βραχνάς της απουσίας κεραίας 5G και των Google Mobile Services. ΟΚ, το τελευταίο ξεπερνιέται σχετικά άνετα για τον μη εξαρτώμενο από τη Google χρήστη, αλλά η μη υποστήριξη δικτύων 5G είναι αρκετά σοβαρό θέμα άσχετα αν δεν είναι στο χέρι της HUAWEI να το λύσει.

HUAWEI P50 Pocket

  • Εύκαμπτη οθόνη 6.9’’ OLED FHD+ (2790 x 1188, 120Hz)
  • Εξωτερική κυκλική οθόνη 1.04’’ OLED (340 x 340)
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 888 (4G)
  • Μνήμη 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB (επέκταση με NM card έως 256GB
  • Τριπλή κάμερα 40MP f/1.8 PDAF + 13MP f/2.2 ultrawide 120º + 32MP f/1.8 Hyperspectral
  • Εμπρόσθια κάμερα 10.7MP f/2.2 ultrawide
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα EMUI 12 βασισμένο στο Android OS (όχι Google Mobile Services)
  • 2x ηχεία stereo
  • Μπαταρία 4000mAh με φορτιστή 40W HUAWEI SuperCharge
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 170 x 75.5 x 7.2mm (ανοιχτό) / 87.3 x 75.5 x 15.2mm (διπλωμένο)
  • Βάρος 190gr
Loading